طرفداری | شاید اولین فصل منچستریونایتد زیر نظر اریک تن هاخ پس سوت پایان فینال جام حذفی در ومبلی چندان خوشایند به نظر نمیرسید اما پس از گذشت چند هفته از آن روز، بررسی همه جانبه فصل گذشته به ما نشان میدهد که عملکرد شیاطین سرخ زیر نظر اریک تن هاخ کاملا متحول شده است. منچستریونایتد با هدایت اریک تن هاخ، فصل را با دو شکست پیاپی مقابل برایتون و برنتفورد شروع کرد و شکستهای سنگینی نیز مقابل منچسترسیتی و لیورپول متحمل شد، اما به همان اندازه چیزهای زیادی برای امیدواری به آینده وجود داشت چرا که تیم اولین بار پس از مدتها با هویتی مناسب بازی کرد و با کسب جام اتحادیه نیز به طلسم شش سال بدون جام تیم پایان داد.
هنوز کارهای زیادی برای انجام دادن وجود دارد و منچستریونایتد پس 10 سال از بازنشستگی سر الکس فرگوسن، هنوز موفق نشده شکوه گذشته خود را پیدا کند. اما این بار احساس متفاوتی وجود دارد و به نظر میرسد با پشتوانه مناسب این تیم قرار است بار دیگر رقیبی جدی در راه کسب عناوین قهرمانی باشد. خارج از زمین و درون باشگاه همچنان مساله فروش باشگاه و مالکیت جدید نامشخص است و خانواده گلیزر در ادامه آزار هواداران این تیم مذاکرات طولانی خود را با سر جیم رتکلیف و شیخ جاسم بن حمد آل ثانی ادامه میدهد.
داخل زمین اما اوضاع متفاوت بوده و پس از فصل ناامید کننده ۲۲-۲۰۲۱ که هر هوادار منچستریونایتد آرزو داشت هر چه زودتر به پایان برسد، نقاط روشن بسیاری در فصل جدید دیده میشود. فرم این تیم در بازیهای خانگی فوقالعاده بود و موفق شدند با شکست منچسترسیتی، آرسنال، لیورپول، تاتنهام و چلسی در اولدترافورد، از 57 امتیاز ممکن ۴۸ امتیاز کسب کنند. آنها در اولدترافورد تنها ۱۰ گل دریافت کردند و بهترین عملکرد دفاعی در بازیهای خانگی را به ثبت رساندند.
رکورد شیاطین در خارج از خانه چندان چشمگیر نبود و ۸ شکست از ۹ شکست این تیم در لیگ در بازیهای خارج از خانه ثبت شد که شکستهایی مانند آنفیلد به این راحتی از ذهن هواداران پاک نخواهد شد. رکورد گلزنی آنها نیز برای تیمی که در چنین لیگ دشواری موفق به کسب سهمیه لیگ قهرمانان شده چندان تاثیر گذار محسوب نمیشود و با 58 گل زده ضعیفترین آمار گلزنی میان ۶ تیم اول جدول ردهبندی را ثبت کردند.
