رییس فدراسیون والیبال تاکید کرد بودجه ورزش باید به منابع پایدار متصل شود.
به گزارش طرفداری، بودجه اختصاصی وزارت ورزش و جوانان در بخش جاری و عمرانی معادل یک هزار و ۷۵۴ میلیارد و ۱۵۷ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان برآورد شده که نسبت به عدد مصوب یک هزار و ۵۷۱ میلیارد و ۱۰۶ میلیون و ۷۰۰ هزار تومانی در لایحه بودجه ۱۴۰۱، رشدی ۱۱ درصدی داشته است.
چند روز پیش حمید سجادی وزیر ورزش و جوانان در واکنش به بودجه پیشنهادی دولت برای ورزش در سال ۱۴۰۲ تاکید کرد رییس جمهور و معاون اول او قول همه نوع همکاری در زمینه بودجه ورزش کشور را دادهاند اما این رقم با انتقاد جامعه ورزش روبهرو شده و به زعم آنها مبلغ قابل توجهی نیست.
محمدرضا داورزنی رییس فدراسیون والیبال در واکنش به بودجه پیشنهادی دولت برای ورزش که اهالی ورزش آن را «کوچک گرفته شدن چانه ورزش» مینامند، به محدودیت منابع اشاره کرد و اظهار داشت:
با توجه به محدودیت منابع مالی در وزرش اگر دولت به ورزش توجه کند، نهایتا منابع محدود را چیزی حدود ۲۰ الی ۳۰ درصد افزایش خواهد داد. با این افزایش چند درصدی، نهایتا بودجه مثلا ۱۰ میلیاردی فدراسیون والیبال میشود ۱۲ میلیارد. با توجه به وضعیت موجود، امیدواریم دوستان ما در مجلس و دولت، به این نکته توجه کنند که حضور تیمهای ملی ورزشی در میادین بینالمللی یک حضور حاکمیتی است نه حضور بخش خصوصی که بگوییم به دولت ربطی ندارد. وقتی تیم ملی یک کشور در مسابقاتی در سطح آسیایی و جهانی شرکت میکند، در واقع نماینده جمهوری اسلامی است. از طرفی حضور در رقابتهای بینالمللی سلقیهای و دلبخواهی نیست.
وی با اشاره به افزایش درصدی بودجه ادامه داد:
اینکه به عنوان مثال دولت بودجه سال گذشته ورزش را درصدی افزایش میدهد، این سوال مطرح میشود که به هزینههای تمام شده برای اعزامها و سفرها چقدر اضافه شده است؟ زمانی بود که بلیت سفر به اروپا برای هر ورزشکار ۵ الی ۶ میلیون تومان بود ولی حالا به رقم ۴۰ میلیون تومان رسیده. این هزینه چند برابر شده؟ هزینه اعزام یک تیم به خاور دور در گذشته ۱۲ یا نهایتا ۲۰ میلیون تومان بود ولی درحال حاضر ۸۰ الی ۹۰ میلیون تومان شده است. زمانی هزینه بلیت اعزام تیم به قاره آمریکاجنوبی، برزیل یا آرژانتین ۲۰ تا ۲۵ میلیون تومان بود ولی حالا با کمتر از ۹۰ الی ۱۰۰ میلیون تومان چنین اعزامی امکانپذیر نیست. یک نفر دو نفر هم که نیستند، تیم ۲۵ نفره است.
داورزنی به برنامهریزی ۱۵ سال گذشته تاکنون فدراسیون والیبال برای استقلال مالی هم اشاره کرد و گفت:
قبول داریم که فدراسیونها هم باید درآمدزا باشند. از ۱۵ سال پیش، سیاست ما در فدراسیون والیبال این بود که والیبال از منابع مالی دولت کاملا مستقل شود و نیازی به این منابع نداشته باشد. ۸۰ درصد هم در این زمینه موفق بودیم و ۸۰ درصد منابع مالی مورد نیازمان را خودمان از محل اسپانسرها و کارکردها و منابع درآمدی و... کسب میکنیم. اما دولت برای ما مالیات میبندد. این درحالی است که درآمدی کسب شده ما متعلق به بخش خصوصی که نیست. چون تیمهای ملی در زمره بخش حاکمیتی کشور هستند. دولت یک جا ۴ میلیارد به ما کمک میکند ولی با فشار مالیاتی و نامه سازمان مالیاتی مکلف به پرداخت ۷ میلیارد تومان مالیات میشویم! اینها محل اشکال است. ما انتظار داریم فعالیتهای ملی و بینالمللی فدراسیونها و تیمهای ملی، معاف از مالیات باشند نه این که مشمول دریافت مالیات عملکرد باشند. از یک بخش میآیند و مثلا بودجه سال گذشته از ۱۰ به ۱۲ میلیارد افزایش میدهند و از آن طرف سازمان مالیاتی، دو برابر این رقم مالیات میگیرد.
