جام ملت های آسیا با جضور 24 تیم و همه مدعیانش برگزار شد. مطابق انتظارات ایران به مرحله حذفی و جمع 16 تیم رسید. قبلا پیش بینی میشد که ایران در مرحله یک چهارم نهایی با کره جنوبی روبرو شود ولی این بار با گریز کره جنوبی به طرف دیگر جدول حذفی، ژاپن در مسیر ایران قرار دارد. اما در بررسی 4 بازی موجود چند نکته قابل ذکر است:
1) ایران در دور یک هشتم به مصاف سوریه می رود. سوریه در کارنامه تقابل رودر رو با ایران، سابقه برد و تساوی مقابل ایران را دارد. وجود عمر خریبین، چند بازیکن آرژانتینی تبار و سرمربیگری هکتور کوپر باعث شده که جدی تر به سوریه نگاه کنیم. امیدوارم از هول حلیم داخل دیگ نیفتیم و ماجرای تقابل یک چهارم نهایی ایران و عراق در جام ملت های آسیا 2015تکرار نشود.
2) برنده احتمالی دیدار ژاپن و بحرین ، ژاپن خواهد بود. ژاپن فرم چشمگیرتری از فوتبال را ارائه می دهد و این به ساختار به روز فوتبال ژاپن و وجود تعداد زیادی بازیکن لژیونر ژاپنی در اروپا است که با تجربه خود نقش بالایی در باز کردن گره کور بازی دارند. بحرین در مقابل و با برد 1-0 مقابل تیم اردن نشان داد که تیم بدقلقی است و احتمال دارد یاد و خاطره تیم قوی خود در جام ملت های آسیای 2004 را زنده کند.
3) خیلی از افراد پیشاپیش کار ایران را در یک چهارم نهایی پایان شده فرض می کنند در صورتی فوتبال بازی غیر اقلب پیش بینی و گاه وابسته به اتفاق هایی که مختص به هر بازی است.
4) ژاپن نشان داده که تیم بی نقضی نیست و در خط دفاع و دروازه با 5 گل خورده ضعف غیر قابل چشم پوشی دارد. اما بازی با بحرین عیار ژاپن را نشان می دهد.ژاپن در مرحله گروهی اصرار بالایی برای فرار از روبرو شدن با استرالیا داشت در مرحله حذفی اما این ترس وجود ندارد و ژاپن می توان شکل ایده آل بازی خود را ارائه دهد.
5) ژاپن در بازیهای قبلی خود 8 گل را وارد دروازه حریفان کرده است و این خبر خوبی برای تیم ایران نیست. بازگشت سید مجید حسینی می تواند خیال امیر قلعه نوعی را از وجود یک کمربند دفاعی مستحکم راحت سازد.
6) همانطور که گفته شد دلیلی بر تکرار نتایج گروهی در دیدارهای حذفی وجود ندارد. تیم فوتبال ایران اگر به دنبال کامیابی در مقابل ژاپن است باید بتواند در نیمه اول بر خط میانی هولناک ژاپن فائق آمده و در صورت امکان به حریف خود گل بزند. برتری 1-0 در نیمه اول و وجود بازیکن دونده ای مثل سردار آزمون و بازیکنان خطرناکی چون مهدی طارمی، علی قلی زاده و مهدی قائدی در ضد حمله ها می تواند خبر بدی برای دفاع متزلزل ژاپن باشد.
7) اگر حالتی شبیه به عکس حالت قبلی رخ دهد یعنی ایران در نیمه اول یک یا دو گل از ژاپن بخورد، باید به سمت بازی شناور و فانتزی با 3 مهاجم برود. وجود طارمی، قائدی، آزمون و قلی زاده و حتی محبی می تواند هر دفاعی را به زانو در بیاورد.
8) اگر ایران سرعت بالای بازی ژاپن یا کره جنوبی را ندارد، ولی وجود بازیکنان فانتزی مثل قائدی و قلی زاده میتواند خط دفاع ژاپن را مشغول و انرژی خط میانی ژاپن را بگیرد. هیکل تنومند و قد بلند بیشتر بازیکنان ایران فاکتوری است که می تواند با رسیدن به هدف اولیه یعنی یک گل و بستن بازی بیشتر به کار بیاید.
9) در مقابل ژاپن یا کره جنوبی، شانس ما در مقابل تیم کاملی مثل استرالیا با انبوهی از بازیکنان لژیونر، بازیهای تدارکاتی عالی، فاکتور قد بی نظیر و هماهنگی تیمی بالا به طور معنی داری کم است.
10) اگر ایران از سد قوی ژاپن بگذرد احتمالا باید با یکی از دو تیم قطر یا ازبکستان روبرو شود. قطر فاتح جام ملت های قبلی و ازبکستان که تیمی همیشه قوی از نظر بازی فیزیکی - تکنیکی است به نظر نمی رسد حداقل بر روی کاغذ شانس زیادی در مقابل تیم ما داشته باشند.
11) دو بازی بزرگ ما در این جام با ژاپن و بازی احتمالی فینال است. اگر کادر ما هوشمند و دارای نقشه های مختلفی برای این 4 بازی و این دو فینال باشد می توانیم شانس خوبی برای حداقل حضور ایران در بازی فینال قائل باشیم.