سعدی شیرازی یکی از شاعران نامی ایران است که توانست محبوبیت زیادی بین مردم پیدا کند. هنگام تولد نام مشرف الدین مصلح بن عبدالله بن مشرف را برای او انتخاب کردند، این شاعر نامی در سرزمین پارس به استاد سخن و پادشاه سخن معروف است که آثار بسیاری به صورت نثر نظم از آن وجود دارد.
طبق اطلاعاتی که وجود دارد باید بگوییم زمان تولد این شاعر پرآوازه پادشاه حکومت اتابکان در شیراز حکمرانی می کرد، از طرفی هم حکومت سلجوقیان خیلی ضعیف تر می شد و سلسله های مختلفی به وجود می آمد که اتابکان علاوه بر حکومت و حکمرانی بر شیراز توانستند قدرت زیادی را در دمشق، بین النهرین، آذربایجان و موصل به دست آورند.
همان طور که پیس از این گفتیم یکی از بزرگ ترین شاعران ایران و ۵ شاعر اول زبان فارسی می باشد که از کلامی رسا و شیوا برخوردار است، به همین علت سروده های سعدی مورد توجه همگان قرار می گرفتند.
سعدی در مورد علم اخلاق و عرفان مطالبی را ارائه داد که بسیار جذاب هستند، به همین علت می توان گفت تا به حال کسی نتوانسته است مانند سعدی غزل سرایی کند.
بسیاری از اروپاییان این اعتقاد را دارند که ادبیات فارسی را با شعرهای سعدی می شناسند، همچنین کتاب گلستان سعدی به زبان فرانسوی هم ترجمه شده است. سعدی در اشعار خود سعی داشت تمامی خطاها و عیب های جامعه را با زبانی طنز به اطرافیان خود آموزش دهد، همچنین سخنان این شاعر از ظرافت خاصی برخوردار است و می تواند توجه همه را به سوی خود جذب می کند.
سعدی نامه یا بوستان از آثار وی می باشد که هنگام سفر به کشورهای مختلف به سرودن آن مشغول شده و قالب این کتاب مثنوی است، البته از لحاظ وزن آن را حماسی می نامند و محتواهای بسیاری را در مورد مسائل اجتماعی، سیاست، اخلاق و تربیت درون آن می توان مشاهده کرد.
سادگی آثار سعدی باعث می شود که مردم توجه زیادی به آن نشان دهند، از طرفی در کتاب بوستان می توان مفاهیم عمیق اخلاقی را هم مشاهده کرد. در واقع هر بابی که در کتاب بوستان وجود دارد در مورد موضوع خاصی سروده شده که کلیات آن نزدیک به ۴ هزار بیت دارد و نسخه های بسیاری از آن ها منتشر کردند.
گلستان از دیگر آثار تأثیرگذار سعدی می باشد که یک سال بعد از بوستان آن را نوشته است، طبق اطلاعاتی که وجود دارد می توان گفت که سعدی این کتاب را به سعد بن ابوبکر زنگی ولیعهد حکومت اتابکان تقدیم کرده، همچنین این کتاب را با نثری منظم و آهنگین سروده که مجموعه ای از حکایت ها و اندرزها و جملات مختلف در آن گرد آمده اند.
با توجه به این که سعدی از هنر داستان گویی برخوردار بود، توجه اقشار مردم را به سوی خود جلب کرد، در واقع می توان گفت داستان هایی که در این کتاب گردهم آمده اند تماما در مورد جامعه آن زمان است که فرهنگ اجتماعی مردم را به رخ می کشد.
دوران کودکی سعدی
در زندگینامه سعدی آمده است که: تولد وی بین سال ۶۰۰ تا ۶۱۰۰ هجری قمری در شیراز می باشد، اما تاریخ دقیقی از زمان تولد وی وجود ندارد.
خانواده سعدی اهل علم و ادب بودند، پدر وی یکی از کارکنان دربار اتابک بود، بسیاری بر این عقیده هستند که این شاعر پرآوازه به دلیل حق شناسی تخلص سعدی را برای خود انتخاب کرده است،
پدر سعدی علاوه بر این که به دربار خدمت می کرد در علوم دینی هم مشغول به فعالیت بود و به عنوان بزرگ ترین مشوق سعدی برای دنبال کردن شاعری سعدی معرفی می شود.
همانطور که گفته شد بی نظمی های زیادی هنگام تولد سعدی در حکومت دیدن می شد، اما وی توانست از کوچیک ترین حوادث درس عبرت بگیرد، همچنین باید بگویم که سعدی ۱۲ سال بیشتر سن نداشت که پدر وی از دنیا رفت.
سعدی بعد از این که ادب و علوم شرعی را در شیراز یاد گرفت راهی بغداد شد و در آن جا وارد مدرسه نظامیه شد. این مدرسه افراد را در زمینه فقه و فلسفه تعلیم می داد، همچنین با استادان بزرگی چون سهروردی ملاقات های زیادی داشت و توانست زیر نظر آن ها تعالیم بسیاری را ببیند.
بعد از این که دوره های آموزشی به اتمام رسید، برای کسب دانش بیشتر به سوی سوریه، شام و حجاز راهی شد و از آن جا سفر حج عمره خود را انجام داد.
زندگی خصوصی سعدی
سعدی تحصیلات خود را در مدرسه نظامیه به اتمام رساند و همان طور که گفته شد بعد از به پایان رساندن دوره تحصیلات خود راهی سوریه شد و از آن جا هم برای زیارت خانه خدا راهی حج شد که در این بین ازدواج کرد و حاصل ازدواج وی یک فرزند بود.
به دنیا آمد این کودک به وی انگیزه زندگی را می داد، اما بعد از چندی بدون دلیل فرزند خود را از دست داد و برای پشت سرم گذاشتن این غم دوباره راهی سفر شد.
راهی شدن به سوی هندوستان از دیگر برنامه های وی بود و بعد از آن کشورهای دیگری را هم برای سفر خود انتخاب کرد. تقریبا ۳۰ سال تمام به کشورهای مختلف راهی شد و توانست در طی این مدت زمان آثار شگفت انگیزی را از خود به جای بگذارد.
بعد از این دوره ۳۰ ساله تصمیم گرفت به وطن خود برگردد و آثار خود را گردآوری کند، بنابراین اولین اثر وی یعنی بوستان در سال ۶۵۵ هجری قمری نگارش شد، کتاب گلستان هم در سال ۶۵۶ هجری قمری نوشته شد که توانست در مدت زمان کوتاهی نگارش آن را به اتمام برساند.
مهمترین آثار سعدی
گلستان
بوستان
قصاید عربی و فارسی
مراثی
غزلیات
مجالس پنج گانه
رسالات
کلیات
ترجیعات
مثلثات
کاری از حزب منچستر کبیر
برای دیدن بقیه مطالب ما روی برچسب حزب منچستر کبیر کلیک کنید.