نورتروپ گرومن در ارائهای طولانی، بمبافکن راهبردی هستهای رادارگریز B-21 Raider نیروی هوایی ایالات متحده را که از مدتها پیش انتظارش میرفت را نرونمایی کرد. B-21 Raider جایگزین همه بمبافکنهای سنگین موجود در موجودی آمریکایی خواهد شد.
در مراسمی کاملاً کنترل شده در پایگاه نیروی هوایی ادواردز در کالیفرنیا، B-21 Raider پس از سالها گمانه زنی در مورد ماهیت آخرین و پیشرفتهترین بمب افکن رادارگریز به مردم معرفی شد.
درهای آشیانه باز شد تا فضای داخلی بهطور چشمگیری روشن شود. در این هنگام هنوز هواپیما در زیر یک پارچه بزرگ پنهان شده بود.سپس پارچه به کنار زده شدو تحت نظارت خدمه زمینی، B-21 به جلو کشیده شد.
روشنایی به سمت پایین بود، بنابراین به جز طرح کلی که نشان میدهد B-21 که همان طراحی بال پرنده را با بمب افکن B-2 که در حال خدمت است، تقریباً چیز دیگری را نمیشد دید.
این هواپیما که توسط نورتروپ گرومن Northrop Grumman به عنوان اولین هواپیمای نسل ششم جهان توصیف شده است، دارای طراحی معماری باز، ویژگیهای ادغام پیشرفته دادهها، حسگرها و سلاح است. فراتر از آن چیز زیادی به صورت عمومی فاش نشده است، اگرچه حدسزده میشود برای آن از موتورهای امتجان پس داده جنگنده F-35 Lightning II استفاده شده باشد.
دارای پوشش پنهانکاری است که نسبت به B-2 به تعمیر و نگهداری کمتری نیاز دارد. علاوه بر این، طراحی پیشرفتهتر آن ممکن است ویژگیهای پنهانکاری جدید، از جمله ورودیها و خروجیهای موتور جدید، و استفاده از سرامیکهای جاذب رادار در طراحی موتور را در بر داشته باشد که نسبت به نسخههای پلیمری مورد استفاده در هواپیماهای رادارگریز کنونی، کمتر مستعد سایش هستند.
B-21 Raider که به نام Dolittle Raider در جنگ جهانی دوم نامگذاری شده است، به هواپیماهای B-1B، B-2 و B-52 ناوگان بمب افکن نیروی هوایی ملحق خواهد شد و در نهایت تا سال ۲۰۵۰ جایگزین همه آنها خواهد شد. موجودی نیروی هوایی ایالات متحده از زمان پایان جنگ سرد به شدت نادیده گرفته شده و هواپیماهای بمب افکن به حدی کاهش یافته، طوری حدود ۱۵ بمب افکن سنگین را میتوان در هر زمان وارد جنگ کرد.
با وخامت اوضاع بینالمللی، نورثروپ گرومن با معرفی روشهای مهندسی دیجیتال و نادیده گرفتن ساخت یک نمونه آزمایشی به نفع نمونهای که تا حد امکان نزدیک به نوع تولید باشد، برای سرعت بخشیدن به تولید تلاش میکند. حتی در آن زمان، انتظار نمیرود اولین B-21 تا سال ۲۰۳۰ به طور کامل عملیاتی شود.
هنگامی B-21 Raider عملیاتی شود، آنقدر برد طولانی خواهد داشت که نیازی به پایگاههای پشتیبانی لجستیکی در خارج از کشور نخواهد داشت. همچنین قادر به شبکهسازی با داراییهای فضایی نبرد در زمین، دریا، هوا و فضا خواهد بود و قادر خواهد بود به سرعت فناوریهای جدید را در حین توسعه به کار گیرد.
وزیر دفاع آمریکت – لوید جی آستین سوم- گفت: «بی-۲۱ رایدر گواهیای بر برتریهای پایدار آمریکا در نبوغ و نوآوری است». و این گواهی بر تعهد بلندمدت وزارتخانه برای ایجاد قابلیتهای پیشرفته است که توانایی آمریکا را برای جلوگیری از تجاوز امروز و آینده تقویت میکند. اکنون، تقویت و حفظ بازدارندگی ایالات متحده در قلب استراتژی دفاع ملی ما قرار دارد. این بمبافکن بر پایه حمایت قوی و دو حزبی در کنگره ساخته شده است. و به دلیل این حمایت، ما به زودی این هواپیما را به پرواز در خواهیم آورد، آن را آزمایش کرده و سپس وارد مرحله تولید خواهیم شد. ”
نکته جالب شباهت بیش از اندازه این بمب افکن به پهباد لاکهید مارتین آرکیو-۱۷۰ سنتینل یا همان جانور قندهار هست، همان پهبادی که ایران به صورت مرموز فرود آورد و آن را مهندسی معکوس کرد. در واقع از منظر رادارگریزی و ایرودینامیک این بمب افکن نسخه توسعه یافته پهباد RQ-170 می باشد.
