سال 1401 برای شمشیربازی ایران با تلخی و ناکامی به پایان رسید.
به گزارش طرفداری، نه تنها سال 1401 بلکه آغاز سال 1402 هم برای شمشیربازان ملیپوش ایران با خوبی و خوشی همراه نبود. رقابتهای جام جهانی شمشیربازی، فروردین سال 1402 در مجارستان برگزار شد و سابریستهای کشورمان در دیدارهای انفرادی شکست خورده و از دور مسابقات حذف شدند. محمد رهبری، فرزاد باهر ارسباران و علی پاکدامن سه شمشیربازی بودند که در جدول اصلی رقابت کردند. محمد فتوحی دیگر شمشیرباز کشورمان هم در جدول مقدماتی شکست خورد و به جدول اصلی نرسید.
هر سه اسلحه سابر، اپه و فلوره روزگار خوشی در سال 1401 نداشتند. البته بیشتر توجهات معطوف به سابر بود و به همین دلیل اتفاقات زیادی پیرامون این اسلحه رقم خورد.
نمایش ضعیف اپه در گرندپری مجارستان
شمشیرباز اپه ایران در گرندپری مجارستان نمایش ضعیفی داشت و از مرحله گروهی صعود نکرد. ایران در مسابقات گرندپری شمشیربازی اپه مجارستان یک نماینده داشت که خیلی زود از دور مسابقات کنار رفت. اسفند 1401 محمد رضایی در مرحله گروهی مسابقات گرندپری با پنج شکست و یک پیروزی نتوانست از مرحله گروهی صعود کند و در مرحله نخست حذف شد. رضایی بین ۳۴۲ شمشیرباز حاضر در گرندپری مجارستان در رده ۲۸۸ قرار گرفت.
تابستان سال گذشته رقابتهای شمشیربازی بازیهای کشورهای اسلامی در قونیه پیگیری شد و ملیپوشان اسلحه اپه مردان در فینال مسابقات بخش تیمی برابر تیم آذربایجان قرار گرفتند. نمایندگان کشورمان با شکست ۴۵ بر ۳۵ مقابل این تیم به مدال نقره بسنده کردند.
تیم ملی اسلحه اپه شمشیربازی ایران با شکست تیمهای عربستان و قرقیزستان به فینال مسابقات کشورهای اسلامی در قونیه راه یافته بود. بعد از اتمام مسابقات، محمد رضایی کاپیتان 41 ساله تیم ملی شمشیربازی اپه ایران، با انتشار پستی در شبکههای اجتماعی از شمشیربازی خداحافظی کرد. البته رضایی 41 ساله متفاوت از رضایی جوانتری بود که در گرندپری مجارستان شرکت کرد چرا که فقط نام و نام خانوادگی یکسانی میان دو ملیپوش اپه وجود دارد.
ماجراهای سابر
اسفند 1401 تیم ملی شمشیربازی سابر ایران در جام جهانی به میزبانی ایتالیا نتوانست به مرحله یکچهارم نهایی صعود کند. ایران در بازی اول ترکیه را شکست داد اما بازی دوم را به آمریکا واگذار کرد. سابریستهای ایران در بازی سوم اوکراین را شکست دادند و در نهایت یازدهم شدند.
بهمن 1401 تیم ملی شمشیربازی سابر ایران در جام جهانی لهستان به رتبه نازل دوازدهم رسید. ایران در مرحله یکهشتم نهایی جام مغلوب ژاپن شد و در ادامه اوکراین را شکست داد اما در بازی دوم به آلمان باخت و شانس کسب جایگاه نهم را از دست داد. ایران برای کسب جایگاه یازدهم با چین بازی کرد که در این بازی هم شکست خورد. تیم ملی سابر ایران در حالی دوزادهم شد که در جام جهانی الجزایر نایب قهرمان شده بود؛ با این وجود سرمربی تیم ملی شمشیربازی سابر ایران از نتایج در بخش انفرادی راضی بود!
دی 1401 هم شمشیربازان ایران در گرندپری تونس عملکرد ضعیفی داشتند، به طوری که علی پاکدامن در دور اول جدول اصلی و محمد رهبری در دور نخست جدول مقدماتی حذف شدند. محمد فتوحی نیز نتوانست از مرحله گروهی صعود کند. نمایش ضعیف سابریستها باعث شد آنها در رنکینگ جهانی هم سقوط کنند. پاکدامن از رده 13 به 15 رسید، محمد رهبری با پنج پله نزول جایگاه 44 را به خود اختصاص داد و محمد فتوحی هم با سقوط 7 پلهای در رده 49 ایستاد. نیما زاهدی و فرزاد باهر ارسباران هم به این مسابقات اعزام نشدند.
اختلاف نظر بر سر تعداد سابریستهای اعزامی به مسابقات، یکی از چالشهای جدی میان سرمربی تیم ملی و سرپرست فدراسیون شمشیربازی بود. قرار بود اردوی تیم ملی شمشیربازی پیش از اعزام به گرندپری تونس، از روز 10 دی آغاز شود اما دو روز به تعویق افتاد. علیرضا پورسلمان سرپرست فدراسیون و امین قربانی سرمربی تیم ملی اسلحه سابر بر سر تعداد نفرات برای اعزام به تونس اختلاف نظر داشتند. تنشها به حدی رسید که حتی زمزمههایی مبنی بر کنارهگیری قربانی از هدایت تیم ملی به گوش رسید اما در نهایت سرپرست فدراسیون، حرف خود را به کرسی نشاند.
