علم بهتر است یا ثروت؟
به زبونی ساده سعی می کنم جواب این سوال رو با بررسی از چند جنبه به شما بگم. اولین قدم در مواجهه با یک سوال اینه که اول ببینیم که اصلا سوال درست هست یا نه! بله؛ همونطور که جواب یک سوال می تونه غلط باشه خود سوال هم می تونه اشتباه باشه. در واقع باید بگم که این سوال غلطه! این سوال چیزی شبیه اینه که ما بریم به یک فروشگاه و از فروشنده بپرسیم که قابلمه تفلون بهتره یا بشقاب چینی؟ اینجا داریم دچار مغلطه ی قیاس مع الفارغ می شیم؛ یعنی داریم دو چیزی رو مقایسه می کنیم که اصلا قابل قیاس نیستن و کاربردهاشون نه بهم دیگه ربطی داره و نه تعارض و تداخلی با دیگری داره.
حالا دوباره این سوال رو می پرسیم؛ علم بهتره یا ثروت؟
واقعیت اینه که نه تنها علم جلوی تولید ثروت رو نمی گیره بلکه یکی از راه های تولید ثروت هم هست. عده ای با کارهای خدماتی از دانش خودشون پول در میارن مثل پزشک ها و وکلا و مشاورها و روانشناس ها و معلم ها عده ای هم با تولید و ساختن مثل مهندس ها یا روش های دیگه. و البته همه این افراد برای انجام کارشون پول می گیرن. بزرگترین و ثروتمندترین کارخانجات دنیا پر هستن از متخصصین علوم مختلف و بدون این افراد قادر به تولید این ثروت نیستن و حتی برای مدیریت مالی خودشون به افرادی با دانش مدیریتی نیاز دارن. مقدار پول دریافتی طبیعتا با توجه به محل زندگی، نوع محل کار، قوانین هر کشور و... متفاوته. به عنوان مثال به یاد دارم که چند وقت پیش خبری در یکی از رسانه های معروف (احتمالا اسکای نیوز) خوندم که نوشته بود 75 درصد افراد دارای تحصیلات اکادمیک در انگلستان درامد بالاتری از افراد بدون تحصیلات دانشگاهی دارن.
حالا برعکس نگاه می کنیم. آیا داشتن ثروت جلوی داشتن علم رو می گیره؟ بازهم نه! چرا؟ واقعیت اینه که اتفاقا کسب علم شکم سیر می خواد و نه گرسنه! اون هرم معروف نیازهای انسان رو به یاد بیارید. مواردی مثل نیاز به کسب علم، بلند پروازی و مواردی از این قبیل زمانی توسط انسان احساس میشن که نیازهای اولیه انسان (خوراک، پوشاک، امنیت و... ) فراهم باشه و وقتی که این نیاز فراهم بشه مغز انسان به مسائل عمیق تر فکر می کنه و تا قبل از اون به مسائل ضروری و حیاتی برای بقا می پردازه و دانشمندانی هم داشتیم که در عین ثروتمند بودن به دنبال کسب علم رفتن.
یک جنبه دیگه هم درباره این موضوع هست که در اخر پاراگراف قبل هم تا حدودی اشاره شد. اون هم اینه که بعضی افراد به علم آموزی از جنبه درامدزایی و اقتصادی نگاه نمی کنن و به قصد داشتن آگاهی بیشتر یا موارد دیگه به دنبال علم آموزی می رن.
بنابراین علم و ثروت تداخلی و تعارضی با هم ندارن و نمی تونیم این دو مفهوم رو در مقابل هم بدونیم. اونچه که ممکنه این دو رو مقابل هم قرار بده شرایط زندگی افراد هست و نه خود مفهوم علم و ثروت در ذات خودشون.
پ. ن: لازمه که بین ثروت و پول هم تفاوت قائل شد. ثروت به انبوه پول و مقادیر بسیار بزرگی از پول گفته میشه که بیش از نیازهای ابتدایی انسانه.