آخرین گفتگو در موزه سپاهان به گفتگو با محمدرضا ساکت، مدیر باشگاه سپاهان اختصاص دارد.
به گزارش طرفداری، در سال اصلی موزه سپاهان با محمدرضا ساکت گفتگو کردیم و از او پرسیدیم ایده موزه از کجا ایجاد شد؟ همچنین صحبت درباره امکان وجود تورهای بازدید از ورزشگاه و موزه برای هواداران و چگونگی جمعآوری افتخارات، مدالها و یادگاریهای داخل موزه بخش دیگری از این گفتگو بود.در انتها از محمدرضا ساکت خواستیم راز ارتباط خوب باشگاه سپاهان با پیشکسوتانش را بگوید.
تماشاگر و خواننده این گفتگو باشید:
سلام و درود می گویم به تمام مخاطبان عزیز، اینجا موزه باشگاه سپاهان است و در کنار من آقای محمدرضا ساکت حضور دارند، مدیرعامل باشگاه سپاهان. آقای ساکت سلام و ممنون از وقتی که در اختیار ما قرار دادید.
من هم سلام عرض می کنم خدمت شما، همکاران عزیزتان و همه بینندگان عزیز، خیرمقدم عرض می کنم حضورتان را در جمع تاریخ مصور باشگاه سپاهان.
به عنوان اولین سوال، چه شد که ایده موزه به ذهن شما آمد؟
تاریخ هر مجموعه، هر باشگاه و هر سازمانی به عنوان سند بلوغ، ظهور و بالندگی یک باشگاه و سازمان است. تاریخ هر مجموعه ورزشی با فراز و نشیب زیادی همراه است. سپاهان نیز امسال 70 ساله شده و این تاریخ برای نسل جدید و نسل آینده گویا و شفاف نیست و ثبت نشده است. اصولا در تاریخ گذشته هم کمتر به این موزه پرداخته شده است. ابتدا با این نگاه که تاریخ سپاهان را بنویسیم، بنگاریم، تدوین کنیم و بعد در قالب یک مجموعه سازمان دهیم تا نسل امروز هرآنچه که گذشته را پیش رویش ترسیم عینی کند.
دوم اینکه تاریخ سپاهان که بر دوش چهرههای ماندگار سپاهان بوده، تعدادی از آنها آسمانی شدهاند، تعدادی در دوران پیشکسوتی هستند، باید به نسل امروز معرفی شوند و پاس داشته شوند. نسل امروز و ورزشکاران امروز و قهرمانان امروز باید بدانند باشگاه سپاهان قدردان آنهایی است که با سلول های وجودشان، با عرق جبینشان، با غیرت و همتشان، با گامهایشان، تلاش کردند افتخار برای مجموعه کسب کنند.
سومین موضوع واقعا قابل تعمق بود، در بازدید از باشگاههای معتبر دنیا که به خصوص باشگاه بارسلونا و اینتر را هدفگذاری کرده بودیم به عنوان بنچمارک باشگاه فولاد مبارکه سپاهان، این فضا را، این چنین ترسیم تاریخ باشگاه را از آنجا به برداشت رسیدیم، به الگو رسیدیم و سعی کردیم آن الگو را در قابل فضای ایران، فضای اصفهان و فضای سپاهان ایجاد کنیم تا به عنوان یک سند ماندگار بماند.
سپاهان اولین باشگاهی است که این کار را انجام داده است، امید دارید دیگر باشگاه ها نیز این کار را انجام دهند؟
واقعیت این است که تعدادی از چهرههای شاخص دیگر باشگاهها، نمیتوانم اسمشان را بیاورم، وقتی اینجا تشریف میآورند، بازدید میکنند یا در افتتاحیههای فاز به فاز اینجا حضور پیدا میکنند، یک دغدغه و مطالبه جدی را مطرح میکنند، حتی گاهی اوقات در قالب درددلها و الفاظ نکته را اشاره میکنند که حتی یک تصویر، یک نما، یک مدال از ما و نام ما در مجموعه باشگاهمان نیست. من تا این را میبینم، اراده من و همکاران عزیزم که مسئول این مجموعه هستند و زحمت اصلی را آنها میکشند، بیشتر میشود. مستمرتر و با اراده بیشتر تلاش میکنیم این کار را ادامه دهیم. باشگاههای ایران بسیار باشگاههای پرافتخاری هستند. قهرمانان بزرگ و چهرههای ماندگاری دارند، امیدوارم آنها هم به این سمت بروند. ضمن اینکه بچهها در سالنهای جدیدی که میخواهند بهره برداری کنند این نگاه را دارند که یک یادمانی از قهرمانان و چهرههای ماندگار بعضی از باشگاههای بزرگ دیگر که در رقابت با سپاهان بودند، قرار دهند. ما آنها را هم اینجا داشته باشیم. رقیب ما بودند اما رفیق عزیز ما هستند و ماندگارند. امیدوارم این را باشگاههای دیگر هم انجام دهند. ما هم بتوانیم یک نمادی از این چهرههای عزیز در باشگاه خودمان داشته باشیم.