چیزی که بیش از همه نظر کارشناسان را جلب کرد رویکرد مشخص این تیم در زمین زیر نظر اریک تن هاخ بود. نقش تمامی بازیکنان تعریف شده و پاشیدگی تاکتیکی فصول قبل دیده نمیشد. برونو فرناندز همچنان بیشترین موقعیتهای گل را خلق میکرد. کاسمیرو و اریکسن دو خرید جدید تیم به خط میانی نظم بخشیده بودند. در خط حمله با وجود مصدومیتهای پیاپی آنتونی مارسیال و جدایی کریستیانو رونالدو و خرید قرضی ووت وخهورست که تنها در امر بازیسازی و پرس به کمک تیم آمد، مارکوس رشفورد موفق شد بهترین فصل خود را زیر نظر تن هاخ سپری کند. در خط دفاعی هم نیمکت نشینی هری مگوایر باعث شد واران و لیساندرو مارتینز در اکثر بازیهای مهم فصل عملکرد قابل قبولی به اجرا بگذارند. عملکرد لوک شاو، دیگو دالو و آرون ون بیساکا نیز پیشرفت قابل توجهی داشته که این نیز امتیازی برای فصل منچستریونایتد محسوب میشود
جواز حضور در لیگ قهرمانان فصل آینده را باید شروع بسیار موفقی برای پروژه اریک تن هاخ در نظر گرفت. پایان دادن به طلسم فصول بدون جام باشگاه نیز موفقیتی برای این سرمربی هلندی محسوب میشود، چرا که بیش از حد طولانی شده بود و نباید اجازه داد که این روند برای باشگاهی مانند منچستریونایتد به یک عادت تبدیل شود. این تابستان قرار است تغییراتی در باشگاه صورت بگیرد که البته همچنان مانند تمام این سالها وضعیت مبهم مانده است. اما یونایتد به لیگ قهرمانان بازگشته است و به همین دلیل زیربنای مناسبی برای بازسازی خود بنا کرده است.
- قسمتهای پیشین تحلیل فصل:
- منچسترسیتی در فصل 23-2022؛ تحقق رویای شیرین جاودانگی
- بایرن مونیخ در فصل 23-2022؛ به هالیوودیترین شکل ممکن
- بارسلونا در فصل 23-2022؛ اولین گام ها برای بازگرداندن شکوه سابق
- ناپولی در فصل ۲۳-۲۰۲۲؛ به یاد دیگو، برای یک شهر
- پاری سن ژرمن در فصل 23-2022؛ یک هواپیما از جنس طلا در آسمان باقی نمیماند
- آرسنال در فصل 23-2022؛ هیجانانگیز، امیدوارکننده اما بر باد رفته
- رئال مادرید در فصل 23-2022؛ ساز ناکوک لوس بلانکوس در لالیگا و اروپا
- اینتر در فصل 23-2022؛ تلاش ستودنی برای بازگشت به جمع بزرگان اروپا
- دورتموند در فصل 23-2022؛ حسرت فراموش نشدنی
- میلان در فصل 23-2022؛ تیمی خوب، بد و گاهی زشت!
لحظه زیبای فصل
در مورد بهترین لحظه فصل منچستریونایتد اختلاف نظرهای بسیاری وجود دارد. پس از فصل ناامید کننده ۲۱-۲۰۲۲ شاید بتوان فتح جام اتحادیه را مرهمی بر زخمهای هواداران منچستریونایتد دانست. همچنین شکست منچسترسیتی در اولدترافورد با گل مشکوک برونو فرناندز نیز هواداران این تیم را از اینکه تیم محبوبشان توانایی مقابله با قهرمان بلامنازع فصول گذشته را دارد، هیجان زده کرد. اما حذف کردن بارسلونا حتی اگر در پلی آف مرحله حذفی لیگ اروپا باشد معنای متفاوتی دارد. منچستریونایتد در دو بازی پایاپای موفق شد در نهایت این تیم را در مجموع دو بازی با نتیجه ۴-۳ از گردونه رقابتها کنار بزند. یونایتد پس از اینکه در بازی برگشت با یک گل عقب افتاد، به بازی برگشت و در نهایت با گل زیبای آنتونی، که نشان دهنده ذهنیت قدرتمند این بازیکن در چنین بازی حساسی بود، موفق شد از این امتحان دشوار سربلند بیرون بیاید. حذف بارسلونا به این معنی بود که وقتی همه بازیکنان این در بهترین فرم خود قرار داشته باشند، این تیم چه پتانسیلی دارد. این برد نشاندهنده تواناییهای اریک تن هاخ بود و اینکه این مربی کاربلد در صورت حمایت مناسب باشگاه چه کارهایی میتواند انجام دهد.
