طرفداری- سال هاست که «طرفداری» به یک سایت خبری محبوب و مرجع در رسانه های ورزشی ایران تبدیل شده است. من افتخار می کنم از روز اول در این پروژه حضور داشتم و شاهد به دنیا آمدن، رشد و قد کشیدن «طرفداری» بودم.
زمستان سال 1390 یکی از دوستانم در فیسبوک پیام داد و خبر داد گروهی از طرفداران فوتبال که از طریق فیسبوک با هم آشنا شده اند، می خواهند یک سایت خبری در حوزه فوتبال تاسیس کنند. من فارغ التحصیل رشته مترجمی خبر از دانشکده خبر ایرنا بودم و 4 سال در روزنامه ها و ماهنامه ها کار کرده بودم. کم کم همه چیز جدی شد و گروه اولیه شکل گرفت. من هم با توجه به اطلاعات و تجربه ای که به واسطه تحصیل و کار در حوزه رسانه داشتم، سعی می کردم سایت طرفداری از همان روز اول سروشکلی رسمی و قابل قبول داشته باشد.
گروهی در فیس بوک تشکیل شد و مشورت های اولیه انجام شد. اخذ مجوزهای لازم، بیشتر از چیزی که فکر می کردیم طول کشید. آقای جنت خواه با هزینه شخصی کار را شروع کرد و امور اداری لازم را انجام داد. انتخاب اسم هم کار ساده ای نبود چون تمام دامنه های مرتبط با فوتبال، قبلا انتخاب شده بود. در نهایت به اسم «طرفداری» رسیدیم و سایت از روز دوم خرداد سال 1391 کار خود را شروع کرد.
دو سه سال اول، «طرفداری» فقط یک سایت کوچک بود که عده ای جوان عاشق فوتبال سعی می کردند خبر و یادداشت بنویسند، خبر ترجمه کنند، عکس و فیلم تهیه کنند و طرفداری از تیم های فوتبال را به یک سطح بالاتر برسانند. همه چیز ساده و ابتدایی بود؛ نه درآمدی کسب می شد، نه امیدی به کسب درآمد وجود داشت. لینک خبرهایمان را در فیس بوک منتشر می کردیم و از دوستانمان می خواستیم از ما حمایت کنند. کانون های طرفداری از باشگاه های اروپایی هم گاه و بیگاه کمک می کردند و ارتباط خوبی با آن ها داشتیم.
در دوران خدمت سربازی، ارتباطم با سایت قطع شد و وقتی برگشتم، همه چیز به لطف آقایان جوانی، احمدی، حدادیان، گودرزی، امیری فر و ... سازمان یافته و جدی شده بود. حالا طرفداری اسپانسر پیدا کرده بود و میز و صندلی و کامپیوتر داشت. حالا اتاقی داشتیم در یک شرکت تبلیغاتی که کنار هم جمع شویم و کار را جدی تر جلو ببریم. شاید باورتان نشود ولی من تا سال 1394 هیچ کدام از همکارانم در سایت طرفداری را از نزدیک ندیده بودم، چون ساکن شهر ارومیه بودم. کارها زیاد بود و نفرات کم. سعی کردیم نیروهای بیشتری جذب کنیم و همه امیدوار بودیم طرفداری بتواند به کسب درآمد برسد و روی پای خودش بایستد.
رقابت شروع شد! سایت های زیادی در حوزه فوتبال فعال بودند و منابع مالی چشمگیری داشتند. ولی ما هم انرژی جوانی داشتیم و امیدی که آینده را برایمان زیبا ترسیم می کرد. روز به روز بهتر شدیم و مخاطبان بیشتری با طرفداری آشنا شدند. آمار و ارقام و رده بندی ها نشان می داد سرعت رشد ما بالاست. مشکلات هم زیاد بود: از بودجه کم و تبلیغات محدود تا قوانینی که گاهی کار رسانه ای را دشوار می کردند.
ولی همیشه سعی کردیم به آرمان های روز اول پایبند بمانیم و درگیر دروغ و باند و زد و بند نشویم. بارها بزرگترهای این عرصه، ما را عده ای پسربچه توصیف کردند که دور هم بازی می کنند و چند روز دیگر خسته می شوند. اما چند سال که گذشت، سایت های تحت اختیار آن بزرگترها علی رغم منابع مالی خوب و حمایت های رسانه ای، تعطیل شدند. نیازی نیست حتما اسامی را قطار کنیم. شما هم رسانه های ورزشی زیادی را می شناسید که در دهه 1390 سروصدای زیادی داشتند و حالا در سال 1403 اثری از آن ها دیده نمی شود.
