از زمان برگزاری رقابتهای لیگ قهرمانان اروپا در سال 1955 تاکنون شاهد قهرمانی 23 تیم مختلف بوده ایم، در حالی که 42 تیم متفاوت به دیدار پایانی بزرگترین تورنومنت فوتبال باشگاهی اروپا صعود کرده اند. لکن بعضی از باشگاه های کم طرفدارتر با شگفتی خاص به فینال رسیده اند. در این مطلب قصد داریم باشگاه هایی را معرفی کنیم که تصور نمیکنید به دیدار پایانی رسیده باشند.
1. رنس:
مطلب را با قدیمی ترین تیم لیست حاضر در فینال آغاز میکنیم، یعنی رنس فرانسه، تیمی که نه یک بار بلکه دو بار به دیدار نهایی این رقابت ها صعود کرد و هر دوبار را مغلوب رئال مادرید شد. در سال 1956 تیم رنس با بازیکنانی چون ریموند کوپا و میشل ایدالگو در فینال دو بار از رئال مادرید پیش افتاد اما در نهایت با نتیجه 4-3 شکست خورد. سه سال بعد، باز فینال مذکور تکرار شد و تیم رنس حتی با ژوست فونتین هم از پس رئال بر نیامد و با نتیجه 2 بر صفر مغلوب تیم مادریدی شد.
2. فیورنتینا:
اولین تیم ایتالیایی که به فینال جام باشگاه های اروپا صعود کرد فیورنتینا بود. این تیم پس از قهرمانی سری آ در سال 1956 به فینال لیگ قهرمانان اروپای 1957 رسید اما در فینال در ورزشگاه برنابئو با گل های دی استفانو و خنتو با نتیجه 2 بر صفر مغلوب رئال مادرید شدند.
3. اینتراخت فرانکفورت:
در اولین فینال دهه 60 میلادی تیم اینتراخت به مصاف رئال مادرید رفت. تیم آلمانی همان ابتدا دروازه رئال را گشود اما هتریک دی استفانو و پوکر پوشکاش باعث شد لوس بلانکوس در پر گل ترین فینال تاریخ رقابت ها با نتیجه 7 بر 3 اینتراخت را شکست دهد و قهرمان آن دوره لقب بگیرد.
4. پارتیزان بلگراد:
در رقابتهای فصل 1965-66 پارتیزان بلگراد با شکست نانت، وردربرمن، اسپارتاپراگ و منچستریونایتد به اولین تیم اروپای شرقی تبدیل شد که به فینال میرسد. در بازی پایانی ابتدا پارتیزان در دقیقه 55 از حریف نامدار خود پیش افتاد اما 15 دقیقه بعد گل مساوی را دریافت کرد و در نهایت با نتیجه 2 بر 1 نتیجه و جام را به رئال مادرید واگذار کرد.
5. پاناتینایکوس:
باشگاه پاناتینایکوس با سرمربی نامدار خود، فرانس پوشکاش پا به رقابتهای 1970-71 گذاشت و با شکست اسلووان براتیسلاوا، و اورتون به نیمه نهایی رسید. در نیمه نهایی مقابل ستاره سرخ صف آرایی کرد و در مجموع با نتیجه 4-4 مساوی (گل زده در خانه حریف) به در دیدار نهایی صعود کرد. اما در فینال در ورزشگاه ومبلی هیچ حرفی مقابل کرایوف و یارانش نداشتند و با نتیجه 2 بر صفر مغلوب آژاکس شدند.
.
6. سنت اتین:
در سال 1976 باواریایی ها به دنبال سومین قهرمانی پیاپی خود بودند که در فینال با تیم سنت اتین، پرافتخارترین باشگاه در لیگ1 فرانسه روبرو شدند. باشگاه فرانسوی هرچه در توان داشت گذاشت اما نتوانست مانع قهرمانی بایرن مونیخ شود و بازی با تک گل فرانتس بوله با نتیجه 1-0 به نفع تیم آلمانی خاتمه یافت.
