مطلب ارسالی کاربران
سه شعر و سه شاعر/قسمت اول
سلام دوستان در این پست برای شما زندگی سه شاعر معروف ایرانی را بررسی کوتاهی می کنم و یک شعر از شاعر در پایان زندگی نامه هر کدام برای شما قرار داده میشه .
🪶𝕃𝕖𝕥'𝕤 𝕘𝕠 𝕗𝕠𝕣𝕨𝕒𝕣𝕕🪶
ابوالقاسم فردوسی توسی که در سال های ۳۲۹ تا ۴۱۶ هجری قمری زندگی می کرد شاعر حماسهسرای ایرانی و سرایندهٔ شاهنامه مشهورترین اثر او که حماسهٔ ملی ایران است. فردوسی را بزرگترین سرایندهٔ پارسیگو می گویند که از شهرت جهانی و بین المللی برخوردار است. فردوسی به حکیم سخن و حکیم توس معروف است. پژوهشگران سرودن شاهنامه را برپایهٔ شاهنامهٔ ابومنصوری از زمان سی سالگی فردوسی میدانند. او در روستای باژ از توابغ بلوک طابران طوس در دوران سلطنت سامانیان متولد شد. فردوسی در سال 370 یا 371، به نظم در آوردن شاهنامه را آغاز کرد.بر اساس این گمان ها همسر فردوسی زنی فرهیخته بوده، که توانایی چنگ نوازی داشته است.فردوسی دارای یک پسر و یک دختر بوده است.
دوبیت شعر از فردوسی:
چو ایران مباشد تن من مباد
بدین بوم و بر زنده یک تن مباد
اگر سر به سر تن به کشتن دهیم
از آن به که کشور به دشمن دهیم
|
جمالالدین ابومحمّد الیاس بن یوسف بن زکی بن مؤیَّد که از سال۵۳۵ هـ. ق تا ۶۰۷–۶۱۲ هـ. ق زندگی میکرد متخلص به نظامی و نامور حکیم نظامی، شاعر و داستانسرای ایرانی فارسیگوی در سده ششم هجری (دوازدهم میلادی)، که بهعنوان صاحب سبک و پیشوای داستانسرایی در ادبیات فارسی شناخته شدهاست. آرامگاه نظامی گنجوی، در حاشیه غربی شهر گنجه قرار دارد.
نظامی را بزرگ ترین شاعر حماسی عاشقانه در ادبیات فارسی می دانند که سبک محاوره ای و واقع گرایانه را وارد شعر فارسی نمود. او از یک پیشینه شهری در گنجه (امپراتوری سلجوقی، در جمهوری آذربایجان کنونی) متولد شد و گمان می رود که تمام زندگی خود را در قفقاز جنوبی گذرانده باشد.نظامی سه بار ازدواج کرده بود.
همسر اول او یک برده بود که توسط فخرالدین بهرامشاه حاکم دربند، به عنوان بخشی از یک هدیه بزرگ برای او فرستاده شده بود.
به گفته ایرج بشیری او «دوست داشتنی ترین» همسر نظامی بود.تنها پسرش محمد نیز از این همسر بود.جالب این بود که بدانیم که دو همسر دیگر نظامی نیز نا هنگام مجالب است بدانیم که دو همسر دیگر نظامی نیز نا به هنگام مردند و مرگ هر کدام مصادف بود با اتمام یک حماسه!!! شاعر در وصف این سوگ ها نوشته است که: خدایا چرا برای هر مثنوی باید یک زن قربانی کنم!
اثر معروف و شاهکار و بی مانند نظامی، خمسه یا پنج گنج نام دارد.
او در حکیمی هم تبحر داشت از نظر این سینا فیلسوف بودهاست.
سه بیت شعر از نظامی
هر که تو بینی ز سپید و سیاه
بر سر کاریست در این کارگاه
جغد که شومست به افسانه در
بلبل گنجست به ویرانه در
هر که در این پرده نشانیش هست
در خور تن قیمت جانیش هست
|
کمالالدّین یا شمسالدّین محمّد وحشی بافقی یکی از شاعران نامدار سدهٔ دهم ایران است که در سال ۹۳۹ هجری قمری در شهر بافق از توابع یزد چشم به به دنیا آمد. دوران زندگی او با پادشاهی شاه طهماسب صفوی و شاه اسماعیل دوم و شاه محمد خدابنده همزمان بود. وی تحصیلات مقدماتی خود را در زادگاهش سپری نمود. وحشی در جوانی به یزد رفت و از دانشمندان و سخنگویان آن شهر کسب فیض کرد و پس از چند سال به کاشان عزیمت نمود و شغل مکتبداری را برگزید. وی پس از روزگاری اقامت در کاشان و سفر به بندر هرمز و هندوستان، در اواسط عمر به یزد یا کرمان بازگشت و تا پایان عمر در سال ۹۹۱ هجری قمری دراین شهر زندگی کرد.
کلیات وحشی متجاوز از نُه هزار بیت و شامل قصیده، ترکیب بند و ترجیع بند، غزل، قطعه، رباعی و مثنوی است.کلیات وحشی متجاوز از نُه هزار بیت و شامل قصیده، ترکیب بند و ترجیع بند، غزل، قطعه، رباعی و مثنوی است.دیوان اشعار او شامل ۹۰۷۶ بیت غزل، قصیده، قطعه، رباعی، ترکیب بند، ترجیع بند، مخمس و مثنوی با تصحبح عزیزالله علیزاده در نشر فردوس در تهران در سال ۱۳۹۲ در ۶۷۲ صفحه منتشر شدهاست.
وحشی بافقی در سال ۹۹۱ هجری قمری در حالی که ۵۲ سال داشت از دنیا رفت. در رابطه با علت وفات این شاعر ایرانی نقلهای زیادی وجود دارد اما گفته میشود وی براثر تب شدید از دنیا رفته است.
دوبیت شعر از وحشی بافقی
در ره پر خطر عشق بتان بیم سر است
بر حذر باش در این راه که سر در خطر است
پیش از آنروز که میرم جگرم را بشکاف
تا ببینی که چه خونها ز توام در جگر است
|
امیدوارم خوشتون اومده باشه و کم و کاستی ها را ببخشید 🌷
کاری از حزب متحدین