لحظه ناامیدکننده فصل
شکست شرمآور 5-0 مقابل لیورپول در اولدترافورد، یکی از بازیهایی بود که میخ پایانی را بر تابوت اوله گونار سولسشر کوبید، اما خرد شدن 7-0 شیاطین سرخ در آنفیلد یک مرحله فراتر از تحقیر بود و رکورد جدیدی را برای بازی میان این دو تیم ثبت کرد. لیورپول تا دقایق پایانی نیمه اول عملا به مشکل خورده بود، اما یونایتد پس از استراحت بین دو نیمه کاملا از هم پاشید تا میزبان به قصد نابودی و انتقام ۳۰ و چند سال گذشته به سمت آنها یورش ببرد. شاگردان یورگن کلوپ در پنج دقیقه پس از نیمه دوم با نتیجه 3-0 پیش افتادند و تا پایان بازی تعداد گلهای خود را در مقابل جنازه مهمان خود به ۷ رساندند. این نتیجه به قدری برای تیم اریک تن هاخ ناامید کننده است که شکست ۶-۳ مقابل منچسترسیتی و ۳-۰ مقابل سویایی که در شرایط عادی همان بازی رفت کارش تمام شده بود، به چشم نمیآید.
حواشی و جنجالهای فصل
اریک تن هاخ موفق شد کمی از نظم معروف خود را در اولین فصل خود به رختکن نامنظم منچستریونایتد تزریق کند. شاید بتوان گفت کمتر مربی وجود دارد که توانایی کنترل حاشیههای کریستیانو رونالدو و تیم رسانهای قدرتمند او را داشته باشد. این فوق ستاره به دلایلی شخصی در تمرینات پیش فصل شرکت نکرد و از همان ابتدا خط حمله منچستریونایتد را با علامت سوال بزرگی روبرو کرد. دوندگی تیم با حضور او به طور چشمگیری افت کرده بود و اینکه او در دقیقه ۸۹ و پیش از سوت پایان بازی مقابل تاتنهام به رختکن رفت، نشان داد که به دلیل کارنامه سنگینش احترامی برای نظم و نظرات سرمربی خود قائل نیست. در نهایت اریک تن هاخ او را یک بازی از نشستن روی نیمکت این تیم محروم کرد و پس از مصاحبه جنجالی رونالدو و ترک باشگاه توسط این بازیکن موفق شد با تیمی که به وضوح با فقر مهاجم روبروست سهمیه لیگ قهرمانان را کسب کند.
تن هاخ موفق شد با سپردن کاپیتانی تیم به برونو فرناندز و نیمکت نشین کردن هری مگوایر نشان دهد که او رئیس است و همه باید بدون چون و چرا از تصمیمات او پیروی کنند. وضعیت فروش باشگاه نیز همچنان بر فصل آینده منچستریونایتد سایه انداخته و این تیم ماههاست که نمیداند دقیقا در بازار نقل و انتقالات تابستانی چقدر بودجه در اختیار خواهد داشت. قرار بود وضعیت فروش باشگاه پیش از اتمام فصل مشخص شود اما همچنان به نظر میرسد نفرین گلیزرها حداقل تا شروع فصل آینده گریبانگیر هواداران و باشگاه منچستریونایتد خواهد بود.
بهترین بازیکن فصل
بازیکنان زیادی میتوانند برای بهترین بازیکن فصل منچستریونایتد نامزد شوند. کاسمیرو در اولین فصل حضورش در منچستریونایتد فوقالعاده ظاهر شده و این بازیکن برزیلی نقش اصلی را در موفقیت این تیم ایفا میکند، در حالی که لیساندرو مارتینز نیز پیش از مصدومیت خود همواره یکی از بهترین بازیکنان تیم در زمین بود. اما اگر منطقی نگاه کنیم و شرایط خط حمله منچستریونایتد را در نظر بگیریم حتی با وجود بهترین هافبکها و مهرههای دفاعی تاریخ نیز این تیم نمیتوانست بدون مارکوس رشفورد جواز حضور در لیگ قهرمانان را کسب کند. رشفورد فصل را با 30 گل و 11 پاس گل در 56 بازی به پایان رساند و نقشی کلیدی در موفقیت تیم داشت و در اولین فصل تن هاخ به عنوان سرمربی، خود را به سطح جدیدی رساند. تن هاخ از همان ابتدای فصل گفته بود که رشفورد بازیکنی کلیدی برای این باشگاه خواهد بود و شیاطین سرخ باید در اسرع وقت به وضعیت قرارداد او رسیدگی کنند تا از ماندن او در اولدترافورد به صورت طولانی مدت مطمئن شوند چرا که حضور رشفورد برای بازگشت به شکوه قبلی باشگاه حیاتی است.
