مطلب ارسالی کاربران
چیزهایی که در مصر باستان عادی بودند؛ از مومیایی کردن تا میمون پلیس
مصر باستان به تمدنی در شمال شرقی آفریقا در دره رود نیل گفته میشود که در دوره زمانی میان ۳۰۰۰ سال پیش از میلاد تا زمان تسخیر مصر بهدست اسکندر مقدونی وجود داشت. تمدن مصر باستان نمونه ای از تمدن های بنا شده بر اصل آبیاری است. به فرمانروایان مصر باستان فرعون گفته میشد.
تمدن مصر باستان در سال ۳۱۴۰ پیش از میلاد یعنی زمانی که دو قلمروی مصر سفلی و مصر علیا تحت پادشاهی نخستین فرعون به نام نارمر که برخی او را منس مینامند، به وحدت سیاسی رسیدند، شکل گرفت. مصر باستان در دوره دراز تمدن خود چندین بار زیر فرمانروایی نیروهای بیگانه از جمله شاهنشاهی هخامنشی نیز درآمد.
حال در این مطلب قصد داریم مواردی را نام ببریم و توضیح دهیم که در دوران مصر باستان عادی بودند و تبدیل به آیین مردم مصر شده بودند. مصر باستان به خاطر اهرام باشکوه و اسطوره های جذابش معروف است و همچنین به خاطر پیشرفتی که دوران خود داشت زبانزد دنیاست.
این کشور به خاطر آداب و رسوم و نحوه پوشش خود در گذشته که در دنیای امروزی شاید عجیب به نظر برسند شناخته میشوند.
مومیایی کردن
در مصر باستان مومیایی کردن یکی از واجبات بود که در آن دوران انجام میدادند.
این عمل توسط نخبهگان آن دوران انجام میشد و به علت مراحل طولانی که داشت ممکن بود 70 روز طول بکشد تا یک فرد را مومیایی کنند!
ابتدا جسد را به خوبی میشستند و مغز را از طریق بینی با قلاب های مخصوص خارج میکردند و سپس اندام داخلی چون کبد، ریه، کلیه،... با بریدن بدن خارج میکردند و در کوزه های جداگانه میگذاشتند و همراه جسد دفن میکردند.
بعد از آن بدن را به مدت 40 روز در نمک ناترون میگذاشتند تا رطوبت بدن گرفته شود و از تجزیه جلوگیری میکردند.
در مرحله نهایی بدن را با چند لایه کتان و طلسم میپوشاندند و سپس بانداژ با یک ماده صمغ مهر و موم میشد تا از مطمئن شوند که بدن آماده برای سفر به دنیای مردگان است.
|
زنده به گور کردن خدمتکاران
اگر چه این کار در دنیای امروز به شدت وحشتناک به نظر میرسد اما در دوران مصر باستان یک عمل خوب تلقی میشد تا مطمئن شوند که متوفی زندگی پس از مرگ، زندگی خوبی را تجربه خواهد کرد.
این عمل در دوران 2688 تا 3100 سال قبل از میلاد انجام میشد و به تدریج با تکامل جامعه نیز کاهش یافت.
این عمل برای اشراف، فرعون ها و افراد عالی رتبه انجام میشد و باور داشتند که زندگی پس از مرگ منعکس شده زندگی زمینی آنهاست.
خدمتکاران برای زنده به گور شدن از طریق مسمومیت یا روش های دیگر کشته میشد تا آسیب های زیادی به او وارد نشود تا در سلامت تمام به اربابان خود خدمت کند.
رفته رفته و با تغییر باور ها مصریان باستان به جای زنده به گور کردن خدمتکاران به دفن کردن مجسمه هایی با نام شبت (مجسمه های داخل عکس) روی آوردند. این مجسمه ها اغلب از جنس سنگ و چوب ساخته میشدند و روی آنها طلسم ها و متن هایی حکاکی میشد
|
آیین های مذهبی و دفن حیوانات
کشور مصر به خاطر احترامی که به حیوانات قائل بود معروف است و در مصر باستان فرقه های خاصی وجود داشت که حیواناتی چون گربه و تمساح و شیر و گاو را پرستش میکردند و اعتقاد بر این بود که آنها ویژگی خدایان و فرشته ها تجسم میکنند. گاو آپیس در شهر ممفیس و خدای تمساح در شهر کروکودیلوپلیس پرستش میشدند و قابل احترام بودند.