7. بوروسیا مونشن گلادباخ:
در دهه 1970 در حالی که بایرن مونیخ بر اروپا حکمرانی میکرد، اما در آلمان داستان به گونه ای دیگر پیش میرفت و این گلادباخ بود که بر آلمان سلطنت میکرد. در آن دوران آنها پنج بار فاتح بوندس لیگا شدند و دو بار هم جام یوفا را فتح کردند. همچنین در سال 1977 به فینال لیگ قهرمانان رسیدند که در ئرزشگاه گلاسکو با نتیجه 3 بر 1 مغلوب لیورپول شدند و دستشان از جام کوتاه ماند.
8. کلوب بروژ (بروخه):
لیورپول سال یعد هم به فینال صعود کرد، جایی که باید به مصاف کلوب بروژ میرفتند. این دو تیم در فینال جام یوفای دو فصل قبل از این بازی هم به مصاف هم رفته بودند که در آن دیدار لیورپول به پیروزی رسیده بود و در این بازی تیم بلژیکی به نیت انتقام پا به زمین مسابقه در ورزشگاه ومبلی گذاشته بود، اما باز هم حریف لیورپول قدرتمند نشد و بازی با تک گل کنی دالگلیش، یک بر صفر بازی را واگذار کرد و به مقام دوم رسید.
9. مالمو:
آخرین فصل لیگ قهرمانان اروپا در دهه 1970 یک غافلگیری بزرگ به همراه داشت، جایی که دو تیم ناتینگهام فارست و مالموی سوئد به دیدار نهایی این رقابتها در ورزشگاه المپیک مونیخ صعود کردند. این بازی با تک گل تروور فرانسیس، یک بر صفر به سود ناتینگهام فارست به پایان رسیدو فرانسیس با این گل نشان داد چرا تبدیل به اولین بازیکن یک میلیون پوندی بریتانیا شده است.
10. استوا بخارست:
دهه 1980 با هتریک قهرمانی تیم های انگلیسی آغاز شد و تیم های ناتینگهام، لیورپول و استون ویلا جام را به جزیره بردند و سپس هامبورگ با شکست یوونتوس قهرمان شد. سال بعد لیورپول و یوونتوس در فینال به هم رسیدند که بازی تحت الشعاع فاجعه هیسل قرار گرفت و تیم های انگلیسی برای 5 سال از حضور در این رقابت ها محروم شدند. در سال 1986 استوابخارست به همراه بارسلونا به فینال رسیدند. بازی در وقت های معمول و اضافه با نتیجه بدون گل به پایان رسید و در ضربات پنالتی با درخشش دروازبان استوا، جام از سویل به بخارست رفت تا اولین قهرمانی اروپای شرقی در این رقابت ها حاصل شود.
11. سمپدوریا:
تیم های پورتو و پی اس وی آیندهوون پس از استوا بخارست، قهرمان شدند و سال بعد هم میلان آریگو ساکی قهرمان این رقابتها شد، فصل بعد هم ستاره سرخ با شکست المپیک مارسی فاتح این بازی ها لقب گرفت و در سال 1992 تیم های بارسلونا و سمپدوریا به دیدار نهایی سی و هفتمین دوره لیگ قهرمانان اروپا در ورزشگاه ومبلی لندن راه یافتند. سمپدوریا در اواخر دهه 80 و اوایل دهه 90 خود را به عنوان تیمی قدرتمند و جنگنده مطرح کرده بود، اما در این دیدار حریف بارسلونا نشد. بازی در 90 دقیقه بدون گل به پایان رسید، اما در وقتهای اضافه این بارسلونا بود که با ضربه آزاد دیدنی رونالد کومان به نخستین قهرمانی خود در این رقابت ها دست یافت و پس از 26 سال بار دیگر جام به اسپانیا رفت.