پدیده فصل
رالف رانگنیک میراث زیادی در یونایتد به جا نگذاشت، اما احتمالا روزی از او به عنوان مردی نام برده شود که باعث شد آلخاندرو گارناچو اولین بازی خود را برای بزرگسالان منچستریونایتد انجام دهد. با این حال، تن هاخ بود که واقعا به گارناچوی جوان اعتماد کرد و پاسخ اعتماد خود را نیز به خوبی گرفت. اولین چیزی که در بازی او به چشم هواداران آمد شجاعت او در حرکات مستقیم به سمت دروازه حریف بود که تا حدودی یاد و خاطره رایان گیگز را برای هواداران زنده کرد. این استعداد آرژانتینی در اولین فصل خود موفق شد آمار ۳ گل و ۲ پاس گل را برای باشگاه ثبت کند. پاس گل او برای گل پیروزی بخش رشفورد مقابل منچسترسیتی، گل او در الاند رود مقابل لیدز یونایتد و گل پیروزی بخش دقیقه 93 برابر فولام شاید بهترین لحظات او در این فصل باشند. هواداران متوجه استعداد گارناچو هستند و میدانند این جوان آرژانتینی هنوز چیزهای زیادی برای نشان دادن دارد.
ناامیدکننده ترین بازیکن فصل
دونی فن دبیک میتواند این جایزه را از آن خود کند. بازیکنی که حتی ورود اریک تن هاخ نیز که در پیشرفت دادن عملکرد بازیکنان شهره است، نتوانست تغییری در عملکرد او ایجاد کند و در نهایت نیز شاید مصدومیت زانوی او برای همیشه به دوران او در منچستریونایتد پایان دهد و خرید شکست خورده دیگری را در کارنامه باشگاه ثبت کند. اما داوید دخیا حتی با کسب جایزه دستکش طلایی نیز ناامید کننده ترین بازیکن منچستریونایتد در این فصل شناخته میشود. اشتباهات پی در پی او در بازی مقابل سویا و فینال جام حذفی بار دیگر دو جام را از این باشگاه گرفت و این که با وجود ثبت بیشترین کلین شیت، اکثر هواداران این تیم خواهان رفتن او از باشگاه هستند، وضعیت او را نشان میدهد. اشتباهات او باعث شده دیگر حتی متعصب ترین هوادار منچستریونایتد نیز خواهان این نباشد که دخیا فصل دیگر نیز پیراهن شماره یک باشگاه را به تن کند. تن هاخ پیش از این نیز به او گفته بود که برای فصل آینده حضور او در ترکیب اصلی تضمین شده نیست و با وجود مذاکرات طولانی، باشگاه نیز برای تمدید قرارداد او با چنین دستمزدی قانع نشده است. قرارداد دخیا یک هفته دیگر به پایان میرسد و نشانههایی مبنی بر تمدید قرارداد جدید با باشگاه دیده نمیشود.
عملکرد خریدهای فصل
- تایرل مالاسیا: این مدافع ۲۳ ساله با ۱۷ میلیون یورو از فاینورد به خدمت گرفته شد و اولین خرید اریک تن هاخ لقب گرفت. او قرار بود به عنوان گزینه جانشین لوک شاو در ترکیب باشد و میتوان نسبت به هزینه باشگاه به فصل اول او نمره قبولی داد. نظم و جنگندگی او در زمین مسابقه بسیار در طول فصل به چشم آمد اما هرگز بازیکنی نبود که بتواند حتی در بهترین روز خود لوک شاو را نیمکت نشین کند.
