عفو بین الملل، دیده بان حقوق بشر و برخی دیگر از گروهها، فیفا را متهم به عدم پایبندی به تعهدات خود در زمینه حقوق بشر و لاپوشانی وضعیت وخیم کارگران در قطر، کردهاند.
طرفداری | به گزارش گاردین، فیفا متهم شده که به تعهدات خود در زمینه حقوق بشر پایبند نیست زیرا تصمیم گرفته برای کارگران مهاجر مجروح یا کشته شده در قطر، صندوق جبران خسارت ایجاد نکند. سازمان عفو بین الملل و دیده بان حقوق بشر با همکاری با یکدیگر و تشکیل یک گروه، در حالی که جام جهانی به روزهای پایانی خود نزدیک میشود، بیانیهای در این رابطه منتشر کرده است.
طبق این بیانیه، جیانی اینفانتینو رئیس فیفا در رابطه با برنامههای اعلام شدهشان برای ایجاد صندوقی بدین منظور، تاکنون به تعهدات خود عمل نکرده است. این گروه از هیئت حاکمه خواسته تا بخشی از درآمد 7.5 میلیارد دلاری از جام جهانی قطر را به این کارگران و قربانیان در راه برگزاری جام جهانی در قطر، اختصاص دهند.
این گروه اعتقاد دارد که فیفا میتواند با هدایت وجوه این صندوق به کارگران و خانوادههایشان با حمایت از یک مرکز مستقل کارگران و همچنین همکاری با قطر برای اطمینان از اینکه هر کارگر به غرامتی که استحقاقش را دارد، برسد، میتواند کار درست را انجام دهد. فیفا با تغییر رویکرد خود میتواند در زندگی قهرمانان واقعی این جام جهانی، تغییری پایدار ایجاد کند. امتناع از انجام این کار نیز، یک کیفر خواست حقوقی جدی به منظور تعهد به حقوق کارگران برای فیفا در پی خواهد داشت.
فیفا در سال 2017 و در پی فشارها و انتقادات از اهدای میزبانی جام جهانی به قطر، اولین سیاست حقوق بشری خود را منتشر کرد. فیفا در آن متعهد شده بود که از حقوق بشر دفاع کند و برای رفع مشکلات در این راستا، مطابق با اصول راهنمای سازمان ملل متحد در تجارت و حقوق بشر، فعالیت کند. با این حال فیفا تا به امروز هیچ وعده مشخصی برای جبران آسیبهای وارد شده به کارگران در طول ساخت و سازهای مربوط به جام جهانی در قطر، نداده است.
یک صندوق مربوط به حمایت و بیمه کارگران که توسط دولت قطر اداره میشود، ادعا کرده که تاکنون 350 میلیون دلار به کارگران پرداخت است. اما شواهد نشان میدهد که از این صندوق بیشتر برای پرداخت حقوقهای معوقه استفاده شده است. این در حالی است که تعهدات فیفا بالاتر و فراتر از هر اقدام دولتی است.
سازمانهای غیر دولتی و خیریهها نیز پیش از برگزاری جام جهانی، جلسات متعددی با فیفا داشتند که نتیجه آن یک سری تعهدات مبهم اینفانتینو بود و از زمان شروع جام جهانی نیز، هیچ جلسهای بین دو طرف، شکل نگرفته است.
همچنین به گزارش (ESPN)، برخی سازمانهای حقوق بشری، فیفا را به لاپوشانی شرایط کارگران مهاجر در قطر از طریق تاکتیکهای شوم متهم کرده و خواستار تشکیل هرچه سریعتر و شفافتر صندوق مربوط به غرامت کارگران آسیب دیده شدهاند. فیفا در حالی میلیاردها دلار از جام جهانی درآمد به دست میآورد که تاکنون حتی یک سنت هم به کارگران آسیب دیده یا خانوادههایشان، پرداخت نکرده است.
همچنین قطریها با وجود درخواستهای متعدد سازمان عفو بین الملل و دیده بان حقوق بشر، تاکنون از ارائه جزئیات مربوط به 350 میلیون دلاری که از طریق این صندوق به کارگران پرداخت کردند، خودداری کردهاند. از طرف دیگر دسترسی کارگران آسیب دیده یا خانواده کارگران کشته شده به مکانیسمهای گرفتن غرامت، مملو از موانع است. پرداختها در این رابطه محدود شده و تقریبا غیر ممکن است که کارگران یا خانوادههایشان پس از بازگشت به کشور خود بتوانند درخواستی در این رابطه، بدهند.
این صندوق تشکیل شده زیر نظر دولت قطر، به گونهای نیست که قادر به ارائه غرامت در مقایس گسترده به کارگران باشد. طبق گزارشهای گاردین، بیش از 6500 کارگر مهاجر در طول ساخت و سازهای مربوط به جام جهانی در قطر، جان خود را از دست دادهاند. اما مقامات قطری تعداد کشته شدهها را رقمی بین 400 تا 500 نفر، اعلام کردهاند.