از ۱۹۶۰ تا ۲۰۲۴، یورو همیشه جایگاه ویژهای در فوتبال داشته است.جدال ابرقدرتهای اروپایی و گردهمایی ستارگان بزرگ، تعطیلات بیرمق تابستانه را طراوت میبخشد. بله، حالا دیگر بوی لالهها هلندی به مشام میرسد، شوالیهها صف کشیدهاند و عقابها بالهایشان را گشودهاند.
این شما و این سومین قسمت از ویژهنامه یورو ۲۰۲۴.
|
پیشبینی، یکی از عناصر جذابیت فوتبال در میان هواداران است. هواداران با تکیه بر تجربیات قبلی، علم و دانش و البته تجزیه و تحلیل حدس و گمانهایی را در رابطه با مسابقات مطرح میکنند و به پیشبینی نتایج میپردازند.
پیشبینیها با گذر زمان شکل دیگری یافتند. سایت یوفا بخش مجزایی برای این کار راه انداخت و کمی بعد پدیدهای به نام "فوتبال فانتزی" به سرعت به محبوبیت زیادی دست یافت؛ جایی که هواداران نه نتایج تیمها، بلکه عملکرد بازیکنان را پیشبینی میکنند.
در مسابقات و تورنومنتهای خاص، این پیشبینیها رنگ و بوی متفاوتی مییابند. در مسابقات باشگاهی، لیگ قهرمانان اروپا به سبب اهمیت بالای خود چنین شرایطی دارد. و در تورنومنتهای ملی نیز جامجهانی به طرز چشمگیری محبوب است.
یورو نیز به عنوان یکی از جذابترین تورنومنتهای فوتبال از این قاعده مستثنی نیست.
با نزدیکشدن به این مسابقات، مجلات و رسانههای مختلف ویژهنامههای مختلفی تدارک دیدهاند. پای ثابت همهی این ویژهنامهها، پیشبینی نویسندگان است.
حال بدین منظور، امیرحسین صدر، حمید، پویا صلحخواه، محمد هرمزی و کیهان خوشسیما اینجا هستند تا پرسش و پاسخهایی در رابطه با یورو داشته باشیم؛ تا یاد و خاطرهی ویژهنامههایی که سالها با حال و هوای یورو به دکههای روزنامهفروشی طراوت میبخشیدند، زنده شود.
برای دیدن چهچیزی هیجانزده هستید؟
امیرحسین صدر:
تقریبا بی وقفه یک ماه فوتبال خواهیم داشت. با توجه به عمل بزرگی که داشتم در خانه زندانی هستم. بهترین فرصت برای خوره های فوتبال. گویا خدای فوتبال دوستم دارد؛ در و تخته جور شده و این خود هیجانی به همراه دارد.
محمد هرمزی:
بازگشت یورو این بار بعد از 3 سال و نه 4 سال و گذر از دوران پاندمی و استادیوم های اغلب نیمه خالی، به خودی خود هیجان انگیزه. برای من این مسیر از 1996 تا 2021 سفر شگفت انگیزی بوده. تورنمنت به حضور متمرکز در یک کشور برمی گرده و همه از میزبانی آلمان 2006 احتمالا خاطرات خوبی داریم که می تونه تکرار بشه. یک ماه هیجان و لمس فوتبال ناب قاره سبز این امکان رو می ده که به اندازه کافی لذت ببریم. افتتاحیه ای که مثل جام جهانی 2006 از آلیانتس آرنا آغاز می شه و با المپیک اشتادیون برلین خاتمه پیدا می کنه. نشانه های خوب!
حمید:
یک تورنمنت تابستانی. به همین سادگی
یک لذت همیشگی زندگی را برای مدتها از دست داده بودیم. جام جهانی قبل در سردترین فصل سال برگزار شد، یوروی قبل در ورزشگاههای نیمه خالی "فقط برگزار شد" میزبان دو دوره قبل جام جهانی این روزها از تمامی فعالیتهای فوتبالی محروم است... سالهاست یک تورنمنت تمام عیار را ندیدهایم و کمی شخصی تر،
فرانکفورت، وستفالن، مونیخ، المپیااشتادیون.... فوتبال دیدن در استادیومهای المان برایم رنگ و لعاب دیگری دارد.