ابتدا قرار بود علی پاکدامن، محمد رهبری و محمد فتوحی راهی گرندپری تونس شوند اما قربانی تاکید داشت تعداد سابریستها به پنج نفر افزایش پیدا کند؛ در نهایت همان سه سابریست در فهرست نهایی اعزام قرار گرفتند و دو شمشیرباز دیگر از لیست خارج شدند.
سرمربی تیم ملی نیز حداقل در ظاهر به اعزام سه شمشیرباز رضایت داد و تصمیم گرفت از دستور سرپرست فدراسیون گوش اطاعت کند. قربانی قطع همکاری با فدراسیون را تکذیب و تاکید کرد اردوی تیم ملی در موعد مقرر برگزار میشود.
قربانی علاوه بر هدایت تیم ملی سابر به شغلم معلمی مشغول است. او پیشتر برای حضور در جام جهانی به میزبانی فرانسه در آبانماه، هشت روز مرخصی گرفت و ترجیح داد باقیمانده روزهای مرخصی خود را برای مسابقات انتخابی المپیک نگه دارد؛ تصمیمی که به شایعات مبنی بر خداحافظی او از تیم ملی دامن زد.
مهاجرت ستارگان و ترس از پناهندگی
اسفند 1401 خبر آمد که قرار است تیم ملی شمشیربازی سابر زنان ایران در مسابقات جام جهانی یونان حضور پیدا کند اما این کشور به سابریستهای زن کشورمان ویزا نداد و جام جهانی از دست رفت. نجمه سازنچیان، کیانا باقرزاده، شیدا عالمی و فائزه رفیعی در فهرست تیم ملی ایران برای حضور در این رقابتها قرار داشتند اما بنا بر گفته رییس فدراسیون، دلیل عجیبی پشت غیبت آنها بود؛ طرف یونانی نگران بود ورزشکاران ما بخواهند در این کشور پناهنده شوند و بابت این مسئله گارانتی میخواست!
جالب اینجاست که پیمان فخری هم در این مسابقات به عنوان داور حضور داشت. شهریور 1401 پازل اخبار مهاجرت ورزشکاران تکمیل و خبر سفر بیبازگشت چهره ورزشی دیگری منتشر شد. پیمان فخری سرمربی سابق تیم ملی شمشیربازی اسلحه سابر، ایران را ترک کرد تا در خارج از کشور به فعالیت ادامه دهد.
او سرپرست کاروان ایران در بازیهای آسیایی هانگژو و رییس مرکز نظارت بر تیمهای ملی بود اما ششم شهریور 1401 ناگهان از سمتهای خود استعفا کرد. او عکسی از خود در هواپیما منتشر و با نوشتن کلمه «خداحافظ» با ایران وداع و خبر مهاجرتش را علنی کرد. او در ادامه مربی تیم باشگاهی شمشیربازی Scalfa در ایالت کالیفرنیا شد.
پیمان فخری حدود 10 سال پیش و بعد از قبول هدایت تیم ملی سابر، تحولی عظیم در این رشته پدید آورد. او توانست رشته شمشیربازی را احیا کرده و زمینهساز درخشش شمشیربازان ایران در میادینی چون المپیک شود. طلسم راهیابی به المپیک بعد از 37 سال در لندن شکست، تعداد سهمیهها در ریو افزایش یافت و نخستین بار سهمیه تیمی در توکیو گرفته شد.
مجتبی عابدینی کاپیتان پیشین تیم ملی شمشیربازی سابر ایران هم مهر 1401 با انتشار پستی در اینستاگرام، اعلام کرد به احترام مردان و زنان سرزمینش از تیم ملی ایران برای همیشه خداحافظی میکند. شایعاتی مبنی بر پناهندگی و تغییر تابعیت او منتشر شد ولی عابدینی با انتشار پستی دیگر این خبر را تکذیب کرد. نفر چهارم المپیک 2016 ریو در سوئد مشغول مربیگری شد و قراردادی دو ساله بست. او در نخستین گام در مسابقات قهرمانی نوجوانان و جوانان اروپا شرکت کرد.
انتخاباتی که سرپرست را رییس کرد
برای تصدی کرسی ریاست فدراسیون شمشیربازی تنها یک کاندیدا ثبت نام کرد و احراز صلاحیت شد. فرایند انتخابات روز 26 بهمن 1401 با حضور علیرضا پورسلمان سرپرست فدراسیون به عنوان تنها نامزد شکل گرفت.
سید محمد پولادگر معاون توسعه ورزش قهرمانی و حرفهای وزارت ورزش و جوانان، سید مناف هاشمی دبیرکل کمیته ملی المپیک، آرش فرهادیان مدیرکل امور مشترک فدراسیونها وزارت ورزش به همراه اعضای فدراسیون و مجمع از حاضران در نشست بودند.
پورسلمان مدعی شد بودجه ۲۰ میلیارد تومانی برای تجهیزات و ساخت و ساز در تهران برای فدراسیون در نظر گرفته شده و وزیر ورزش و جوانان قول اعطای 3 هزار و ۵۰۰ متر مربع زمین به فدراسیون شمشیربازی در ورزشگاه آزادی را داده است. در پایان از مجموع ۵۰ رای ماخوذه، علیرضا پورسلمان با کسب ۵۰ تعداد رای و اکثریت مطلق آرا به عنوان رییس جدید فدراسیون شمشیربازی طی چهار سال آینده انتخاب شد.
باید دید رییس فدراسیون در سال 1402 میتواند کشتی شمشیربازی را به ساحل آرامش برساند؟ رییسی که اعتقاد دارد همان طور که ابزار تشویقی را در برنامه دارد و با پرداخت پاداش از مدالآوران جام جهانی تقدیر کرده، برای ناکامیها نیز تنبیه در نظر میگیرد.