دنیای بازیهای ویدئویی محبوبیت بسیار زیادی بین نوجوانهای و جوانها دارد. دنیایی که به نظر امکان پیشرفت و بهروز شدن در آن به بینهایت میل میکند. این نیاز روزافزون، طوری نیست که بتوانید با سیستمهای قدیمی خود، بازیهای جدید را اجرا کنید. شما برای ماندن در این معرض این پیشرفت، نیاز به تکنولوژی جدیدتری دارید. چیزی که سبب میشود، سیستمها و به طور خاص لپ تاپ گیمینگ مطرح شود. چیزی که شاید شنیده باشید و تصور کنید منظور تنها یک لپ تاپ با گرافیک، رم و سیپییوی بالاست. اما آیا اینطور است؟ با کمک خوبو سعی میکنیم بیشتر در این خصوص صحبت کنیم.
تفاوت لپ تاپ گیمینگ با معمولی چیست؟
لپ تاپ گیمینگ، سیستمی است که برای بازی یا حتی کارهای سنگین مانند تدوین ویدئو کاربرد دارد. این لپتاپها کارت گرافیکهای اختصاصی، رم بالا و پردازندههای قدرتمند دارند. همینطور باید دقت کرد که کار کشیدن متداوم و سنگین از سیستم، آن را داغ میکند. به همین دلیل این سیستمها طوری طراحی شدهاند که با خنککنندههای قدرتمند، از هر مشکلی در این خصوص پیشگیری کنند. همینطور سیستمهای گیمینگ، در اندازههای بزرگ و با نمایشگرهای باکیفیت ساخته میشوند. آخرین خصوصیت مهم این سیستمها، جلوهی ظاهری است. با کمک نورپردازی LED روی بدنه و کیبورد، این سیستمهای شکلی متفاوت از سیستمهای متداول دارند. در نتیجهی این موارد، لپ تاپ گیمینگ به نسبت قیمت بالایی دارد.
ویژگیهای لپ تاپ گیمینگ
بعد از اشاره کلی به تفاوتهای کلی لپ تاپ گیمینگ نسبت به موارد معمولی، خوب است که کمی در مسئله جزئی شویم. پلتفرم
نسخههای سیستم عامل مختلفی در جهان محبوبیت دارد. قشرهای مختلف، سراغ برندهای متنوع و عمدتاً ویندوز یا لینوکس میروند. هرچه برنامهنویسها، لینوکس را ترجیح میدهند، برای گیم ویندوز تنها گزینه مناسب است. پس به این دلیل خرید مک بوک و کروم بوک را فراموش کنید. این موارد مناسب گیمرهای حرفهای نیست.
کارت گرافیک
پردازنده گرافیکی یا همان کارت گرافیک از مهمترین قطعاتی است که لپ تاپی را به موردی گیمینگ تبدیل میکند. وظیفهی این ماژول این است که رندر بگیرد یعنی پردازشها را برای خروجی گرفتن انجام بدهد. به همین دلیل، باتوجهبه نیاز روزافزون گرافیکی بازیهای جدید، کارت گرافیک را به مهمترین بخش کار تبدیل میکند.
به کارت گرافیکی نیاز داریم که مستقل و قدرتمند باشد، یعنی جز دستهی پردازندههای گرافیکی مجتمع نباشد. از جمله این کارت گرافیکها بین گیمرها محبوبیت دارد:
- سری Nvidia GeForce GTX
- سری Nvidia GeForce RTX
- RTX 3060 Max-Q
- RTX 3060 Max-Q
- RX 5000M از سری AMD
- RX 5500M
- RX 5600M
- RX 5700M
- و...
اگر بازیهای واقعیت مجاری مدنظر شماست، باید دنبال سریهای گرانتری مانند RTX 2070 یا (Ti) RTX 2080 بروید.
یک سری موارد اقتصادیتر هم در بازار وجود دارد. مواردی که با فریم ریت 60 کار میکنند. از بین پردازندههای گرافیکی میناستریم زیادی در دسترس هستند. برای مثل کارت گرافیکهای انویدیا و اینتل که کلاس نامگذاری خاصی برای این منظور ندارند. با این حال به طور عام، سری GeForce، سری Quadro و Iris از مدلهای میناستریم ارزان خوبی برای گیمینگ برخوردار هستند.
پردازنده مرکزی
با وجود اهمیت کلی CPU در سری گیمینگ، نقش آنها کمتر از کارت گرافیک است. در نگاه کلی سری پردازندههای i5 و i7 اینتل نسل هشتم به بعد یا سری A10 ایامدی یا بالاتر برای لپتاپ گیمینگ کفایت میکند.
