این یادداشت که بیست و پنجمین قسمت از سری یادداشتهای معرفی تیمهای حاضر در جام جهانی است، مروری بر تاریخ سیاسی، عملکرد گذشته و تیم اعزامی برزیل به جام جهانی 2022 قطر خواهد داشت.
اختصاصی طرفداری| برزیل تنها تیمی است که در تمامی ادوار جام جهانی حاضر بوده و با کسب پنج عنوان قهرمانی در جامهای جهانی (1958، 1962، 1970، 1994 و 2002) پرافتخارترین تیم در معتبرترین تورنمنت ملی دنیا شناخته میشود. قارۀ آسیا برای برزیلیها خوش یمن بوده و آنها آخرین قهرمانیشان در جام جهانی را در این قاره و در ژاپن و کره به دست آوردهاند. حال هواداران سلسائو امیدوارند با تیم پرستارهای که در اختیار دارند پس از بیست سال، بار دیگر به تاج و تخت از دست رفته، تکیه بزنند.
تاریخ سیاسی برزیل
برزیل با 213 میلیون نفر جمعیت، پنجمین کشور پرجمعیت دنیا و پرجمعیتترین کشور آمریکای جنوبی به حساب میآید. این کشور از نظر وسعت هم، پنجمین کشور پهناور دنیا محسوب میشود. با 8.5 میلیون کیلومتر مربع وسعت، این سرزمین پس از روسیه، کانادا، چین و ایالات متحده آمریکا در رده پنجم وسیعترین کشورهای دنیا قرار میگیرد. کشاورزی برزیل بسیار پررونق است و این کشور در 150 سال گذشته، بزرگترین تولید کننده قهوه در جهان بوده است. به همین دلیل هم لقب برزیل، کشور قهوه است. زبان رسمی آنها پرتغالی بوده و پایتخت این کشور هم شهر برازیلیا است. این شهر از بالا به شکل یک هواپیما دیده میشود و طراح آن هم شخصی به نام "لوسیا کاستا" بوده است. شاید بسیاری از ما این کشور را با فوتبال آن بشناسیم و در مورد قهوه مشهور و جنگلهای آمازون آن بارها شنیده باشیم، اما برزیل سرزمین شگفتیهاست که گوشه و کنار این کشور پُر از رمز و رازهای خاص خودش است.
برزیل با تمامی کشورهای آمریکای جنوبی به جز اکوادور و شیلی مرز مشترک داشته و به تنهایی 47.3 درصد خاک آمریکای جنوبی را در برگرفته است. برزیل در گذشته، بزرگترین مستعمره کشور پرتغال به مدت سه قرن بوده و به همین دلیل هم تنها کشوری در قاره آمریکا محسوب میشود که زبان آن پرتغالی است. نظام حاکم بر این کشور، جمهوری فدرال است و برزیل از 26 ایالت و 4470 شهر تشکیل شده است. ضمن اینکه در این کشور رایگیری اجباری است و همه باید در آن شرکت کنند. در سال 2020 برزیل با تولید ناخالص داخلی خود به ارزش 1.445 تریلیون دلار، دوازدهمین اقتصاد بزرگ جهان لقب گرفت. برزیل حدود 60 درصد از بزرگترین جنگلهای جهان که همان آمازون است را در دل خود جای داده و اکوسیستم بینظیری از گیاهان و جانوران را دارد. بد نیست بدانید که طوطی، حیوان ملی برزیلیهاست. بزرگترین جمعیت کاتولیک های جهان با 123 میلیون نفر هم، در کشور برزیل قرار دارد و جالب است بدانید بزرگترین جمعیت ژاپنیها، بعد از خود کشور ژاپن نیز در برزیل زندگی میکنند.
بازیهای المپیک که در سال 2016 و به میزبانی شهر ریودوژانیرو صورت گرفت، اولین المپیکی بود که یک کشور از آمریکای جنوبی توانست حق میزبانی آن را بهدست آورد. برزیل یکی از جالبترین انقلابهای تاریخ را به چشم خود دیده است. انقلابی که برزیل را به یک کشور جمهوری تبدیل کرد، آن قدر عادی و بدون حادثه بود که چند شاهد که در آن جا حضور داشتند، اصلا نفهمیدند چه اتفاقی افتاده است و شاه خلع شده نیز، اصلا آن را جدی نگرفته بود. این کشور یکی از آمارهای بالای قتل در جهان را داشته به طوری که، نیمی از 20 شهر جهان که بیشترین آمار قتل در آن رخ میدهد، در برزیل قرار دارد. بخش جدایی ناپذیر از زندگی، سنت و فرهنگ برزیلیها، موسیقی آنهاست. جشنهای خیابانی برزیلیها، همواره با نواختن طبل به سبک برزیلی و با رقص و پایکوبی همراه است. همه دنیا به خوبی میدانند که برزیلیها، در گرفتن جشن و مهمانی ید طولایی دارند.
