همیشه تیم میزبان جام جهانی ماجراهای مخصوص به خودش دارد. تیم میزبان، بیشترین میزان حمایت را در استادیوم دارد اما در عین حال بیشترین فشار برای رقابت در خاک خودش را هم حس میکند.
طرفداری | از زمان انتخاب قطر به عنوان میزبان جام جهانی 2022 همیشه اختلاف نظرهایی وجود داشته است؛ نداشتن فرهنگ فوتبالی و نامناسب بودن وضعیتهای مختلف برای میزبانی از بزرگترین تورنمنت فوتبالی یکی از انتقادهایی بوده که همواره به قطر وارد شده است. با تمام انتقادها و فشارها، قطر آماده میزبانی جام جهانی است و عنابیها روز 20 نوامبر 2022 در دیدار برابر اکوادور، اولین مسابقهشان در جام جهانی را برگزار میکنند. قطر که در سال 1970 اولین بازی رسمی خود به عنوان یک کشور مستقل را انجام داد، حالا امیدوار است بتواند در تورنمنتی که میزبانش است، بهترین عملکرد را ارائه کند. وبسایت TheAnalyst نگاهی داشته به نحوه شکلگیری تیمی که میخواهد در جام جهانی رقابت کند.
سرمربی قطر کیست؟
فلیکس سانچز که از تابستان 2017 هدایت تیم ملی قطر را برعهده دارد، پای ثابت آمادهسازی عنابیها برای حضور در جام جهانی 2022 بوده است. این سرمربی 46 ساله کاتالان در باشگاه بارسلونا به مربی تبدیل شد و به مدت 10 سال از 1996 تا 2006 با مشهورترین جوانان لاماسیا کار کرد و در ادامه به قطر آمد تا در آکادمی اسپایر، با مستعدترین جوانان قطری کار کند. در سال 2013 سانچز به عنوان سرمربی تیم زیر 19 سال قطر مشغول به کار شد و یک سال بعد توانست قهرمان آسیا شود. فلیکس سانچز پیش از آمدن به تیم بزرگسالان قطر، هدایت تیم امید این کشور را برعهده داشت و در سال 2018 توانست امیدهای قطر را به مقام سوم آسیا برساند.
در سال 2019 فلیکس سانچز موفق شد با پیروزی 3-1 مقابل ژاپن، قطر را قهرمان آسیا کند. این سرمربی اسپانیایی معمولا از سیستم 2-5-3 استفاده میکند و 47 پیروزی، 16 تساوی و 25 شکست حاصل کار او در 88 مسابقهای بوده که روی نیمکت تیمهای امید و بزرگسالان قطر نشسته است.
قطر چه بازیکنانی دارد؟
سانچز که از سال 2006 با مستعدترین فوتبالیستهای قطری کار کرده، آنها را به خوبی میشناسد و در این جام جهانی به تاثیرگذاری چند بازیکن خود تکیه خواهد کرد.
سعد الشیب از زمان نخستین بازیاش برای تیم ملی قطر در سال 2009 همواره دروازهبان اول این تیم بوده و از آن زمان، 76 بازی انجام داده است. عبدالکریم حسن، مدافع قطر یکی از مهمترین بازیکنان این تیم در سیستم سه دفاعه است. اگرچه او در اکثر دوران بازیاش مدافع چپ بوده و با شوتهای سهمگینش شناخته میشود. حسن با 130 بازی ملی، دومین بازیکن باسابقه عنابیهاست. حسن الهیدوس، یکی دیگر از ستونهای تیم قطر است که همچون الشیب و حسن، در السد به میدان میرود. الهیدوس که کاپیتان و بازیساز قطریهاست، با 169 بازی ملی باسابقهترین بازیکن تاریخ تیم ملی قطر و یکی از باسابقهترین بازیکنان ملی فعال جهان است. این در حالی است که او 31 سال دارد.
اکرم عفیف، دیگر بازیکن السد کسی است که تاثیرگذاری بالایی در حملات این تیم به خصوص ساخت موقعیت و گلزنی دارد. در فصل گذشته لیگ ستارگان قطر فقط مایکل اولونگا، مهاجم الدحیل با زدن 22 گل، تعداد گلهای غیرپنالتی بیشتری نسبت به عفیف با 13 گل داشت. اگرچه در لیگ قطر، هیچکس توانایی عفیف در گلسازی را ندارد چرا که او آمار فوقالعاده 17 پاس گل را ثبت کرده است که این شش پاس گل بیش از دومین گلساز برتر لیگ قطر است. او در طول لیگ موفق به خلق 75 موقعیت شده که 63 تای آن در جریان مسابقه بوده است. او در فصل گذشته لیگ قطر با 8.3 xA توانست 17 پاس گل ثبت کند که این نشانگر کیفیت بالای موقعیتهایی است که خلق میکند.
بدیهی است که امید اول گلزنی قطر در جام جهانی 2022 المعز علی خواهد بود، کسی که توانست آقای گل جام ملتهای آسیای 2019 و گلد کاپ کونکاکاف 2021 شود. او در افتتاحیه کوپا آمریکای 2019 هم توانست در تساوی 2-2 مقابل پاراگوئه یک گل بزند. علی رکورد ویژه گلزنی در تورنمنتهای ملی سه قاره مختلف را دارد و هیچ کس در تاریخ نتوانسته چنین رکوردی کسب کند!
