در سال ۲۰۱۹، یک تیم باستانشناسی از دانشگاه توبینگن آلمان، به سرپرستی ایوان گالاس، در منطقه کردستان عراق، در بستر رودخانه دجله، بقایای یک شهر باستانی را کشف کردند که قدمت آن به حدود ۳۴۰۰ سال پیش بازمیگردد. این شهر، که با نام «کاملون» شناخته میشود، در نزدیکی شهر امروزی موصل قرار دارد و شواهدی از یک جامعه پیشرفته و سازمان یافته را ارائه میدهد.
کشف این شهر باستانی، که در ابتدا در سال ۲۰۱۸ توسط ایوان گالاس و همکارانش شناسایی شد، با استفاده از فناوریهای پیشرفته مانند رادار نفوذی زمین (GPR) و تصاویر ماهوارهای امکانپذیر شد.
شهر کاملون در دوران امپراتوری آشوری نو، که یکی از قدرتمندترین و تاثیرگذارترین تمدنهای باستانی در خاورمیانه بود، شکوفا شد. این شهر در یک موقعیت استراتژیک در امتداد رودخانه دجله قرار داشت و به عنوان یک مرکز تجاری و اداری مهم عمل میکرد.
بررسیهای باستانشناسی نشان داد که کاملون دارای یک طرح شهری سازمان یافته با خیابانها، ساختمانهای مسکونی، معابد و سازههای دفاعی بود. بقایای کشف شده شامل کاشیهای تزئینی، مهرههای شیشهای، و اشیاء سفالی است که نشاندهنده ثروت و تنوع فرهنگی این شهر است.
یکی از یافتههای قابل توجه، یک معبد بزرگ است که احتمالاً به خدای ماه، سین، اختصاص داشت. این معبد با کاشیهای تزئینی با تصاویری از خدایان و موجودات اساطیری تزئین شده بود. همچنین شواهدی از یک سیستم زهکشی پیشرفته در شهر وجود داشت که نشاندهنده سطح بالای مهندسی و برنامهریزی شهری در آن دوران بود.
کشف کاملون درک ما را از تاریخ و فرهنگ منطقه در دوران باستان بهبود میبخشد و اطلاعات ارزشمندی در مورد زندگی روزمره، تجارت و دین در امپراتوری آشور باستان ارائه میدهد. این اکتشاف همچنین اهمیت حفاظت از میراث فرهنگی در منطقه را در برابر تهدیدات مختلف، از جمله درگیریهای نظامی و توسعههای مدرن، برجسته میکند.
کشف کاملون توجه باستانشناسان و مورخان را به خود جلب کرده است و انتظار میرود که تحقیقات بیشتر در مورد این شهر باستانی، اطلاعات بیشتری در مورد تمدن آشور و تأثیر آن بر منطقه در طول قرنها ارائه دهد.