یکی از مناطق مهم کشور برزیل که شهرتی جهانی دارد، همانطور که گفته شد، جنگلهای آمازون است. جنگلهای آمازون یکی از پر رمز و رازترین مکانهای دنیاست که بیش از 400 میلیارد درخت را در دل خود جای داده و به تنهایی صاحب نیمی از درختهای موجود در جهان است. آمازون، پهناورترین جنگل در آمریکای جنوبی است که به طور تقریبی 1294 نوع پرنده، 378 نوع خزنده، 427 نوع دوزیست و سه هزار نوع ماهی در آن زندگی میکنند. به طور کلی از هر 10 گونه شناخته شده در جهان، یکی در جنگلهای آمازون زندگی میکند. 60 درصد این جنگل شگفتانگیز در خاک کشور برزیل واقع شده است و بقیه آن هم در خاک هشت کشور دیگر گسترده شده و یکی از عوامل جذب گردشگر به این مناطق است. رود آمازون نیز در امتداد این جنگل جریان دارد و مانند خون در رگهای آن جاری است. وجود این جنگلها برای کره زمین به قدری مهم است که بسیاری آن را به "ریههای کره زمین" تشبیه میکنند. نام آمازون از اساطیر یونانی به نام "آمازونها" گرفته شده است. آنها گروهی از زنان جنگجو بودند که در بسیاری از قبیلههای این منطقه، هم پای مردان میجنگیدند.
رکوردداران بازی و گل ملی برزیل
لیست برترینهای آماری تاریخ برزیل از حیث بازی ملی و گل را که به طور اختصاصی از سوی حسین خسروی برای طرفداری تهیه شده را مشاهده میکنید. توضیح اینکه ردیفهای کمرنگ مربوط به بازیکنان بازنشسته این تیم و ردیفهای پررنگ مربوط به بازیکنان فعال است.
کافو، مدافع اسطورهای فوتبال برزیل که به مدت 16 سال و از سالهای 1990 تا 2006 یک پای ثابت بازیهای سلسائو به حساب میآمد با انجام 142 بازی، رکورددار حضور در تیم ملی برزیل است. روبرتو کارلوس دیگر مدافع اسطورهای فوتبال برزیل طی 14 سال بازی برای برزیل، 125 بازی انجام داده تا رده دوم را به خود اختصاص دهد. دنی آلوز، نیمار و تیاگو سیلوا که هر سۀ این بازیکنان هنوز هم قادر به بازی برای تیم ملی فوتبال برزیل هستند نیز به ترتیب با انجام 124، 121 و 109 بازی، در ردههای بعدی قرار گرفتهاند. گفتنی است که در بین 10 بازیکن برتر برزیل از حیث بازی ملی، تنها سه بازیکن هنوز در مستطیل سبز مشغول به بازی هستند و میتوانند در رقابتها و دیدارهای ملی دیگر به شمار بازیهای خود در پیراهن سلسائو بیفزایند.
پله، یکی از برترین بازیکنان تاریخ فوتبال با زدن 77 گل در طول 14 سالی که پیراهن کشورش را در میادین مختلف بر تن کرده است، رکورددار گلزنی در فوتبال ملی برزیل است. پس از این مهاجم افسانهای، نیمار قرار دارد که موفق به زدن 75 گل شده تا در جایگاه دوم این لیست قرار گیرد. نیمار با توجه به سن و سال و کیفیتی که دارد، میتواند حتی در جام جهانی قطر نیز از رکورد پله عبور کند تا به تنهایی در صدر برترین گلزنان برتر فوتبال ملی برزیل قرار گیرد. نفر سوم از این حیث هم، رونالدو نازاریویِ مشهور است که در طول 17 سال حضورش در فوتبال ملی برزیل موفق به زدن 62 گل شده است. گفتنی است که در بین 10 بازیکن برتر برزیل از حیث گل ملی، تنها نیمار جونیور هست که هنوز در مستطیل سبز مشغول به بازی است و میتواند در رقابتها و دیدارهای ملی دیگر به شمار گلهای خود با پیراهن سلسائو بیفزایند.