پس برنامه برای گسترش موزه در دستور کار قرار دارد؟
بله الان 6 سالن دیگر در حال طراحی و سازماندهی است. طراحیهای اولیه، بخش بندیها و محتواگذاریها در حال انجام است. ما از نظر جام و افتخارات، هنوز بیش از دو هزار کاپ قهرمانی سال های متمادی را هنوز نتوانسته ایم به عرصه نمایش بگذاریم. بخش های دیگری را هم مدنظر داریم که به آنها بپردازیم و یادمانشان را ایجاد کنیم. بعضی بازیکن هایی که در سپاهان به عنوان لژیونر مطرح شدند. دوران آکادمی خود را اینجا گذراندند. لژیونرها افتخارات بین المللی فوتبال ایران هستند، نه فقط سپاهان، اینها در دستور کار قرار دارد.
اتفاقا با آقای یاوری که صحبت می کردیم تصویرشان آنجا کنار سردار آزمون بود، فکر می کنم چهارده یا پانزده سالگی سردار بود، تصویر جالبی بود در کنار ویترین آقای محمد یاوری.
از این گفتید که ایده از موزه باشگاه های بارسلونا و اینتر آمد. باشگاه های اروپایی این امکان را برای هواداران شان دارند که در روزهای تعطیلی لیگ و تمرین از ورزشگاه یا موزه باشگاه دیدن کنند، تورهایی را برای هواداران ترتیب می دهند. آن حس و حال بازیکن که در تونل و راهروهای ورزشگاه قدم می زند برای هوادار تجربه می شود. این برنامه را در موزه سپاهان هم دارید؟
بله این موضوع را آغاز کردیم. در سایت باشگاه فضایی را ایجاد کردیم، علاقمندان به تور گردشگری ورزشگاه نقش جهان آنجا ثبت نام می کنند. در تایم های مختلف با تورلیدرها از استادیوم بازدید می کنند. از تونل دقیقا از ورودی بازیکنان وارد می شوند. بخش به بخش، فضاهایی که وجود دارد، رختکن ها، اتاق داوران، تاسیسات، امکانات، حوزه پزشکی، حوزه سپاهان تی وی و دیگر بخش ها که معرفی می کند قهرمانان ما را، حتی در رشته های فوتبال بانوان، والیبال نشسته بانوان، رزمی بانوان، دوچرخه سواری، شمشیربازی، هندبال، این موضوع در ادامه گسترش داده می شود.
این تور در حال انجام است، مدارس، خانواده ها، دانشگاه ها، سازمان ها در نوبت هستند. درخواست می دهند و در ورزشگاه حضور پیدا می کنند. البته برای بخش های آموزشی و مدارس و دانشگاه ها تخفیف ویژه در بلیت در نظر می گیریم. بستر را فراهم می کنیم تا ورزشگاه را در تمام استانداردهایی که فیفا و AFC الزام کرده اند، ببینند. بدانند که اینجا آن استانداردها را دارد. آنها می آیند و یک روز مسابقه بدون حضور ورزشکاران را کاملا تجربه و لمس می کنند. خوشبختانه این موضوع آغاز شده و خیلی هم مورد استقبال قرار گرفته است. ما با افتخار در خدمت همه آنها هستیم.
آقای ساکت ما اینجا افتخارات زیادی از بازیکنان مختلف می بینیم، مثلا ویترین سیدمهدی سیدصالحی اینجاست و آن جایزه آقای گلی لیگ قهرمانان آسیا در ویترینش قرار دارد. استوک های آقای مجید بصیرت را در ویترینش می بینیم. تصاویر و یادگاری های آقای محمد یاوری را. تمام چیزهایی که در این ویترین ها است، ارزشمندترین یادگاری هایی است که در اختیار این پیشکسوتان بوده و شاید سخت باشد یک یادگاری ارزشمند را در اختیار باشگاه قرار دهند. خودشان اینها را در اختیار باشگاه قرار دادند یا شما راضی شان کردید؟
وقتی اینجا را ایجاد کردیم و ابتدا افتخارات باشگاه را سازمان دادیم، بعد آغاز کردیم اولین غرفه و یادمان را برای یکی دو قهرمان بعد از اینکه توجیه شدند قضیه از چه قرار است و آنها اراده جدی برای یک کار مستمر نه یک کار مقطعی را در یک محیط امن و ایمن با رعایت نکات لازم یک موزه را دیدند، و اینکه این موزه به ثبت سازمان مربوطه رسیده است. ما گواهینامه ثبت موزه از جانب سازمان میراث فرهنگی را کسب کردیم. یک اطمینانی پیدا کردند از ماندگاری افتخاراتشان، یک اطمینانی پیدا کردند از امانتداری، بروز، ظهور و نمایش آنها. بنابراین شما می بینید که بزرگ ترین افتخارات خودشان را اینجا گذاشتند. مثلا فلان ورزشکار مدال قهرمانی جوانانش را اینجا گذاشته است. شما دیدید قهرمان دوچرخه سوار ما 27 مدالش را آورده است. به من می گفت برای هرکدام از این مدال ها بالای 24 کیلومتر رکاب زدم. ضمن اینکه ما فقط به قهرمان ها و افتخارات باشگاه نپرداختیم، به هواداران هم پرداختیم، به چهره های فرهنگی ورزشگاه و به بانوان هم پرداختیم و می پردازیم.
