برگی از تاریخ جام جهانی، عنوان مطالب دنباله دار اختصاصی طرفداری است که کتاب تاریخ جام جهانی را ورق زده و مهم ترین اطلاعات و وقایع آن را مرور میکند و تا روزهای منتهی به جام جهانی 2022، در کنار شما خواهد بود.
اختصاصی طرفداری | هجدهمین دوره جام جهانی از 9 ژوئن تا 9 جولای در کشور آلمان برگزار شد. ژرمن ها برای اولین بار از سال 1974 موفق شدند میزبانی مهم ترین رقابت فوتبالی را به دست بیاورند، آن هم با شکست انگلیس، مراکش و آفریقای جنوبی. در مورد چگونه میزبان شدن آلمان ها حواشی زیادی به وجود آمد اما آفریقای جنوبی در نهایت رقابت نهایی را به ژرمن ها واگذار کرد و برای میزبانی، مجبور شد 4 سال دیگر انتظار بکشد. 197 تیم در رقابت های مقدماتی برای دریافت بلیت آلمان مبارزه کردند تا بتوانند در اولین جام جهانی اروپایی هزاره جدید حاضر شوند. در همین دوره بود که سهمیه قهرمان جهان پس از 72 سال برچیده شد و برزیلی ها مجبور شدند در دور مقدماتی شرکت کنند. آلمان در نهایت همراه با 31 تیم دیگر شرکت کننده جام جهانی 2006 را برگزار کرد. هشت کشور در این دوره از مسابقات، اولین حضور خودشان در جام جهانی را تجربه کردند؛ اسامی آنها را در ادامه می خوانید: آنگولا، ساحل عاج، جمهوری چک، غنا، توگو، ترینیداد و توباگو، اوکراین و صربستان - مونته نگرو.
آلمان با تیمی به مراتب بهتر و پرستاره تر از جام جهانی 2002 از این رقابت ها میزبانی کرد. برزیل با مربع مخوف آدریانو، رونالدینیو، کاکا و رونالدو نازاریو و با عنوان مدافع قهرمانی به آلمان سفر کرد. فرانسه پرستاره تیری آنری، ترزگه، ویرا و تورام را در آخرین جام جهانی زین الدین زیدان به میدان فرستاد. ایتالیایی ها با حضور مدافعان و مهاجمان مطرحی همچون کاناوارو، نستا، دل پیرو و فرانچسکو توتی همراه با بوفون در اوج وارد رقابت ها شدند. انگلیس روی لمپارد و استیون جرارد حساب ویژه ای باز کرده بود، آرژانتین تیمی جوان که شامل لیونل مسی هم می شد را تحت هدایت خوزه پکرمن راهی رقابت ها کرد، پرتغال پس از ناکامی در فینال یورو 2004 با ستارگانی همچون دکو، فیگو و کریستیانو رونالدوی جوان به جام جهانی آمد. اسپانیا هم به آرامی در حال شکل دادن نسل طلایی اش بود و بسیاری از ستون های ترکیب لاروخا، در همین مسابقات اولین جام جهانی خودشان را تجربه کردند. همه چیز محیای برگزاری یک جام جهانی به یاد ماندنی در خاک آلمان شده بود.