پویا صلحخواه:
فکر میکنم از آخرین تورنمنت ملی نه تنها لذت نبردیم، بلکه خیلیهامون فرصت دیدنش رو هم از دست دادیم. فارغ از این مسائل، فوتبال ملی خلاف دوران نوجوانی ما محبوب نیست، میتونید از واکنش کاربران به فیفادیها متوجهش بشید. من معتقدم بهزودی با توجه به برنامهریزی جدید جام جهانی، این تورنمت سقوط میکنه، اما یورو همچنان پتانسیل حفظ زیباییاش رو داره. چه چیزی من رو هیجانزده میکنه؟ شنیدن موسیقی یورو 08 و 12. جام ملتهای اروپا تورنمنت موردعلاقه من بوده. از تکرار برخی خاطرات استقبال میکنم، مخصوصا وقتی کشور خوبی با امکانات بالا برای میزبانی انتخاب شده.
کیهان خوشسیما:
از اونجایی که تو بخش داخلی فعالیت میکنم، دیدن تنها نماینده لیگ ایران تو این مسابقات برام هیجانانگیز خواهد بود. بدون تعارف، فوتبال باشگاهی ایران سطح پایینی داره و حالا حتی تو قاره آسیا هم از کشورهای صاحب فوتبال به حساب نمیآیم، لذا رسیدن گیورگی گولسیانی از چنین سطحی به یک تیم ملی اروپایی و حضور تو یورو ۲۰۲۴، واقعا برام جالبه.
چه تیمی میتواند سوپرایز رقابتها باشد؟
امیرحسین صدر:
تصور می کنم تیم ملی المان بعد از نزول و مشکلات بسیار، برخلاف انتظار همه در این تورنمنت رشد خواهد کرد و جلو خواهد امد.
محمد هرمزی:
24 تیمی شدن رقابت ها مثل دوره گذشته، امکان رویاپردازی رو به خیلی از تیمها می ده. کوچکترهایی که حالا مجال رقابت با بزرگان تو بالاترین سطح فوتبال اروپا رو به راحتی از دست نمی دن. البته این مسئله شمشیر دو لبه است. یا می تونه به جذاب و فشرده تر شدن اصل رقابت کمک کنه یا شاید شاهد افت کیفی رقابت ها هم بشه. تجربه دوره پیش از دید من مثبت بود. همیشه سورپرایزهایی وجود داشته. از چکسلواکی 1976 که آلمان پرقدرت رو به زیر کشید تا داستان های شگفت انگیز و قصه پریان دانمارک 1992 که اصلا قرار نبود در مرحله نهایی حاضر باشه یا یونان 2004 اتو ره هاگل با اون فوتبال بسته و غیرقابل نفوذ که همه معادلات رو به هم زد و دنیا رو شگفت زده کرد. این دوره به نظرم نباید از اتریشِ رانگنیک، اوکراینِ سرهی ربروف خاطره انگیز یا ترکیهِ مونتلا غافل شد. جمهوری چک همیشه تیم گردن کلفتی تو یورو بوده و احتمالا سوئیس و صربستان هم با ترکیب های قدرتمند خودشون می تونن حرفی برای گفتن داشته باشن. فوتبال همیشه آماده شنیدن داستان های تازه است.
حمید:
اسکاتلند. متاسفانه حریف هم گروه آلمان، فقط یک تیم حاضر در تورنمنت نیست. افتتاحیه سختی برای ژرمنها رغم خواهند زد و توان پیشروی در دور حذفی را دارند.
همچنین اتریش با رالف رانگنیک. چیزهایی زیادی برای عرضه دارند. حتی درآن گروه سخت.
