امپراتوری به یک نهاد سیاسی گفته می شود که بر سرزمینی وسیع که از اقوام و ملت های مختلف با زبان، دین، فرهنگ و اعتقادات مختلف تشکیل شده است، حکومت می کند. شخص اول هر امپراتوری، پادشاه یا همان امپراتور است که اداره کشور برعهده او است.
اینکه فهرست بزرگترین و قدرتمند ترین امپراتوری های تاریخ از کدام پادشاهی ها تشکیل شده است همیشه بین تاریخدانان و مردم یک موضوع جذاب برای گفتگو بوده است.
بزرگترین امپراتوری های تاریخ از نظر وسعت
امپراتوری بریتانیا بزرگترین امپراتوری از نظر وسعت است؛ وسعت این امپراتوری در اوج ۳۳٬۷ میلیون کیلومترمربع بوده است!
|
امپراتوری بریتانیا |
۳۳٬۷ میلیون کیلومترمربع |
امپراتوری مغول |
۲۴٬۰ میلیون کیلومتر مربع |
امپراتوری روسیه |
۲۲٬۸ میلیون کیلومتر مربع |
دودمان چینگ |
۱۴٬۷ میلیون کیلومتر مربع |
امپراتوری اسپانیا |
۱۳٬۷ میلیون کیلومتر مربع |
بزرگترین امپراتوری ها از لحاظ سهم از جمعیت جهان
در زمان امپراتوری هخامنشی ۴۴ درصد جمعیت کره زمین، زیر سلطه این پادشاهی بوده و هخامنشیان در این زمینه برترین امپراتوری است.
|
امپراتوری هخامنشی |
۴۴ درصد |
دودمان چینگ |
۳۷ درصد |
دودمان سانگ شمالی |
۳۳ درصد |
دودمان هان |
۳۲ درصد |
امپراتوری مغول |
۳۱ درصد |
تاثیرگذارترین امپراتوری های تاریخ
نکته: رتبهبندی و ترتیب خاصی در این بخش وجود ندارد! |
امپراتوری بریتانیا
بدون شک امپراتوری بریتانیا در دوره اوج خود بیشترین مساحت را در تاریخ داشته که تا حالا هیچ پادشاهی نتوانسته نزدیک آن بشود؛ همیشه یک جمله درمورد بزرگی بریتانیا وجود دارد که وسعت آن را در دوره اوج به خوبی بیان می کند:
«خورشید هیچگاه در امپراتوری بریتانیا غروب نمیکند»
این امپراتوری با اتحاد دو سرزمین اسکاتلند و انگلستان برای رقابت با کشورهای استعمارگر دیگر مانند پرتغال و اسپانیا بوجود آمد. بریتانیا در قرن ۱۶ با فرمان ملکه الیزابت اول تشکیل شد و این امپراتوری وسیع در تاریخ خود سرزمین های جدیدی را کشف کرد و در جنگ های مهم آن زمان هم شرکت می کرد. آنها آب های آزاد، تجارت و بازرگانی جهان و اقتصاد بسیاری از کشورها مانند چین را کنترل می کردند.
در قرن ۱۶ امپراتوری بریتانیا بوجود آمد و در همان زمان اصلی ترین رقیب خود یعنی امپراتوری اسپانیا را شکست داد و تا قرن ۲۰ بزرگترین و قویترین نیروی دریایی جهان متعلق به بریتانیا بود. یک قرن بعد آنها هندوستان و آمریکای شمالی را به قلمرو خود اضافه کردند؛ در قرن ۱۸ آمریکا تبدیل به کشوری مستقل شد؛ اما بریتانیایی ها استرالیا را کشف کردند و رقابت با فرانسه در آن قرن به اوج خود رسید.
در قرن ۱۹ آنها فرانسهای که ناپلئون آن را تبدیل به یک ابرقدرت کرده بود شکست دادند و قدرت اول جهان امپراتوری بریتانیا بود. در قرن ۲۰ کشور های جدیدی مانند آمریکا و آلمان درحال تبدیل شدن به یک ابرقدرت بودند. با پایان جنگ جهانی دوم با اینکه بریتانیا در جبهه پیروز جنگ بود اما به دلیل هزینه های بالایی که جنگ بر آنها وارد کرده بود دیگر نتوانستند آن شکوه و عظمت سابق را بدست بیاورند.
امپراتوری هخامنشیان
نیمی از جمعیت دنیا در آن زمان، زیر سلطه امپراتوری هخامنشی بود و رتبه اول در این زمینه متعلق به امپراتوری هخامنشی است.
این پادشاهی در قرن ۶ پیش از میلاد توسط کوروش تاسیس شد و دوره اوج این امپراتوری مربوط به حکومت داریوش بزرگ است.
