طرفداری | آکاتوگبا، کارشناس قاره آفریقای جنوبی مصاحبه اختصاصی با رسانه طرفداری انجام داد.
حضور پیتسو موسیمانه در استقلال باعث شد به سراغ آکاتوگبا، کارشناس و خبرنگار آفریقایی برویم و با او در خصوص این سرمربی مشهور صحبت کنیم. جالب اینکه آکاتوگبا اعتقاد داشت موسیمانه در استقلال موفق میشود.
در این مصاحبه در خصوص لقب پیتسو موسیمانه در آفریقا، عملکرد او در تیمهای قبلی، سبک بازی این سرمربی و همچنین خصوصیاتش صحبت کردیم که آکاتوگبا اطلاعات جالبی را درباره این موسیمانه مطرح کرد.
این مصاحبه را در ادامه بدون کم و کاست میبینید و میخوانید؛
من علی هستم، میزبان شما در طرفداری. می خواهم یک مصاحبه خوب با شما در مورد سرمربی جدید استقلال، پیتسو موسیمانه داشته باشم.
بله.
فوتبال ایران را میشناسی؟ کشورهای ما، ایران و نیجریه در جام جهانی 2014 مقابل هم بازی کردند. چیزی از فوتبال، لیگ ایران و اسطورهها میدانی؟
یکی هست که از بهترین گلزنای تاریخ فوتبال است و اسمش علی دایی است.
یکی از اسطوره های ماست، یکی از بزرگترین ورزشکارای تاریخ ما. مسی هم در این لیست، از رکوردش رد شد.
گادوین منشا را هم میشناسم.
آره، در لیگ ایران برای تیمهای پرسپولیس، استقلال و مس رفسنجان بازی کرده است.
خیلیها بودند که اسمشان یادم نمیآید اما ایران و نیجریه تاریخ مشترکی در فوتبال داشتند. پرسپولیس را میشناسم. آنها فصل قبل در لیگ قهرمانان آسیا بازی کردند.
آره پرسپولیس فصل قبل در لیگ قهرمانان بود و طی چند سال اخیر، چند بار هم به فینال رسیده. خب شروع کنیم. همانطور که میدانی، استقلال اخیرا پیتسو موسیمانه را به عنوان سرمربی خودش منصوب کرده. در مورد او و سبک بازیاش به ما بگو.
پیتسو موسیمانه یک سبک بازی خیلی هجومی دارد. سبک بازی او بر مبنای حمله است. خودش یک بازیکن سابق فوتبال است و پستش هم هافبک بود، هافبک خیلی خوبی هم بود. بعدش سرمربی شد و دوست دارد با دو مهاجم فوتبال بازی کند و به وینگرهایش متکی است. تیمهای او انتقال توپ سریعی دارند. در اورلاندو پایرتس و سوپراسپورتس یونایتد (تیم های آفریقای جنوبی) چنین سبکی داشت. در مامه لودی سانداونز (تیم آفریقای جنوبی) هم همین بود. او در آفریقای جنوبی جامهای زیادی برده است. بعدش از آفریقای جنوبی رفت تا الاهلی را در مصر هدایت کند. بعدش نوبت به الاهلیِ جده (عربستان) رسید. او الاهلی را به سطح اول فوتبال عربستان برگرداند، قبل از این که اخراجش کنند. او در لیگ عربستان سرمربی ابها شد و بعدش مسیرش به ایران ختم شد. (موسیمانه) موفقترین سرمربی تاریخ آفریقای جنوبی است. این خودش هر چیزی که لازم باشد در موردش بدانید را به شما میگوید. در مورد یک سرمربی حرفهای و پرشور صحبت میکنیم. او هروقت کنار خط وایساده، به شدت پرتحرکه و دائما مشغول دادو فریاد زدن است. یک سرمربی خیلی سطح بالا.
پس یک سرمربی شبیه یورگن کلوپ است، با شور و حرارت کنار زمین.
قطعا همین طوره.
نمی دانم در موردش شنیدی یا نه اما بعضی از رسانههای آفریقایی به او لقب پپ گواردیولای آفریقا را دادند.
