احتمالا همین الان که می خوایبد این مطلب رو بخونید هم قصد به تعویق انداختن اون رو دارید. این یک بار رو از شما می خوام این کار رو نکنید تا با این مشکل رو به رو بشید.
امروز قصد دارید ساعت 9 صبح کارتون رو شروع کنید. از خواب بیدار شدید و صبحانه خوردید. همه چیز آمادس ولی با خودتون می گید بذار برم به فلانی پیام بدم. بذار برم یکم میوه بیارم بخورم. یه ده دقیقه اخبار فلانو چک کنم، راستی اگه فلانی حالش خوب نشه چی، اگه نتونم فلان چیزو بخرم چی، اونایی که به وینیسیوس فحش میدادن نژادپرست بودن یا چی، چرا بالوتلی فوتبالش اونطور شد، رئال فصل بعد بدون مهاجم نوک درست حسابی چی کار می خواد بکنه و... . بعد از مدتی به خودتون می یایید و می بینید که ساعت یازده و نیم شده و شما تازه می خوایید شروع کنید. اما حس می کنید دو ساعت و نیم رو تلف کردید و اونجاس که حس ناامیدی و سرزنش مثل یه پتک می خوره تو سرتون. احساس بی ارزش بودن و تنبلی می کنید و بعد از مدتی کلنجار رفتن با خودتون می گید ولش کن بذار ناهار بخورم عصر ادامش میدم. عصر قرار میذارید ساعت 4 بیدار شید ولی 5 بلند می شید و تا عصرونه بخورید میشه 6.دو ساعت کار می کنید بعد وقت دوش گرفتن و شام میرسه بعد شام هم خسته و بی حوصله اید. شما کلی وقت داشتید ولی از این همه وقت دو ساعت فقط استفاده کردید. این پدیده به اهمال کاری یا Procrastination معروفه. مشکلی که تقریبا همه ادما دارن ولی بعضیا خیلی بیشتر و بعضیا کم. اینکه گاهی این مسئله پیش بیاد طبیعیه ولی اگر دائما تکرار بشه شما به یک فرد اهمال کار تبدیل می شید. پدیده ای که اعتماد به نفس شما رو کم می کنه و باعث تقویت حس سرزنش میشه.
علتش چیه؟ چرا اینطور میشه؟
اهمال کاری علل مختلفی داره. برا همه یک دلیل یکسان نداره.
دلایلش رو خلاصه بررسی می کنیم:
یک_ کمبود عزت نفس یا self esteem: احساس می کنید ضعیف هستید و این کار زیادی برای شما سخته. احساس می کنید از پسش بر نمیایید. حس می کنید کلا در حد این کارا نیستید.
دو_ کمال گرایی: حس می کنید تا الان این کارو عالی انجام ندادید و باید بهتر انجامش میدادید. به خاطر همین مسئله عذاب وجدان دارید و روحیتون ضعیف شده.
سه_ حواس پرتی: در معرض بمبارانی از اخبار و حواشی دیگر زندگی و نگرانی ها هستید و دائما ذهنتون درگیره.
چهار_ پیچیده کردن کار: کار رو تو ذهنتون از اونی که هست پیچیده تر می کنید و اون رو خیلی سخت و بزرگ می دونید. به خاطر همین می ترسید سراغش برید چون می دونید که انرژی زیادی باید صرفش کنید.
پنج_ بی علاقگی و بی هدفی: به اون کار علاقه ای ندارید و اون کار در راستای ارزش های ذهنی شما نیست یا هدفی از انجامش ندارید.
شیش_ ترس و استرس: برای رهایی از استرس هم ممکنه کار رو به تعویق بندازید
راه حل: چی کار کنیم حالا؟
ذهن شما به دلایل فرگشتی قصد ذخیره انرژی و محافظت از شما رو داره در حالی که شما قصد موفقیت دارید و موفقیت تلاش می طلبه. این دو مورد یعنی موفقیت و ذخیره انرژی دقیقا نقطه مقابل همدیگه هستن. بنابراین شما در یک کشمکش بین کار و ذخیره انرژی قرار دارید.