سورپرایز منفی نیز برای من انگلیس خواهد بود. خط دفاعی و دروازهبان میتواند آنها را زودتر از حد انتظار زمینگیر کند
پویا صلحخواه:
اتریش، مجارستان و آلبانی در دور مقدماتی عملکرد بسیار خوبی داشتند اما بدشانس بودن که با بزرگان جام همگروه شدند. رالف رانگنیک، مارکو روسی و سیلوینیو ایده خوبی داخل زمین دارند. اگر این سه تیم بتونند به ترتیب هلند - فرانسه، آلمان و اسپانیا - ایتالیا رو اذیت کنن، میتونیم شاهد حداقل یک غافلگیری در مراحل بالاتر باشیم. کرواسی هم اگر بتونه مانند جامهای قبلی «کم نیاره»، برای من غافلگیریه.
کیهان خوشسیما:
به نظرم خیلیها کرواسی رو دسته کم گرفته و فراموش کردهان اونها چه تیم خطرناکی هستن؛ تو پیشبینیها، کمتر میبینیم که کسی از احتمال موفقیت شاگردان دالیچ حرف بزنه. یادمون نره کرواتها نایب قهرمان جام جهانی ۲۰۱۸ هستن و تو جام جهانی ۲۰۲۲ تونستن اون برزیل قدرتمند رو از دور مسابقات حذف کنن. من فکر میکنم کرواسی میتونه دوباره دنیای فوتبال رو غافلگیر کنه
چهچیزی در این تورنومنت نگرانکننده است؟
امیرحسین صدر:
سه یا 4 بازی در یک روز! و با شروع کوپا آمه ریکا، 6 مسابقه در یک روز....
زمانی که در دهه 70 میلادی با اولین مسابقات جام ملتهای اروپا آشنا شدم، تمام تورنمنت نهایی در 3 بازی خلاصه میشد، سپس و در دههی 80 با 15 بازی قهرمان مشخص میگشت.
هر بازی، برایم مثل یک گنجینهی ارزشمند بود که باید صندوقچه ذهنم از آن حفاظت کنم.
محمد هرمزی:
عوامل زیادی می تونن رقابت ها رو تحت تاثیر قرار بدن. یکی از مهم ترین اونها از دید من می تونه فاصله کم اتمام رقابت های باشگاهی با یورو باشه. مسئله مهمیه که صدای خیلی ها رو هم به حق درآورده. فرصت ریکاوری و هماهنگ شدن تیم ها محدود بوده و می تونه تیم ها رو با چالش های جدی مواجه کنه. مسئله دیگه که بالاتر اشاره کردم می تونه موضوع افزایش تعداد تیم ها باشه. احتمالا با توجه به گذر از فصلی طولانی، شاهد دسته ای از بازی های کم کیفیت علی الخصوص تو دور گروهی خواهیم بود که می تونه به ماهیت رقابت ها و حداقل تصوری که همیشه از سطح کیفی جام داشتیم، لطمه بزنه.
حمید:
ستارهی آلمان، جمال موسیالای دریبل زن است، بهترین بازیکنان هلندی، فن دایک و آکه و دلیگت در خط دفاعی حضور دارند، فرانسه با مجموعه ای از استعدادها هنوز به بردهای اقتصادی دشان متکی است، این، خبری از ماشین قدرتمند تورنمنتها، توتال فوتبال و فوتبال هجومی شامپاین فرانسوی نیست.
پویا صلحخواه:
فوتبال. در فصل نقل و انتقالات و جایی که رقابت باشگاهی مهمتر از همیشه شده، باید ببینیم یورو چه چیزی برای ارائه داره. اگه با این تیمها، بازیکنان و سرمربیان، ویژگی سرگرمی فراهم نشه، واقعا باید دلیل قانعکننده برای حمایت از فوتبال ملی داشته باشیم. باید بپذیریم که این ورزش از چیزی ما میشناختیم فاصله گرفته
به کدام بازیکن باید چشم دوخت؟
امیرحسین صدر:
Warren Zaire-Emeryوارن زئیر امری
چیزی در وجودش داره که باید منفجر بشه!
