این یادداشت که یازدهمین قسمت از سری یادداشتهای معرفی تیمهای حاضر در جام جهانی است، مروری بر تاریخ سیاسی، عملکرد گذشته و تیم اعزامی مکزیک به جام جهانی 2022 قطر خواهد داشت.
اختصاصی طرفداری| مکزیک یکی از نامهای شناخته شدۀ دنیای فوتبال به حساب میآید و معمولا به حضور آنها در تورنمنت مهمی چون جام جهانی عادت کردهایم. جام جهانی 2022 قطر هفدهمین حضور آزتکها در این رقابتها به حساب میآید و باید دید آیا بازیکنان این تیم بالاخره قادر خواهند بود که طلسم ناکامیشان در مراحل بالاتر جام جهانی و حضورشان در مرحلۀ یک چهارم نهایی را پس از 36 سال بشکنند یا خیر؟
تاریخ سیاسی مکزیک
مکزیک سرزمینی در آمریکای شمالی است که از فرهنگ و قدمتی بالا در بین کشورهای قاره آمریکا و جهان برخوردار است. "استادوس یونیدوس مکزیکانوس" نام رسمی کشور مکزیک به معنای ایالت متحد مکزیک است که این اسم پس از نام پایتخت آن یعنی شهر مکزیکوسیتی بر روی این کشورگذاشته شد. مکزیک با 130 میلیون نفر جمعیت، در رده دهم پرجمعیتترین کشورهای دنیا قرار داشته و پس از ایالات متحده امریکا و برزیل، در رده سوم پرجمعیتترین کشورهای قاره آمریکا قرار دارد. مکزیک پرجمعیتترین کشور اسپانیایی زبان جهان نیز محسوب میشود و در تولید نقره، رتبه اول دنیا را به خود اختصاص داده است. پایتخت این کشور، شهر مکزیکوسیتی است که به عنوان بزرگترین شهر این کشور و همچنین مهمترین مرکز سیاسی، فرهنگی، آموزشی و اقتصادی مکزیک به حساب میآید. جمعیت این کلان شهر نزدیک به 9 میلیون نفر بوده و بد نیست بدانید که ازدواج همجنسگرایان در سال 2010 در این شهر قانونی اعلام شد. در سدههای 14 تا 16 میلادی که آزتکها بر قسمتهایی از این کشور مسلط بودند، پایتخت باستانی مکزیک "تنوچتیتلان" نامیده میشد. اسپانیاییها پس از فتح این منطقه در سده شانزدهم میلادی، تنوچتیتلان را خراب کردند و روی ویرانههای پایتخت آزتکها، مکزیکوسیتی امروزی را بنا نهادند.
مکزیکوسیتی مطابق معماری شهرهای اسپانیایی و برای یادبود آن شهرها طراحی و ساخته شد. مکزیک با 1,964,375 کیلومتر مریع وسعت، سیزدهمین کشور وسیع جهان به حساب میآید. مکزیک در تولید نفت خام هم به مانند رتبه خود در جمعیت، دهمین کشور بزرگ دنیا محسوب شده و از کشورهای مهم نفتی جهان به شمار میرود. ذرت مکزیکی و موج مکزیکی، شاید مشهورترین چیزهایی باشند که از مکزیک وارد فرهنگ و زندگی ما شده است. در این کشور هنوز فقر، بیسوادی و کارتِل های مواد مخدر بیداد میکنند. یکی از عوامل شکوفایی رشد اقتصادی این کشور، همسایه بودن آنها با بزرگترین قطب اقتصادی دنیا، یعنی ایالات متحده آمریکاست. مکزیک مهد یکی از مهمترین تمدنهای دنیای باستان، تمدن آزتک بوده است. این کشور در سده شانزدهم میلادی توسط "هرنان کورتس" کشف شد و در سال 1519 تمدنهای بومی مکزیک از سوی اسپانیاییها مورد حمله قرار گرفتند. این کشور از سال 1521 تا جنگهای استقلال در سال 1810 مستعمره اسپانیا بوده است. مکزیک پرجمعیتترین، منطقه تحتالحمایه اسپانیا بود. پس از سه قرن استیلای امپراتوری اسپانیا، سرانجام در سال 1810 استقلالِ مکزیک از اسپانیا اعلام شد. مکزیک کشور هفتاد و دو رنگ است و بیش از 62 زبان و گویش مختلف دارد.