چطور شد که طرفداری پیشرفت کرد و برخلاف پیش بینی آن ها، محبوب شد؟ جواب من دو بخش دارد: فوتبال خارجی و نگاه جوانان. سایت های ورزشی ایران در آن دوره، نسخه دیجیتال روزنامه های ورزشی بودند و تاکید اصلی شان روی اخبار فوتبال ایران بود. ولی نقطه اشتراک همه ما در طرفداری، تعقیب تحولات فوتبال در سطح اول دنیا بود. مخاطبان ایرانی هم تشنه اخبار و اطلاعات از فوتبال اروپا بودند و سواد و اطلاعات شان از نویسنده های سایت های ورزشی آن زمان بیشتر بود. به همین خاطر، طرفداری سرعت رشد بالایی داشت و درختش سال به سال تناورتر می شد.
تفکر حاکم بر رسانه های ورزشی آن زمان، سنتی و قدیمی بود. جوانان دیگر آن ادبیات و دیدگاه ها را نمی خواستند. نویسنده های طرفداری همسن مخاطبان جوان سایت بودند و به خوبی می دانستند هم سن و سالانشان چه می خواهند و کدام سایت های خارجی را پیگیری می کنند و چه چیز فوتبال برایشان جذاب تر است. برای همین همیشه یک قدم از رقبا جلوتر بودیم.
برای همین طرفداری محتوایی تولید می کرد که برای نسل جوان جذاب تر بود: از پیش بازی برای بازی های تمام باشگاه های بزرگ اروپا تا اخبار داغ نقل و انتقالات. اولین بار طرفداری بود که فهمید سایت های خبری خارجی دیگر منبع اخبار داغ فوتبال نیستند و باید سراغ خبرنگاران خبره خارجی رفت. به همین خاطر، خبرهای طرفداری از ترانسفرهای باشگاه های اروپایی داغ تر و دقیق تر بود و به یک مرجع تبدیل شد.
«طرفداری» کارش را از فیسبوک شروع کرده بود و همه ما می دانستیم که شبکه های اجتماعی، روز به روز قدرتمندتر و بانفوذتر می شوند. برای همین تلاش کردیم یک شبکه اجتماعی ورزشی داشته باشیم نه یک سایت خبری یک سویه. برای همین بخش کامنت ها باز بود تا کاربران نظراتشان را بدون نیاز به تایید بنویسند و نظرات بقیه را هم سریع و راحت بخوانند. برای حفظ این ویژگی هم سال ها هزینه کردیم و مقاومت!
بالاخره رویای ما محقق شد و همه کاربران سایت، صاحب یک صفحه پروفایل شدند. شاید برای نوجوانان و جوانانی که امروزه با اینستاگرام و توییتر سروکار دارند و دائم از تلگرام و واتس اپ استفاده می کنند، این مساله ساده باشد ولی تبدیل یک سایت خبری در حوزه ورزش به یک شبکه اجتماعی، نه از نظر فنی نه از نظر رعایت قوانین رسانه های خبری ایران، کار ساده ای نبود و نیست! ولی ما بخش کاربران را با چنگ و دندان حفظ کردیم که شما بنویسید و نوشته هایتان را در بخش اخبار سایت و کانال تلگرام منتشر کردیم که دیده شوید و خوانده شوید.
«طرفداری» که بزرگ شد و محبوب، رقبا هم محبت هایشان را دریغ نکردند! هر روز با مشکلات جدیدی روبرو می شدیم. یک روز صبح بیدار شدیم و دیدیم سایت «طرفداری» فیلتر شده است! دلشکسته به کار ادامه دادیم و با یک دامنه دیگر کار کردیم و برای رفع محدودیت ها تلاش کردیم. موفق هم شدیم و «طرفداری» برگشت!
یک روز دیگر، 3-4 نفر از نویسنده های سایت رفتند و برای سایت رقیب نوشتند. چون آنجا پول بیشتری به کارکنان پرداخت می شد و مدیرش در سراسر ایران معروف بود! باز هم دلسرد نشدیم و ادامه دادیم. با یک نویسنده بزرگ و شناخته شده قرارداد امضا کردیم و یادداشت هایش را به صورت اختصاصی منتشر کردیم ولی دوست قدیمی اش که حالا سردبیر سایت رقیب بود، با روشی ناجوانمردانه این همکاری را به پایان رساند و نویسنده مشهور به سایت رقیب پیوست.