محمد هرمزی:
نمی تونم از دایره محدودی نام ببرم. ستاره ها هر کدوم دلیلی برای درخشش دارند. امباپه با فرانسه بدون نقص، برای پر کردن یکی از مهم ترین جای خالی های کریرش باز می گرده. مثل همه تورنمنت های قبلی انتظار درخشش از آنتوان گریزمان رو دارم. قدرنادیده ای که همیشه به موقع و در بهترین زمان ممکن خودش رو آماده درخشش می کنه و به معنا دارترین شکل ممکن این کار رو انجام می ده و در عین حال به اندازه کافی دیده نمی شه! هری کین و جود بلینگام بعد از یک فصل مجموعا درخشان فردی، برای پایان دادن به حسرت همیشگی سه شیرها پای به آلمان می ذارن و در این بین نباید از فیل فودن غفلت کرد. کهنه سوارهایی مثل کریستیانو رونالدو، لوکا مودریچ، تونی کروس نمی خوان آخرین شانسشون رو از دست بدن و در این بین نباید از تک ستاره های مختلف دیگه به راحتی گذشت. در این لحظه من می تونم به آرتم دووبیک اشاره کنم که بعد از یک فصل حیرت انگیز، می تونه ردی از خودش در آلمان به جای بذاره. باید دید.
حمید:
جورجی ماماردشویلی گلر گرجستان و والنسیا که به خاطر بی تجربگی گرجستان بارها دروازه مورد حمله قرار میگرد و میتواند خودی نشان دهد
برایان بروبی از هلند، بازیکن فصل آژاکس به انتخاب تماشاگران، اگر فرصتی برای حضور در زمین یابد میتواند خودی نشان دهد.
کریم آکتورک اوغلو بال چپ ترکیه، ,برای اولین نمایش معرکه او برابر بایرن در لیگ قهرمانان غافلگیرم کرد. در همان گروه و در دو بازی رفت و برگشت دروازه منچستریونایتد را گشود و همچنین راهی به قلب و کاغاذهای من. بیشتر به خاطر شادی گل هری پاتری و علاقه اش به هری پاتر مشهور شده اما در کیفیت بازی چیزی از جادوگران هاگوارتز کم ندارد.
اندریش در مرکز زمین آلمانیها که پا به پای تونی کروس و ایلکای گوندوگان دو آلمانی با تجربه و قهرمانان لیگ قهرمانان در دو فصل اخیر خواهد دوید، همچنین
پویا صلحخواه:
ژائو نوس و چند بازیکن دیگه پرتغال مثل ایناسیو و آنتونیو سیلوا تنها یک عملکرد خوب ملی تا انتقال گرانقیمت به لیگ برتر فاصله دارند. ایده قهرمانان غیرمنتظره همیشه در تورنمنتها جالب بوده، بنابراین باید حواسمون به بازیکنانی مثل جمال موسیالا، لامین یامال و فیل فودن باشه. فراتر از استعدادها، احتمالا آخرین رقابت بزرگ کریستیانو رونالدو خواهد بود، نادیدش نگیرید.
کیهان خوشسیما:
در سطح اروپا، کنان ییلدیز استعداد محبوبم محسوب میشه. توی معدود مسابقاتی که ازش دیدهام، شکل بازی و استایلش من رو یاد دوران اول حضور کریستیانو رونالدو تو منچستریونایتد انداخته. فکر میکنم اگه فرم جالب خودش رو حفظ کنه و اندکی هم خوششانس بشه، بتونه پدیده یورو ۲۰۲۴ باشه.
برنده کفش طلایی مسابقات چه کسی خواهد بود؟
امیرحسین صدر:
هری کین، تمامی موفقیت انگلستان به گل های حیاتی او وابسته است.
محمد هرمزی:
دوره های گذشته اغلب نشون داده فوق ستاره ها طبق پیش بینی ها عمل نمی کنند. شاید در این دوره هم شاهد این اتفاق باشیم. با این حال رقبای گردن کلفتی وجود دارند. امباپه، هری کین یا رونالدو احتمالا مهم ترین ها باشند و نمی شه از روملو لوکاکو که شکارچی همیشگی بازی های ملی بوده گذر کرد. من امیدوارم پیش بینی ها درست از آب در نیاد و آقای گل غافلگیرکننده ای رو ببینیم!