پهباد Rq-170 جانور قندهار
پهباد شاهد ۱۹۱
پهباد سیمرغ
هواگرد مرموزی که به گفته کارشناسان استرالیایی هر فروندش معادل ۶ جنگنده اف ۳۵ است، هنوز به میدان نیامده مشتری پیدا کرده است!
مارکوس هلیر و اندرو نیکولز از مرکز سیاستهای استراتژیک استرالیا در مقالهای پیشنهاد کردهاند که ارتش استرالیا باید به خرید بمبافکن پنهانکار بی ۲۱ بیاندیشد. پرندهای که میگویند نخستین بمبافکن نسل ششم جهان است.
بی ۲۱ ریدر بمبافکن پنهانکاری است که توانایی حمل سلاح هستهای و مهمات متعارف را دارد و با برد بالا و توانایی حمل حجم بالای سلاح در رده تجهیزات نظامی استراتژیک طبقهبندی میشود.
از این بمبافکن ۱۰ روز پیش رونمایی شد و هر چند هنوز اطلاعات چندانی از قابلیتها و مشخصات آن به دست نیامده است، در مقاله هلیر و نیکولز به برد ۱۰ هزار کیلومتری و توان حمل ۱۰ تن مهمات این پرنده مرموز اشاره شده است. آنها پیشبینی کردهاند که هزینه خرید ۱۲ فروند بی ۲۱ برای استرالیا چیزی حدود ۲۵ تا ۲۸ میلیارد دلار خواهد شد و هزینه سالانه نگهداری آنها چیزی حدود نیم میلیارد دلار خواهد شد.
استرالیا در حال حاضر جنگندههای نسل پنجم اف ۳۵ را به خدمت گرفته است اما به باور این کارشناسان نظامی برای برآورده کردن نیازهای امنیتی این کشور باید هواگردی با تواناییهای بی ۲۱ به خدمت گرفته شود که گفته میشود هر فروند آن معادل شش اف ۳۵ به توانایی رزمی ارتش این کشور خواهد افزود.
شعاع رزمی موثر اف ۳۵ تنها حدود ۱۰۰۰ کیلومتر است و با کمک سوختگیری هوایی میتوان آن را تا حدود ۱۵۰۰ کیلومتر بیشتر کرد. این بدان معناست که این جنگنده میتواند با اهدافی تا حداکثر برد ۲۵۰۰ کیلومتر درگیر شود.
برای مثال چین در حال حاضر دارای قابلیت حمله دوربرد به تمام استرالیا است و بمب افکنهای دوربرد و موشکهایی دارد که میتوانند به تجهیزات نظامی استرالیا را هدف قرار دهند. بنابراین، B-۲۱ Raider می تواند برگ برنده استرالیا باشد، زیرا می تواند بدون نیاز به پشتیبانی تانکرها به اقیانوس هند و اقیانوس آرام برسد.
همچنین، یک بی ۲۱ می تواند مهمات بیشتری را نسبت به اف ۳۵ حمل کند. در حالی که حجم دقیق تسلحیات این بمب افکن رادارگریز ناشناخته است، گزارش اندیشکده استرالیایی پیشبینی میکند که توان حجم مهمات آن حدود ۷۵ تا ۸۰ درصد بمب افکن رادارگریز قدیمیتر بی ۲ باشد.
این گزارش بیان میکند که یک بی ۲۱ میتواند حدود ۱۲ موشک تهاجمی ضد کشتی را در مقایسه با دو موشک اف ۳۵ حمل کند یا میتواند حدود ۵۰ تا ۶۰ سلاح حمله مستقیم مانند JDAMهای ۵۰۰ پوندی (Joint Attack Munitions) حمل کند که در مقایسه با هشت موشک اف ۳۵، یک فروند از این بمبافکنها میتواند مهمات معادل حداقل شش اف ۳۵ را با خود به میدان نبرد در فاصله بسیار دورتر از برد اف ۳۵ ببرد.