جرقه زنی تخلیه خازن ( CDI ) یا جرقه زنی تریستوری نوعی سیستم جرقه زنی الکترونیکی خودرو است که به طور گسترده در موتورهای بیرونی ، موتورسیکلت ها ، ماشین های چمن زنی ، اره های برقی ، موتورهای کوچک، هواپیماهای دارای موتور توربین و برخی خودروها استفاده می شود . در اصل برای غلبه بر زمان شارژ طولانی مرتبط با سیم پیچ های القایی بالا مورد استفاده در سیستم های جرقه زنی تخلیه القایی (IDI) ساخته شد و سیستم جرقه زنی را برای سرعت های بالا موتور (برای موتورهای کوچک، موتورهای مسابقه و موتورهای دوار) مناسب تر می کند. جرقه زنی خازنی تخلیه از خازن برای تخلیه جریان به سیم پیچ احتراق برای شلیک شمع ها استفاده می کند .
میتوان از انواع ترانزیستور ها در فروشگاه اینترنتی خارجی، اسم CDI را مشاهده کرد.
|
|
CDI برای موتور های 70 cc |
CDI تقویتی برای ۱۲۵ cc |
چرا در ایران به موتور سیکلت ها CDI گفته میشود:
ماجرا از آنجایی شروع میشود که موتور های HONDA 125 cc وارد ایران شدند. از قبل و بعد انقلاب که HONDA برای ایران موتور سیکلت وارد میکرد، اکثر این موتور ها CG 125 بودند. ولی بعد از وارد شدن موتور های CDI ژاپنی به ایران (تقریباً از سال ۷۵) عصر جدیدی به وجود آمد. هوندا موتور سیکلت CDI را مخصوص ایران تولید کرده بود، قرارداد را لغو کردند و آخرین مدل در سال 8۳ تولید شد. بعد از چند سال که ایران هم توانست موتور سیکلت خود را بسازد، نام CDI در تمام شرکت ها روی موتور هک میشد. ایران که تقریباً تحریم بود دیگر موتور سیکلت های خارجی از جمله ژاپن به صورت قاچاق وارد ایران میشودنند.
ایرانی ها بر این باور بودند که فرق بین CDI و CG بعد از سیستم برق دهی (ترانزیستور) چراغ ها و باک، زین فنر ها، انجین و... فرق دارد. ولی این باور اشتباه بوده. فرق CDI و CG فقط در سیستم برق دهی بوده!
این تصویر میتواند کمک زیادی به شما بکند:
در واقع بعد از سری دوم CG بعضی از لوازم تغیر یافته بودند و این مدل ها به ایران وارد نشودند، و به جای این مدل ها، CDI که فقط قاب مگنت انجین و به جای پلاتین، سیم پیچ برق یا بوبین و ترانزیستور فرق کرده بود و مخصوص ایران تولید شده بود، وارد ایران شد.
مدل های CDI که اکثرا به مدل 80 و 81 معروف هستند، فرق زیادی با سیجی های چراغ مربعی ندارند. شما میتواند نام CG را در شاسی و تابلوی قاب محافظ (باتری و هوا کش) در مدل های CDI را مشاهده کنید.
تصویر زیر جهش CG را نشان میدهد.
مدل های ساخت ژاپن از سری اول تا آخر، یک نوع انجین داشتند و فقط از نظر ظاهری تفاوت داشتند، مثل: سری اول که زیاد شبیه CB 125 بودند و یک قاب کیلومتر داشتند، سری دوم که دارای دو قاب کیلومتر بودند و قاب محافظ باتری و... تغییرات چشمگیری داشتند، سری شاسی قهوهای که از نظر اندازه و زیبایی فرق داشتند، سری های چراغ مربعی که از خیلی نظر با سری دوم و اول فرق داشتند، و... .
امیدوارم که از مطلب لذت برده باشید.
Jesmani