سال 1401 برای ورزشهای جانبازان و معلولین؛ قهرمانی، تخلف، زندگی و حتی مرگ داشت.
به گزارش طرفداری، 17 بهمن 1401 زلزله مهیبی به قدرت 7.8 ریشتر باعث ایجاد ویرانی و جان باختن افراد بسیاری در دو کشور ترکیه و سوریه شد. در بین افرادی که هنگام وقوع زمینلرزه در ترکیه حضور داشتند، نام سه ورزشکار ایرانی به نامهای حامد مطرودی، مهدی سعیداوی و محمدرضا میراحمدی ملیپوشان تیم فوتبال قطع عضو نیز دیده میشد. سرانجام امیدها ناامید شد و خبر آمد سه ملیپوش کشورمان در زلزله ویرانگر شهر مالاتیا ترکیه جان باختهاند. با انجام عملیات آواربرداری از هتل فروریخته در ترکیه، تن سعیداوی، میراحمدی و مطرودی بیجان از زیر آوار بیرون آمد. پیکر آنها از طریق مرز زمینی بازرگان تحویل و پس از تشییع و ادای احترام روز 25 بهمن 1401 در خوزستان به خاک سپرده شد.
آیین وداع با جانباختگان زلزله ترکیه در سالن همایشهای اداره کل ورزش و جوانان خوزستان در ورزشگاه تختی اهواز برگزار شد و سپس پیکر این افراد به شهرهای سوسنگرد، شادگان و رامهرمز انتقال یافت تا به خاک سپرده شود. خانواده های این سه ورزشکار از رامهرمز، شادگان و سوسنگرد خود را به مراسم رساندند تا با پیکر فرزندانشان وداع کنند. همچنین برخی از طوایف و عشایر لر، بختیاری و عرب در این آیین حضور داشتند.
انزوای ملکه تپانچه
ساره جوانمردی یکی از ورزشکاران پرافتخار ایران محسوب میشود. او پنج مدال طلای جهان دارد و در سه پارالمپیک، مدال گرفته؛ نقره 2021 لندن، دو طلا در 2016 ریو و یک طلا در 2020 توکیو. او به واسطه درخشش در تورنمنتهای معتبر، «ملکه تپانچه» لقب گرفته اما به شکلی عجیب غایب بزرگ اردوهای تیم ملی پاراتیراندازی بود.
از جوانمردی به عنوان یکی از شانسهای اصلی کسب مدال در بازیهای پاراآسیایی هانگژو نام برده میشد ولی با وجود آغاز اردوها و تمرینات، خبری از او نبود. او پنج طلا و یک نقره از 6 حضور پیشین خود در بازیهای پاراآسیایی داشت ولی برای ششمین طلا خیز برنداشت. بعد از تغییر در کادر فنی تیم ملی و حضور رقیه الله کرم به جای حسین امیری در قامت سرمربی، جوانمردی کمرنگ و کمرنگتر شد و دیگر در جمع اردونشینان حضور پیدا نکرد.
غیبتهای او شائبه اختلاف نظر با سرمربی تیم ملی و حتی مسئولان فدراسیون ورزشهای جانبازان و معلولین را ایجاد کرد ولی بازگشت امیری هم تاثیری در تغییر رویه جوانمردی نداشت و او ترجیح داد تمرینات خود را به صورت انفرادی پیگیری کند. این تیرانداز 38 ساله، مرداد سال 1401 شکست ناباورانهای را مقابل نسرین شاهی در جام جهانی کره جنوبی تجربه کرد و آبان اصلا در مسابقات قهرمانی جهان حضور نیافت. در نهایت اعلام شد او در بازیهای پاراآسیایی 2023 هانگژو حضور نخواهد داشت. این اتفاق سبب شد شایعاتی پیرامون خداحافظی او با دنیای قهرمانی هم مطرح شود ولی کسی خبری از جوانمردی نداشت و خودش هم ترجیح داد به سکوت ادامه دهد.
البته محمد شروین اسبقیان رییس فدراسیون ورزشهای جانبازان و معلولین تاکید کرد جوانمردی به دلایل شخصی امکان حضور در بازی های پاراآسیایی را ندارد اما در مسابقاتی که در آن سهمیه پارالمپیک 2024 پاریس توزیع می شود، شرکت خواهد کرد.
درخشش والیبال نشسته در جهان
رقابتهای جهانی والیبال نشسته آبان 1401 برگزار شد و با قهرمانی تیم ملی ایران به پایان رسید. شاگردان هادی رضایی با پیروزی مقتدرانه سه بر صفر مقابل بوسنی میزبان در دیدار فینال، عنوان قهرمانی جهان را برای هشتمین بار تصاحب کرده و البته سهمیه پارالمپیک ۲۰۲۴ را نیز کسب کردند. از پارالمپیک ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۰ تمام فینالهای والیبال نشسته بین این دو تیم برگزار شده، بهجز دوره آخر در توکیو که ایران و بوسنی در نیمهنهایی به یکدیگر برخورد کردند. در پایان والیبالیستهای کشورمان پیروز شدند و در فینال هم روسیه را شکست دادند؛ بوسنی هم به رتبه سوم قناعت کرد. حریف اروپایی به دنبال انتقام شکست در پارالمپیک توکیو و برپایی جشن قهرمانی در خانه بود اما ایران حسرت پیروزی را بر دل بوسنی گذاشت. والیبال نشسته ایران همچنان در اوج به سر میبرد و در مسابقات اخیر قهرمانی جهان نیز بدون از دست دادن حتی یک ست به حریفان، قهرمان شد.
