طرفداری تایمز | مدتهاست که بحث حذف یارانه افراد پردرآمد مطرح است و حالا به نظر میرسد این موضوع جدیتر شده است. وزیر کار اعلام کرده که آییننامه اجرایی این طرح تا پایان هفته جاری ابلاغ خواهد شد و به زودی شاهد تغییراتی در لیست یارانهبگیران خواهیم بود.
به نقل از خبرآنلاین، یارانه نقدی، از زمان آغاز به کارش در آذر ۱۳۸۹، به یکی از چالشهای جدی دولتها تبدیل شده است. طرحها و ایدههای مختلفی برای اجرای بهتر و عادلانهتر این طرح ارائه شده؛ اما تاکنون نتوانستهایم شاهد رفع کامل مشکلات آن باشیم. هدف اصلی دولتها از اجرای این طرح، ایجاد عدالت در توزیع یارانهها و برطرف کردن ناترازی بودجه بوده است. با این حال، به نظر میرسد هنوز راه زیادی تا رسیدن به این اهداف باقی مانده است.
مطابق قانون بودجه ۱۴۰۳، سازمان هدفمندی یارانهها موظف شده است تا خانوارهای پردرآمد را از دریافت یارانه محروم کند. این تصمیم با هدف افزایش سهم یارانهها برای خانوارهای کمدرآمدتر اتخاذ شده است.
احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در پاسخ به سوالاتی درباره حذف یارانه افراد پردرآمد و طرح کالابرگ الکترونیکی، نکات مهمی را مطرح کرده است. وی تأکید کرده است که در لایحه بودجه سال آینده، هیچ برنامهای برای افزایش یارانهها یا حذف افراد پردرآمد از لیست یارانهبگیران دیده نشده است. با این حال، آییننامه حذف افراد پردرآمد از یارانههای نقدی هفته جاری ابلاغ خواهد شد. همچنین، وزیر محترم اعلام کرده است که در بودجه سالهای گذشته و جاری، اعتباری برای اجرای طرح کالابرگ الکترونیکی در نظر گرفته نشده است.
در قانون بودجه سال جاری در تبصره ۸ آمده است:
منابع جزء (۱) این بند برای پرداخت یارانه دارو، شیر خشک و ملزومات مصرفی پزشکی، یارانه نقدی، معیشتی و کالابرگ الکترونیک، کمک به خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی و سازمان بهزیستی کشور، یارانه نان، یارانه بیمه ملوانان و هزینههای سرمایه گذاری و کمک به های شرکت نفت و گاز و پالایش و پخش فرآوردههای نفتی، مصارف صرفه جویی انرژی و سایر مصارف ضروری در چهارچوب قانون هدفمند کردن یارانهها تخصیص مییابد.
به طور کلی، در قانون بودجه سال جاری، منابع مشخصی برای پرداخت یارانههای مختلف از جمله یارانه نقدی، معیشتی و کالابرگ الکترونیکی در نظر گرفته شده است. سازمان هدفمندسازی یارانهها موظف است با توجه به منابع موجود، نسبت به پرداخت این یارانهها اقدام کند. همچنین، در جدول ۱۴ قانون بودجه، مبلغ مشخصی برای یارانههای نقدی، معیشتی و کالابرگ الکترونیکی در نظر گرفته شده است و دولت ملزم به اجرای طرح کالابرگ برای ۱۹ میلیون خانوار کمدرآمد است.
همانطور که مشاهده میشود، موضوع یارانهها و نحوه توزیع آن، همچنان یکی از بحثهای مهم اقتصادی کشور است. دولتها تلاش میکنند تا با تدوین قوانین و آییننامههای مختلف، به یک سیستم عادلانه و کارآمد در این زمینه دست پیدا کنند.