در سالهای اخیر سه کارگردان معروف مکزیکی با فیلم های خود، مخاطبان عام و خاص سینما را به سوی خود جلب کردهاند. فیلمهای آنها هم، جوائز پر شماری گرفته و هم در گیشه موفق بوده است. "آلخاندرو گونزالز ایناریتو" با فیلمهایی نظیر بِردمن و از گور برخواسته در دو سال پیاپی، برنده جایزه اسکار شود. "آلفونسو کوارون" نیز توانسته با فیلم جاذبه در سال 2013 اسکار بهترین فیلم و کارگردانی را ازآن خود کند و در آخر "گیرمو دل تورو" که توانسته با فیلم های فانتزی به مانند هزارتوی پن، تیغه 2، پسر جهنمی و حاشیه اقیانوس آرام و همچنین فیلم شکل آب، برنده اسکار شود. مکزیک مدفن نویسنده بزرگی به نام "گابریل گارسیا مارکز" است که برنده نوبل ادبیات برای رمان صد سال تنهایی در سال 1982 شده است. رمان صد سال تنهایی، اثری ماندگاری است که 30 میلیون نسخه از آن تاکنون در سرتاسر جهان به فروش رفته و به بیش از 30 زبان مختلف هم ترجمه شده است.
رکوردداران بازی و گل ملی مکزیک
لیست برترینهای آماری تاریخ مکزیک از حیث بازی ملی و گل را که به طور اختصاصی از سوی حسین خسروی برای طرفداری تهیه شده را مشاهده میکنید. توضیح اینکه ردیفهای کمرنگ مربوط به بازیکنان بازنشسته این تیم و ردیفهای پررنگ مربوط به بازیکنان فعال است.
در میان ملیپوشان فوتبال مکزیک نام دو بازیکن به عنوان رکوردداران بازی ملی این کشور به چشم میخورد. کلودیو سوارز، مدافع اسطورهای فوتبال مکزیک با 177 بازی که طی سالهای 1992 تا 2006 برای مکزیکیها انجام داده به همراه خوزه آندرس گواردادو رکورددار بازی ملی برای آزتکها به شمار میآیند. خوزه آندرس گواردادو هم 177 بازی ملی برای مکزیک انجام داده با این تفاوت که هافبک سرشناس مکزیکیها با 36 سال سن هنوز این فرصت را دارد تا بتواند به شمار بازیهای ملیاش در آینده بیفزاید. پس از این دو فوتبالیست سرشناس، رافائل مارکز مدافع مشهور این کشور و پاول پاردو با انجام 147 و 146 بازی در جایگاههای بعدی از این حیث قرار گرفتهاند. گفتنی است که در بین 10 بازیکن برتر مکزیک از نظر بازی ملی، تنها سه بازیکن هنوز در مستطیل سبز مشغول به بازی هستند و میتوانند در تورنمنت قطر 2022 و سایر رقابتهای مهم دیگر به شمار بازیهای خود در پیراهن مکزیک اضافه نمایند.
خاویر هرناندز سرشناس با 34 سال سن که هنوز هم قادر به بازی کردن با پیراهن کشورش در میادین بینالمللی است با 52 گل و از سال 2009 تاکنون رکورددر گلزنی برای فوتبال مکزیک به حساب میآید و این امید را دارد که بتواند در آینده نیز به شمار گلهای ملیاش اضافه نماید. خارد بورگتی و کواوتموک بلانکو نیز با زدن 46 و 38 گل در جایگاههای دوم و سوم از حیث گلزنی با پیراهن مکزیک قرار گرفتهاند. گفتنی است که در بین 10 بازیکن برتر مکزیک از نظر گل ملی، تنها سه بازیکن هنوز در مستطیل سبز مشغول به بازی هستند و میتوانند در تورنمنت قطر 2022 و سایر رقابتهای مهم دیگر به شمار گلهای خود با پیراهن مکزیک بیفزایند.
عملکرد مکزیک در جام جهانی
تیم ملی مکزیک تاکنون 17 بار در جامهای جهانی حضور داشته ولی با این تعداد حضور بالا، بهترین مقام این کشور تنها، حضور در مرحله یک چهارم پایانی در دو جام جهانی 1970 و 1986 بوده که اتفاقا در هر دوی آنها نیز میزبان بوده است. مکزیک پرافتخارترین تیم در جام ملتهای کونکاکاف بوده و توانسته در این مسابقات 10 بار به عنوان قهرمانی دست پیدا کند.
فوتبال برای اولین بار توسط کارگران معدن انگلیسی به مکزیک آمد. اسپانیاییهایی که از جنگ کشورشان فرار کرده بودند در سروسامان دادن به فوتبال مکزیک کمک زیادی کردند. تیم ملی مکزیک بهطور کلی فراز و نشیبهای زیادی در طول تاریخ خود داشته و این تیم و بازیکنانش از سابقۀ بالایی در فوتبال دنیا برخوردار بودهاند. اولین دورۀ حضور مکزیکیها در جام جهانی به اولین دورۀ این مسابقات در سال 1930 بر میگردد که در آن جام مکزیک در گروهی که شامل آرژانتین، فرانسه و شیلی بود، توفیق خاصی بدست نیاورد و با قرارگیری در جایگاه آخر گروه، وداعی زودهنگام با این رقابتها داشت. مکزیک همانطور که گفته شد در سالهای 1970 و 1986 میزبان دو جام جهانی بوده و بهترین عملکرد آنها نیز به همین مسابقات بر میگردد که سبزپوشان مکزیکی در هر دوی این جامها توانستند تا مرحلۀ یک چهارم نهایی صعود کنند. این تیم منطقۀ آمریکای شمالی پس از سال 1994 تاکنون یک پای ثابت تمام مسابقات جام جهانی بوده و در تمامی این رقابتها تنها موفق به صعود از دور گروهی شده و پس از آن با شکست در دور حذفی از این رقابتها کنار رفته است. مکزیک سرمربیهای سرشناسی را بر روی نیمکت خود در جام جهانی دیده که از جملۀ این مربیان میتوان به ریکاردو لاولپه، ایگناسیو ترللس و بورا میلوتینوویچِ صرب اشاره کرد.
