اگر انتظار دارید عشق را در 1 ، 10 یا 1000 خط هم توصیف کرد ، سخت در اشتباهید |
عشق که ریشه ی فارسی اشکا دارد به نوعی احساس فرد گفته می شود . اگر چه تعریف دقیق کلمه «عشق» کار بسیار سختی است و نیازمند بحثهای طولانی و دقیق است اما می توان آن را به نوعی حس مثل نفرت تشبیه کرد ، در واقع عشق یک نسخه بالاتر و قوی از دوستی است . عشق در معنای عام خود به معنای رابطه ای بین دو نفر است
یک حرف چینی به مفهوم عشق (愛) که از یک قلب (در وسط) تشکیل شده که دارای «کشش»، «احساس» یا «تفاهم» است و یک احساس با ارزش را یادآوری میکند.
|
What is love پرکاربرد ترین جستار در سال 2022 گوگل بوده است . در علم روانشاسی عشق بر سه پایه و یک مثلث است : صمیمیت، تعهد و شهوت ، محققان دانشگاه شیکاگو میگویند؛ حرکات چشم نشان میدهد که به چه کسی به چشم شریک و معشوق آینده نگاه میکنید و چه کسی به عنوان شریک جنسی، نظرتان را گرفتهاست. تحقیقات قبلی که زیر نظر خانم کاسیوپو صورت گرفته نشان داده بود که عشق و میل جنسی نقاط مختلفی را در مغز فعال میکنند. تحلیل دادهها نشان داد در نگاه عاشقانه چشم روی صورت متمرکز و ثابت میماند اما در نگاه شهوانی چشم، از صورت به سمت دیگر اعضای بدن حرکت میکند و بر روی بدن ثابت میشود. کاسیوپو میگوید این بررسی نشان میدهد کشش جنسی تا حدی محصول تجربیات صرفاً حسی (sensory) است اما عشق انعکاس انتزاعیتر این احساسات است
دیدگاه اسلام
در سوره روم آمده است :
و از نشانههای خداوند اینکه همسرانی از جنس خودتان برای شما آفرید، تا در کنار آنها آرامش یابید، و در میانتان دلسوزی و دوست گرایی قرار داد، آری در این [نعمت] برای مردمی که میاندیشند قطعاً نشانههایی است. |
بر اساس دیدگاه مراجع شیعه، بیان عشق میان دختر و پسر (بدون قصد ازدواج) گناه است، چرا که ترس افتادن به گناه و ایجاد مشکلات دیگر در میان است، ولیکن خواستگاری برای ازدواج مانعی ندارد. تا وقتی که نگرانی از بروز گناه و فساد جنسی، در میان نباشد، داشتنِ صرفِ محبت و عشقِ قلبی اشکالی ندارد.
نظر مسیحیت
در انجیل آمده است که عشق بیش از احساس است ، در انجیل از این عشق فعال در قرنتیان ۸–۴: ۱۳ سخن به میان آمدهاست :
عشق صبور است، عشق مهربان است. هرگز حسادت نمیکند، هرگز به خود نمیبالد، مغرور نیست. گستاخ نیست و خودخواه نیست، به سادگی خشمگین نمیشود، خطاهای دیگران را به خاطر نمیسپارد. عشق از همدمی با شیطان لذت نمیبرد بلکه دوست دار حقیقت است. همواره حافظ است، همواره به دیگران اعتماد دارد، همواره امیدوار است و همواره پاینده است. عشق هرگز شکست نمیخورد. |
عشق از نظر اشعار فارسی
فردوسی :
ز مهر تو دیریست تا خسته ام
به بند هوای تو دل بسته ام
بکام تو بادا سپهر بلند
ز چشم بدانت مبادا گزند
نگار تو اینک بهار منست
مر این پرنیان غمگسار منست
همین بود کام دل افروزیم
که روزی بود دیدنت روزیم
تویی در جهان مرمرا چشم راست
به جز تو دلم آرزویی نخواست
|
مولانا :
بی عشق نشاط و طرب افزون نشود
بی عشق وجود خوب و موزون نشود
صد قطره ز ابر اگر به دریا بارد
بیجنبش عشق در مکنون نشود
|
خیام :
این کوزه چو من عاشق زاری بوده است
در بند سر زلف نگاری بودهست
این دسته که بر گردن او می بینی
دستی ست که برگردن یاری بوده است
|
عشق از نظر افراد مختلف
عشق از دیدگاه جفری یانگ بنیان گزار طرحواره درمانی
از نظر یانگ عشق نوعی فرآیند جذابیت طرح واره ای است. بیشتر اوقات افراد جذب ارتباط با کسی می شوند که طرح واره مرکزی شان را فعال کندو به این دلیل او را جذاب ترین فرد می دانند. همچنین برانگیخته شدن طرح واره ها باعث ایجاد جذابیت جنسی در روابط عاشقانه می شود. بنابراین زیاد جای تعجب نیست که افراد عاشق با انتخاب افراد خاص و سبک های مقابله ای ویژه به تداوم طرح واره ناسازگار خود دامن می زنند.
