۵- نینتندو سوییچ با ۱۰۳.۵۴ میلیون دستگاه
سال عرضه: ۲۰۱۷
نینتندو سوییچ بهعنوان اولین کنسول هیبریدی جهان شناخته میشود. کنسول هیبریدی درواقع ترکیبی از کنسولهای خانگی و دستی است و شما به هر دو صورت میتوانید از آن استفاده کنید. البته قبل از نینتندو، شرکتهای دیگری در دهه نود این ایده را روی محصولات خود پیاده کردند اما بازاریابی ضعیف این محصولات و قیمت بالای آنها باعث شد که با استقبال چندانی روبهرو نشوند.
بعد از شکست وی یو بهدلیل بازاریابی ضعیف و اسم نه چندان خلاقانه، نینتندو سیاستهای جدیدی برای برگشتن به رقابت پیش گرفت. همین که بدانید نینتندو سوییچ، چهار سال پس از شروع نسل هشتم راهی بازار شد و اکنون در رتبهی پنجم پرفروشترین کنسولهای تاریخ قرار دارد، گویای همه چیز است. انتشار همزمان بازی تحسینشدهی The Legend of Zelda: Breath of the Wild که بهعنوان بهترین بازی سال شناخته شد، روی استقبال شدید از این کنسول بیتاثیر نبود. همچنین تعداد پورتهای آثار ترد پارتی برای نینتندو سوییچ به مقدار قابلتوجهی افزایش داشت که به جذب بیشتر مخاطبان به سمت سوییچ منجر شد.
طبق گفتههای رئیس نینتندو، شونتارو فوروکاوا، نینتندو سوییچ هنوز در اواسط عمر خود به سر میبرد و فروش کنسول همچنان رضایتبخش است. بنابراین به نظر میرسد که نینتندو حالا حالاها قصد ندارد کنسول نسل بعدی خود را روانهی بازار کند و بهجای آن روی گسترش سرویسهای آنلاین و بازیهای بیشتر برای سوییچ تمرکز خواهد کرد.
![](https://cdn.zoomg.ir/2017/3/5aa93c4a-d253-4ac0-8923-bc1ec1ccd5f9.jpg)
۴- پلی استیشن ۴ با ۱۱۷.۱ میلیون دستگاه
سال عرضه: ۲۰۱۳
متوجه شدید که سونی در طول نسل هفتم با چالشهای زیادی دستوپنجه نرم کرد و البته در طول سالها با مدیریت صحیح و سیاستهای بهجا موفق شد که ایکس باکس را با اختلاف کمی پشت سر بگذارد. نسل هشتم شروع تازهای برای این دو رقیب بود و سونی قصد داشت موفقیتی را که در نسل ششم و با پلی استیشن ۲ تجربه کرده بود، بار دیگر تکرار کند. میتوان گفت دلیل عمدهی پیروزی سونی به کنسولهای دیگر در این نسل آثار فرست پارتی محبوب و محتوای انحصاری استودیوهای ترد پارتی بود که با استقبال زیادی همراه بود. درواقع سونی از همان روزهای اول تمرکز زیادی روی ساخت بازیهای انحصاری با شخصیتهای بهیادماندنی داشت و میتوان گفت که این موضوع بیشتر از هر زمان دیگری در پلی استیشن ۴ دیده میشد. البته نباید قیمت کمتر آن نسبت به رقیبش ایکس باکس وان را در زمان عرضه نادیده گرفت.
بازیهای فرست پارتی تنها دلیل محبوبیت این کنسول میان گیمرها نبود و نباید از سرویس PS Now و PS VR غافل شد. بازیکنان با سرویس PS Now میتوانستند به آثار مختلفی از پلی استیشن ۴ و حتی دو نسل قبل دسترسی داشته باشند. سرویس پلی استیشن ناو از ایکس باکس گیمپس قدیمیتر است، اما نگاهی به تعداد مشترکین هر دو سرویس نشان میدهد که سونی آنطور که باید و شاید روی گسترش این سرویس وقت نگذاشته است. جدیدترین گزارشها حاکی از آن است که تعداد مشترکین پلی استیشن ناو در حال حاضر ۳.۲ میلیون است درحالیکه این رقم برای سرویس گیمپس به ۲۵ میلیون رسیده است. البته اخیرا شایعاتی از اقدامات جدید سونی برای مقابله با سرویس گیمپس تحت عنوان پروژهی اسپارتاکوس به گوش میرسد که هنوز بهطور رسمی از آن رونمایی نشده است.
این محبوبیت به جایی رسید که پلی استیشن ۴ محل اصلی برای بازی کردن اکثر گیمرها تبدیل شده بود و بازیکنها حتی برای تجربهی بازیهای آنلاین با دوستان خود بیشتر سراغ این کنسول میرفتند. امروزه هر چند که نسل نهم کنسولها از راه رسیده، پلی استیشن ۴ همچنان برای خیلیها محل اصلی تجربهی بازیهاست.