در آن زمان فرقه ها حیواناتی را با دقت انتخاب میکردند و با پرورش آنها و قربانی کردنشان، خداوندگارشان را خشنود میکردند و اعتقاد داشتند خدایان با این عمل از آنها محافظت کرده و به آنها رزق و روزی بسیار میدهند.
این حیوانات قبل از مرگ با زیور آلات گران قیمت آراسته میشدند و پیس از قربانی شدن از نظر آیینی تطهیر میشدند. پس آن حیوانات را مومیایی کرده و در یک مکان مقدس دفنش میکردند.
|
فعالیت های پزشکی با اندام انسان در مصر باستان
علم پزشکی در آن دوران ترکیبی از باورهای مذهبی و جادوی علم بود. یکی از نکات جالب در علم پزشکی در زمان مصر باستان استفاده از اندام انسان بود عملی که در زمان حال شاید وحشتناک و آزار دهنده به نظر برسد!
پزشکان مصر باستان معتقد بودند که بدن انسان دارای خواص درمانی بسیاری است. برای مثال معتقد بودند افرادی که دارای ویژگی های خاص بودند پس از مرگ با استفاده از اندام آنها، آن ویژگی ها به فرد دیگر منتقل میشد. بافت ها، استخوان ها و مایعات مختلف انسانی مواردی بودند که در علم پزشکی مصر باستان مورد استفاده قرار میگرفتند. از چربی انسان برای تولید مرحم و پماد و از جمجمه سر برای درمان بیماری های مربوط به سر و اکثر مومیایی ها را نیز تبدیل به پودر میکردند و اعتقاد داشتند که در درمان بیماری های ناعلاج تاثیر بسیاری دارند.
|
بابون پلیس
بی شک همه میدانیم که مصری ها به گربه ها احترام خاصی قائل بودند، اما تا حالا شنیده بودید که از بابون ها به عنوان پلیس استفاده میکردند؟!
مقامات در آن دوران با بابون در سطح شهر حرکت میکردند و در صورت نیاز مجرمان را به وسیله آنها دستگیر میکردند و در آن دوران بابون ها نیز از احترام خاصی برخوردار بودند و پرستش نیز میشدند!
|
بهداشت دهان و دندان
مصریان باستان از سنگ پا به عنوان وسیله ای برای کوبیدن سم گاو و پوسته تخم مرغ استفاده میکردند و بعد از تبدیل کردن آنها به یک پودر از آن به عنوان تمیز کننده لسه و دندان استفاده میکردند. با اینکه این دارو بسیار موثر بوده اما شدیدا بعث خونریزی دهان میشد. در کنار این پودر از فلفل، گل زنبق و نمک نیز به عنوان تمیز کننده دهان استفاده میکردند.
تصور میشود که مصریان جز اولین افرادی بودند که از مسواک استفاده میکردند و این مسواک ها اغلب از شاخه های کوچک ساخته میشدند.
مصریان باستان از کندر، سبزیجات جوشیده شده، دارچین و عسل نیز به عنوان خوش بو کننده دهان استفاده میکردند.
|
تراشیدن ابرو بعد از مرگ گربه ها
مصریان باستان معتقد بودند که گربه ها خوش شانسی می آورند و با آنها همانند خانواده های خود رفتار میکردند و آنها را حتی پرستش نیز میکردند!
این کار در حدی بود که وقتی یک گربه فوت میکرد مصریان ابروهای خود را کوتاه میکردند و تا زمان رشد مجدد ابروها عزاداری میکردند.
|
استفاده از نان کپک زده برای درمان زخم
بی شوخی استفاده از نان کپک زده برای درمان یک زخم شدیدا عجیب به نظر میرسد!
شاید باورش سخت باشد اما این روش به حدی موثر بوده که زمینه ساز تولید داروهایی چون آنتی بیوتیک و پنی سیلین ها شد.
کارکرد آن به این نوع بود که چون کپک یک قارچ محسوب میشود موادی را تولید میکند که برای مهار رشد باکتری ها فایده های بسیاری دارد.
|