رییس فدراسیون والیبال ادامه داد:
بله. ما کسب درآمد میکنیم ولی فدراسیون والیبال از ابتدای سال تاکنون ۷۰ میلیارد تومان هزینه کرده و پرداخت دولت به فدراسیون، ۱۰ میلیارد بوده. آیا ما کسب درآمد میکنیم کار بدی انجام میدهیم؟ اگر دولت قصد کمک دارد چرا مالیات بر عملکرد میگیرد؟ البته مشکلی با پرداخت مالیات حقوق و مالیات تکلیفی نداریم ولی مالیات بر عملکرد مشکلساز است و برای تاخیر در پرداختش هم جریمه میبنند. مثلا اگر مالیات بر عملکرد ما ۳ الی ۴ میلیارد تومان است، با احتساب جریمهها چیزی معادل ۱۴ میلیارد تومان برایمان میبرند.
وی افزود
مگر ما بنگاه اقتصادی و تولیدی هستیم یا در فدراسیون والیبال برای خودمان تجارت میکنیم که باید مالیات هم بدهیم؟ تولید ما چیست؟ تیم ملی. برای تولیدات مالی چرا باید مالیات بدهیم. حرف ما این است. اینها اشکال دارد و جزو بحثهایی است که باید به آن توجه کرد. نهتنها والیبال بلکه تمام فدراسیونهای ورزشی با مشکل مالیات بر عملکرد مواجه هستند. چراکه با تاخیر در پرداخت علاوه بر این که فدراسیونها جریمه میشوند، حسابهای شخصی روسای فدراسیونها و خود فدراسیون نیز بسته میشوند تا مجبور به پرداخت شوند.
داورزنی با قبول پرداخت مالیات قراردادهای میلیادری ورزشکاران به ایرنا گفت:
این را هم بگویم که اصلا بحثی در پرداخت مالیات توسط بازیکنان ملیپوش و بازیکنانی که قراردادهای میلیاردی میبندند، نیست. کسب درآمد شخصی در ورزش حرفهای مشمول مالیات میشود. اما قراردادن تیمها و فدراسیونهای ملی با تنگنای مالیات بر عملکرد یک پارادوکس است. چون من به عنوان یک فدراسیون ملی نقش حاکمیتی را ایفا میکنم. چون تیم ملی برای حضور در مسابقات را آماده میکنم. پس دولت و حاکمیت موظف است منابع مالی مورد نیاز مرا تامین کند چون من این کار را برای دولت و حاکمیت انجام میدهم نه خودم. البته باز تاکید کنم که بحث من کلی است و فقط در خصوص والیبال صحبت نمیکنم. متاسفانه برخی رفتارها و اقدامات سلیقهای و جزیرهای است. باید بدانیم که تیم ملی؛ تیم فدراسیون، کمیته ملی المپیک یا وزارت ورزش نیست و تیم همه ملت ایران است پس همه نهادها و دستگاههای دولتی موظف کمک به آن هستند. حتی دولت باید بگوید اگر کسی در ورزش سرمایهگذاری کند، از یکسری تسهیلات برخودار خواهد شد و از فلان بخش معافیت مالیاتی هم استفاده خواهد کرد.
داورزنی در پاسخ به این سوال که درصورت حذف مالیات بر عملکرد، آیا بودجه در نظر گرفته شده برای ورزش کفاف فدراسیونهای ورزشی را خواهد داد یا خیر، خاطرنشان کرد:
اصلا و ابدا. فاصله بسیار زیادی با نیاز مالی فدراسیونها و منابع مالی که دریافت میکنند، وجود دارد. در اکثر فدراسیونهای ورزشی، ۲۰ یا نهایتا ۴۰ درصد منابع مالی مورد نیازشان توسط دولت پرداخت میشود. این درحالی است که ۶۰ الی ۷۰ درصد منابع مورد نیاز باید توسط خود فدراسیونها تامین شود. از طرفی ما با افزایش قابل توجه نرخ ارز هم مواجه هستیم و ما زمانی برای خرید بلیت و تامین هزینه اعزامها دلار ۴ هزار تومانی میخریدیم و حالا باید دلار را خیلی بیشتر بخریم. یعنی چیزی حدود ۱۰ برابر. پس اینکه صرفا بگوییم یک درصدی به بودجه اضافه شده، کارساز نیست.