پوستر رسمی، لوگوی مسابقات و توپ مسابقات جام جهانی 2006
تیمهای شرکت کننده در جام جهانی 2006
- آلمان (میزبان)
- انگلیس
- برزیل
- مکزیک
- فرانسه
- ایتالیا
- آرژانتین
- پاراگوئه
- تونس
- اکوادور
- ساحل عاج
- استرالیا
- غنا
- آنگولا
- توگو
- هلند
- سوئد
- کرواسی
- چک
- پرتغال
- لهستان
- سوئیس
- اوکراین
- آمریکا
- کره جنوبی
- ژاپن
- کاستاریکا
- ایران
- عربستان
- ترینیداد و توباگو
- صربستان و مونته نگرو
مقام اول، دوم، سوم و چهارم در جام جهانی 2006
- ایتالیا
- فرانسه
- آلمان
- پرتغال
گلزنان برتر جام جهانی 2006
- میروسلاو کلوزه از آلمان (5 گل)
- هرنان کرسپو، مکسی رودریگز، رونالدو نازاریو، تیری آنری، زین الدین زیدان، لوکاس پودولسکی، فرناندو تورس و داوید ویا (همگی 3 گل)
شهرها و ورزشگاههای جام جهانی 2006
- المپیا اشتادیون (برلین)
- زیگنال ایدونا پارک (دورتموند)
- آلیانتس آرنا (مونیخ)
- مرسدس بنز آرنا (اشتوتگارت)
- فلتینس آرنا (گلزن کرشن)
- کومرز بانک آرنا (فرانکفورت)
- اچ دی آی آرنا (هانوفر)
- ردبول آرنا (لایپزیش)
- فریتز والتر (کایزرسلاترن)
- گروندیش (نورنبرگ)
- راین انرژی اشتادیون (کلن)
- ایمچ آرنا (هامبورگ)
میانگین تماشاگر در هر بازی: 52491 نفر
قالب برگزاری مسابقات جام جهانی 2006
8 گروه متشکل از 4 تیم، تیم های اول و دوم هر گروه به مرحله حذفی رسیدند و به صورت ضربدری با تیم های اول و دوم گروه های دیگر مرحله یک هشتم نهایی را برگزار کردند. مسابقات به صورت تک حذفی و تا مشخص شدن قهرمان ادامه پیدا کرد. ضمن این که بازی رده بندی هم برگزار شد.
اتفاقات جام جهانی 2006 - مرحله گروهی
پرگل ترین افتتاحیه تاریخ ادوار جام جهانی میان آلمان میزبان و کاستاریکا برگزار شد و با برتری 4-2 ژرمن ها به پایان رسید. فیلیپ لام هم اولین گل جام را به ثمر رساند.
ترینینداد و توباگو که می توانست بابت تساوی مقابل سوئد به اندازه کافی جشن بگیرد، مقابل انگلیس هم تا آستانه کسب یک امتیاز پیش رفته بود اما پیتر کراچ و استیون جرارد مقاومت تیم تازه وارد را شکستند.
پس از این که قرعه مرحله گروهی مشخص شد، همه در انتظار تقابل جذاب هلند و آرژانتین بودند؛ دو تیمی که قرار بود برای چهارمین بار در تاریخ جام جهانی مقابل هم صف آرایی کنند؛ تقابل های قبلی بسیار زیبا بودند و همه مناظر یک جشن فوتبالی بودند. با این حال این بازی برخلاف انتظارات گلی نداشت و هر دو تیم با پیروزی مقابل دو تیم دیگر گروه یعنی صربستان و ساحل عاج، راهی مرحله یک هشتم نهایی شدند؛ آرژانتین صدرنشین شد چون تفاضل گل بهتری داشت.
پرتغال که این بار برای نتیجه گرفتن در جام جهانی مصمم بود، در تمام بازی های مرحله گروهی پیروز شد تا ناکامی 2002 را فراموش کند. آنگولا در اولین حضور خودش در جام، عملکرد خوبی داشت و شکست مقابل کشوری که قبلا مستعمره اش بودند، تنها شکست آنها در این تورنمنت بود. شکستی که با گل پائولتا (بهترین گلزن تاریخ تیم ملی پرتغال تا آن زمان) رقم خورد.
در گروه ایتالیا، تنها آمریکا موفق شد دروازه بوفون را باز کند، گلی البته گل به خودی هم بود. با این حال آتزوری مشکلی برای صعود نداشت و به عنوان صدرنشین راهی یک هشتم نهایی شد. غنا در اولین حضورش موفق شد چک پرمهره را شکست دهد و پس از نیجریه و سنگال، سومین تیم آفریقایی شد که در اولین حضورش در جام جهانی، به مرحله حذفی می رسد.