بنابراین این موزه را موزه فوتبال سپاهان نمی دانیم، موزه باشگاه سپاهان به عنوان یک اسپرت کلاب (باشگاه ورزشی). سپاهان را بزرگترین اسپرت کلاب آسیا می دانیم. این را تاریخ سپاهان می گوید. امروز که با شما صحبت می کنم، 27 رشته ورزشی، 85 تیم ورزشی، 2212 ورزشکار در قالب اسپرت کلاب سپاهان در حال فعالیت هستند. این موضوع را معرفی یک باشگاه در ابعاد، رشته ها و جنسیت های مختلف می دانیم. آنچه که سند ماندگاری و اطمینان شد این بود که نگاه باشگاه سپاهان یک نگاه بلندمدت بود، برنامه محور بود، کار احساسی و دفعتی و یکباره نبود، محفوظ و نگهداری و مرتب سرکشی می شد و البته مرتب در معرض دید مردمان ایران زمین، مردم اصفهان و البته میهمانان خارجی مکرری که داریم قرار می گیرد. هر هفته میهمانان خارجی و تورهای خارجی اینجا داریم. حتی میهمانان سیاسی که در اصفهان حضور پیدا می کنند، یکی از جاهایی که معمولا درش حضور پیدا می کنند، اینجاست. اینها همه دست به دست هم داد تا چهره های ورزشی بزرگ استان و سپاهان و اصفهان اعتماد کنند و افتخارات شان را به این مجموعه اهدا کنند.
از پیشکسوتان و ورزشکارانی گفتید که اعتماد کرد، راز این ارتباط خوب باشگاه سپاهان با پیشکسوتان و ورزشکارانش چیست. ما می بینیم در خیلی باشگاه ها ورزشکاران یا پیشکسوتان شاکی هستند و انتقاد می کنند اما در سپاهان چنین چیزی نیست و می بینیم این ارتباط دوطرفه است. البته این را هم می بینیم سپاهان در مدیریت باشگاه و تیم های ورزشی استفاده می کند اما می بینیم پیشکسوتی که سمتی در باشگاه ندارد هم انتقاد نمی کند و ناراضی نیست. راز این ارتباط خوب چیست؟
پیشکسوتان چهره های ماندگاری هستند که توقع آنها توقع های مادی نیست. خیلی وقت ها آنها احترام، ارزش گذاری، یادمان و اینکه باشگاه برای آنها احترام قائل است را جسنجو می کنند. همینکه در رویدادها، مناسبت ها و افتتاحیه های مختلف، پیشکسوتان را دعوت می کنیم. جایگاه جداگانه برای آنها در نظر می گیریم. تیم هایی برای پیشکسوتان ایجاد کردیم. برنامه های تمرینی دارند. جالبه بدانید در بخش فوتبال پیشکسوتان دو گروه داریم، یکی شان رقابت، یکی سلامت. رقابت برای پیشکسوتانی که از 55 یا 60 سال کمتر دارند و می خواهند در مسابقات پیشکسوتان کشور یا استان شرکت کنند.
گروه دیگری از پیشکسوتان را می گوییم گروه سلامت، آنها برای سلامتی خودشان دورهم ورزش می کنند، خصوصا کسانی که از 60 سن شان گذشته است. البته خودشان انتخاب می کنند در کدام گروه باشند. ما به هر دو گروه توجه کرده ایم. البته آنها به قدری ارزشمند هستند که هنوز کار نکرده برای آنها بسیار داریم. این اتفاق یک ارتباط بسیار عمیق بین باشگاه و پیشکسوتان فراهم کرد. همینکه دو سال قبل این تفکر را با کمک دوستان عملیاتی کردیم، این نگاه برای شان فراهم شد که سپاهان به همه چهره هایی که حتی یک سال اینجا توپ زدند، اهمیت می دهد. شما تصاویری در راهروها دیدید که از یک سال تا 10 سال اینجا توپ زدند، حتی بازیکنان خارجی. جالب است عماد رضا برای زیارت مشهد به ایران سفر می کند، به اصفهان هم می آید تا به سپاهان سر بزند، بابت آن چهار پنج سالی که اینجا توپ زده است. این ارتباط را در حوزه های مختلف شکل دادیم و البته موزه که یکی از بسترهای خوبی شد برای اینکه پیشکسوتان ما این باور را داشته باشند که فراموش نشده اند و همچنان ستاره های دنباله دار باشگاه سپاهان هستند.
همچنین ببینید:
با مدیران روابط عمومی، ورزشگاه و موزه سپاهان؛ موزه و تلویزیون برای پوشش 90 تیم و 28 رشته ورزشی
با پیشکسوتان سپاهان در موزه باشگاه؛ یادی از قدیمیهای باشگاه و ویترین افتخاراتشان
به موزه سپاهان خوش آمدید! / تیزر اختصاصی رسانه طرفداری از موزه سپاهان