رم
رم یا حافظه موقت، حافظهای سریع است که باید دادههای در حال پردازش را در خود نگه دارد. هرچه رم بالاتر باشد، به معنی این است که با سرعت بیشتری میتواند محاسبات را انجام دهد. در واقع هرچه فرکانس رم بیشتر شود، به همان نسبت سرعت سیستم هم بیشتر میشود. لپتاپهای قدیمیتر با رم 4 و موارد جدید با 32 گیگابایت DDR4 قابل خرید هستند. برای گیمرها حداقل رم 16 گیگ با فرکانس بالای 2800 مگاهرتز توصیه میشود. پایینتر از این مقدار، در اجرای بازیهای جدید اذیتتان خواهد کرد.
سایر موارد مهم
این موارد با درجه اهمیت کمتر مطرح هستند:
- حافظه: هارد یا درایور هارد دیسک، ماژول رایج حافظه در لپتاپ است. از درایورهای SSD که سرعت به نسبت بیشتری دارند، این روزها بیشتر از HDDها استفاده میشود. البته SSD قیمت بسیار بیشتری دارد و به همین دلیل از این دو نسل هارد به صورت توأمان استفاده میشود.
- صفحه نمایش: بسته به هزینه شما میتواند از نسل ارزان TN یا نسل گرانتر IPS باشد. اگرچه مسئله به سلیقه هم مربوط است، در مورد دوم، دقت رنگ بالاتر است.
- دسته بازی: خرید دسته بازی یکی دیگر از مواردی است که بهتر است پس از خرید لپتاپ سراغ آن بروید.
موقع خرید به این نکات دقت کنید
حتماً به جنس بدنه دقت کنید و مطمئن شوید که استحکام خوبی وجود دارد. در مدلهای ارزان، ممکن است بدنه، لولاها و قاب نمایشگر پلاستیکی باشد. چنین ترکیبی میتوانند شکننده باشد. برای لپتاپی هزینه کنید که بدنهای مستحکم و آلومینیومی داشته باشد.
تاچپد و کیبورد هم، بسیار مهم است. زیاد با آنها موقع بازی سروکار دارید. استهلاک کیبورد ممکن است در مدلی خاص، شما را برای پیدا کردن جایگزین با مشکل روبرو کند. وجود نورپردازی در این بین قیمت را بالا میبرد.
اگر قرار است گهگاه لپتاپ را با خود به جایی ببرید، دقت کنید که وزن آن زیاد نشود. سیستمهای بالای دو کیلو که در بازار هم زیاد هستند، چنین مشکلی ایجاد میکنند.
تعداد پورتها هم برای گیمرها مهم است. لپتاپی بخرید که چند پورت USB از نوع A و C داشته باشد. همینطور نظیر HDMI ، LAN ،VGA و… نیز بسیار کاربردی هستند.
برندهای لپ تاپ گیمینگ
هرکدام از برندهای مطرح تولید لپتاپ، یک سری محصولات مختص گیمینگ دارند. برای مثال:
- ایسوس: برند معروف ایسوس، دو لاین مختص لپ تاپ گیمینگ دارد. لاین ROG و TUF این دو رده هستند. سری ROG شامل مدلهای معروفی مثل Zephyrus و Strix میشود که مجهز به پردازندههای گرافیک قدرتمندی هستند. سری TUF محصولات به نسبت ارزانتری را شامل میشود که از مدلهای معروف آن میشود به ROG Strix G17، TUF Gaming F17، TUF Gaming F15 اشاره کرد.
- ریزر: یک کمپانی تخصصی گیمینگ است. اگرچه تنوع محصولات کمی دارد و قیمتها بسیار بالاست، با این حال بسیاری ریزر را بهشتِ گیمرها میدانند. از بهترین محصولات این برند این موارد هستند: Razer Blade Pro 17، Razer Blade 15 و Razer Blade 13 Stealth
لپ تاپ گیمینگ از کجا بخریم؟
متفاوت از جایی که میتوانید هر نوع لپ تاپ یا کامپیوتر بخرید نخواهد بود. شما دو گزینه متفاوت خواهید داشت. گزینه اول خرید حضوری است. بورس فروش کامپیوتر و لپ تاپ در تهران و هر شهر دیگری، مکانهای مشخصی است. پاساژ علاءالدین، چارسو و پاساژ کامپیوتر پایتخت در این زمینه سرآمد هستند.
گزینه دیگر، خرید به صورت آنلاین است. سایتهایی مانند دیجی کالا گزینههای متنوعی برای عرضه دارند.