صد درصد. همانطور که قبلا گفتم او یک سرمربی نوآور و پیشگام است. پپ گواردیولا هم همین طور بود. او به جزئیات توجه میکند و سبک بازیاش خیلی هیجانانگیز و هجومی است. همه اینا مشخصههای پپ گواردیولا هم هستند. کاملا حق دارید که او را گواردیولای آفریقایی صدا کنید. نگرش، درک و ذهنیت آنها شبیه هم است. او قطعا پپ گواردیولای آفریقایی است.
در آخرین تجربهاش در عربستان سعودی و اگه اشتباه نکنم ابها، موسیمانه شکست خورد. به نظرت این قرار است روی عملکرد او در استقلال تاثیر بگذارد؟
نه. چون محیط و شرایط اینجا متفاوت است. ابها قبل از موسیمانه هم در منطقه سقوط بود. در لیگ حرفهای عربستان، ما یک سری تیم بزرگ داریم، مثل الاهلی، الهلال، التحاد و النصر. به جز این چهار تیم، وضعیت بقیه تیما خوب نیست، حتی از لحاظ مالی. آنها پول زیادی ندارند چون صندوق سرمایه عمومی سعودی از آنها حمایت نمیکند. در مورد تیم ضعیفی صحبت می کنیم، البته که توانست چند برد هم به دست بیاورد که برای بقا کافی نبود. اما شرایط استقلال، امیدوارم درست تلفظ کرده باشم، متفاوت است. آنها یکی از تیمای برتر ایران هستند. این یعنی شرایط خوب و منطقی برای موفقیتش برقرار است. او اینجا بازیکنای خوبی دارد و از حمایت هوادارا برخوردار است. موسیمانه عنصر تجربه را اضافه میکند. همه این ها را با هم مخلوط کنید. استقلال توانایی رقابت با پرسپولیس و بقیه تیمهای بزرگ را پیدا میکند. همانطور که گفتم، با وجود این شرایط و تجربه پیتسو، اوضاع استقلال متفاوت میشود.
در مورد نگرش او به فوتبال. او را یک سرمربی «سختگیر» میدانی؟ کسی که بیش از حد به نظم تیمش تکیه دارد یا مشخصاتش متفاوت است؟
ببینید، او یک سرمربی سختگیر است. هر چی نباشد، 60 ساله است. سن خیلی تاثیر دارد و به عنوان یک مرد آفریقایی، او روحیه پدرانهای دارد. یک پدر آفریقایی همیشه از بچه هایش انتظار دارئ که به او احترام بگذارند و تحت قوانین خودش باشند. این ذهنیت وارد سرمربیگری او هم شده. همیشه انتظار دارد بازیکناش از دستوراتش پیروی کنند. او سرمربی سختگیری است و این را در سبک بازی تیمش هم میتوانید ببینید. تیمای او به شدت هجومی و جنگنده بازی میکنند. ذهنیت او همین است و از بازیکناش انتظار دارد عقاید و افکارش را در زمین همان طوری که گفته، پیاده کنند. موسیمانه یک سرمربی سختگیر است که کاریزماتیک است و کلی مشخصه رفتاری عالی به عنوان یک سرمربی دارد.
به نظرت بزرگترین چالشی که در استقلال دارد چیست؟ آن هم در یک لیگ و یک کشور کاملا جدید. جایی که با فوتبال آفریقا و فوتبال عربستان تفاوت زیادی دارد.
خب، یکی از بزرگترین چالشهای او پرسپولیس است.
قطعا همین طور است.
او باید با یکی از تیمهای قدیمی و رقیبای سنتی استقلال رقابت و تلاش کند آنها را پایین بکشد. به نظرم وظیفهاش از همین حالا مشخص است. مدیرای استقلال قطعا به او میگویند ازت میخواهیم تیم ما را به تیم بهتری از پرسپولیس تبدیل کنی. تیمی بهتر از بهترین تیمِ ایران. چالش بزرگی است اما باور دارم پیتسو آدم درستی برای انجام این کار است. او همیشه از چالشها استقبال میکند. او در مامه لودی سانداونز رقیبای سرسختی مثل اورلاندو پایرتس داشت اما موفق شد چندین جام ببرد. این دقیقا همان کاری است که او باید در ایران تکرار کند، کاری که قبلا انجام داده است. موسیمانه در مصر، الاهلی را در دستش داشت که درسته موفق ترین تیم کل قاره آفریقا بود اما این طور نبود که فقط با شکست الزمالک قهرمان لیگ بشود بلکه توانست تیمش را به قهرمانی قاره آفریقا برساند.
