فوتبال امروز دیگر با فوتبال اوایل قرن ۲۱ قابل مقایسه نیست. دیگر نه خبری از بازیکنانی است که همزمان با فوتبال کار هم میکنند و نه خبر از بازیهای پرتماشاگر ومبلی. فوتبال پر شده از شرکتهای سرمایهگذاری، الیگارشها، شیوخ و کت و شلوار پوشها. در چند سال گذشته نیز شاهد افزایش این هستیم که مالکیت چندباشگاهی روز به روز محبوبتر و رایجتر میشود. در زیر قصد داریم به طوری متفاوت به امپراطوریهای باشگاههای اروپایی بپردازیم.
ردبول
دیتریش ماتشیتس قطعا یکی از موفقترین سرمایهگذاران تاریخ فوتبال است. ماتشیتسی که حالا حدود یک سال از مرگش میگذرد کار خود در فوتبال را با خرید باشگاههای سالزبورگ اتریش و مترواستارز ایالات متحدهٔ آمریکا آغاز کرد و بلافاصله نام این دو باشگاه را به «ردبول سالزبورگ» و «نیویورک ردیولز» تغییر داد. او پس از آن در سال ۲۰۰۷ باشگاه ردبول برزیل را راه اندازی کرد تا این اولین باشگاه فوتبالی باشد که توسط ردبول تاسیس شده است. او یک سال بعد از تاسیس ردبول برزیل آکادمی «ردبول غنا» را راه اندازی کرد که البته در سال ۲۰۱۴ به باشگاه فوتبال فاینورد هلند فروخته شد. در زیر میتوانید باشگاههای فوتبال ردبول را ببینید.
لایپزیش (لایپزیش، آلمان)
ردبول سالزبورگ (سالزبورگ، اتریش)
ردبول براگانتینو (براگانسا پائولیستا، برزیل)
نیویورک ردبول (نیویورک، آمریکا)
گروه سیتی فوتبال
گروه سیتی فوتبال که با سرمایهگذاری شیخ منصور بن زاید آل نهیان تاسیس شد شاید بزرگترین امپراطوری این فصل لیگ قهرمانان اروپا باشد. گروه سیتی فوتبال کار خود را با خرید باشگاه فوتبال منچسترسیتی در لیگ برتر انگلستان آغاز کرد و سپس با خرید باشگاههایی مانند خیرونای اسپانیا، نیویورک سیتی امریکا، مونتهویدئو سیتی (اروگوئه)، ملبورن سیتی استرالیا و یوکوهاما مارکینوس ژاپن هم از تیمهای دیگر این مجموعه هستند. لومل (بلژیک)، سیچوان (چین)، مومبای سیتی (هند) و در نهایت تروای فرانسه مجموعه آبیآسمانیپوشها را تکمیل میکنند. مدیریت مالک متمول باشگاه منچسترسیتی یعنی شیخ نهیان باعث شد که این تیم بعد از سالها از زیر سایهٔ رقیب همشهری خود - منچستریونایتد - خارج شود و به قهرمانی اروپا برسد. موفقیتی که البته ارزان به دست نیامد... در زیر تیمهای گروه سیتی فوتبال را میبینید.
خیرونای اسپانیا
نیویورک سیتی امریکا
مونتهویدئو سیتی (اروگوئه)
ملبورن سیتی استرالیا
یوکوهاما مارکینوس
لومل (بلژیک)
سیچوان (چین)
مومبای سیتی (هند)
تروای فرانسه
ژورف اوگورلیان
شاید یکی از گمنامترین امپراطوریهای اقتصادی فوتبال اروپا شرکت فرانسوی ژورف اوگورلیان بود. ژورف اوگورلیان- تاجر فرانسوی- کار خود را با خرید ۸۵ درصد سهام باشگاه فوتبال میوناریوس کلمبیا آغاز کرد و یک سال بعد تیم فوتبال لانس در لیگ یک فرانسه را خرید. لانس با مالکیت ژورف اوگورلیان موفق شد به لیگ یک فرانسه صعود کند، این تیم فرانسوی موفق شد که در فصل گذشته سهمیه لیگ قهرمانان اروپا را به دست بیاورد. در زیر تیمهای تحت مالکیت این تاجر فرانسوی را میبینید.
لانس (فرانسه)
میوناریوس (کلمبیا)
خانوادهٔ پوتزو
یکی دیگر از مالکین قدرتمند دنیای فوتبال خانواده ایتالیایی پوتزو است. فرانکو کولاوینو، مدیر ورزشی سابق باشگاه اودینیزه، میگوید: «نوآوری، رشد و توجه به جزییات همیشه در دیانای باشگاه ما و خانوادهٔ پوتزو وجود داشته است. حدود بیست سال قبل در اواخر دهه 90 میلادی، ما جز اولین و شاید بهترین باشگاههایی بودیم که پیامدهای قانون بوسمن را درک کردیم. ما متوجه شدیم که باشگاه باید در بازاری بازتر و رقابتیتر عمل کند. ما کار استعدادیابی بین المللی را به واسطه نوآوری توسعه دادیم که امکان شناسایی استعدادهای نهفته و تبدیل بازیکنان ناشناس به فوتبالیستهایی بسیار موفق را به ما داد.» خانوادهٔ پوتزو شاید بزرگترین خانوادهٔ تاریخ ایتالیا بعد از خانوادهٔ آنیلی باشند و به عقیدهٔ خیلیها فوتبال ایتالیا مدیون آنها است. در زیر تیمهای تحت مالکیت خانوادهٔ پوتزو را میبینید.
اودینیزه (ایتالیا)
گرانادا (اسپانیا)
واتفورد (انگلستان)
پایان بخش اول