یک_ خورد کردن کار به قسمت های کوچکتر: کارهای بزرگ رو به قسمت های کوچیک تقسیم کنید و از خودتون توقع داشته باشید فقط اون قسمت های کوچیک رو انجام بدید. مثلا اگر قصد ترجمه یک متن طولانی رو دارید اون رو به قسمت های ریز تقسیم کنید و از خودتون بخوایید مثلا روزی دو قسمت رو ترجمه کنید.
دو_ هدفگذاری واقع بینانه: اهداف شما باید امکان پذیر باشن. تعیین کردن اهداف به شدت بلند پروازانه و دور از شرایط و موقعیت شما به تدریج انگیزه شما رو از بین میبره.
اگر مثلا میدونید اون متن پیچیدس توقع نداشته باشید تو یک روز بیست قسمت رو بتونید ترجمه کنید. مثلا می تونید پنج قسمت رو برای کل اون روز تعیین کنید. زمان تعیین کنید و از خودتون توقع داشته باشید در حد زمان و توان فردی خودتون کار کنید و نه بیشتر. به اندازه ای توقع داشته باشید که مطمئن باشید می تونید انجامش بدید.
سه_ تمرین تمرکز بر لحظه و مدیتیشن: مدیتیشن با دم و بازدم عمیق و قرار گرفتن در شرایط آرام، تمرینی برای ذهن شماس تا کوتاه مدت تر فکر بکنه و تمرکز شما رو بر لحظه افزایش بده.
چهار_ کاهش حواس پرتی: زمان استفاده از شبکه های اجتماعی رو مدیریت بکنید و فقط زمان های خاصی از روز بهشون بپردازید و اونچه که حواستون رو پرت می کنه بذارید کنار. کامنت ها و نظرات مردم می تونه جزئی از این بخش ها باشه که حذف خوندنش به شما کمک می کنه.
پنج_ به چالش کشیدن کمال گرایی:
فراموش نکنید پیشرفت کردن از کامل و عالی بودن خیلی مهم تره و چه بسا پیشرفت کردن بتونه شما رو به مسیر عالی بودن برگردونه. چرا که افراد عالی هم گاهی اشتباه می کنن و ممکنه دچار اهمال کاری بشن. به خودتون اجازه اشتباه کردن هم بدید، کمتر خودتون رو سرزش کنید و بیشتر درس بگیرید. پیشرفت های ریز در طولانی مدت می تونه سبب شکل گیری عادت برای شما بشه.
یه تکنیک مطالعه خوب برای افرادی که در حین مطالعه دچار اهمال کاری می شن: تکنیک Pomodoro که به واسطه ی اون 25_30 دقیقه می خونید، 5_10 استراحت و مجددا 25_30 دقیقه مطالعه و بعد 15_30 دقیقه استراحت و مجددا همین چرخه.
خوردن آب به اندازه کافی و نشستن به شکل درست می تونه خستگی شما رو در حین کار کم کنه. نشستن به شکل نامناسب می تونه شما رو خسته تر کنه. مطمئن بشید که صاف نشستید و مرتبا استراحت کافی برای کش دادن به بدن خودتون و حرکت به اطراف رو دارید تا بدنتون به اصطلاح خواب نره.
اگر احساس خستگی می کنید کار مهم تر رو اول انجام بدید تا خیالتون راحت بشه و استرستون کم بشه.
این ها راهکارهایی هستن که می تونن در مقابله با این مشکل همه گیر و رایج به شما کمک کنن. فراموش نکنید شما در اهمال کاری تنها نیستید. برای کم کردن اهمال کاری به خودتون زمان بدید. جا افتادن این عادت ها زمان نیاز داره.
اشکالی نداره اگر لازم دارید از دیگران هم کمک بگیرید.