حمید:
هری کین، او راه و رسم گلزنی در استادیومهای آلمان را بهتر از خود ژرمنها یاد گرفته
پویا صلحخواه:
آقای گل یورو معمولا با گلهایی در حد انگشتان یک دست مشخص میشه. میشل پلاتینی در 1984 استثنا بوده. انتخاب من هری کین هست، شانس خوبی به خاطر گروه انگلیس داره. کیلیان امباپه و کریستیانو رونالدو هم یک گزینه خواهند بود. در ضمن، یورو اکثرا یک سورپرایز در گلزنان داشته. ششکو میتونه اون بازیکن باشه.
کیهان خوشسیما:
ممکن نیست تورنمنت ملی باشه و کیلیان امباپه رو شانس آقای گلی ندونیم. امباپه حالا مهمترین فوتبالیست و بهترین گلزن دنیاست و بدون هیچ تردیدی، شانس اول کسب کفش طلای یوروی پیش رو خواهد بود. البته نباید هری کین رو فراموش کنیم اما فرم شکننده شاگردان ساوتگیت و احتمال بیشتر فرانسه نسبت به انگلیس برای رسیدن به فینال، از نظر من شانس امباپه رو افزایش میده.
برنده توپ طلای مسابقات چه کسی خواهد بود؟
امیرحسین صدر:
کیلیان امباپه یا جود بلینگهام..
محمد هرمزی:
پیش بینی دشواره. باید تیم ها رو دید و شرایط رو از دید نکته بین فنی سنجید. فقط می تونم از شانس ها نام ببرم که کروس، امباپه، بلینگام، گریزمان، رونالدو، فودن، نویر و... نام های برجسته ای هستند اما همه چیز بستگی به آمادگی ذهنی و تیمی داره. شخصا بیشتر منتظر درخشش پدیده های جام هستم. مشتاقانه یامال، ژاوی سیمونز، سوداکوف، نوس، کالافیوری و فوتبالیست هایی از این دست رو رصد می کنم و انتظار نمایش های غافلگیرکننده ای رو می کشم.
حمید:
کوین دیبروینه، ترافیک و همچنین فشار نسل طلایی از بلژیک برداشته شده و حالا با فراغ بال میتوانند به تازه واردهایی چون دوکو و دکتلاره و بازماندگان نسل قبل، به رهبری دیبروینه پیشرفت کنند.
پویا صلحخواه:
اگر فرانسه به فینال برسه، کیلیان امباپه اولین گزینه از این تیم خواهد بود. در پرتغال، آلمان و اسپانیا هم تقریبا گزینههای مشخصی وجود دارند. اما انگلیس در کنار هری کین، جود بلینگام و فیل فودن هم داره. به نظرم پیشبینی هم سخت و هم راحته. بهتره منتظر تیم قهرمان بمونیم. شخصا در جوایز فردی، انتخاب اول و آخرم کین هست. فودن رو هم به شدت دوست دارم.
کیهان خوشسیما:
تصور میکنم اگه پرتغال بتونه با حضور کافی کریستیانو رونالدو تو ترکیبش به فینال یورو ۲۰۲۴ برسه، فارغ از نتیجه بازی فینال، کریستیانو رونالدو برنده این جایزه شه. در غیر این صورت، هری کین و کیلیان امباپه شانس اصلی کسب توپ طلا خواهند بود.
کدام تیم قهرمان خواهد شد؟
امیرحسین صدر:
به عقیده من در میان تیم های فرانسه، اسپانیا و ایتالیا و انگلستان (اگر با اغاز مسابقات ببشتر جا بیافتند) به فرانسوی ها شانس بیشتری می دهم.
اضافات؛
نیکولا بارلا برای ایتالیایی ها نقش کلیدی را بازی خواهد کرد!
امیدوارم رونالدو با چند گل به بازی در پرتغال در صحنه بین المللی به کارش پایان دهد.
Khvicha Kvaratskhelia
فوروارد جورجیایی صد در صد خودی نشان خواهد داد.
