🌀 در تاریخ ۲۱ دسامبر سال ۱۹۸۹، نیکلای چائوشسکو، دیکتاتور کمونیست رومانی، تظاهرات گستردهای را جهت حمایت از حکومت خود در مرکز بخارست ترتیب داد.اروپا درگیر انقلابهای متعدد بود. چائوشسکو که از سال ۱۹۶۵ بر رومانی حکومت میکرد، میخواست از این طوفان در امان بماند. با این حال ۴ روز قبل در شهر تیمیشوارا، قیامی برپا شده بود (جالب اینکه در آن روز چائوشسکو به دعوت مقامات ایران به تهران آمده بود). چائوشسکو برای اثبات محبوبیت خود به رومانیاییها و مردم جهان این تظاهرات را ترتیب داد. طرفداران چائوشسکو حدود ۸۰ هزار نفر را به میدان مرکزی بخارست آوردند و از تمام رومانیاییها خواسته شد تا از هر کاری دست بکشند و به تلویزیون یا رادیو توجه کنند.
🌀 چائوشسکو روی بالکن مشرف به میدان قرار گرفت و رو به جمعیتی که ظاهراً هلهله میکردند، شروع به سخنرانی کرد. او هشت دقیقه از شکوه سوسیالیسم رومانیایی گفت. جمعیت هم به صورت تصنعی او را تشویق میکردند. بعد یک اتفاق عجیب افتاد. چائوشسکو داشت میگفت: «من میخواهم از بانیان و سازماندهندگان این رویداد بزرگ در بخارست تشکر کنم که آن را…» که ناگهان با چشمانی گشاده ساکت ماند و با ناباوری به جمعیت خیره شد. او هیچگاه جملهاش را کامل نکرد.
🌀یک نفر در جمعیت او را هو کرد. هنوز هم معلوم نیست چه کسی اولین بار جرأت این کار را پیدا کرد. اما بعد یک نفر دیگر چائوشسکو را هو کرد. ظرف چند دقیقه جمعیت داشت سوت میکشید، شعار میداد و فریاد میزد: «تیمیشوارا! تیمیشوارا!» او با هو کردنهای مردم و شعار «مرگ بر دیکتاتور» روبرو شد.
🌀همهی اینها داشت به صورت زنده از تلویزیون رومانی پخش میشد. سهچهارم جمعیت این کشور در برابر تلویزیون میخکوب شده بودند و قلبهایشان تند تند میزد. پلیس مخفی فوراً به رسانهها دستور توقف پخش داد، اما پرسنل تلویزیونی سر باز زدند. فیلمبردار دوربین را به سمت آسمان گرفت تا بینندهها نتوانند ترس را در چهرهی رهبران حزب که در بالکن ایستاده بودند، مشاهده کنند. صدا همچنان پخش شد. کل رومانی صدای هو کردن جمعیت را شنید. عکسالعمل چائوشسکو در برابر ماجرا این بود که توی میکروفن فریاد میزد: «الو! الو! الو!» انگار میکروفن بود که مشکل داشت!
🌀چائوشسکو سپس از جمعیت خواست که آرام باشند: «رفقا! رفقا! سکوت کنید، رفقا!» اما رفقا نمیخواستند ساکت باشند. رومانی کمونیست زمانی سقوط کرد که ۸۰ هزار نفر انسان حاضر در میدان مرکزی بخارست فهمیدند، قدرت آنها از پیرمرد کلاهخز پوشیدهی روی بالکن بیشتر است.
🌀 چائوشسکو سه روز بعد محاکمه و همان روز اعدام شد.جالبتر از نحوهی فروپاشی حکومت چائوشسکو، بقای این حکومت به مدت چندین دهه بود. چرا اکثریت مردم چندین دهه برای مرد روی بالکن دست میزدند و هر چه او میگفت را انجام میدادند؟