تاسیس سیستم جادهای باعث گسترش ارتباطات میان ملل های مختلف و در نتیجه تبادل عقاید، علوم و فنون و... میان ملت های مختلف شد. ساخت کانال سوئز که دریای سرخ را به نیل و نیل را به دریای مدیترانه متصل می کرد از دیگر اقدامات تاثیرگذار این امپراتوری بود.
سیستم اداره این کشور به صورت ایالتی بود که همه ایالت ها زیر نظر یک حکومت مرکزی قدرتمند فعالیت می کردند. تاسیس سیستم جادهای و پست، ایجاد قنات و گسترش کشاورزی، ضرب سکه، زبان رسمی، ارتش منظم و... از اقدامات تاثیر گذار و مهم این امپراتوری است.
در نهایت این امپراتوری با حمله اسکندر از بین رفت.
امپراتوری روم
ساخت پل و جاده توسط رومی ها و متصل کردن نقاط اروپا به یکدیگر از اقدامات رومی ها بود. آنها با فتح سرزمین های مختلف علوم و فنون، عقاید و فرهنگ و هنر خود را به ملت های دیگر معرفی می کردند.
شهر رم دارای سیستم آبرسانی و فاضلاب شهری، سیستم گرمایشی یکپارچه و کاخ های باشکوه بود.
این امپراتوری پس از مدتی به ۲ قسمت روم غربی و شرقی تقسیم شد؛ روم غربی نتوانست تبدیل به یک ابرقدرت بشود؛ اما روم شرقی توانست تا مدت ها ابرقدرت جهان بماند و تاثیرات زیادی بر اوضاع سیاسی، نظامی و اجتماعی جهان گذاشت.
نام امپراتورهای روم سزار است؛ هرچند بیشتر تصمیمات کشور توسط مجلس سنا گرفته می شد.
امپراتوری مغول
در قرن ۱۳ میلادی، چنگیزخان قبایل مغول را متحد کرد و امپراتوری جدیدی را بوجود آورد. در زمان حکومت ۲۰ ساله چنگیزخان، آنها توانستند چین، آسیای مرکزی و ایران را به قلمرو خود اضافه کنند.
پس از چنگیز نوادگان و فرزندان او خلیفه و شاهزادگان روسی را شکست دادند و تا مجارستان و نیمه شرقی اروپا را زیر سلطه خود درآوردند. درنهایت امپراتوری مغول بین نوادگان چنگیزخان به ۴ قسمت تقسیم شد و قوبلایخان که بر چین که مهمترین بخش امپراتوری بود حکومت می کرد و تحولات زیادی در علم و فرهنگ بوجود آمد.
وجود یک امپراتوری پهناور که گستردگی آن از شرق یعنی دریای ژاپن تا شرق اروپا بود باعث تبادلات علمی و فرهنگی شد و همین علت باعث پیشرفت اروپاییان شد. برای مثال مغولان در بعضی از جنگ ها از توپ های با باروت چینی استفاده می کردند و همین اتفاق مقدمهای برای ساخت تفنگ بود.
امپراتوری اعراب
امپراتوری اعراب را می توان به ۳ دوره تقسیم کرد. در قرن ۷ خلفای راشدین توانستند ایران، مصر و بخش هایی از امپراتوری روم شرقی را مال خود کنند. یک قرن بعد خلفای اموی اسپانیا، شمال آفریقا و بخش هایی از ترکستان را به قلمرو خود اضافه کردند. در دوره خلافت عباسی با اینکه آنها بخش هایی از حکومت را از دست دادند؛ اما این دوره تمدن اسلامی شکوفا شد و از لحاظ علم و هنر و فرهنگ در وضعیت بهتری قرار گرفت. در دوره خلافت عباسی بغداد به عنوان پایتخت انتخاب شد و آنجا محل گردهمایی هنرمندان و دانشمندان با ملت های مختلف شد و علومی مانند: نجوم، هندسه،شیمی و طب اسلامی در سرتاسر این حکومت رواج پیدا کرد. در نهایت با کشته شدن خلیفه توسط هلاکوخان این امپراتوری نابود شد.
امپراتوری عثمانی
این امپراتوری توسط عثمان تاسیس شد و در قرن ۱۵ سلطان محمد فاتح با نابود کردن روم شرقی عثمانی را به یک امپراتوری قدرتمند تبدیل کرد. آنها به سدی محکم و استوار دربرابر قدرت های غربی تبدیل شده بودند.
عثمانی در دوره اوج توانست بر بخشهایی از جنوب شرقی و مرکز اروپا، غرب آسیا، رشتهکوههای قفقاز و بخش شمال شرقی آفریقا حکومت کند.
درنهایت پس از جنگ جهانی اول این امپراتوری از بین رفت.
