طرفداری | کمتر از سه هفته تا بسته شدن پنجره نقل و انتقالات تابستانی 2024 باقیمانده و لیورپول هنوز خریدی انجام نداده است. در واقع آنها تنها تیم لیگ برتری هستند که هنوز هیچ بازیکن جدیدی به خدمت نگرفتهاند.
با انتصاب ریچارد هیوز بهعنوان مدیر ورزشی و آرنه اسلوت بهعنوان سرمربی لیورپول، انتظار میرفت تحرکات بیشتری از این باشگاه در بازار نقلوانتقالات ببینیم اما برای بررسی بازیکنان و یافتن راهحل نیز نیازمند زمان بوده است. اسلوت اخیرا گفته فکر نمیکند نیازی به جراحی گستردهای در ترکیبی که از یورگن کلوپ به ارث برده، وجود داشته باشد.
چند روزی است که گزارشهایی درباره اقدام لیورپول برای خرید مارتین زوبیمندی، هافبک رئال سوسیداد و تیم ملی اسپانیا منتشر شد؛ کسی که از او بهعنوان حلکننده نقطهضعف خط هافبک لیورپول در چند فصل گذشته یاد میشد. اگرچه به شکلی غیرمنتظره، زوبیمندی پیشنهاد لیورپول را رد کرد تا وفاداریاش به رئال سوسیداد را نشان دهد.
در فصل 23-2023 شاهد افت فرم فابینیو و جوردن هندرسون بودیم و این مسئله از دلایل فروش این دو به تیمهای لیگ عربستان سعودی در تابستان گذشته بود؛ موضوعی که باعث شد لیورپول دست به نوسازی خط هافبکش بزند. الکسیس مک آلیستر، دومینیک سوبوسلای، واتارو اندو و رایان خرافنبرخ به خط هافبک لیورپول اضافه شدند و این نوسازی نقش مهمی در کسب رتبه سوم لیورپول در لیگ برتر فصل 24-2023 داشت.
اگرچه خروج ناگهانی یورگن کلوپ از لیورپول و ورود اسلوت در پایان فصل، همیشه این حس را القا میکرد که سرمربی هلندی مایل به انجام تغییراتی بیشتر در مرکز میدان است و بهنظر میرسد همینطور هم هست. اگرچه راهحلهای تیم جدید نقل و انتقالاتی لیورپول، چندان کارآمد نبوده است.
اندو یک خرید غیرمنتظره از اشتوتگارت بود اما کاپیتان تیم ملی ژاپن عملکردی قابلتوجه از خودش بهجای گذاشت. مثل خیلیهای دیگر، فرم اندو در پایان فصل 24-2023 رو به افت گذاشت و شانس قهرمانی لیورپول در لیگ برتر از بین رفت؛ با این حال، این هافبک 31 ساله فصل اول قابلقبولی را سپری کرد.
در تور پیشفصل لیورپول در آمریکا و در بازی اول مقابل رئال بتیس، اندو از ابتدا به میدان رفت اما در ادامه دقایق بازیاش کاهش یافت چرا که سوبوسلای، خرافنبرخ، کرتیس جونز و حتی تری انیونی 17 ساله به او ترجیح داده شدند. گزارشهایی منتشر شده که لیورپول در صورت دریافت پیشنهاد مناسب، از فروش اندو استقبال خواهد کرد و اسلوت ترجیح میدهد در پست 6 خط هافبک، بازیکنی سازگار با مالکیت داشته باشد. اینجاست که بحث مارتین زوبیمندی شروع میشود.
در یک دنیای موازی آرمانی، اسلوت حتما دوست داشت با یک تیاگوی کاملا آماده کار کند اما این هافبک پیشین بایرن مونیخ در همین تابستان بازنشسته شد چرا که در فصول گذشته بهدنبال مصدومیتها به ندرت توانست بازی کند. البته زوبیمندی، کپیِ تیاگو آلکانتارا نیست اما شباهتهای مشخصی بین آنها دیده میشود.
این هافبک 25 ساله از نظر سبک بازی با سرخیو بوسکتس و البته با الگو و سرمربی پیشینش، ژابی آلونسو قیاس میشود. او یک هافبک عقبنشین است که توپ را از دروازه و مدافعان دریافت میکند و به شروع ساخت بازی از عقب زمین میپردازد. این چیزی است که اسلوت، همچون بسیاری از سرمربیان مدرن، روی آن تاکید دارد. زوبیمندی بهعنوان یک بازیکن پرسگریز و آرام تحت پرس حریف، شهرت فراوانی در اروپا بابت پیادهسازی یک نقش سخت در فوتبال پیدا کرده است.