مثلا شما فردی وابسته هستید و جذب شخص کنترل گر می شوید. هر چند اذیت می شوید ولی گویی چنان جذبش شده اید که نمی توانید دل بکنید.
شما از کودکی مورد توجه والدین قرار نگرفته اید ولی عاشق کسی می شوید که او هم سرد و بی توجه است.
|
عشق از دیدگاه اروین یالوم
یالوم که یک روان درمانگر وجودی است، معتقد است عشق نوعی از خود بی خودی وسواس گونه و ذهنیتی افسون شده است که تمامی زندگی فرد را در تصرف خود در می آورد. معمولا تجربه چنین حالتی باشکوه است. به عقیده ی او انسان بیشتر دلباخته ی اشتیاق خویش است تا آنچه اشتیاقش را برانگیخته است. ولی در مواقعی شیدایی و از خود بی خودی، بیش از آنکه لذت بیافریند، پریشانی می آورد. عاشق، صورتی خیالی و شاعرانه به معشوق می دهد، ذهنش درگیر وسوسه ی او می شود، اما اگر عشق تنها یک ویژگی حقیقی داشته باشد، این است که هرگز نمی ماند، ناپایداری بخشی از ماهیت شیدایی عشق است.
|
عشق ازدیدگاه ویکتور فرانکل
فرانکل معنویت را از ویژگی های انسان می داند و معتقد است که وجدان و عشق از رهگذر معنویت مایه می گیرند. به عبارت دیگر، او یکی از راههای معنا بخشیدن به زندگی را درک و دریافتن فرد دیگری از راه عشق می داند که موجب می شود انسان از خود فراتر رود. و به این طریق درد و رنج خود را فراموش کند. او معتقد است که عشق تنها شیوه ای است که با آن می توان به اعماق وجود انسانی دیگر دست یافت. هیچ کس توان آن را ندارد که جز از راه عشق به جوهر وجود انسانی دیگر، آگاهی کامل یابد. جنبه روحانی عشق است که ما را یاری می دهد تا صفات اصلی و ویژگی های واقعی محبوب را ببینیم و حتی چیزی را که بالقوه در اوست و باید شکوفا گردد، درک کنیم. |
عشق از دیدگاه هارویل هندریکس؛ نویسنده ی کتاب عشق شفابخش
هندریکس می گوید برای اینکه بتوانیم به دیگران عشق بورزیم ابتدا باید این موضع گیری را کنار بگذاریم که: “راه درست، راه من است”. باید بتوانیم منطق حاکم بر ذهن مخاطب خود را درک کنیم، در قالب او جای بگیریم و احساسات او را تجربه کنیم. عشق واقعی از زمانی آغاز می شود که انسان به دور از نیاز و توقعات خود، متفاوت بودن دیگران را بفهمد و به آن احترام بگذارد.
و عشق پایدار، چنین عشقی است؛ حتی اگر ویژگی های همراه و همسر ما همواره منطبق با میل و یا در جهت رفع نیازهای ما نباشد.
|
عشق از نظر آبراهام مازلو
از دیدگاه مازلو بعد از تأمین و برآورده شدن نیازهای فیزیولوژیک و امنیت، احتیاج به عشق و تعلق در افراد احساس و برانگیخته میشود.
از نظر آبراهام مازلو عشق را میتوان به دو نوع عشق وجودی و عشق کمبود تقسیمبندی کرد:
در عشق وجودی که عشقی بالغ و متواضع است تمایل به سخاوت و بخشش و راضی کردن دیگری به چشم میخورد.
در عشق کمبود که عشقی خودخواهانه و حریص است فرد، دیگران را برای برطرف کردن نیازهایش دوست دارد. |
عشق از نظر جان لی
جان لی سبکهای عشق را به رنگ تشبیه میکند. از نظر وی همانطور که 3 رنگ اصلی در طبیعت وجود دارد،3 سبک اصلی هم برای عشق وجود دارد و عشقهای ثانوی (فرعی) از ترکیب سبکهای عشق اصلی (اولی) شکل میگیرند.
سه سبک اصلی (اولی) عشق
1. عشق پرشور در این عشق جذابیت جسمی و عاطفی زیادی وجود دارد و میتوان گفت عشق به یک فرد ایدهآل است.