اگه اشتباه نکنم تیمش را به جام باشگاههای جهان رساند و مقابل بایرن مونیخ هم بازی کرد.
دقیقا. اینجا هم بزرگترین چالش او این است که پرسپولیس را پشت سر بگذارد. البته کار خیلی سختی است و باز هم تاکید می کنم ا. توانایی انجام این کار را دارد.
به من گفتی که او یک سرمربی هجومی است اما مقابل ستارههای بزرگ چطور؟ استقلال قرار است در لیگ نخبگان آسیا مقابل کریستیانو رونالدو و نیمار بازی کند. مقابل این باشگاههای بزرگ هم همچین نگرش هجومی خواهد داشت یا دفاع میکند؟
سوال خیلی خوبی بود. سخته که بتوان جواب دقیقی داد. به نظرم از اونجا که پیتسو آدم باهوشیه، پس انعطافپذیر هم هست. اون توانایی بازیخونی داره و تلاش میکنه تیمش رو با توجه به حریفش آماده بازی کنه. پس وقتی مقابل تیمی مثل الهلال بازی میکنه که مهاجمای خیلی خوبی مثل نیمار و مالکوم داره، تیمش رو طوری میچینه که بهترین نتیجه ممکن رو بگیره. نمی تونم پیش بینی کنم که تیمش قراره هجومی یا محتاط بازی کنه. اما مشخصا برای قرار گرفتن جلوی الهلال با نیمار، النصر با رونالدو و الاتحاد با بنزما، لازمه که احتیاط به خرج بده وگرنه کار تیمش تمومه.
به نظرت میتواند تفاوت بزرگی در ذهنیت بازیکنای استقلال و به دنبال آن، سبک بازیشان ایجاد کند؟ چون استقلال الان وضعیت خوبی ندارد. جواد نکونام از این تیم جدا شده، کسی که فصل قبل مربیشان بود. الان استقلال دو مشکل دارد؛ هم داخل زمین، هم از لحاظ ذهنی.
سوال خوبی است. به نظرم مدیریت به همین دلیل سراغ پیتسو رفت. آنها مشخصا سابقه و تجربیات او را دیدند و تصمیم گرفتند انتخابش کنند و پیتسو حالا یک ماموریت نجات جلوی خودش دارد. استقلال در بحرانه و به مربیای نیاز دارد که بتواند آنها را از بحران خارج کند. پیتسو تجربه، کیفیت لازم و شخصیت این کار را دارد. اولین کاری هم که باید انجام بدهد، تغییر ذهنیت بازیکنان است چون همه چیز از ذهنیت بازیکنها ناشی میشود. دقیقا قرار است همه کارها را از همین بخش شروع کند. باید کاری کند که بازیکنها متوجه بشوند هدف تیم و نقش آنها داخل آن چیست. بحث روانشناسی بازیکنان است و او در انجام این کار واقعا مهارت دارد. قبلا هم گفتم، پیتسو یک پدر 60 ساله آفریقایی است و در طول این سالها، آنقدر تجربه کسب کرده که بتواند از پس چنین مشکلاتی بربیاد. به نظرم او در انجام این کار موفق میشود چون از همین حالا میداند که مشکل تیمش بیشتر ذهنی است. این تغییر ذهنیت بعدا تاثیر خودش را در نتایج تیم نشون میدهد. یک وظیفه هیجان انگیز مقابل او قرار دارد و به نظرم کاملا توانایی این را دارد که این کار را به بهترین شکل ممکن انجام بدهد.
خیلی ممنون. حرف زدن باهات لذتبخش و باعث افتخار من بود. موفق باشی.