نشریه سان مقاله ای راجب نقل و انتقالات امسال جهان نوشته و در بخشی از آن نوشته است
:« کارشناسان Spin Genie UK با استفاده از اعداد و ارقام مشخص کردند که کدام باشگاههای سراسر جهان در طول پنجره تابستانی بیش از حد هزینه کردهاند. آنها مبلغ پرداختی باشگاه خریدار را با ارزش بازار در زمان نقل مکان مقایسه کردهاند.
چلسی با شکستن رکورد نقل و انتقالات انگلیس، مویسس کایسدو را با مبلغ خیرهکننده ۱۱۵ میلیون پوند از برایتون به خدمت گرفت. آبیها برای آوردن این هافبک لیورپول را شکست دادند و قراردادی ۸ ساله با او در استمفوردبریج امضا کردند. با این حال، این مطالعه ادعا میکند که چلسی بیش از ۵۰ میلیون پوند اضافی پرداخت کرده است. آنها معتقدند که او فقط ۶۴ میلیون پوند ارزش دارد.
باشگاههای عربستان سعودی نیز در تابستان امسال پول زیادی خرج کردند، به خصوص الهلال که هم برای مالکوم و هم برای نیمار ۲۶ میلیون اضافی پرداخت کرد.
منچستریونایتد در انتقال راسموس هویلون و آندره اونانا بیش از حد هزینه کرده است. اریک تنهاخ مهاجم دانمارکی را علیرغم بیتجربگیاش با مبلغ هنگفت ۷۲ میلیون پوند از تیم ایتالیایی آتالانتا به خدمت گرفت در حالیکه او تنها ۲۷ گل در دوران باشگاهی خود به ثمر رساند. کارشناسان آمار فکر میکنند یونایتد ۲۶ میلیون پوند اضافی برای هویلوند و ۱۵ میلیون پوند اضافی برای دروازهبان اونانا پرداخت کرده است.
آرسنال با صرف بیش از ۲۱۰ میلیون پوند برای جذب دکلان رایس، کای هاورتس و یورین تیمبر، تیم خود را تقویت کرد. قرارداد ۱۰۵ میلیون پوندی توپچیها برای کاپیتان سابق وستهام در مقایسه با ارزش بازار او ۲۳ میلیون بیشتر بود و چلسی ۱۷ میلیون پوند بیشتر از آنچه باید برای هاورتس به جیب میزد، دریافت کرد.
لایپزیش با وجود از دست دادن بازیکنان کلیدی دومینیک سوبوسلای و یوشکو گواردیول به ترتیب به لیورپول و منسیتی، برنده بزرگ پنجره تابستانی بود. تیم آلمانی مجموعاً ۳۰ میلیون پوند بیشتر از حد انتظار برای این دو بازیکن دریافت کرد.
و انتقال دیگری که بیش از حد ارزشگذاری شد انتقال ماتئوس کونیا بود که پس از سپری کردن قرارداد قرضیاش از اتلتیکو مادرید به ولوز، قراردادش دائمی شد.
الهلال و جنون صندوق سرمایهگذاری |
![](https://s6.uupload.ir/files/14020530000075_test_photon_jg8p.jpg)
در بخشی از مقاله می خوانید:« باشگاههای عربستان سعودی نیز در تابستان امسال پول زیادی خرج کردند، به خصوص الهلال که هم برای مالکوم و هم برای نیمار ۲۶ میلیون اضافی پرداخت کرد.
حتما می دانید که این خرید ها با پشتوانهُ صندوق سرمایهگذاری سعودی انجام شده است.
![](https://s6.uupload.ir/files/1402050716125322028070224_finb.jpg)
ابتدا بگذارید نکاتی راجب این صندوق عرض کنم.
:« این صندوق تاکنون 71 درصد از سرمایه گذاریهایش را داخل خاک سعودی و 29 درصد را در سراسر دیگر نقاط جهان انجام داده است. حجم این صندوق دو هزار میلیارد ریال سعودی معادل تقریبی 500 میلیارد دلار قدرت سرمایه گذاری دارد. این صندوق موفق شده تا پایان سال 2021 ، چهل و پنج شرکت را به ثبت برساند.
حوزههای سرمایه گذاری این شرکت را با در نظر گرفتن حجم سرمایه گذاری می توان به ترتیب اولویت به شرح ذیل بیان کرد:
حوزه ارتباطات، رسانه و فناوری های نوین 255 درصد، حوزه املاک و مستغلات 23 درصد، خدمات مالی 23 درصد، خدمات عمومی و انرژیهای تجدید پذیر 12 درصد، و حوزه معادن 7.5 درصد از جمله سرمایه گذاری های عربستان است.
اما از منظر سرمایه گذاری در شرکتها؛ بیشترین میزان سرمایه گذاریهای صورت گرفته به «شرکت اکو پاور» فعال در حوزه تولید انرژیهای تجدیدپذیر تعلق میگیرد که توانسته است 4.5 میلیارد ریال سعودی از طریق عرضه در بازار سهام جذب کند؛ دیگری سرمایه گذاری در شرکت تولید ماشینهای برقی که اخیرا دفتری در ریاض ایجاد کرده است.