2. عشق نمایشی از این نوع عشق به عنوان یک بازی یاد شده است .
3. عشق دوستانه که عشقی است که مبتنی بر دوستی شکل گرفته است.
سه سبک فرعی(ثانوی) عشق
1. عشق منطقی (واقعگرایانه): این عشق از ترکیب عشق نمایشی و دوستانه حاصل میشود. در این نوع عشق افراد براساس ملاکهایی که برای یک ازدواج خوب نیاز دارند معشوق خود را انتخاب میکنند.
2. عشق وابسته وسواسی: ترکیب عشق پرشور و عشق نمایشی میباشد که در آن وسواس، انحصار و رفتارهای پرشور به چشم می خورد. این عشاق اغلب اعتماد به نفس پایینی داشته و به روابط خود اهمیت زیادی میدهند به طوری که حتی بعد از طی سالها همچنان نگران زندگی زناشویی خود بوده و می توان آن را معادل عشقهای آتشین دوران جوانی دانست.
3. عشق ایثارگرانه (فداکارانه): از عشق پرشور و دوستانه به وجود میآید که به صورت بشردوستانه و شدید است.
عاشقان ایثارگر معمولاً گرایشهای معنوی دارند. این عشاق، معشوق خود را مانند قدیس میبینند و آرزوی خدمت به او را دارند. |
عشق از نظر اریک فروم
طبق دیدگاه اریک فروم، عشق ترکیب 4 پارامتر توجه، احترام، معرفت و مسئولیت میباشد؛ که در این بین عاشقی در ابتدا از توجه به فرد مقابل شکل میگیرد.
اریک فروم معتقد است هر علاقه و کشش به شخص مقابل معنای عشق ورزیدن نداشته؛ بلکه ممکن است این احساسات به دلیل تنهایی و نیاز جنسی بروز کند. |
عشق از نظر رابرت استرنبرگ
این نظریه برای تعریف عشق سه مؤلفه صمیمیت، تعهد و کشش جنسی یا هیجان در نظر میگیرد که این سه پارامتر مثلث عشق را تشکیل میدهند. طبق عقیده رابرت استرنبرگ چنانچه تعادل این سه مؤلفه به هم بریزید تعریف جدیدی از عشق شکل گرفته که با تعریف عشق کامل متفاوت است.
از ترکیب سه فاکتور صمیمیت، تعهد و کشش و میزان هر کدام از اینها 8 نوع عشق تعریف میشود.
1. در فقدان عشق تعهد کم، صمیمیت کم و هیجان کم دیده میشود .
2. عشق شهوانی و از روی هوس با میزان تعهد کم، صمیمیت کم و هیجان زیاد شکل میگیرد.
3. عشق دوستانه ناشی از تعهد کم، صمیمیت زیاد و هیجان کم میباشد.
4. عشق خیالانگیز (رمانتیک) از تعهد کم، صمیمیت زیاد، هیجان زیاد به وجود میآید.
5. عشق پوچ در نتیجه تعهد زیاد، صمیمیت کم و میزان هیجان کم میباشد.
6. عشق ابلهانه از تعهد زیاد، میزان صمیمیت کم و هیجان زیاد نشأت میگیرد.
7. عشق مشفقانه ( مشارکتی ) از میزان تعهد زیاد، صمیمیت زیاد و هیجان کم شکل میگیرد.
8. و عشق کامل (عشق شش دانگ) که با تعهد زیاد، صمیمیت زیاد، هیجان زیاد شکل گرفته و این همان عشقی است که در زندگیهای موفق دیده میشود.
هر 3 عامل صمیمیت، تعهد و هیجان قابلیت سنجیدن ارتقا و ارزیابی داشته و میتوان در جهت بهبود و تقویت آن اقدام کرده و در نتیجه زندگی رضایتبخشتری داشت. |
عشق از نظر فروید
فروید عشق را یک مرحله از امور جنسی معرفی کرده بود ولی در پایان عمر و پس از کسب اطلاعات کافی اعلام داشت که اطلاعات ما درمورد عشق ناچیز است .