در پایان دیدار فینال و هنگام برگزاری جشن قهرمانی، واکنش بازیکنان هنگام پخش سرود مانند بسیاری دیگر از رشتهها خبرساز شد؛ اتفاقی که سرمربی تیم ملی نیز به آن واکنش نشان داد و البته اعلام کرد شاید برخیها سرود را نخواندند ولی از آن طرف روی پرچم سجده کردند.
ملیپوشان ایران بعد از کسب جام در بوسنی وارد تهران شدند اما در تصمیمی ناامیدکننده، هیچیک از مسئولان وزارت ورزش و جوانان به استقبال قهرمانان والیبال نشسته نرفتند؛ اتفاقی که با واکنش تند و تیز کاپیتان تیم ملی والیبال نشسته ایران مواجه شد. داود علیپوریان از توجه صرف به فوتبال کشتی انتقاد و تاکید کرد چه ایراد داشت وزیر ورزش با یک شاخه گل به استقبال میآمد. او اعتقاد داشت با این مدیران باید فاتحه ورزش را خواند.
همان زمان مسابقات والیبال نشسته قهرمانی جهان در بخش زنان نیز برگزار شد. در فینال تیمهای برزیل و کانادا به مصاف هم رفتند که برزیل 3 بر 2 حریف خود را شکست داد و برای اولین بار روی سکوی قهرمانی رفت. در این دوره از مسابقات تیم ایران با 4 برد و 3 باخت در رده نهم ایستاد و بوسنی میزبان در رتبه سیزدهم و آخر جدول قرار گرفت. تیمهای برزیل و کانادا همچنین سهمیه حضور در پارالمپیک 2024 پاریس را کسب کردند.
تقلب در روز روشن؟!
قهرمانی با جودوکار بینا در مسابقات قهرمانی نابینایان جهان؛ اتفاقی که شاید تنها در ایران رخ بدهد. رقابتهای قهرمانی جهان جودو نابینایان و کمبینایان روزهای ۱۷ و ۱۸ آبان سال 1401 در باکو برگزار شد. فدراسیون ورزشهای نابینایان و کمبینایان، تیمی متشکل از پنج جودوکار را روانه مسابقات کرد و توانست در پایان با کسب سه مدال طلا و یک نقره به مقام قهرمانی دست پیدا کند.
وحید نوری در فینال وزن مثبت ۱۰۰ کیلوگرم با برتری مقابل دیگر نماینده ایران به مدال طلا دست یافت و محمدرضا خیرالله زاده به نقره رسید. میثم بنی طبا در وزن ۶۰ کیلوگرم و وحید جدی در وزن ۷۳ کیلوگرم هم دو طلایی دیگر ایران بودند. فقط امید جعفری از دستیابی به مدال بازماند و با رتبه نازل هفتم به کار خود در این رقابتها پایان داد.
رییس انجمن جودو نابینایان و کمبینایان این قهرمانی را دور از انتظار دانست و وزیر ورزش و جوانان هم پیام تبریک صادر کرد اما در ادامه مشخص شد تقلبی آشکار صورت گرفته و یکی از نمایندگان ایران با دو چشم بینا موفق به کسب مدال طلا شده است!
وحید جدی که در جمهوری آذربایجان برای تیم نابینایان و کمبینایان طلا گرفت، سه ماه قبلتر در بازیهای همبستگی کشورهای اسلامی به میدان رفت؛ البته بدون مشکل بینایی! جدی در قونیه عضو تیم ملی جودو بود و در وزن منهای ۷۳ کیلوگرم ابتدا «امرالله» از اندونزی را شکست داد. او در ادامه مقابل «فایه نیجه» از گامبیا مغلوب شد و از دور مسابقات کنار رفت.
وخامت اوضاع به حدی رسید که فدراسیون جودو روز ۲۳ آبان بیانیه داد و به این اتفاق اعتراض کرد. نکته جالب و قابل تامل جایی بود که فدراسیون جودو اعلام کرد پیش از مسابقات باکو، نامهای به فدراسیون ورزشهای نابینایان و کمبینایان نوشته ولی این فدراسیون حتی پاسخی نداده است.