المعز علی که پس از آقای گلی در جام ملتهای آسیا به میلان لینک شده بود و در پی رکوردهای انفرادی خوبش فرصت انتقال به یک تیم اروپایی را داشت، هرگز از الدحیل قطر جدا نشد. المعز علی نتوانسته فرم گلزنیهایش در بازیهای ملی را در الدحیل تکرار کند و از ابتدای فصل 21-2022 لیگ ستارگان قطر در 37 مسابقه فقط 7 گل غیر پنالتی زده است.
قطریها چه نتایجی گرفتهاند؟
قطر طی دو سال گذشته تعداد بازیهای زیادی انجام داده تا بتواند به بهترین شکل برای مسابقات جام جهانی 2022 آماده شود. مردان سانچز در سال 2021، بیست و پنج مسابقه برگزار کردند و در 2022 نیز سیزده بار به میدان رفتند. قدرت حریفان قطر در این مسابقات دوستانه، متغیر بوده است.
قطر در سه بازیاش در مرحله گروهی کوپا آمریکای 2019 فقط یک امتیاز گرفت اما حضور آنها در گلد کاپ 2021 به عنوان مهمان، نتایج چشمگیری داشت. آنها پس از تساوی 3-3 مقابل پاناما، توانستند گرنادا و هندوراس را با نتایج 4-0 و 2-0 مغلوب کنند تا بتوانند به عنوان صدرنشین به یک چهارم نهایی برسند. قطر در مرحله گروهی 9 گل زد و این در حالی بود که آمریکا و کانادا با زدن 8 گل، پس از قطر دومین خط حمله برتر مرحله گروهی را داشتند. در یک چهارم نهایی، قطر توانست 3-2 السالوادور را ببرد. در نیمه نهایی، آمریکا با گل دقیقه 86 توانست قطر را شکست دهد. این در حالی بود که قطر در این بازی فرصتهای گلزنی بهتری داشت که یکی از آنها پنالتی چیپ حسن الهیدوس بود که از بالای دروازه به بیرون رفت.
همین نتایج خوب باعث شد یوفا از قطر دعوت کند تا در یک بخش غیررسمی، با تیمهای گروه A مقدماتی جام جهانی 2022 اروپا از جمله پرتغال و صربستان بازیهای دوستانه برگزار کند. نتایج ابتدایی خوب بود؛ قطر توانست مقابل لوکزامبورگ و جمهوری آذربایجان پیروز شود و جمهوری ایرلند را ببرد اما آنها در ادامه با نتایج 3-1 و 3-0 به پرتغال باختند و در دو بازی رفت و برگشت مقابل صربستان با نتیجه 4-0 مغلوب شدند. شاگردان سانچز در ماه گذشته، چهار بازی دوستانه خارج از فیفا مقابل تیمهای گواتمالا، هندوراس، پاناما و آلبانی برگزار کردند که هر چهار بازی را بردند.
وضعیت گروه قطر
با وجود حضور در سید یک قرعه کشی به لطف امتیاز میزبانی، قطر در گروه سختی قرار گرفته است. اکوادور، هلند و سنگال رقبای قطر برای صعود به دور حذفی هستند. اکوادور، اولین حریف قطر توانست در انتخابی آمریکای جنوبی بالاتر از پرو، شیلی، کلمبیا و پاراگوئه چهارم شود. آنها در 18 بازی توانستند 27 گل بزنند که فقط برزیل با 40 گل نسبت به آنها توانست بیشتر دروازه حریفان را باز کند. سنگال در فوریه 2022 توانست با شکست دادن مصرِ محمد صلاح، قهرمان جام ملتهای آفریقا شود. ترکیب این تیم متشکل از ستارگانی چون ادوارد مندی، ادریسا گیه و کالیدو کولیبالی است. هلند هم که نتوانست سهمیه حضور در جام جهانی 2018 را کسب کند، همچون ایتالیا یک افتضاح دوباره به بار نیاورد و با صدرنشینی در گروهی که نروژ و ترکیه در آن بودند، به جام جهانی رسید.
پیشبینی TheAnalyst شانس چندانی را به قطر نداده است و آنها برای صعود به دور بعد چیزی حدود 26% شانس دارند که این کمترین میزان در گروه A به شمار میرود. اگرچه تاریخ سمت میزبانهای جام جهانی است. در 21 دوره گذشته، 20 میزبان توانستند به مرحله حذفی برسند و فقط آفریقای جنوبی در 2010 نتوانست راهی دور بعدی شود. 29% میزبانهای پیشین جام جهانی توانستهاند فاتح جام شوند؛ یعنی در 21 دوره گذشته، 6 میزبان توانستهاند قهرمان شوند. آخرین میزبانی که توانست قهرمان جام جهانی شود، فرانسه 1998 بود. آیا قطر میتواند هفتمین میزبان قهرمان جام جهانی شود؟ خب احتمالا نه. TheAnalyst معتقد است قطر برای قهرمانی در تورنمنتی که میزبانش است، فقط 0.3% شانس دارد. با اینحال اگر آنها بتوانند در دیدار برابر اکوادور شروعی عالی داشته باشند، شاید قطر بتواند رویاپردازی کند. کسی چه میداند؟