فروید در کتاب تمدن و ملالتهای آن می نویسد:
سهل انگاری زبان دراستفاده از کلمه ی عشق از نظر تکوینی توجیه پذیر است. عشق به رابطه ی میان زن و مرد که بر اساس نیاز جنسی شان خانواده تشکیل داده اند اطلاق می شود. اما به احساسات مثبت بین والدین و فرزندان و خواهران و برادران در خانواده نیز گفته می شود.هر چند ما این روابط را باید به عنوان «عشقی که از به هدف رسیدن آن جلوگیری شده است » یا به عنوان مهربانی توصیف می کنیم عشقی که از به هدف رسیدن آن جلوگیری شده است در اصل همان عشق کاملا حسی بوده است و در ضمیر ناهشیار انسان هنوز وجود دارد.هم عشق کاملا ً حسی و هم عشقی که از به هدف رسیدن آن جلوگیری شده است، هر دو از خانواده فراتر می روند و با کسانی که قبلا ً غریبه بوده اند، روابط جدید به وجود می آورد. عشق جنسی به ساختن بستگی های جدید حانوادگی منجر می شود، عشقی که از به هدف رسیدن آن جلوگیری شده است به دوستی تبدیل می شود و اهمیت فرهنگی پیدا می کند، زیرا از بعضی از محدودیتهای عشق جنسی معاف ، مانند منحصر بودن معاف است.
یکی از مسائلی که در عشق با آن مواجه هستیم. کشمکش بین عشق و نفرت است.
فروید در این رابطه در یکی از آثار خود می نویسد:
اگر عشق از ارضاء محروم گردد، به سادگی می تواند در بخشی از خود به صورت نفرت معکوس شود. و شاعران به ما می گویند که در طوفانی ترین مراحل عشق این دو احساس متضاد تا مدتی همچون رقبایی ثابت قدم پهلو به پهلوی دیگر بقا می یابند. ولی همزیستی مزمن عشق و نفرت، آن هم وقتی که هر دو معطوف به یک نفر هستند و هر دو به شدیدترین درجه هستند، ما را متعجب نمی کند. باید متوقع بودیم که این عشق پرشور مدتها قبل نفرت یاد شده را مغلوب کرده یا در کام آن فرو رفته باشد و در حقیقت نیز این بقای اضداد تحت شرایط روانی خاص و با تشریک مساعی وضعیت امور در ناخودآگاه |
عشق در یک نگاه چیست ؟
همانطور که از نامش پیداست، عشق در یک نگاه (یا همان نگاه اول) یعنی شما دلباخته و عاشق فردی تنها با یک نگاه می شوید و تمام و کمال شیفته او خواهید شد. عاشق شدن با یک نگاه می تواند در هر موقعیت و شرایطی رخ دهد و همین موضوع آن را جذاب تر می کند!
اما یادتان باشد عاشق شدن در یک نگاه تنها مخصوص زن و مرد نیست، در واقع این اتفاق الزاما بین انسان ها نمی افتد، یعنی شاید کسی در یک نگاه عاشق یک اتومبیل شود یا در یک نگاه از حیوانی خوشش بیاید و بخواهد سرپرستی او را قبول کند |
موضوع عاشق شدن در یک نگاه تنها مخصوص ایران یا فرهنگ خاصی نیست بلکه بین تمام انسان ها و در میان تمام جوامع شایع است.
خب، عشق در نگاه اول به انگلیسی می شود love at first sight که یک اصطلاح انگلیسی به معنی عاشق شدن در یک نگاه است و دقیقا همان کاربردی را دارد که ما به عنوان یک کاربر فارسی زبان از آن استفاده می کنیم.
حتی دلیل عاشق شدن در یک نگاه در فرهنگ های مختلف یکی است و این به ذات مشترک تمام انسان ها اشاره دارد .
نظر روانشناسی
این گونه عاشق شدن چیزی بدی نیست، اما عشقی پایدار هم نیست. این نوع از انواع عشق جاذبه است و نه چیز بیشتری |
نشانه های عشق در یک نگاه
_ احساس شور و هیجان
_ احساس اضطراب و بی تابی ناگهانی در فرد
_ میل شدید به داشتن و بودن با فرد مورد نظر
_ تصویر سازی ذهنی از بودن با او از علائم عشق با یک نگاه است
_ انجام تمام کارهایی که به ذهنتان می رسد برای رسیدن به فرد مورد نظر
_ احساس عرق کردن و گم کردن دست و پا از نشانه های عشق با یک نگاه است
۱- با نگاه کردن به فردی زیبا، احتمال بیشتری وجود دارد که احساس عاشق شدن کنید
۲- مردان بیشتر از زنان عشق با یک نگاه را تجربه می کنند
۳- عشق در نگاه اول معمولا دو طرفه نیست
۴- عشق در نگاه اول “عشق” واقعی نیست
۵- در مجموع، علم به نفع عاشقانه هاست
۶- نباید عاشق شدن با یک نگاه را ملاک کار خود قرار دهید
آدم سالم کسی نیست که در یک نگاه عاشق بشود ، و با آن نگاه تلاش کند یک عمر زندگی کند |
منابع
_ ویکی پدیا
_ عصر آرام
_ روزانه
_ دیکشنری ( فیلتر )