جام جهانی آوردگاه مسابقاتی است که هر چند ممکن است در زمان برگزاری مسابقات همچون 1934 ایتالیا، 1962 شیلی، 1966 انگلیس، 1978 آرژانتین، 2002 کره و ژاپن، 2018 روسیه و 2022 قطر از جهات مختلفی نظیر نحوه میزبانی، حقوق بشر، داوری و ... مورد انتقاد قرار بگیرد، ولی همیشه نتایج آن باقی می ماند. رکوردهایش ثبت می شود و نتایج آن تا نسلها برای تیمهایی که موفقیت را کسب نموده باشند دهان به دهان میچرخد.
جام جهانی تا کنون توسط 8 تیم کسب شده است. برزیل 5، آلمان 4، ایتالیا 4، آرژانتین 2، فرانسه 2، اوروگوئه 2، انگلیس 1 و اسپانیا 1 بار این جام را فتح کرده اند. ترتیب تیمهای پر افتخار هم همینها هستند. یعنی آلمان بیش از ایتالیا نایب قهرمان شده و آرژانتین بیش از فرانسه توانسته به مقام دوم دست یابد. انگلیس و اسپانیا هم اگر چه کلا یک مدال دارند ولی انگلیس بدلیل یک مقام چهارمی بیشتر در جایگاه بالاتر قرار می گیرد.
اما بخش بزرگی از آمار جام جهانی مربوط به آلمان و برزیل است. در 21 دوره گذشته این تیمها بیشترین افتخارات را به خود اختصاص داده اند. در زیر نگاهی داریم به برخی رکوردهای فردی و تیمی کسب شده توسط این دو غول بزرگ فوتبال که امسال هم جزو شانسهای قهرمانی هستند و هر دو از مربیان موفقی بهره می برند که شانس قهرمانی آنها را برای این دوره به طرز چشمگیری افزایش داده اند.
همانطور که گفته شد برزیل 5 بار قهرمان جام جهانی شده و پرافتخار ترین تیم فوتبال جهان است. این تیم از غفلت آلمان 2018 و حذف این تیم در مرحله گروهی استفاده کرد و توانست جایگاه بهترین خط حمله را باز پس گیرد. در جام جهانی 2014 آلمانها به ویژه در بازی معروف 7-1 گام بزرگی برداشته بودند و توانسته بودند بهترین خط حمله جام جهانی را هم به همراه آقای گلی مسابقات از چنگ برزیلیها در آوردند و در خاک برزیل به مقام قهرمانی هم برسند. ولی در سال 2018 مجددا برزیل بود که با 229 گل زده در برابر 226 گل زده آلمانها صاحب بهترین خط حمله جام جهانی شدند. در حالیکه سومین خط حمله مسابقات آرژانتین است که 137 گل به ثمر رسانده است. تفاوت واقعا اعجاب آور است. برزیل در جام جهانی 1986 و آلمان در جام جهانی 1990 بود که 137 امین گل خود را زدند و از آن عبور کردند.
این دو تیم هر کدام سیزده بار در یک جام جهانی تعداد گلهای زده خود را دو رقمی کردند. ایتالیا و آرژانتین هر کدام شش بار تعداد گلهای خود را دو رقمی کرده اند. آلمان 1974 و برزیل 1978 برای ششمین بار توانسته بودند دو رقمی گل بزنند.
مساله بعدی تفاضل گل است. تیم نخست برزیل است. تفاضل 124، تیم بعدی آلمان است با تفاضل 101. تنها تیمهایی که تفاضل بیش از 100 گل دارند. تفاضل بعدی مربوط به ایتالیا است که تفاضل 51 را کسب نموده است. برزیلیها در جام 1970 و آلمانها در جام 1990 از این تفاضل عبور کردند.
این تیمها بیشترین بازی را در جام جهانی انجام داده اند و هر کدام 109 بازی در جام جهانی انجام داده اند. تیم بعدی ایتالیاست که 83 بازی انجام داده است. هر دو تیم در جام 2002 که اتفاقا با هم به فینال رسیدند، از این تعداد بازی عبور کردند.
علاوه بر بیشترین بازی، بیشترین برد را هم کسب کرده اند. برزیل 73 و آلمان 67 برد کسب کرده اند. تیم بعدی ایتالیا است. این تیم 45 برد کسب کرده است. آلمان 1998 و برزیل 1994 توانسته بودند 45 امین برد خود را کسب کنند.
این دو تیم در بین قهرمانان جهان کمترین حذف در مرحله گروهی را تجربه کرده اند. آلمان فقط در 2018 دور گروهی حذف شد (البته 1938 هم دور اول حذفی حذف شدند. در واقع مسابقات فاقد دور گروهی بود) و برزیلیها هم 1930 و 1966 تنها دو بار حذف از دور گروهی را تجربه کرده اند. اوروگوئه، انگلیس و آرژانتین سه بار حذف گروهی را تجربه کرده اند. ضمن اینکه 1934 هم آرژانتین دور اول مسابقات که همچون 1938 فاقد مرحله گروهی بود حذف شد. در بین تیمهای قهرمان جهان اسپانیا 5 بار، فرانسه 6 بار و ایتالیا 7 بار دور گروهی حذف شده اند. البته با احتساب حذف دور اول مسابقات فرانسه هم همچون ایتالیا 7 بار دور اول حذف شده است.