ولی «طرفداری» محبوب تر شد و از تمام رقبا سبقت گرفت و در اثنای جام جهانی 2018 به جمع 20 سایت برتر ایران پیوست. درست همان جا که فکر می کردیم به قله رسیده ایم و رنج به پایان رسیده، مشکلات مالی شروع شد. داستان دلار را همه می دانیم! اسپانسرها رفتند و تبلیغات کمتر شد. ما که 7 سال خون دل خورده بودیم تا به آن جایگاه برسیم، باز باید تاوان می دادیم. اداره یک سایت خبری در ایران هزینه های زیادی دارد و تامین درآمد هم کار ساده ای نیست. وقتی 20-30 نفر شب و روز برای پیشرفت سایت تلاش می کنند، طبیعتا باید به فکر تامین دستمزد و بیمه آن ها باشی و در چنین شرایطی، تامین منابع مالی کار ساده ای نیست. عده ای رفتند و عده ای هم به مقاومت ادامه دادند.
بهار سال 1399 مدیر و سردبیر جدید آمدند و شرایط همکاری مهیا نبود. من هم علی رغم میل باطنی ام، رفتم تا شاید «طرفداری» با نیروهای جدیدش به رشد ادامه دهد. دیگر نه سردبیر بودم نه مترجم و مسئول بخش اخبار خارجی. مخاطب «طرفداری» بودم و همچنان تمام اخبار فوتبال خارجی را از طرفداری پیگیری می کردم. گاهی با همکاران قدیمی ام صحبت می کردم و سعی می کردم تجربه هایم را منتقل کنم و کمک کنم «طرفداری» را حفظ کنند.
تابستان 1402، دوست عزیزم مهدی جوانی خبر داد که مدیر سایت طرفداری شده و دعوت کرد به خانه ام برگردم. برگشتم و دیدم خیلی چیزها مثل سابق است و خیلی از همکاران قدیمی دوباره دور هم جمع شده اند. نیروهای جدید هم مثل قدیمی ها عزم بزرگی دارند برای پیشرفت طرفداری و رسیدن به قله های جدید. دوباره در کنار هم جنگیدیم و حرف زدیم و نوشتیم که «طرفداری» جای بهتری برای عاشقان ورزش باشد.
امروز دوم خرداد 1403، دوازدهمین سالگرد تاسیس سایت «طرفداری» است! ادعا نمی کنم بی نقص بوده ایم و اشتباه نکرده ایم. ادعا نمی کنم بدون حمایت شما مخاطبان طرفداری، می توانستیم به اینجا برسیم. فقط ادعا می کنم، «طرفداری» از روز اول نخواست و نمی خواهد به شما دروغ بگوید و آلوده ناپاکی ها شود و همه تلاشش این بود که شما سریع، صحیح و جامع خبر بخوانید و فرصتی برای ابراز نظرات خود داشته باشید و بنویسید تا بقیه بخوانند و در کنار هم رشد کنیم.
معرفی همکاران طرفداری:
مدیرعامل: مهدی جوانی
معاون مدیرعامل: مهیار میرزاپور
سرویس خارجی: سردبیر: علیرضا نجاتی
علی آقااحمدی - یگانه نظری - نوید معصومی - محمد رضایی - میلاد وفادار - مهدی ابراهیمی - پویا نیّریوند - مرتضی بابایی - پویا صلحخواه - امیررضا حجتپور - ابوالفضل زارع - مهدی تاجالدینی - آرمان نادری
سرویس داخلی: سردبیر: حسین باقرشاهی
مهدی حدادپور - رضا زنگنه - علیرضا کوچک - مهدی پورپاکار - کیهان خوشسیما
سرویس ویدیو: سردبیر: علی رجایی
مصطفی وسیعسری - نوید مهدیزاده - شروین فرهادی - احسان کاشفزاده
منهای فوتبال داخلی و خارجی: رسول تواناییفرد
سرویس تولید محتوای چند رسانهای: بهمن رضایی (دبیر سرویس و کارگردان هنری) - کیان موسوی (تصویربردار و تدوینگر) - علیرضا منوچهری (تصویربردار و تدوینگر) - حسین خسروی (طراح گرافیک)
کاربران و دیجیتال مارکتینگ: علی امیریفر
شبکههای اجتماعی: سهند ابراهیمی
نویسندگان افتخاری: امیرحسین صدر - شهاب شهابی - حمید ش. - پرهام حمیدی - حامد عباسنژاد - قاسم مهدیزاده - کوروش مظاهری - حسین رضایی - پگاه مناجاتی - امیرحسین نیکوسخن - بهداد حسینپور - امیرحسین بیوک
تیم فنی: سجاد کمانی (مدیر محصول) - محمدحسن منفرد - مصطفی بیات - علی کمیجانی
سایر افرادی که در شبکه های اجتماعی یا رسانه های دیگر ادعا می کنند خبرنگار طرفداری هستند، هیچ ارتباطی با سایت «طرفداری» ندارند.