- کاسمیرو: بدون تردید بهترین خرید فصل گذشته منچستریونایتد کاسمیروی برزیلی بود که با حضور خود تجربه و آرامشی به کمربند میانی این تیم تزریق کرد که سالها کمبود آن حس میشد. کاسمیرو استعداد و ذات خود را از رئال مادرید به منچستر آورد و عملکرد درخشانی در این تیم ثبت کرد. از نظر تکل و قطع توپ، کاسمیرو بسیار از هم تیمیهایش جلوتر است، اما فاکتور رهبری او بیشترین تاثیر را در تیم تن هاخ گذاشت.
- کریستین اریکسن: بازیکنی که رایگان به منچستریونایتد منتقل شد و با کاسمیرو محور دوگانه خط هافبک منچستریونایتد را تشکیل داد. اریکسن با وجود اینکه بیش از ۲ ماه از فصل را به دلیل مصدومیت از دست داد با ۸ پاس گل به همراه برونو فرناندز بهترین بازیساز این تیم لقب گرفت. بر خلاف نظرات هواداران دوندگی او در این فصل بسیار به منچستریونایتد کمک کرد و موفق شد طبق آمار سایت اوپتا پس از جیمز میلنر و برندن آرونسون( ۱۱.۲) با ۱۱ کیلومتر بیشترین مسافت را در هر ۹۰ دقیقه پوشش دهد.
- لیساندرو مارتینز: اگر کاسمیرو در این لیست حضور نداشت بدون شک مارتینز بهترین خرید فصل لقب میگرفت. با وجود تردیدهایی که در رابطه با قد او وجود داشت او هم در نبردهای هوایی و هم نبردهای زمینی از پیش بازنده نبود و روبرو شدن با او برای هر بازیکنی در لیگ برتر چالشی محسوب میشد. توانایی او در کار با توپ پرس کردن او را غیرممکن میکرد و دقت او در پاسهای خط شکن و پشت دفاع بارها منچستریونایتد را در موقعیت گلزنی قرار داد. بدون شک مارتینز ارزش هزینه خود را داشت. جنگندگی و شور او در اولین فصل خود در لیگ برتر مارتینز را به یکی از محبوبترین بازیکنان منچستریونایتد نزد هواداران این تیم تبدیل کرد.
- آنتونی: تحلیل این وینگر برزیلی بدون تگ قیمتی ۱۰۰ میلیونی او ناممکن است. اما چیزی که واضح است بدون آنتونی تعادل منچستریونایتد در دو سمت خط حمله از بین میرود. او در بعضی از بازیهای مهم فصل موفق به گلزنی شد و حضور او در کارهای دفاعی نیز بسیار در طول فصل به منچستریونایتد کمک کرد. شاید از نظر هجومی ثبت آمار 8 گل و ۲ پاس گل در تمامی رقابتها برای یک وینگر ۱۰۰ میلیونی قابل قبول نباشد اما پتانسیل این بازیکن و پیشرفت او در نیم فصل دوم نشان داد که اریک تن هاخ روی شکوفا کردن تمامی استعدادهای آنتونی حساب باز کرده است. میتوان با کمی نرمش به فصل اول این بازیکن نمره قبولی داد اما ثبت این عملکرد هرگز برای فصلهای بعدی برای او کافی نخواهد بود و برچسب ۱۰۰ میلیونی او خیلی بیشتر از این فصل روی او فشار خواهد آورد. اما شاید بزرگترین نقطه قوت آنتونی ذهنیت و روحیه جنگندگی او باشد که هواداران را به پیشرفت او در فصل بعد امیدوار نگه میدارد.
- ووت وخهورست: مهاجمی که در نقل و انتقالات ژانویه در ازای ۲.۵ میلیون یورو به صورت قرضی به باشگاه آمد. وخهورست هرگز نتوانست در زمینه گلزنی به کمک منچستریونایتد بیاید اما بی انصافی است که عملکرد او در مشارکت در بازیسازی تیم و پرس تیمی را زیر سوال ببریم. قرارداد وخهورست به طور حتم با منچستریونایتد دائمی نمیشود اما شور و اشتیاق و جنگندگی او تا ابد در خاطر هواداران متعصب و دو آتشه شیاطین سرخ خواهد ماند.
