● شاه اسماعیل یکم ، موسس شاهنشاهی صفوی
وی بنیانگذار شاهنشاهی صفویان بود که از سال ۱۵۰۱ تا ۱۵۲۴ میلادی بر ایران حکومت کرد . او پس از گذشت ۹۰۰ سال از سقوط امپراطوری ساسانی توانست برای اولین بار بر کل ایران بزرگ پادشاهی کند ، در دوران حکومت اسماعیل با اینکه اکثریت مردم ایران سنی بودند ولی مذهب شیعه در ایران به اجبار رسمی شد .
پرتره شاه اسماعیل یکم
نام |
اسماعیل صوفی |
سلطنت |
۱۵۰۱ _ ۱۵۲۴ ( میلادی ) |
جانشین |
تهماسب یکم |
تاریخ تولد |
۱۴۸۷ |
همسران |
تاجلو بیگم |
پدر |
شیخ حیدر |
مادر |
عالم شاه بیگم |
تاریخ مرگ |
1524 |
امضا |
|
__________________________________________________
_ کودکی _
زمانی که اسماعیل ۵ سال سن داشت به دلیل جنگ هایی که در خاندان صفوی به وجود آمده بود مدتی به طور پنهان در اردبیل زندگی کرد و پس از مدتی به لاهیجان منتقل شد و در آنجا آموزه های شیعه ۱۲ امامی و فنون جنگی را فرا گرفت و برای تبدیل شدن به یک فرمانده و حاکم مقتدر آماده شد .
_________________________________________________
_ بازگشت به اردبیل _
سَران قزلباش به بهانه زیارت آرامگاه شیخ صفي الدین اردبیلی اسماعیل ۱۲ ساله را به اردبیل بردند .
اسماعیل به همراه قزلباشان به مدت ۳ ماه در حومه اردبیل اقامت داشتند و با ارتباط پیدا کردن با تُرکان آناتولی آنها را جمع آوری کردند و ارتشی بزرگ تشکیل دادند .
پرتره یک قزلباش
________________________________________________
_ تصرف آذربایجان _
اسماعیل ابتدا با ایل شاملو ( یکی از قبایل قزلباش) با سپاهی ۷ هزار نفره به سمت آذربایجان ( شیروان ) حرکت کرد و با سپاه ۲۰ هزار نفری فَرَخ یسار جنگید و آنها را شکست داد و این یکی از شاهکار های اسماعیل سردار ۱۲ ساله بود ، سپس اسماعیل راه تبریز را در پیش گرفت و وارد شهر شد و سلطنت خود را اعلام کرد و با تجه به اینکه اکثریت مردم تبریز سنی بودند مذهب شیعه را رسمی کرد .
نبرد اسماعیل و فَرَخ یسار حاکم شیروان
______________________________________________
_ کشتار مردم تبریز _
اسماعیل ( ۱۲ ساله ) ۱۲ نفر از جوانان زیبا و ثروتمند تبریز را برای بهرهگیری جنسی ( لواط ) به کاخ هشت بهشت تبریز آورد و با آنها آمیزش کرد .
در پی این اتفاق مردم تبریز شورش کردند و ۲۰ هزار نفر از آنها به دستور شاه اسماعیل کشته شدند . نهایتاً مردم تبریز لباس قرمزرنگی را که شعار شاه اسماعیل بود به تن کردند و مردم پایتخت و دیگر شهرها به اطاعت او درآمدند .
______________________________________________
_ ایجاد یکپارچگی در ایران _
پس از برافتادن ایلخانیان در ایران به مدت ۲ قرن حکومت ملوک الطوایفی وجود داشت . شاه اسماعیل با نیرو های قزلباش تصمیم گرفت تمام ایران را تحت فرمانروایی خود در بیاورد به همین دلیل با نیرو هایش به عراق عجم حمله کرد و آنها را شکست داد ، سپس شیراز را بودن جنگ تصرف کرد و سپس به قم رفت و آنجا را تحت فرمانروایی خود در آورد .
اسماعیل در سال ۸۸۷ خورشیدی به عراق عرب حمله کرد و آنجا را فتح نمود و حکومت مستقل خوزستان را برانداخت و حاکم لر را تابع خود کرد .
● بدین ترتیب شد که اسماعیل در هفت سال کل ایران بزرگ را تصرف کرد و حکومتی مستقل ایجاد کرد ●
نگاره ای از شاه اسماعیل یکم
___________________________________________
_ واگذار کردن بنادر ایران به پرتقالی ها _
در سال ۱۵۰۷ پرتقالی ها جزیره هرمز را فتح کردند ، سپس اسماعیل نمایندگانی به جزیره هرمز فرستاد و به آنها گفت که از این اقدامشان ناراحت نیست زیرا آنها را متحد خود در برابر عثمانی میدانست .
وسعت امپراطوری پرتغال
_________________________________________
_ وارد کردن علما به سیاست _
در اسلام هیچوقت طبقه خاصی به نام روحانیت وجود نداشت ، برای اولین بار در امپراطوری عثمانی طبقه ای به نام شیخ الاسلام به تقلید از مسیحیان به وجود آمد . صفویان نیز به تقلید از عثمانی ها منصب شیخ الاسلام را به وجود آوردند که در اصفهان مستقر شد .
در دوران شاهان ضعیف مانند تهماسب که ضعف داشتند منصب شيخ الاسلام قدرت خود را نشان دادند تا جایی که محقق کرکی در همه امور دخالت میکرد و شاه تهماسب نایب او شده بود .
نگاره ای از شاه تهماسب
___________________________________________
_ جنگ با خارجی ها ( نبرد مرو ) 1 _
پس از سقوط امپراطوری تیموری یکی از نوادگان چنگیز خان در ازبکستان رویای احیای شاهنشاهی اجداد خود را داشت و به تشویق بایزید دوم ( سلطان عثمانی ها ) عازم ایران شد .
شاه اسماعیل که دید نمیتواند او را با مذاکره او را متوقف کند با لشکری به خراسان رفت و آنها را در نبردی سخت شکست داد و دستور داد سر شیبک خان ( فرمانده ازبک ها ) را پر از کاه کنند و آن را به دربار سلطان بایزید عثمانی بفرستند .
اسماعیل در حال کشتن شبیک خان
_____________________________________________
_ جنگ با خارجی ها ( نبرد چالدران ) ۲ _
پس از جنگ مرو سلطان سلیم یکم ( جانشین بایزید ) به دلیل اینکه شیعیان را کافر میدانست با لشکری بسیار عظیم به سمت ایران به راه افتاد .
شاه اسماعیل نیز با ۴۰ هزار تن به جنگ لشکر ۱۵۰ هزار نفری سلیم رفت ، لشکر سلیم مجهز به تفنگ و توپخانه بود و لشکر کوچک اسماعیل نیز مجهز به سلاح های سرد مانند شمشیر و نیزه بود با این حال ایرانیان مقاومت زیادی از خود نشان دادند اما در نهایت لشکر اسماعیل شکست سختی از عثمانیان خورد و خود مجروح شد و با سختی از میدان گریخت
نگاره شاه اسماعیل در جنگ چالدران
_____________________________________________
_ مرگ _
روزی شاه اسماعیل برای شکار از تبریز خارج شد هنگامی که از شکار باز میگشت به سختی بیمار شد هر چقدر که او را معالجه کردند فایده نداشت و در اوج پختگی و ۳۶ سالگی از دنیا رفت .
آرامگاه شاه اسماعیل
_______________________________________________