امپراتوری اسپانیا
در قرن ۱۵ کریستف کلمب قاره آمریکا را کشف کرد و آن را به قلمرو اسپانیا اضافه کرد و این اتفاق باعث ترویج استعمارگری میان ابرقدرت های اروپایی شد.
داشتن یک نیروی دریایی قوی، نسل کشی بومیان آمریکا، استفاده از منابع و معادن کشورهای مستعمره دلایلی بود که باعث شد تا اسپانیا تبدیل به یکی از ابرقدرتهای جهان شود. در اواخر قرن ۱۶ بریتانیایی ها آنها را شکست دادند تا اسپانیا دیگر قدرت اول دنیا نباشد. در قرن ۱۹ آنها از فرانسه شکست خوردند و استقلال بسیاری از مستعمره ها باعث شد تا اسپانیا روز به روز ضعیفتر بشود؛ در اواخر همان قرن شکست از آمریکا باعث شد تا اسپانیا دیگر قدرت چندانی در جهان نداشته باشد.
امپراتوری روسیه
در قرن ۱۸ پتر کبیر این امپراتوری را برای مقابله با امپراتوری عثمانی تاسیس کرد. سیاست های نوین این مرد باعث شد تا روسیه در بسیاری از مسائل پیشرفت کند. او برای ترویج فرهنگ غربی قوانینی را وضع کرد مانند: ممنوعیت ریش گذاشتن برای مرد های غیر مذهبی و استفاده از تقویم میلادی که باعث شد تا امپراتوری روسیه بسیار قدرتمند بشود.
امپراتوری روسیه مانند امپراتوری بریتانیا نیروی دریایی قدرتمندی نداشت؛ به همین دلیل آنها به کشورهای همسایهی خود حمله می کردند تا قلمرو خود را بزرگتر کنند.
درنهایت پس از پیروزی انقلاب روسیه این امپراتوری نابود شد.
امپراتوری آلمان نازی
این امپراتوری فقط ۱۲ سال عمر کرد ولی تأثیری عمیق بر تاریخ و سرنوشت اروپا و جهان گذاشت.
در سال ۱۹۳۳ به دستور رئیس جمهور وقت هیتلر به عنوان صدراعظم آلمان انتخاب شد؛ البته در همان سال با مرگ رئیس جمهور رفراندوم عمومی هیتلر به عنوان پیشوا انتخاب شد و همه تصمیمات توسط شخص پیشوا گرفته می شد.
اصلاحات اقتصادی، ساخت و ساز و پروژه های عمرانی، رفع بیکاری و مهار تورم باعث شد تا آلمان به یکی از قدرتمندترین کشور ها و هیتلر به عنوان یک رهبر محبوب تبدیل بشود.
آلمان نازی از نظر نظامی در آن زمان بسیار قدرتمند بود و صنایع نظامی و دفاعی آنها روز به روز پیشرفت می کرد.
آنها در سال ۱۹۳۸ بدون هیچ حمله نظامی اتریش و چکسلواکی را به خاک آلمان افزودند، درست یکسال بعد به لهستان حمله کردند و بزرگترین جنگ تاریخ شروع شد. در سال ۱۹۴۱ آنها غرب شوروی، فرانسه و بخش زیادی از اروپا را مال خود کرده بودند.
اما در نهایت هیتلر با برخی از تصمیم گیری های اشتباه خود باعث شد تا آنها در نبرد های بسیاری شکست بخورند و در سال ۱۹۴۵ امپراتوری نازی ها از بین رفت.
امپراتوری چینگ
سرزمین های چین امروزی هیچگاه به شکل یکپارچه و متحد نبودند و حکومت مختلف همیشه در حال جنگ و نبرد با یکدیگر بودهاند.
در قرن ۱۷ قبایل منچوری با سرنگون کردن امپراتوری مینگ پادشاهی چینگ را تأسیس می کنند؛ همچنین آنها مغولستان و کره را هم به خاک خود اضافه کردند.
در قرن ۱۸ آنها با دیدن دولت های غربی تصمیم می گیرند تا جامعه را مدرن بکند و همین تصمیم باعث می شود تا این امپراتوری در زمینه های علمی و فرهنگی پیشرفت های زیادی بکنند.
درگیری با حکومت های غربی و جنگ هایی با امپراتوری ژاپن باعث شد تا این حکومت روز به روز ضعیف تر بشود و درنهایت این امپراتوری در قرن ۲۰ جای خود را به جمهوری چین می دهد.
دیگر امپراتوری های بزرگ و تاثیرگذار
امپراتوری فرانسه |
امپراتوری ساسانیان |
امپراتوری مقدونی |
امپراتوری پرتغال |
امپراتوری گورکانی |
امپراتوری هان |
پست مشابه