تغییرات و نیازهای نقل و انتقالات تابستانی
خط دفاع و خط دروازه: به نظر میآید با وجود عملکرد داوید دخیا، منچستریونایتد دروازهبان جدیدی در فصل آینده به خدمت میگیرد حتی اگر قرارداد این دروازهبان اسپانیایی با باشگاه تمدید شود. از آندره اونانا به عنوان گزینه باشگاه نام برده میشود و مذاکراتی نیز در این مورد صورت گرفته است. رافائل واران و لیساندرو مارتینز نقش خود در قلب خط دفاعی را تضمین کردهاند. اگر هری مگوایر باشگاه را ترک کند به طور حتم یک مدافع میانی نیز به جمع شیاطین اضافه میشود. لیندلوف نیز در فصل گذشته عملکرد خوبی به نمایش گذاشت و تن هاخ قصد دارد برای فصل آینده روی او حساب کند. به دلیل کمبود بودجه بعید به نظر میرسد منچستر برای خرید دفاع راست اقدام کند مگر اینکه یکی از بین دالو و ون بیساکا باشگاه را ترک کند. لوک شاو و مالاسیا نیز بدون شک در فصل بعد حضور خواهند داشت.
خط هافبک: فصل گذشته فرانکی دی یونگ اولویت اریک تن هاخ برای خط هافبک یونایتد بود که در نهایت در باشگاه ماندنی شد. کاسمیرو و اریکسن هر دو از مرز ۳۰ سالگی عبور کردهاند و نبود یک هافبک پا به توپ نیز کاملا در ترکیب منچستریونایتد حس میشود. تن هاخ به دنبال بازیکنی است که بتواند وظایف کریستین اریکسن را با او تقسیم کند و از میسون مانت به عنوان گزینه این سرمربی نام برده میشود. باشگاه با مانت به توافق شخصی رسیده و اگر چلسی از رقم ۷۰ میلیون یورویی درخواستی خود کوتاه بیاید، این هافبک انگلیسی به شهر منچستر نقل مکان خواهد کرد. باشگاه جایگزینی برای کاسمیرو در نظر دارد و به دلیل بودجه محدود نمیتواند برای هافبکی مانند دکلان رایس پول نقد پیشنهاد دهد. گفته میشود منچستریونایتد پیشنهاد بازیکن به علاوه پول نقد را به وستهم پیشنهاد داده اما باید برای رایس با باشگاههایی همچون آرسنال و منچسترسیتی رقابت کند. فولام به فرد علاقه دارد و نیوکاسل نیز پیشنهادی در ژانویه برای جذب اسکات مک تومینای به باشگاه ارائه کرده بود. در صورت جدایی هر کدام از این بازیکنان باشگاه بازیکنی را جذب خواهد کرد.
خط حمله: بدون شک اولویت منچستریونایتد خرید بازیکنی است که بتواند بار گلزنی را از دوش مارکوس رشفورد بردارد. هری کین گزینه شماره یک تن هاخ است اما دنیل لوی قصد ندارد بهترین گلزن تاریخ باشگاه تاتنهام را به تیمی در لیگ برتر بفروشد. آنتونی مارسیال نیمی از بازیهای فصل را به دلیل مصدومیت از دست داد و منچستریونایتد در صورت پیشنهادی مناسب حاضر است از شر دستمزد زیاد این بازیکن خلاص شود. در حالت ایدهآل باشگاه قصد دارد ۲ مهاجم، جوان و با تجربه، به خدمت بگیرد که آینده کوتاه مدت و بلند مدت خط حمله را تضمین کنند. بعد از هری کین، ویکتور اوسیمن، راسموس هویلند، راندال کولو موانی و گونسالو راموس گزینههای منچستریونایتد هستند. بعید به نظر میرسد سانچو به فروش برسد مگر اینکه پیشنهاد خوبی به دست باشگاه برسد.