رییس فدراسیون والیبال با اشاره به بودجه کمیته ملی المپیک تاکید کرد:
مسئولان این نهاد ورزشی مدام در تلاش برای افزایش بودجه هستند تا بتوانند بودجه ۳۰۰ میلیاردی را مثلا به ۴۰۰ میلیارد ارتقا دهند. اما وقتی قرار است این بودجه را بین ۵۰ فدراسیون تقسیم کنند، چه اتفاقی رخ میدهد؟ مثلا به فدراسیون والیبال ۳ میلیارد میدادند و حالا میشود ۴ میلیارد. این درحالی است که ۴ میلیارد تامینکننده هزینه یک سفر ما هم نیست. هزینههای خروج از کشور هم که الی ماشاءا... سرسامآور شده است.
معاون اسبق قهرمانی وزارت ورزش و جوانان پیشنهادی هم در خصوص اصلاح بودجه ورزش کشور داد و گفت:
بودجه ورزش باید به منابع پایدار وصل شود. این که دولت یک سال کمکی کند و سال بعد آن را قطع کند، یک روز بگوید امسال این میزان ارزش افزوده میدهم و سال بعد آن را قطع کند، کارساز نیست. در دنیا عوارضی از بخشهای مختلف همچون سیگار، محیطزیست، صنعت، کارخانجات آلاینده و غیره، درصدی مالیات دریافت میکنند و آن را در مسائل عمومی کشور صرف میکنند. این عوارض، منابع پایداری ایجاد میکند. این درحالی است که ما در ورزش، منابع مالی پایدار برای فدراسیونها نداریم؛ نه برای کمیته ملی المپیک داریم و نه برای وزارت ورزش. امسال نمایندگان مجلس هوس میکنند و کمکی به برخی فدراسیونها میکنند.
وی افزود:
در بودجه امسال دولت، دستگاه ورزش در ته جدول اعتبارات قرار دارد. عددی که ورزش از کل بودجه کشور میگیرد، به یک درصد نمیرسد اما میآیند و میگویند امسال مثلا ۲۰ الی ۳۰ درصد به بودجه ورزش اضافه شد و ما هم باید بگوییم؛ بهبه. دستتان درد نکند! بعد همین مبلغ را هم با فشارهای مالیاتی از فدراسیونها میگیرند. معتقدم که موضوعات مالیاتی را باید نمایندگان محترم مجلس حل کنند و باید قانونی برای آن تعریف شود تا فدراسیونهای ملی معاف از پرداخت مالیات برعملکرد و مالیات بر ارزش افزوده شوند. باید برای دستگاههای متقاضی برای سرمایهگذاری در بخش ورزش هم معافیت مالیاتی در نظر گرفته شود تا انگیزه ایجاد شود.
داورزنی در واکنش به تمدید ۶ ماهه برنامه ششم توسعه و اثر آن بر ورزش کشور هم گفت:
آنچه اتفاق میافتد، یک کار روتین همیشگی است. برنامههای ۴ ساله، ۵ ساله، ۱۰ ساله، برنامه میان مدت و بلند مدت نوشته میشود. بودجه سنواتی که تقسیم میشود به منابع دولت برمیگردد و اینکه دولت چه منابعی دارد و چه مصارفی را باید تنظیم کند. در بعد کلان، مثلا در بخش عمران، منابع محدود داریم و دولت باید به اولویتها توجه کند. این درحالی است که ما با تحریمها و تهدیدها هم مواجه هستیم و این مسائل به دولت ها فشار میآورد و درنهایت دولت مجبور به حذف برخی بخشها میشود. انتظار ما توزیع عادلانه پول بین دستگاهها است.
وی با اشاره نبود مجوز حق پخش تلویزیونی در ورزش تصریح کرد:
در بخشی از حوزههای ورزشی حقپخش تلویزیونی را نداریم و باید حتما پرداخت شود. وقتی شبکههای تلویزیونی ما ملی است و شبکه خصوصی نداریم، مسابقات اعم از ملی و باشگاهی وقتی پخش میشود باید فرصتی برای کسب درآمد باشد؛ همانطور که در تمام دنیا اتفاق میافتد. این کاری است که ما در والیبال انجام میدهیم. نمایندگان محترم ورزش باید کمک کنند تا تیمهای ملی از معافیتهای مالیاتی استفاده کنند تا بتوانند از ظرفیتهای بخش خصوصی استفاده کنند. البته با توجه به محدودیت منابع درآمدی دولت ها باید اولویتبندی کنند ولی یک جاهایی میشود با یک فرمت درست، شرایط استفاده از ظرفیتها را فراهم کرد.