جای تعجبی نیست که او مکررا به غولهای فوتبال اروپا مثل آرسنال، بایرن مونیخ و منچستریونایتد مرتبط شد و البته ژاوی نیز بهشدت او را برای بارسلونا میخواست. رئال سوسیداد هم مثل همیشه برای فروش هافبک محوریاش مقاومت نشان داد و درک چراییاش هم ساده است.
وقتی تیمی بازیکنی چون رودری را بهعنوان هافبک عقبنشین داشته باشد، طبیعی است که هر بازیکن دیگری در آن پست، ذخیره خواهد شد. لوئیس دلافوئنته برای تیم ملی اسپانیا، مارتین زوبیمندی را جلوتر از هرکس دیگری برای جانشینی رودری برگزید. در یورو 2024 که به قهرمانی اسپانیا منجر شد، زوبیمندی در نیمه دوم مسابقه فینال به جای رودری مصدوم به بازی آمد و بازی بسیار خوبی هم داشت.
این فرضیه وجود داشت که با غیبت رودری، انگلیس فرصت بزرگی خواهد یافت اما زوبیمندی که جانشین ستاره منچسترسیتی شد، در برلین درخشید. از 26 پاس او، 24 پاسش صحیح بودند (دقت 92.3%) و تمام 6 پاس او بهسوی یکسوم جلوی زمین سالم بودند. او هر 5 نبردش را برد و 3 بار، دقیقا به اندازه رودری در نیمه اول، توانست مالکیت توپ را به دست آورد و 3 تکل زد که فقط فابیان رویس و دنی کارواخال که 90 دقیقه بازی کردند، با 4 تکل بهتر از او بودند.
این هافبک متولد سن سباستینِ باسک، از 12 سالگی در رئال سوسیداد حضور داشته و چند باری پیشنهاد تیمهای بزرگتر برای ادامه حضورش در باشگاه دوران کودکیاش را رد کرده است. او از سال 2019 عضو ثابتی از خط هافبک رئال سوسیداد بوده و 188 بار در تمام مسابقات برای این تیم به میدان رفته است.
زوبیمندی در حفظ توپ مهارت خوبی دارد و در فصل گذشته لالیگا به طور میانگین 9.1 بار در هر بازی مالکیت را از دست داده است. در میان هافبکهایی که حداقل 1000 دقیقه بازی کردهاند، فقط 13 هافبک نسبت به او کمتر مالکیت را از دست دادهاند. البته این پارامتر کمی گولزننده است چون بازیکنانی که معمولا پاسهای ریسکیتری میدهند، اعداد بالاتری در زمینه از دست دادن توپ ثبت میکنند.
این پارامتر آماری به این معنا نیست که زوبیمندی شدیدا محافظهکار است؛ در واقع 467 پاس از 1535 پاس او روبهجلو بودهاند (30.4%) که مثلا در مقایسه با لوکا مودریچ با 26.8% پاس روبهجلو اعداد بالاتری است. رئال سوسیداد میانگین مالکیت 55.5% در فصل گذشته لالیگا را داشته اما احتمالا زوبیمندی در لیورپول، بیشتر از رئال سوسیداد توپ را داشته باشد چرا که قرمزها فصل گذشته میانگین مالکیت 61.3 درصدی را ثبت کردند و فاینورد اسلوت در اردیویسه هلند هم میانگین مالکیت 62.3% را ثبت کرد. در یکی از تمرینات لیورپول در تور پیشفصل آمریکا شنیده شد که اسلوت فریاد میزد: «آنها را با پاسهایتان بکشید!»
آمار زوبیمندی فقط در لالیگا قابل توجه نبوده است. او در لیگ قهرمانان اروپا در فصل گذشته نیز نمایشی قابلانتظار داشت. رئال سوسیداد با شکست برابر پاری سن ژرمن در یکهشتم نهایی حذف شد اما زوبیمندی به طرق مختلفی فشارها را مدیریت کرد. از 377 پاس او در لیگ قهرمانان 328 پاسش صحیح بودند و درصد 87% پاس سالم او در لیگ قهرمانان اروپا بهتر از آمارش در لالیگا بوده است.