حقیقتا مایلم تیمی مثل بلژیک یا هر تیم دیگری که تا امروز موفق موفق به کسب جام نشده یقه همه رو بگیره!
مثل چکسلواکی ۷۶، دانمارک ۹۲، یا یونان ۲۰۰۴
محمد هرمزی:
در این لحظه همه معادلات روی کاغذه. فوتبال یه شور جمعیه که کامپیوترها، اعداد و ریاضیات نمی تونن بهش غالب بشن. با این حال از روی کاغذ و تصور شخصی در این لحظه شانس فرانسه دشان رو بیش از همه می دونم. این نقطه ایه که می تونه مثل 1998 و 2000، شاهد تکامل ملی فوتبال فرانسه باشیم. کمترین نقیصه رو می بینم اما نمی شه از جادوی فوتبال غافل شد. شاید مثل دوره پیش مقابل امثال سوئیس غافلگیر بشن و همه معادلات بهم بخوره. انگلیس و پرتغال تیم هایی هستند که در همه خطوط گردن کلفت و پرقدرت هستند اما از دید من هر کدوم ضعف های برجسته ای دارند که می تونه براشون ناامید کننده باشه. برای آلمان میزبان شانس زیادی قائلم. پوئن حضور در خانه به اندازه کافی حائز اهمیته. از لحاظ انگیزشی و پاک کردن ناکامی سال های اخیر هم می تونه دلیل قانع کننده ای برای مانشافت باشه. قلبا برای هلندِ رونالد کومان آرزوی موفقیت دارم و با وجود چالش ها و محدودیت هایی که اخیرا باهاش مواجه شدن، فکر می کنم می تونن کارهای بزرگی انجام بدن. اسپانیا با تیم جوان و احتمالا موزیانه ای وارد جام می شه و کرواسی همیشه نشون داده چقدر در تورنمنت های بزرگ می تونه بزرگی کنه. بیایید برای آخرین بار شانسی برای بلژیک قائل باشیم! و برای ایتالیای اسپالتی شخصا کمترین شانس بین بزرگان رو قائلم اما همیشه آتزوری نشون داده ایتالیاست و مثل دوره پیش از حضیض، می تونه حماسه بسازه اما بعید می دونم این مقطع کاری از پیش ببرند. از جادوی فوتبال غافل نشیم. شاید تکرار قصه ای مثل دانمارک 92 و یونان 2004 ما رو حیرت زده کنه. کسی چه می دونه! کمربندها رو ببندیم و از یک ماه مهیج فارغ از روزمرگی های ناتمام زندگی لذت ببریم!
حمید:
اگر قرار به انتخابی جز آلمان باشد، پرتغال، اینبار با شایستگی هر چه تمام تر
پویا صلحخواه:
منطقی نگاه کنیم، فرانسه قهرمان میشه. یک سرمربی خوب ضمن حفظ کیفیت ستارههاش، تغییر نسل رو هم انجام میده. دیدیه دشان نقش اصلی فرانسه هست و با بازگشت انگولو کانته، شانس تیمش را افزایش داده. رقبای دشان هر کدوم باگهای خودشون رو دارند اما انگلیس و پرتغال به کیفیت اسکواد فرانسه نزدیکتر هستند. من تو زمین انگلیسم اما اگر باز هم ناکام بمونند، برام حکم «disappointed but not surprised» داره!
کیهان خوشسیما:
فکر میکنم پرتغال یکی از مستعدترین ترکیبهای اروپا رو داره و روبرتو مارتینز هم انتخاب هیجانانگیزی برای نیمکت سلسائوی اروپا بوده. از سمت دیگه، نباید فرانسه رو فراموش کنیم؛ اونها طی ۶ سال اخیر، دو بار به فینال جام جهان رسیدهان و یورو ۲۰۲۰ هم روی یک اتفاق از دست دادن. من فکر میکنم فینال این تورنمنت بین پرتغال و فرانسه برگزار خواهد شد و از روی علاقه شخصی، امیدوارم که پرتغال به قهرمانی برسه.