روز هانگول (الفبای کره ای) یکی از تعطیلات رسمی و مهمترین رویدادهای تاریخی و فرهنگی در کره جنوبی به شمار میرود. این روز به عنوان روز هانگولنال نیز شناخته میشود.
روز هانگول روز ملی بزرگداشت اختراع و معرفی الفبای زبان کره ای توسط پادشاه سجونگ کبیر است. این روز 9 اکتبر در کره جنوبی و 15 ژانویه در کره شمالی ثبت شده است. 9 اکتبر هرسال به عنوان روز هانگول جشن گرفته میشود تا علاوه بر گرامیداشت دستاورد بزرگ پادشاه سجونگ، پیشرفت و گسترش زبان کره ای در جوامع بین الملل در دستور کار قرار گیرد. هانگول یکی از معدود سیستم های نوشتاری است که تاریخ ایجاد آن مشخص شده است.
تاریخچه هانگول:
بیشتر حروف الفبا در سراسر جهان منشأ مرموز و ناشناخته ای دارند. آنها به آرامی از تصاویر به نمادهایی تبدیل شدند که صداها را نشان می دهند.الفبای کره ای (هانگول) در بین الفبای پرکاربرد متفاوت و منحصر به فرد است و به جای تکامل، اختراع و عمدا ایجاد شده است.در طول قرن پانزدهم و قبل از اختراع هانگول مردم کره در درجه اول از حروف چینی کلاسیک در کنار سیستم های نوشتاری بومی که صدها سال قبل از هانگول وجود داشتند برای نوشتن استفاده می کردند. این حروف چینی با نام ( هانجا ) شناخته می شوند و هنوز هم گاهی اوقات در کره به ویژه در تقویم ها دیده می شوند.با این حال به دلیل تفاوت های اساسی بین زبان های کره ای و چینی و تعداد زیاد کاراکترهای مورد نیاز چینی برای یادگیری، نحوه نوشتن با استفاده از حروف چینی برای طبقات پایین که اغلب امتیاز تحصیل را نداشتند بسیار دشوار بود. بنابراین در سال 1443 پادشاه سجونگ تصمیم گرفت برای حل این مشکل الفبای منحصر به فردی به نام هانگول را ایجاد کند تا سواد را در بین مردم عادی ارتقا دهد.سرانجام با همکاری چندین تن از درباریان و دانشمندان در سال 1446 الفبای جدید (هانگول) به عنوان سیستم نوشتاری رسمی کره اعلام شد.
علیرغم تمام مزایای هانگول، در دوران سلسله چوسان هانگول تقریباً از بین رفت. نخبگان آن زمان می خواستند جایگاه خود را حفظ کنند و در نتیجه حروف چینی را تنها راه واقعی برای نوشتن می دیدند. در اوایل قرن شانزدهم، هانگول عملاً توسط پادشاه ممنوع شد و مراکز آموزشی که هانگول را آموزش می دادند تعطیل شدند. با این حال هانگول در قرن نوزدهم تجدید حیات کرد و به تدریج به دلیل نقش آن در ناسیونالیسم کره ای در طول اشغال کره توسط ژاپن رایج تر شد. حتی پس از اینکه کره استقلال خود را به دست آورد، همچنان از حروف چینی استفاده می شد. در روزنامه های دهه 1950 و 1960 ترکیبی از حروف چینی و هانگول دیده میشود. از دهه 1970 استفاده از حروف چینی کاهش یافت و امروزه تقریباً تمام متون به هانگول نوشته میشوند.برخلاف حروف چینی، یادگیری هانگول فوق العاده آسان است. از صامت ها، مصوت ها و هجاها تشکیل شده است. بسیاری از صداها با انگلیسی همپوشانی دارند.
در روز هانگول اغلب مردم از موزه پادشاه سجونگ که دقیقا در زیر مجسمه بزرگ طلایی پادشاه سجونگ واقع در میدان گوانگوامون رو به روی کاخ گیونگبوک گانگ در سئول قرار دارد بازدید میکنند.در داخل موزه چندین نمایشگاه، تاریخچه ایجاد هانگول و دیگر پیشرفتهای دوران سلطنت پادشاه سجونگ را توضیح میدهند. حکومت پادشاه سجونگ اغلب به عنوان یک دوره طلایی از تاریخ کره در نظر گرفته می شود، جایی که روشنگری و دانش به جای جنگ و تهاجم رویدادهای تعیین کننده آن زمان بودند . جای تعجب نیست که تصویر پادشاه سجونگ روی اسکناس ده هزار وون قرار دارد.
همچنین برنامه ها و رویدادهای متنوعی با نام سجونگ برای گسترش زبان کره ای در سراسر دنیا توسط دولت کره انجام میشود مانند تاسیس موسسه سجونگ برای آموزش زبان کرهای.