زوبیمندی در لیگ قهرمانان اروپا 65 پاس خط شکن ارسال کرده که 15 تای آن در پیروزی چشمگیر خانگی 3-1 مقابل بنفیکا در مرحله گروهی به ثبت رسیدند.
در مقایسه با خط هافبک اصلی لیورپول در فصل گذشته، زوبیمندی موفقیت بیشتری در نبردها داشته و 54.5% از نبردهایش را برده است. این در حالی است که مک آلیستر تنها بازیکن قرمزها بود که توانست موفقیت در نبردهایش بیش از 50% باشد. اگرچه در زمینه ارسال پاس، فقط خرافنبرخ پاسهای کمتر و دقت پاس کمتری نسبت به هافبک اسپانیایی داشته که این به خاطر نقش تهاجمیتر او در سمت چپ خط هافبک توجیه میشود.
مقایسه سطحی آمار زوبیمندی و اندو تفاوت خاصی را نشان نمیدهد. اگرچه باید به خاطر داشت آمار اندو به خاطر بازی در لیورپول است و زوبیمندی با سیستم متفاوتی در سوسیداد بازی کرده است. با این حال هافبک ژاپنی لیورپول درصد پاس صحیح بالاتری در لیگ ثبت کرده (88.4% به 86.4%) و در جریان بازی موقعیتهای بیشتری ساخته است (0.8 به 0.5 در هر 90 دقیقه). البته زوبیمندی پاسهای روبهجلوی بیشتری فرستاده (30.4% به 28.1%). اندو نسبت به زوبیمندی مالکیت بیشتری از دست داده (11.2 به 9.1) و نسبت به ستاره سوسیداد بیشتر دریبل هم خورده است (2.2 به 0.6).
آمار آخر نشان میدهد زوبیمندی در شرایط دفاعی چهقدر خوب است. او یک هافبک دفاعی با خصوصیات جنگندگی همچون خاویر ماسکرانو نیست اما به اندازه کافی به تیمش جهت مختل کردن ساخت بازی حریف، کمک میکند. همانطور که در نقشه پایین میبینید. او 81 نبرد از 157 نبرد زمینی در لالیگای 24-2023 را برده و این در حالی است که اندو از 201 نبرد زمینی تنها 83 تا را در لیگ برتر فصل گذشته پیروز شده. درصد پیروزی در نبردهای زمینی زوبیمندی نسبت به اندو، 51.6% به 41.3% است.
البته شاید چندان منطقی نباشد در یادداشتی که به تحلیل داده میپردازد این را گفت اما زوبیمندی از آن دسته بازیکنانی است که واقعا نمیتوان عملکردش را براساس داده و آمار قضاوت کرد؛ درست مثل سرخیو بوسکتس.
ژابی آلونسو در رئال سوسیداد ب، سرمربی زوبیمندی بود و توضیح داده چرا طرفدار پروپاقرص چنین هافبکی است:
مارتین همان بازیکنی است که همه سرمربیها او را میخواهند. او بازیکنی فداکار است که بیش از خودش به همتیمیهایش فکر میکند. توانایی او در ساخت بازی و ارائه راهحل او را متمایز میکند. او پیش از دریافت توپ، میداند حرکت بعدی چیست و کار کردن با او را دوست داشتم.
در زمان نگارش این مطلب، شانس خوبی برای انتقال مارتین زوبیمندی به لیورپول وجود داشت اما پس از تهدید رئال سوسیداد و خواسته خود بازیکن، پرونده این انتقال را به کلی بست تا پس از انتقال ژابی آلونسو در سال 2004، شاهد پیوستن بازیکن دیگری از رئال سوسیداد به لیورپول نباشیم. هواداران قرمزها و البته آرنه اسلوت در این تابستان «غمانگیز» همچنان چشمانتظار یک ورودی جدید در بازار نقل و انتقالات هستند اما چیزی که مشخص است، لیورپولیها نمیتوانند از تماشای فوتبال زوبیمندی در آنفیلد لذت ببرند.
- ترجمه یادداشت دیوید سگر از TheAnalyst، با اندکی دخل و تصرف به علت منتفی شدن انتقال
- عکس اصلی مطلب از حسین خسروی
- نمودارها و گرافها از Opta Analyst