این تیمها تنها تیمهایی هستند که توانسته اند 20 بار به بالا به جام جهانی برسند. برزیل که همیشه حاضر بوده و آلمان هم 1930 بدلیل اینکه بحران اقتصادی جهانی 1929 و سفر به اوروگوئه با کشتی هزینه های کمر شکنی داشت همچون اکثر کشور های اروپایی داوطب شرکت در مسابقات نشد، 1950 هم مثل روسیه الان از شرکت در جام جهانی محروم بود.
در افتخارات هم سر آمد هستند. این دو تیم تنها تیمهایی هستند که سه بار پیاپی به فینال رسیده اند.
رکورد دار صعود از دور اول هستند. برزیل 19 بار و آلمان 17 بار از دور اول صعود کرده اند.
رکورد دار رسیدن به جمع هشت تیم پایانی هستند. آلمان 17 بار و برزیل 15 بار. ایتالیا، آرژانتین و انگلیس هر کدام 9 بار به این مهم دست یافته اند.
رکورد دار رسیدن به جمع چهار تیم برتر هستند. آلمان سیزده بار به نیمه نهایی رسیده و برزیل یازده بار. ایتالیا هشت بار موفق شده به جمع هشت تیم پایانی برسد.
رکورد دار کسب مدال هستند. آلمان 12 مدال و برزیل 9 مدال کسب کرده اند. ایتالیا موفق به کسب 7 مدال شده است.
رکورد دار کسب مدال پیاپی ژرمنها هستند که از 2002 تا 2014 روی سکو بودند
رکورد دار رسیدن به فینال هستند. آلمان 8 بار و برزیل 6 بار فینال را برگزار کرده اند. 1950 تیمهای اول که از دور گروهی صعود می کردند به فینال دوره ای میرسیدند. اسپانیا، سوئد، اوروگوئه و برزیل برگزار کنندگان فینال دوره ای بودند. با توجه به نتایج روز آخر بازی برزیل و اوروگوئه حکم فینال را داشت. چون برزیل دو برد داشت و اوروگوئه یک برد و یک مساوی. مساوی هم حکم به قهرمانی برزیل میداد. با در نظر گرفتن این بازی فینال گونه با اوروگوئه و کسب نایب قهرمانی مسابقات می توان گفت برزیل 7 بار فینالیست شده.
جدا از نتایج تیمی در نتایج فردی هم رکوردهای بسیاری را بازیکنان آلمانی و برزیلی بر جای گذاشته اند:
بیشترین گل زده کلوزه از آلمان با 16 گل (آلمانها بیشترین تعداد گلزنان دو رقمی را هم در ترکیب خود دارند. کلوزه 16، گرد مولر 14، کلینزمن 11، هلموت ران 10 و توماس مولر 10 گل در مجموع 5 کلزن دو رقمی دارند. برزیلیها هم با دو گلزن دو رقمی یعنی رونالدو 15 و پله 12 گل در تعقیب آنها هستند.)
بیشترین بازی در جام جهانی لوتار ماتئوس آلمانی 25 بازی در 5 جام جهانی.
بیشترین حضور در فینال کافو از برزیل 3 بار
بازیکنانی با گلزنی در چهار جام جهانی پله از برزیل، اووه زیلر از آلمان، کلوزه از آلمان و رونالدو از پرتغال. عنوانی که احتمالا توسط رونالدو به تنهایی تصاحب شود.
بازیکنانی با حد اقل دو گل در جام جهانی در چهار دوره جام جهانی اووه زیلر از آلمان و کلوزه از آلمان
بیشترین مدال طلا پله سه طلا
بیشترین مدال در جام جهانی کلوزه چهار مدال (هر سه مدال طلا، نقره و برنز)
بیشترین برد در جام جهانی کلوزه 17 برد
بیشترین برد در مرحله حذفی کلوزه 10 برد حذفی
در بین مربیان هم باز آلمانیها و برزیلیها صاحب رکورد های جالبی هستند. ماریو زاگالو و فرانتس بکن بائر به عنوان بازیکن و سرمربی قهرمان جهان شده بودند. ضمن اینکه بکن بائر علاوه بر بازیکن، کاپیتان آلمان هم بود. البته در 2018 روسیه دشان هم به این جمع پیوست. وی همچون بکن بائر کاپیتان فرانسه قهرمان جهان بود.
بیشترین بازی به عنوان سرمربی هلموت شون از آلمان 25 بازی
بیشترین برد به عنوان سرمربی هلموت شون از آلمان 16 برد
هلموت شون تنها سرمربی است که هر سه مدال طلا، نقره و برنز جام جهانی را کسب کرده است.
در مجموع این دو تیم پر افتخار جام جهانی 20 و 22 امین جام جهانی خود را پشت سر میگذارند و فینال 2022 بین این دو کشور (باید یکی اول و یکی دوم گروه شود. کما اینکه در فینال باید یکی اول و یکی دوم شود) از لحاظ تناسب عددی هم فوق العاده زیبا بنظر میرسد.