آمار و ارقام مکزیک در جام جهانی
مکزیک در مجموع 16 دوره حضورش در جام جهانی، 57 مسابقه انجام داده که حاصل آنها 16 برد، 14 تساوی و 27 شکست بوده است. آنها 60 گل زده و 98 گل دریافت کردهاند و با مجموع 62 امتیاز، در رده چهاردهم جدول امتیازی تمام ادوار جام جهانی قرار گرفتهاند.
رافائل مارکز با 19 بازی در 5 دوره، رکورددار بازی در جام جهانی برای مکزیک است و پس از این مدافع سرشناس مکزیکی، خوزه آندرس گواردادو و خاویر هرناندز با انجام 12 بازی در ردههای بعدی قرار گرفتهاند. همچنین لوئیس هرناندز و خاویر هرناندز با 4 گل زده رکورددار گلزنی برای مکزیک در این رقابتهای مهم به شمار میآیند. لوئیس هرناندز هر چهار گلش را در جام جهانی 1998 فرانسه به ثمر رسانده در حالی که خاویر هرناندز این تعداد گل را در سه جام جهانی 2010 (دو گل)، 2014 (یک گل) و 2018 (یک گل) زده است. پس از این دو بازیکن، کواوتموک بلانکو و رافائل مارکز مشترکا با 3 گل در رده بعدی قرار گرفتهاند.
پیراهن و اسپانسر مکزیک در جام جهانی قطر
فوتبالیستهای مکزیکی در جام جهانی قطر با پیراهن همیشگی خود که سبز رنگ است پا به میدان خواهند گذاشت و پیراهن دوم آنها هم عمدتا به رنگ سفید/کرم همراه با یک پترن گرافیکی شلوغ برگرفته از نمادهای تمدن آزتک ارائه شده است. آنها برای اسپانسری پیراهنهای خود سراغ آدیداس رفتهاند و یکی از 7 کشور مسابقات هستند که با این برند مشهور آلمانی در جام جهانی بازی خواهند کرد.
مکزیک در جام جهانی 2022
تیم ملی فوتبال مکزیک با انجام 14 بازی و کسب 28 امتیاز پس از کانادایِ 28 امتیازی به عنوان تیم دوم و بالاتر از ایالات متحده از منطقۀ آمریکای شمالی راهی جام جهانی 2022 قطر شد. مکزیکیها با کسب 8 برد، 4 تساوی و 2 شکست جواز حضور در جام جهانی قطر را کسب کردند و دو شکست آنها در این رقابتها برابر آمریکا با حساب 2-0 و کانادا با نتیجۀ 2-1 رقم خورد و بهترین پیروزی آنها نیز برد 3-0 برابر هندوراس بوده است. میتوانید روند نتیجهگیری و صعود این تیم در جریان بازیهای مقدماتی جام جهانی قطر را به تفصیل در تصویر مشاهده کنید.
مکزیک از جام جهانی 1994 آمریکا تا به الان یک پای ثابت تمامی رقابتهای جام جهانی بوده ولی در تمامی این مسابقات تنها موفق به صعود از مرحلۀ گروهی و حذف در همان دور یک هشتم پایانی شده است. سرمربی مکزیک در جام جهانی قطر "تاتا مارتینو" سرمربی سابق تیم ملی آرژانتین و بارسلوناست که این سرمربی آرژانتینیتبار از سال 2019 سکان هدایت آزتکها را به دست گرفته است.
تیم ملی مکزیک در جام جهانی 2022 قطر در گروه سوم این مسابقات با تیمهای آرژانتین، عربستان سعودی و لهستان قرار گرفته و با توجه به کیفیت و نوع فوتبالی که از این تیم سراغ داریم، میتوانیم امیدوار به صعود آنها از مرحلۀ گروهی باشیم. اما آنچه که حائز اهمیت است، طلسم شکنی مکزیکیها در دور یک هشتم نهایی این رقابتهاست و باید دید که آیا آنها بلاخره موفق خواهند شد تا پس از 36 سال به دور یک چهارم پایانی این مسابقات صعود و حضور در جمع هشت تیم پایانی را تجربه کنند یا خیر؟
همچنین بیشتر بخوانید
مکزیک در جام جهانی 2018 / از بزرگترین هرم دنیا تا خارابه تاپاتیو