کره جنوبی که در جام جهانی 2002 نشان داده بود راه متوقف کردن بزرگان را می داند، این بار در مرحله گروهی موفق شد فرانسه را متوقف کند اما این نتیجه خوب حاصلی در پی نداشت. سوئیس در نهایت بدون گل خورده صدرنشین این گروه شد.
اسپانیا باز هم به مانند جام جهانی 2002 همه بازی های مرحله گروهی را با پیروزی پشت سر گذاشت. برد بزرگ آنها مقابل تیم آندری شوچنکو و اوکراین بود. با این حال این شکست مانع از صعود اوکراینی ها به عنوان تیم دوم گروه نشد.
اتفاقات جام جهانی 2006 - یک هشتم نهایی
اکوادور در دومین حضورش در جام جهانی همه را غافلگیر کرد و با دو پیروزی در مرحله گروهی راهی یک هشتم نهایی شد. در بازی این مرحله، اکوادوری ها گرفتار تیم باتجربه انگلیس شدند و البته به راحتی هم تسلیم نشدند، شاید اگر کاشته دیوید بکام نبود، اکوادور باز هم به رویابافی ادامه می داد. سه شیرها در نهایت این بازی را 1-0 بردند.
خشن ترین بازی تاریخ جام جهانی، مسابقه میان پرتغال و هلند بود. والنتین ایوانوف، داور روس این بازی 16 کارت زرد و قرمز به بازیکنان دو تیم نشان داد. این بازی پربرخورد که همه جور صحنه اکشن داشت، در نهایت با نتیجه 1-0 به سود پرتغالی ها تمام شد. هلندی که جام جهانی 2002 را از دست داده بود، در این جام هم به توفیق خاصی نرسید.
استرالیا اولین حضور خودش را در مرحله حذفی تجربه می کرد و بدشانس بود که به ایتالیای شکست ناپذیر لیپی برخورد کرد. بازی حدود 90 دقیقه بدون گل مانده بود و ماتراتزی هم دقیقه 50 از زمین بازی اخراج شده بود؛ با این حال استرالیا نتوانست گلزنی کند. در نهایت در آخرین لحظات بازی، آتزوری یک ضربه پنالتی به دست آورد و توتی آن را به گل تبدیل کرد. گاس هیدینک پس از به نیمه نهایی رساندن هلند و کره جنوبی به نیمه نهایی طی دو جام جهانی قبلی، نتوانست با استرالیا این کار را تکرار کند؛ اتفاقی که قطعا ناکامی نیست!
در دیگر بازی های جالب این مرحله، آرژانتین به سختی مکزیک را از پیش رو برداشت، فرانسه اسپانیای جوان را با یک کامبک عالی شکست داد و برزیل هم بدون دردسر از سد غنا گذشت.
اتفاقات جام جهانی 2006 - یک چهارم نهایی
فصل دوم سریال آلمان و آرژانتین در جام جهانی اینجا شروع شد. دو تیمی که تکراری ترین فینال تاریخ جام جهانی را برگزار کرده اند، در برلین مقابل هم صف آرایی کردند. آخرین جدال دو تیم در فینال جام جهانی 1990 رقم خورده بود، جایی که ژرمن ها جام سوم را بالای سر بردند. آرژانتین با انگیزه انتقام و گل آیالا پا به زمین گذاشت. آلمان ها طبق معمول در کمال خونسردی کار را ادامه دادند و در آخرین لحظات بازی، توسط کلوزه آقای گل کار را به تساوی کشاندند. بازی به ضربات پنالتی کشیده شد، جایی که هیچ کدام از دو تیم پیش از آن شکستی در جام جهانی نداشته بودند اما برای هر چیزی یک اولین بار وجود دارد! در ضربات پنالتی، ینس لمن به لطف کاغذی که در جورابش قایم کرده بود، جهت ضربه همه بازیکنان آرژانتین را درست تشخیص داد و در نهایت آلمان با پیروزی به نیمه نهایی رسید.