عملکرد برزیل در جام جهانی
تیم ملی برزیل تنها تیمی است که در تمامی ادوار جام جهانی حاضر بوده و با کسب پنج عنوان قهرمانی در جامهای جهانی (1958، 1962، 1970، 1994 و 2002) پرافتخارترین تیم در معتبرترین تورنمنت ملی دنیا شناخته میشود. آنها همچنین در دو فینال دیگر در سالهای 1950 و 1998 به ترتیب با شکست مقابل تیمهای اروگوئه و فرانسه به مقام نایب قهرمانی این رقابتها دست یافتهاند تا پس از آلمان با حضور در هشت فینال جام جهانی، آنها با هفت فینال از این حیث در جایگاه دوم قرار گیرند. البته جام جهانی 1950 یکی از تلخترین خاطرات برزیلیها در این تورنمنت مهم به شمار میآید که با حضور جمعیتی نزدیک به 200 هزار نفر از هوادارانشان، اما آنها در خانه نتوانستند به اولین قهرمانی جهان خود دست یابند.
برزیلیها با 22 حضور در جامهای جهانی (تمامی ادوار جامهای جهانی) رکورددار حضور در این مسابقات مهم هستند و پس از آنها، آلمان با 20 و آرژانتین و ایتالیا با 18 حضور در جایگاههای بعدی قرار گرفتهاند. برزیل همچنین موفقترین تیم در جام کنفدراسیونها با چهار قهرمانی است. این تیم صاحب نام در دنیای فوتبال، موفق به فتح 9 جام کوپا آمریکا و یک قهرمانی در المپیک (2016) نیز شده است. اولین دورۀ حضور برزیلیها در جامهای جهانی طبیعتا به اولین دورۀ شکلگیری این مسابقات در سال 1930 بر میگردد که کشور اروگوئه میزبانی این رقابتها را برعهده داشت. برزیل در آن سالها به آن شکل تیم قوی در مسابقات ملی به شمار نمیرفت و آنها در گروهی که با یوگسلاوی و بولیوی قرار داشتند، نتوانستند جواز حضور در مرحلۀ بعد را به دست آورند و قافیه را به رقیب اروپایی خود یعنی یوگسلاوها باختند و از دور این مسابقات کنار رفتند. اولین قهرمانی جهان برزیلیها اما 28 سال بعد و با ظهور فوق ستارهای چون پله اتفاق افتاد و قناری کوچک با تکیه بر هنر فردی و درخشش پله توانست در جام جهانی که به میزبانی کشور سوئد برگزار میشد به مقام قهرمانی این رقابتها دست یابد. چهار سال بعد آنها باز هم قهرمانی خود این بار در کشور شیلی را تکرار کردند و با پیروزی برابر چکسلواکی توانستند به دومین قهرمانی جهان خود برسند.
میان سومین قهرمانی جهان برزیلیها تنها یک دورۀ جام فاصله افتاد و زردپوشان برزیلی در سال 1970 و جام جهانی که به میزبانی مکزیکیها برگزار میشد، موفق شدند با برتری برابر ایتالیا که یکی از بهترین تیمهای آن روزگار فوتبال جهان بود به سومین جام زرین خود در این بازیها برسند. چهارمین قهرمانی برزیلیها باز هم مقابل تیم ایتالیا و این بار در کشور ایالات متحدۀ آمریکا در سال 1994 رقم خورد و فوتبالیستهای برزیلی در ضیافت پنالتیها موفق به شکست ایتالیا شدند تا به چهارمین قهرمانی جهان خود برسند. اما پنجمین و در نهایت آخرین قهرمانی جهان برزیلیها تا بدین جای کار در جامهای جهانی در سال 2002 رقم خورده است. جام جهانی که برای اولین بار در قارۀ آسیا و به طور مشترک، به میزبانی ژاپن و کره جنوبی برگزار میشد و سلسائو با درخشش بازیکنانی چون کافو، رونالدینیو و رونالدو نازاریو موفق به پیروزی برابر آلمان شد تا با کسب پنج قهرمانی در رقابتهای جام جهانی صاحب رکوردی درخشان در مهمترین تورنمنت فوتبالی دنیا شود. از مهمترین چهرههای شاخص فوتبال برزیل در مسابقات جامهای جهانی میتوان به نامهایی چون پله، زیکو، گارینشا، دکتر سوکراتس، رونالدو نازاریو، کافو، رونالدینیو و دونگا اشاره کرد.
آمار و ارقام برزیل در جام جهانی
برزیل در مجموع 21 دوره حضورش در جام جهانی، 109 مسابقه انجام داده که حاصل آنها 73 برد، 18 تساوی و 18 شکست بوده است. آنها 229 گل زده و 105 گل دریافت کردهاند و با مجموع 237 امتیاز، در رده نخست جدول امتیازی تمام ادوار جام جهانی قرار دارند. بهترین عملکرد سلسائو در جام جهانی، همان طور که گفته شد، پنج عنوان قهرمانی در سالهای 1958، 1962، 1970، 1994 و 2002 و دو عنوان نایب قهرمانی در سالهای 1950 و 1998 بوده است.