فدراسیون جودو ابتدا قهرمانی تیم ملی جودو نابینایان و کمبینایان در مسابقات جهانی باکو را تبریک گفت اما در خصوص اقدام عجیب فدراسیون و انجمن جودو نابینایان و کمبینایان و اعزام وحید جدی نماینده تیم ملی جودو ایران به مسابقات جهانی نابینایان و کم بینایان هم توضیحاتی ارائه کرد. البته وحید جدی نیز اتهام فدراسیون جودو را بیپاسخ نگذاشت و مدعی شد نه تنها به خواهش این فدراسیون راهی قونیه شده بلک چهار پزشک معتمد مسابقات آذربایجان، او را معاینه کردهاند و مشکلی برای مسابقه نداشته است.
37 مدال ناشنوایان و ابقای رییس
کاروان اعزامی ناشنوایان ایران به اولین دوره مسابقات قهرمانی آسیا و اقیانوسیه 37 مدال رنگارنگ کسب کرد. مسابقات قهرمانی ناشنوایان آسیا و اقیانوسیه 2023 از 10 تا 20 اسفند 1401 در شهر بیشکک پایتخت کشور قرقیزستان برگزار شد. در پایان رقابتها، کاروان ایران متشکل از چهار رشته تکواندو، جودو، کشتی فرنگی و کشتی آزاد با کسب 37 مدال شامل 14 طلا، 9 نقره و 14 برنز به کار خود پایان داد.
تکواندو؛ 9 مدال طلا، یک نقره و 2 برنز، جودو؛ یک مدال طلا، یک نقره و 3 برنز، کشتی فرنگی؛ 2 مدال طلا، 4 نقره و 3 برنز به اضافه یک برنز مشترک و کشتی آزاد؛ 2 مدال طلا، 3 نقره و 4 برنز به اضافه یک برنز مشترک برای ایران به ارمغان آوردند. همچنین ایران در بخش تیمی نیز در تکواندو مردان اول، تکواندو زنان اول، جودو سوم، کشتی فرنگی سوم و کشتی آزاد دوم شد.
مجمع انتخابات فدراسیون ناشنوایان به ریاست سید محمد پولادگر معاون توسعه ورزش قهرمانی و حرفهای وزارت ورزش و جوانان هم روز ۲۳ اسفند 1401 در سالن فارسی آکادمی ملی المپیک برگزار شد. در پایان مهران تیشه گران برای دومین بار به مدت چهار سال ریاست این فدراسیون را بر عهده گرفت. مهران تیشه گران، کرم الله علیمرادی و محمد پرگر به عنوان کاندیدا در مجمع انتخابات ناشنوایان حضور داشتند. محمد پرگر قبل از برگزاری مجمع به نفع تیشه گران انصراف داد.
۵۲ نفر در مجمع حضور داشتند که پس از رایگیری، مهران تیشه گران با کسب ۳۶ رای از ۵۲ رای ماخوذه به مدت چهار سال دوباره رییس فدراسیون ناشنوایان شد. علیمرادی دیگر کاندیدای ریاست نیز ۱۶ رای آورد.
کاهش تعداد ورزشکاران اعزامی پیوند اعضا به مسابقات جهانی
مجمع عمومی و سالیانه فدراسیون ورزش بیماران خاص و پیوند اعضا با حضور مسئولان وزارت ورزش، کمیته ملی المپیک و اعضای این مجمع در نخستین روز از فصل تابستان سال 1401 برگزار شد. فاطمه هاشمی رییس فدراسیون ورزش بیماران خاص و پیوند اعضا در این نشست تاکید کرد وقتی شاهد افسردگی و مشکلات شدید بیماران خاص و پیوند اعضا بوده و این موضوع را با پدرش در میان گذاشته، او توصیه کرده ورزش را به زندگی آنها وارد کند تا امید به زندگی و نشاط اجتماعی در وجودشان دوباره زنده شود، به همین دلیل ورزش بیماران خاص را در دستور کار قرار داده و کار را با یک نفر آغاز کرده است. جالب اینجاست که در ابتدا با توجه به مخالفت پزشکان کار سختی داشتهاند چرا که این تصور وجود داشته ورزش برای بیماران خاص خوب نیست.
همچنین دی سال 1401 مسابقات قهرمانی بیماران خاص و پیوند اعضای کشور به میزبانی اصفهان در سه رشته دارت، شطرنج و پتانک و در دو گروه زنان و مردان برگزار شد. شرکتکنندگان در دو رده سنی کمتر از ۳۵ سال و بیشتر از ۳۵ سال با هم رقابت کردند.
از سوی دیگر قرار بود ورزشکاران پیوند اعضا به مسابقات جهانی اعزام شوند. این رقابتها فروردین سال 1402 برگزار میشود و فدراسیون بنا داشت کاروانی متشکل از ۶۰ ورزشکار به این مسابقات اعزام کند ولی محسن موسوی دبیر فدراسیون بیماران خاص و پیوند اعضا، اسفند 1401 اعلام کرد با تغییرات ارزی تعداد ورزشکاران اعزامی به مسابقات جهانی استرالیا از ۶۰ نفر به ۲۲ تن کاهش پیدا کرده و این کاهش با افزایش بیشتر قیمت ارز ادامه هم خواهد داشت.