در این پست ۵ دانشمند زمان گذشته و ۵ دانشمند زمان معاصر را نام می بریم . (بدون رتبه بندی)
گذشته
۱_ ابن سینا
یکی از بزرگترین دانشمندان ایران و جهان. پزشک ، فیلسوف ، منجم و نویسنده قرن چهارم . او ۴۵۰ مقاله و کتاب دارد که از مهمترین آنها می توان به کتاب شفا بهعنوان دایرهالمعارف علم و فلسفه، همچنین کتاب قانون بهعنوان دایرهالمعارف علم پزشکی اشاره کرد .
۲_ زکریای رازی
یکی از بهترین پزشکان در جهان اسلام و قرون وسطی ، یک شیمیدان و پزشک ایرانی که چون بیشتر مقاله های خود را به عربی می نوشت در غرب به جالینوس عرب مشهور هست .
از کارهای مهم او می توان به کشف الکل و جوهر گوگرد اشاره کرد .
۳_ خیام نیشابوری
یک فیلسوف ، ریاضیدان و شاعر بزرگ قرن پنجم . او به دو زبان عربی و فارسی شعر می سرود و بیشتر به این علت معروف هست . همچنین او یک منجم و ستاره شناس هم بود که تقویم امروزی ایران حاصل تلاش و کوشش اوست .
۴_ خوارزمی
ریاضیدان ، مورخ ، جغرافیدان و ستاره شناس بزرگ ایرانی در دوره عباسیان . تاثیر گذار بودن او در رشته ریاضی به خصوص جبر بود و به همین علت به او لقب پدر جبر را دادند.
۵_ ابوریحان بیرونی
دانشمند و همهچیزدان، ریاضیدان، ستارهشناس، تقویمشناس، انسانشناس، هندشناس، تاریخنگار، گاهنگار و طبیعیدان ایرانی در سدهٔ چهارم و پنجم هجری است. بیرونی را از بزرگترین دانشمندان مسلمان و یکی از بزرگترین دانشمندانِ ایرانی در همهٔ اعصار میدانند.همچنین، او را پدرِ انسانشناسی و هندشناسی میدانند. او به زبانهای خوارزمی، فارسی، عربی، و سانسکریت مسلط بود و با زبانهای یونانی باستان، عبری توراتی و سُریانی آشنایی داشت. بیرونی یک «نویسندهٔ بیطرف» در نگارشِ باورهای مردمِ کشورهای گونهگون بود و بهپاسِ پژوهشهای قابلِ توجهش، با عنوانِ اُستاد شناخته شدهاست.
دوره حال و معاصر
۱_ مریم میرزاخانی
مریم میرزاخانی یکی از دانشمندان بزرگ ایران هست که در سال ۱۳۵۶ بدنیا آمد. مریم میرزاخانی ریاضیدان ایرانی آمریکایی بود که در زمینههای هندسه همتافته، نظریه تایشمولر و نظریه ارگودیک تحقیقات انجام میداد. او به دلیل کار روی دینامیک و هندسه، سطوح ریمانی و فضاهای پیمانهای موفق به دریافت مدال فیلدز شد و اسم خود را به عنوان اولین زن نامزد این جایزه ثبت کرد. این مدال بالاترین جایزه در ریاضیات محسوب می شود .
۲_ محمودحسابی
یکی از دانشمندان بزرگ ایران دکتر محمود حسابی هست که به عنوان چهره برجسته علم و فرهنگ معاصر و بنیانگذار فیزیک نوین شناخته می شود. دکتر حسابی به دریافت بالاترین نشان علمی فرانسه یعنی لژیون دونور مفتخر شد. او در سال ۱۹۹۰ به عنوان “مرد اول علمی جهان” برگزیده شد. از خدمات دکتر حسابی میتوان به راه اندازی اولین آنتن فرستنده و اولین مرکز زلزله شناسی در ایران اشاره کرد.
۳_ فیروز نادری
فیروز نادری، دانشمند ایرانی آمریکایی هوافضا آمریکا (ناسا) بود. اولین تجربههای کاری فیروز نادری در ناسا، مربوط به طراحی سیستمی بر پایه ارتباطات ماهوارهای بود که بتواند پوشش تلفن همراه را در کل آمریکا ایجاد کند. سازمان ناسا در سال ۲۰۱۶ یکی از خرده سیارههایی که قبلا با نام ۵۵۱۵ شناخته میشد را به افتخار فیروز نادری به سیاره نادری، تغییر داد.
۴_ لطفی زاده
پروفسور لطفالله عسکرزاده مشهور به لطفی زاده، از دانشمندان بزرگ ایران است که در علوم ریاضی، کامپیوتر و برق به درجه استادی رسید و مبدع نظریه منطق فازی و شاخههای متنوع آن بود. پروفسور لطفی زاده ۲۵ مدرک افتخاری از دانشگاههای بزرگ و معتبر دنیا دریافت کرده و بیش از ۲۰۰ مقاله علمی را به تنهایی به چاپ رسانده .
۵_ کامران وفا
کامران وفا، از دانشمندان بزرگ ایران هست که به علت کشفی که به اتفاق همکارش دکتر اشترومینگر انجام داد به شهرت رسید. طبق نظریه ریسمان تمام نیروها و ذرات طبیعی از ریسمانهای بسیار کوچک و لرزان ساخته شدهاند. این نظریه، کل درک انسان از جهان و به خصوص سیاهچالهها را دگرگون میکند. البته باید بگویم که این نظریه هنوز به اثبات نرسیده.
جای چه کسی خالی هست ؟
ممنون که خوندید ❤️