کافو با 20 بازی در 4 دوره، رکورددار بازی در جام جهانی برای برزیل است و پس از این مدافع افسانهای، رونالدو نازاریو با انجام 19 و کلودیو تافارل و دونگا مشترکا با 18 بازی در ردههای بعدی قرار گرفتهاند. همچنین رونالدو نازاریو با 15 گل زده در سه جام جهانی رکورددار گل زده برای برزیلیها در این رقابتهای مهم به شمار میآید. ماشین گلزنی سلسائو در جام جهانی 1998، (4 گل)، جام جهانی 2002، (8 گل) و جام جهانی 2006، (3 گل) به ثمر رسانده است. این مهاجم بزرگ دنیای فوتبال با هشت گلی که در جام جهانی 2002 به ثمر رساند، توانست عنوان آقای گلی این مسابقات را بدست آورد. بعد از رونالدو، پله با 12 گل و واوا و جرزینیو مشترکا با 9 گل در ردههای بعدی قرار گرفتهاند.
پیراهن و اسپانسر برزیل در جام جهانی قطر
برزیل در جام جهانی قطر با پیراهن همیشگی زرد رنگ خود به میدان خواهد رفت و رنگ آبی را به عنوان پیراهن دوم انتخاب کرده است. آنها برای اسپانسری پیراهنهای خود سراغ نایکی رفتهاند و یکی از 13 کشور مسابقات هستند که با این برند در جام جهانی بازی خواهند کرد. نایکی بیشترین تیم را در جام جهانی قطر، اسپانسری میکند.
برزیل در جام جهانی 2022
تیم ملی فوتبال برزیل با انجام 17 بازی و کسب 45 امتیاز بالاتر از آرژانتین 39 و اروگوئۀ 28 امتیازی به عنوان تیم نخست از منطقۀ آمریکای جنوبی راهی جام جهانی 2022 قطر شد. برزیلیها بدون باخت و با 14 برد و 3 تساوی توانستند مقتدرانه به رقابتهای جام جهانی برای بیست و دومین بار صعود نمایند. بازیکنان برزیل با یک برد قاطعانۀ 5-0 برابر بولیوی کار خود را در این رقابتها آغاز کردند و از همان بازیهای نخست عزمشان را برای صعودی دوباره به جام جهانی جزم کرده بودند. روند نتیجهگیری و صعود این تیم در جریان بازیهای مقدماتی جام جهانی قطر را به تفصیل در تصویر مشاهده کنید.
برزیلیها در جام جهانی 2022 قطر همچون جام جهانی روسیه، "تیته" را در راس کادر فنی خود میبینند. سرمربی 61 سالهای که از سال 2016 تاکنون سکان هدایت سلسائو را در دست داشته است. برزیل در گروه هفتم رقابتهای جام جهانی 2022، با تیمهای صربستان، سوئیس و کامرون همگروه شده و با توجه به بضاعت بالایی که از زردپوشان برزیلی سراغ داریم، میتوان بخت نخست صعود از این گروه را به آنها اختصاص دهیم. سلسائو با ترکیبی کامل و پر از ستاره در جام جهانی قطر حاضر خواهد شد. آنها در چارچوب دروازۀ خود آلیسون را میبینند و در خط دفاع هم از بازیکنانی چون ادر میلیتائو، دنی آلوز، مارکینیوش، الکس ساندرو و تیاگو سیلوا بهره میبرند.
در خط هافبک هم ستارگانی نظیر کاسمیرو، فابینیو، فرد، برونو گیمارش، اورتون ریبیرو و لوکاس پاکتا آماده به خدمت هستند. همچنین نیمار و وینیسیوس در بال چپ و آنتونی و رافینیا در بال راست نیز میتوانند بار حملات برزیل را در این تورنمنت به دوش بکشند. در نهایت گابریل ژسوس، گابریل مارتینلی و رودریگو نیز در نوک پیکان این تیم پرستاره قرار خواهند گرفت. هواداران فوتبال برزیل در سرتاسر جهان بسیار امیدوار هستند که با هدایت تیته و پس از 20 سال که در قارۀ آسیا به آخرین عنوان قهرمانی خود در جام جهانی رسیدهاند، باز هم در این قاره به ششمین جام زرین خود در این تورنمنت مهم فوتبالی دست یابند.