تنها دو هفته از آغاز مسابقات لیگ برتر والیبال گذشته، اما اعتراضها به داوری بسیار زیاد بوده است.
به گزارش طرفداری، والیبال مانند فوتبال، روزهای پرالتهابی را پشت سر میگذارد. در حالی که لیگ برتر والیبال، فقط دو هفته را پشت سر گذاشته، اعتراضها به داوری شدت یافته و کمیته داوران این فدراسیون تحت فشار قرار گرفته است.
مهمترین نکتهای که سبب شده اعتراضها در لیگ برتر فوتبال، پایانی نداشته باشد، نبود کمکداور ویدئوی یا همان ویایآر است. زیرساختهای لازم برای تجهیز داوران به این سیستم در ایران تاکنون فراهم نشده و هفتهای نیست که تیمی علیه داوران بیانیه ندهد و پنالتیهای گمشده تیمش را طلب نکند.
در والیبال نیز ویدئوچک مدتهاست در جهان فراگیر شده و بینندگان تلویزیونی در مسابقات بینالمللی شاهد نمایش صحنههای آهسته به کمک تکنولوژی هستند، ولی در ایران، این سیستم فقط در مراحل نهایی و رقابتهای حساس به کار گرفته میشود، به همین دلیل تعداد زیادی از تیمهای حاضر در لیگ برتر والیبال به داوریها در دو هفته گذشته معترض بودهاند.
در یکی از مهمترین دیدارهای هفته دوم لیگ برتر، شهداب یزد در دو ست اول مقابل ایفاسرام اردکان پیروز شد. مدافع عنوان قهرمانی ست اول را با نتیجه 25 بر 13 به سود خود پایان داد، اما در ادامه کامبک خورد و 3 بر 2 باخت. در انتهای بازی، مسئولان و حتی بازیکنان شهداب به قضاوت داوران اعتراض داشتند و آنها را در شکست خود سهیم دانستند.
در حال حاضر ابراهیم فیروزی داور بینالمللی والیبال، ریاست کمیته داوران را بر عهده دارد، اما نقدی جدی به او وارد است، چرا که به دلیل قضاوت در رقابتهای برونمرزی، روزهای زیادی از سال را دور از ایران به سر میبرد و به همین دلیل امکان برنامهریزی و البته نظارت دقیق بر داوریهای لیگ را ندارد. او با اتهام چینش اشتباه داوران نیز روبرو است و گفته میشود مشورتپذیر هم نیست.
احتساب کیلومتری دستمزد داوران!
البته این ماجرا روی دیگری نیز دارد. داوران والیبال مانند قاضیان فوتبال به مبالغ دریافتی و حتی تأمین امکانات معترض هستند و اعتقاد دارند تفاوت زیادی میان آنها و ورزشکاران وجود دارد.
پیشتر بلیت سفر تیمهای داوری و نظارت به شهرهای مختلف توسط کمیته داوران تهیه میشد، اما در فصل جاری، فدراسیون تصمیم گرفته مبالغ پرداختی را بر اساس مسافت طیشده به داوران پرداخت کند! بدین ترتیب به ازای هر کیلومتر، هزار و 400 تومان به داوران پرداخت میشود و آنها باید هزینههای خود را مدیریت کنند.
نکته جالب اینجاست برخی از داوران ترجیح میدهند با خودروی شخصی و حتی اتوبوس به محل برگزاری مسابقات سفر کنند، چرا که در صورت تهیه بلیت هواپیما، نهتنها دستمزدی برای قضاوت دریافت نکردهاند، بلکه از جیب هم هزینه کردهاند!
همچنین سال گذشته برای قضاوت هر بازی در لیگ برتر 950 هزار تومان به داوران پرداخت میشد و در فصل جدید 20 درصد به این مبلغ اضافه شده که با احتساب تعداد بازیهایی که در طول فصل برگزار میشود، مجموعا رقم قابل توجهی نخواهد شد.
از سوی دیگر فدراسیون والیبال برای هر بازی ۳ ناظر فنی، داوری و ویژه در نظر میگیرد، اما افزایش تعداد ناظران در عمل، کمکی به افزایش کیفیت داوریها نکرده است. نکته قابل تأمل، گشت و گذار ناظران در سطح شهرها برای خرید سوغاتی در ساعات منتهی به آغاز بازی است. همچنین گفته میشود ناظران نهتنها به داوران اجازه استراحت نمیدهند، بلکه آنها را به رستوران میبرند تا کباب شتر بخورند!