از کنکور سال ۹۸بود که سازمان سنجش در تصمیمی نظام ۶-۳-۳یا همان نظام جدید را پایگذاری کرد؛نظامی که به گفته خود سازمان سنجش فرصتی برای دانش آموزان بود.
در این مطلب بحث خواهیم کرد که نظام جدید فرصتی برای دانش آموزان است یا فرصتی برای سازمان سنجش:
کنکور ۹۸بود که دانش آموزان بعد از شرکت در کنکور از سطح سوالات گلایه مند بودند؛دانش آموزان شاکی این ادعا را داشتند که سوالات نسبت به سال پیش غیر استاندارد طراحی شده بودند؛اما به مانند همیشه سازمان سنجش در بیانه ای جواب دانش آموزان را داد و گفت:(کنکور استاندارد بوده و دانش آموزان از منابع غیر کتابی استفاده کردند)
آیا واقعا می شد با خواندن تنها کتاب درسی به آن رتبه مورد نظر خود برسیم؛این سوالی است که عموم اکثر مردم جواب خیر می دهند ولی سازمان سنجش جوابش به مانند همیشه بله بود.
بیایید به کنکور های سال بعد نگاه کنیم کنکور ۹۹ سطح سوالات همانگونه ای طراحی شده بود که سال ۹۸طراحی شده بود و دانش آموزان باز هم گلایه مند بودند.
سال ۱۴۰۰ عجیب ترین کنکور نظام جدید نام گرفته بطوری که در رشته تجربی نفر اول کنکور در درس ریاضی تنها۵۱ درصد پاسخگویی داشت و بعد ها مشخص شد تعدادی از سوالات به اشتباه طراحی شده است؛کنکوری که بعد از یک سال شایعه شد حدود ۲۰۰نفر به سوالات دسترسی داشته بودند.
کنکور ۱۴۰۱:کنکوری که به نسبت قبل بهتر شده بود؛انگار که اعتراضات ۳سال قبل جواب داده بود ولی کنکور ۱۴۰۲ آبی سردی بر پیکره دانش آموزان بود کنکوری که سطحی مشابه سال ۱۴۰۰ داشت.
از سال ۱۴۰۲ که در اقدامی نمرات امتحان نهایی برای نمره کل دخالت داده شد.البته این را بگویم که از سال ۱۴۰۲سوالات عمومی از کنکور حذف شد ولی در امتحان نهایی لحاظ شد؛امتحان نهایی که باعث شد میانگین کشوری به عدد مضحک حدود ۱۰برسد.
همه درگیر و دار این بودند که کنکور سال۱۴۰۳آیا به این نا استاندارد بودن پایان می دهد یا نه.که بعد از برگزاری کنکور و آمدن نتایج همه متعجب شدند کنکور اردیبهشت سقف تراز به حد اعجاز انگیز ۱۴۲۰۰رسیده بود؛همه متعجب از کنکور که امتحانات نهایی برگزار شد؛امتحاناتی که نه تنها استانداردی نداشتند بلکه از سال پیش هم بدتر بودند؛به عنوان مثال امتحان زبان تجربی دوازدهم به گونه بود که کارشناسان گفتند امتحان برای دانش آموزان آیتلس دار مناسب بود.
امتحانات که تمام شد نوبت به برگزاری کنکور تیر رسید کنکوری که به نسبت خوب طراحی شد ولی زمان آمدن نتایج مشخص شد دوباره ایراداتی در تراز ها وجود داره به گونه ای که با میانگین درصد بیشتر نسبت به اردیبهشت تراز فوق العاده کمتری داده شده بود.
نتایج امتحان نهایی هم دست کمی از کنکور نداشت سقف تراز به ۱۱هزار رسیده بود با اینکه قرار بر این بود ۵۰-۵۰کنکور و نهایی حساب شوند.
آیا عدالتی در کنکور بود؛برخی می گویند خیر هیچ عدالتی وجود ندارد.
حالا از این بحث ها بگذریم از سال ۹۸نفرات برتر کنکور طبق آمار داده شده جز خانواده های مفرح جامعه بودند.
قشر های ضعیف تر هیچ جایگاهی در این نفرات نداشتند.
موسسه های کنکوری،کلاس های خصوصی ومدارس پولی بیشتر به این ناعدالتی ضربه می زنند؛طوریکه در چند وقت اخیر شعار(خرج کن تا کنکور رتبه بیاری)در بین مردم دست به دست می شود؛شعاری که از نظر اکثر مردم شعاری درستی است اما سازمان سنجش و نفرات برتر این موضوع را قبول ندارند؛ولی اگر به نفرات برتر و خانواده هایشان بنگریم متوجه اشتباه بودن این موضوع می شویم.
سهمیه ۵درصد،۱۵درصد،۲۵درصد؛دانش آموزان پولدار؛موسسه های گرانقیمت،مافیا های پشت صحنه،مسئولان ناکار آمد،کنکور بدون استاندارد،نهایی های عجیب غریب،تراز های اعجاب انگیز،پول های میلیاردی؛دوباره به این سوال بر می گردیم:نظام جدید عدالت یا ناعدالتی؟
پاسخ خود را در کامنت ها بگویید.