سومین جدال تاریخ پرتغال و انگلیس در جام جهانی همین مرحله برگزار شد؛ یکی از خاص ترین بازی های این تورنمنت. بازی در 120 دقیقه گلی نداشت اما دعوای میان دو بازیکن منچستریونایتد یعنی کریستیانو رونالدو و وین رونی، تنش را بسیار بالا برد. با این حال انگلیس مثل همیشه محکوم به شکست در ضربات پنالتی بود، پنالتی زنان ماهری چون استیون جرارد و فرانک لمپارد پنالتی خراب کردند و در نهایت پرتغال به نیمه نهایی رسید.
برزیل - فرانسه 8 سال پس از فینال استاد دو فرانس دوباره به هم رسیدند. آیا برزیل مقابل گربه سیاه همیشگی اش موفق شد؟ آیا نمایش فردی بهتری از زیدانِ آن بازی سراغ دارید؟ جواب هر دو سوال منفی است! تک گل تیری آنری پاسخی از سوی برزیلی ها در پی نداشت و خروس ها به نیمه نهایی رفتند. در دیگر بازی این مرحله، ایتالیا مقابل اوکراین به راحتی پیروز شد.
اتفاقات جام جهانی 2006 - نیمه نهایی
هر چهار تیمی که در نیمه نهایی حضور داشتند، اروپایی بودند و همه انتظار اولین فینال تمام اروپایی از سال 1982 را می کشیدند. نیمه نهایی اول میان دو دشمن برگزار شد. آلمان هیچ وقت پیش از این موفق به شکست ایتالیا در بازی های رسمی نشده بود و می خواست انتقام فینال 82 را بگیرد. این بار اما گلی در وقت های عادی به ثمر نرسید. کار به وقت های اضافه کشید و ناگهان گروسو، گروسو، گل دی گروسو، گل دی گروسووو! دل پیرو سطل آب یخ دوم را روی سر تماشاگران حاضر در زیگنال ایدونا پارک ریخت و آتزوری راهی فینال شد.
پرتغال که به هدف رویایی اش نزدیک شده بود، برای اولین بار در تاریخ جام جهانی مقابل فرانسه قرار گرفت. سد فرانسه بیش از حد برای پرتغالی ها محکم بود . پنالتی زیدان، فرانسه را به فینال برلین رساند. پرتغالی ها برای دومین بار در طول تاریخ حذف از جام جهانی را در مرحله نیمه نهایی تجربه کردند.
اتفاقات جام جهانی 2006 - فینال
فرانسه و ایتالیا پیش از این بارها مقابل هم قرار گرفته بودند اما این اولین بازی تاریخ دو تیم در فینال جام جهانی بود؛ دومین فینال تاریخ فرانسه و ششمین فینال تاریخ ایتالیا. این همچنین چهارمین فینال تمام اروپایی تاریخ جام جهانی هم بود؛ اولین از سال 1982 و اولین فینالی که از سال 1978، برزیل یا آلمان یک پای آن نبودند!
زین الدین زیدان، رهبر فرانسوی ها خیلی زود تیمش را با پنالتی زیبایش پیش انداخت اما ماتراتزی خیلی زود کار را به تساوی کشاند. با این حال زیدان و ماتراتزی به خاطر گلزنی نماد این فینال نیستند. شوکه کننده ترین اتفاق فینال های جام جهانی در وقت های اضافه این بازی رخ داد، زمانی که ماتراتزی به زیدان توهین کرد و اسطوره فوتبال فرانسه سینه او را با ضربه سر هدف گرفت. زیدان اخراج شد و بازی به ضربات پنالتی رفت. در ضربات پنالتی باز هم این نام گروسو بود که با فریاد گزارشگرهای ایتالیایی شنیده شد؛ پنالتی این بازیکن چهارمین قهرمانی جهان را به آتزوری هدیه داد.
میروسلاو کلوزه کفش طلای این تورنمنت را به خودش اختصاص داد، زین الدین زیدان بهترین بازیکن مسابقات شد، دستکش طلا به جیجی بوفون رسید و لوکاس پودولسکی هم اولین جایزه بهترین بازیکن جوان را از آن خودش کرد.
ترکیب فینالیست های جام جهانی 2006