شرکت «لوسد» که دفتر اصلی آن در کالیفرنیا است توانسته است مبلغ 2.8 میلیارد دلار از صندوق سرمایه گذاری سعودی را جذب کند. در نهایت شرکت ارتباطات سعودی است که توانسته از طریق عرضه در بازارهای مالی به 12 میلیارد سعودی معادل بیش از سه میلیارد دلار را جذب کند.
با در نظر گرفتن شاخصهایی که سند چشم انداز 2030 برای این صندوق در نظر گرفته است، شاخص موفقیت این صندوق آن است که بتواند در تولید ناخالص داخلی کشور در مجموع پنج سال یعنی دربازه ی 2021 تا 2025 حداقل 1.2 هزار میلیارد سعودی معادل سه میلیارد دلار به GDP این کشور بیفزاید و از این طریق، یک میلیون و هشتصد هزار نفر را به صورت مستقیم و غیر مستقیم وارد بازار کار کند.
به نظر میرسد اقتصاد نفتی عربستان به دربار سعودی گره خورده است، به عبارت دیگر طرح های توسعه ی عربستان منوط به ذی نفع شدن بازیگران داخلی (دربار) یا بازیگران بین المللی در پروژههای مختلف است.
سند چشم انداز2030 عربستان راهی است تا اقتصاد نفتی عربستان به اقتصادی چند محصولی در حوزههای مختلف تبدیل شود، اما این مهم تنها تاکنون به رویایی تبدیل شده که به علت مخالفتها و مداخلات درباریان نتوانسته در حوزههای زیرساختی به منصه ظهور برسد به عبارت دیگر بروز رسانی تجهیزات و سرمایه گذاری در ساخت و تجهیزات نظامی پوششی برای اخذ درصدهای کلان برای شاهزادهها شده است، سرمایه گذاری خارجی عربستان در شرکت های تکنولوژیک پوششی برای فروش شرکتهای ناموفق آمریکایی و بریتانیایی به سعودیها با لابی شرکتهای چند ملیتی است و برآیند اقدامات سرمایه گذاری سعودی نشان از تغییر در ریل صنعت یا خودکفائی یا درهم تنیدگی بینالمللی ندارد.
درآمد نفتی عربستان به پایینترین رقم طی دو سال گذشته رسیده است.
ثانیا این صندوق تنها به انجام اقدامات خود پیش از تغییر و تحولها بر اساس سند چشم انداز را پرداخته است و به دیگر سخن تغییری از نحوه ی اختصاص سرمایه های نفتی به شرکت ها صورت نگرفته است، در حقیقت تغییر در نحوه ی اجرای این تخصیص است نه راهبردهای تخصیص. انتظار این بود که این سرمایه گذاری های سعودی تحول شگرفی را در صنایع از جمله صنایع پایین دست نفت و توسعه ی زیرساخت های عربستان ایجاد کند اما عموم فعالیتهای صندوق سرمایه گذاری معطوف به نوعی از واردات از کشورهای غربی یا پرداخت زیان یا ادغام بانکها و موسسات مالی سعودی شده است. برای این صندوق فرقی ندارد که الهلال چقدر خرج می کند. برای آنها فقط منافع و چشم اندازهای خودشان مهم است.
هویلند، اونانا، کایسدو و رایس... جنون پول خرج کردن |
![](https://s6.uupload.ir/files/img_20230906_160634_692_zstv.jpg)
![](https://s6.uupload.ir/files/293573_datg.jpg)
اصولاً باشگاه های بزرگ در نقل و انتقالات می خواهند بعضی ستاره ها را به هر قیمتی به چنگ بیاورند، اورتون ۲۰۱۷، چلسی ۲۰۲۲ و پی اس جی در تمام فصول گذشته نمونه ای از این دست باشگاه ها هستند. رایس با ۱۰۵ میلیون پوند به آرسنال نقل مکان کرد تا یک رکورد در فوتبال انگلیس برای بازیکنان انگلیسی ثبت شود. پیش از این، انتقال ۱۰۰ میلیون پوندی جک گریلیش از استونویلا به منچسترسیتی گرانترین انتقال در لیگ برتر برای یک بازیکن انگلیسی بود. او گران ترین خرید تاریخ جزیره نیز شد.
![](https://s6.uupload.ir/files/f5caxbzwuaa4ple_s18n.jpg)
البته که دیری نپائید که مویسس کایسدو این عنوان را از او ربود. البته که بر خلاف رایس کایسدو تا الان عملکرد قابل قبولی نداشته. راسموس هایلند نیز بعد از مصدومیت با سیلی از انتقادات روبهرو شده است. آنها اسپانسر و درآمد دارند. اما هیچ اسپانسری نباید کفاف این خرج ها را بدهد. حداقل برای هلدینگ آنها ضرر دارد. اما می دهند. چون هر سال از طریق همین باشگاه ها کلی ثروت به جیب خود می زنند
و باز هم این جمله...
:« علم یا ثروت؟ علم استفاده از ثروت...»
|