طرفداری تایمز | آکسفورد از معتبرترین فرهنگ لغتهای جهان «پوسیدگی مغزی» (BRAIN ROT) را به عنوان واژه برتر سال 2024 معرفی کرده است.
آکسفورد هر سال واژهای را بر اساس میزان استفاده از آن کلمه انتخاب میکند که از میان مجموعهای بالغ بر 26 میلیارد کلمه برگزیده میشود. هدف از این کار نشان دادن و منعکس کردن حال و احوال گفتگوهایی است که در سال 2024 انجام شده است.
در سال 2024 «پوسیدگی مغز» به تأثیر محتوای کمکیفیت و کم ارزش موجود در شبکههای اجتماعی بر روی فرد یا جامعه اشاره دارد.
انتشارات دانشگاه آکسفورد گفته کلمه «پوسیدگی مغزی» بیشتر توسط جوانان استفاده میشود و به تماشای بیش از حد محتواهای آنلاین اشاره میکند. استفاده از «پوسیدگی مغزی» در سال 2024 حدود 230 درصد افزایش داشته است.
رئیس بخش زبانهای آکسفورد گفته میزان گستردگی استفاده از این کلمه نشان دهنده این است که شبکههای اجتماعی به سرعت درحال تغییرات زبانی هستند. وی اشاره داشت که «پوسیدگی مغز» یکی از خطرات زندگی مجازی بوده و در بین نسل زد پذیرفته شده است.
از کلمه «پوسیدگی مغز» اولینبار در سال 1854 در کتاب «والدن» اثر «هنری دیوید ثورو» استفاده شده بود. ثورو در این کتاب نوشت:
«در حالی که انگلستان برای درمان پوسیدگی سیبزمینی تلاش میکند، آیا هیچ تلاشی برای درمان پوسیدگی مغز نمیشود که به مراتب گستردهتر و مهلکتر است؟»
و این همان چیزی است که امروزه در قرن 21 به آن مبتلا هستیم. چراکه پوسیدگی مغز نام رسمی رفتارهایی است که ما هر روز انجام میدهیم؛ دیدن تک تک استوریهای اینستاگرام، دیدن چندین باره ویدئوهای کوتاه در شبکههای مجازی مختلف، اسکرول کردن صفحه به بالا و پایین و در نهایت خستگی ذهنی و درک این حس که هیچکدام معنای خاصی برای ما نداشتند و مفید نبودند!
علائم پوسیدگی مغز
- کاهش توجه
- خستگی ذهنی
- کاهش تفکر انتقادی
بر اساس تحقیقات انجام شده، استفاده بیشازحد از شبکههای مجازی و اعتیاد به اینترنت در درازمدت باعث اختلالاتی همچون افسردگی و اضطراب و اختلالات شناختی خواهد شد.
چگونه از پوسیدگی مغز جلوگیری کنیم؟
پوسیدگی مغز قابل پیشگیری است، اما نیاز به تغییر در ابعاد فردی و اجتماعی دارد.
اقدامات فردی
- زمان استفاده از شبکههای مجازی را کاهش دهید.
- دیجیتال دیتاکس ایجاد کنید. یعنی برای بازیابی تمرکز و آرامش ذهنی در فواصل منظم از شبکههای اجتماعی دوری کنید.
- محتوای باکیفیت ببینید. برای خودتان ارزش و احترام قائل شوید و برای دیدن محتواهای بیارزش وقت نگذارید. محتوای ارزشمند چیزی است که همسو با اهداف و ارزشهای شماست و چیزی به شما میافزاید.
اقدامات اجتماعی
- آموزش عمومی: باید درباره آثار منفی «پوسیدگی مغز» در مدارس و رسانهها اطلاعرسانی شود.
- قوانین محدودکننده: قوانینی جدی برای نشر محتوا در فضای دیجیتال وضع شود تا هر محتواهایی به راحتی انتشار پیدا نکند.
- ایجاد فضاهای فیزیکی: ایجاد فضاهای تفریحی و ورزشی برای نوجوانان و جوانان و تشویق آنها به استفاده از این فضاها.
انتخاب «پوسیدگی مغزی» بهعنوان کلمه سال ۲۰۲۴ آکسفورد، تنها انتخاب یک واژه صرف نیست. این انتخاب هشداری است برای تمام جهانیان. هشداری که بیان میکند باید مراقب تأثیرات دنیای دیجیتال بر سلامت روانی افراد بود.
بد نیست کمی تأمل کنیم. آیا مغز ما نیز در حال پوسیذگی است؟