![](https://cdn.zoomg.ir/2022/3/playstation-4.jpg)
۳. گیم بوی / گیم بوی کالر با ۱۱۸.۶۹ میلیون دستگاه
سال عرضه: ۱۹۸۹
نینتندو بعد از Game & Watch، اولین کنسول دستی خود، به سراغ طراحی گیمبوی رفت. کنسولی که هر چند با وجود طراحی ساده و صفحهنمایش سیاه و سفید از رقبای خود عقب بود، اما طول عمر باتری ۳۰ ساعتهی آن برای تجربهی طولانیمدت بازیهای آنلاین، بسیار کارآمد بود. نینتندو در طول سالها نسخههای بهبود یافتهی مختلفی از گیم بوی عرضه کرد و درنهایت ۹ سال بعد و با عرضه گیم بوی کالر، رنگ بالاخره به این کنسول دستی محبوب آمد. طبق آماری که نینتندو منتشر کرد، حدود ۴۶ درصد از دارندگان کنسول گیم بوی بانوان بودند که در مقایسه با کنسول NES رشد ۱۷ درصدی داشت و خبر از محبوبیت این کنسول بین عموم مردم میداد.
بازیهای تأثیرگذار و محبوب زیادی برای گیمبوی منتشر شدند. از شناختهشدهترین آنها میتوان به سوپر ماریو لند، Castlevania: The Adventure، The Legend of Zelda: Link's Awakening و تتریس اشاره کرد. گیم بوی همچنین محل تولد Pokémon، یکی از محبوبترین مجموعههای نینتندو بود.
![](https://cdn.zoomg.ir/2022/3/game-boy-color.jpg)
۲. نینتندو DS با ۱۵۴.۰۲ میلیون دستگاه
سال عرضه: ۲۰۰۴
اگر تا اینجای مقاله همراه بودهاید احتمالا متوجه یک ویژگی بارز در سیاستهای نینتندو شدهاید. در بازاریابی، استراتژیای به نام اقیانوس قرمز و آبی وجود دارد. برخلاف اقیانوس قرمز که یک بازار شلوغ و بهشدت رقابتی است، اقیانوس آبی بازاری است که هنوز خیلیها به آن وارد نشدهاند. جایی که شما بهجای اینکه تمرکزتان روی پیشبینی قدم بعدی رقیبتان باشد، با خیال راحت میتوانید ایدههای خود را پیاده کنید. چون اصلا رقابت جایی در اقیانوس آبی ندارد. نینتندو در طول نسلها به شیوههای مختلف از این استراتژی استفاده کرده است و میتوان نینتندو DS را شروع این استراتژی دانست.
علاوهبر طراحی متفاوت نیتندو دیاس شامل دو صفحهنمایش (یکی نقش نمایشگر و دیگری صفحه لمسی را داشت)، بازیهای این کنسول نیز برای طیف سنی وسیعی از افراد طراحی شده بودند. این استراتژی مخصوصا با ظهور رقبای جدید در بازار کنسولها و ضعف گیمکیوب حسابی به کمک نینتندو آمد.
البته این اقیانوس آبی خیلی زود با حضور سونی در بازار کنسولهای دستی قرمز شد. خیلیها بهدلیل سختٰافزار قوی PSP آن را برندهی نسل میدانستند که البته بهدلیل ویژگیهایی که پیشتر اشاره شد، این اتفاق رخ نداد. نینتندو دیاس تا امروز پرفروشترین کنسول دستی دنیا است.
![](https://cdn.zoomg.ir/2022/3/nintendo-ds-(2).jpg)
پلی استیشن 2
۱. پلی استیشن ۲ با ۱۵۹ میلیون دستگاه
سال عرضه: ۲۰۰۰
میرسیم به پرفروشترین کنسول تاریخ که توانست با فروش ۱۵۹ میلیون دستگاه در مقایسه با ایکس باکس و گیمکیوب که به ترتیب ۲۴ و ۲۱ میلیون دستگاه به فروش رساندند، برندهی بیچونوچرای نسل ششم باشد. پلی استیشن ۲ همچنین یکی از طولانیترین طول عمر را بین کنسولها دارد و سونی پس از ۱۳ سال ساخت این کنسول را متوقف کرد؛ یعنی تقریبا همزمان با عرضه پلی استیشن ۴!
ولی چه چیزی پلی استیشن ۲ را تا این اندازه محبوب کرد به طوری که بعد از گذشت دو دهه، همچنان جایگاه خود را بهعنوان پرفروشترین کنسول تاریخ حفظ کرد؟ از ویژگی Backward Compatability شروع میکنیم. هر چند که قبل از آن هم کنسولهای زیادی از این ویژگی پشتیبانی میکردند، ولی پلی استیشن ۲ از تمامی بازیهای پلی استیشن ۱ پشتیبانی میکرد. این یعنی مجموعهای عظیم از بازیهای محبوبی مانند فاینال فانتزی ۷، کرش بندیکوت و متال گیر سالید.
از بازیهای انحصاری پلی استیشن ۲ هم نباید غافل شد. شروع بسیاری از مجموعههای معروف همچون Kingdom Hearts ، گاد او وار و Ratchet & Clank نیز در دوران پلی استیشن ۲ اتفاق افتاد و بازیهای بهیادماندنی زیادی برای این کنسول منتشر شدند.
![](https://cdn.zoomg.ir/2022/3/playstation-2.jpg)
|