1ترکیه و یونان
در دهههای اخیر موضوعاتی همچون آبهای سرزمینی، نواحی اطلاعات پروازی، مناطق دریایی مورد مناقشه، مسلح کردن جزایر و نقض حقوق اقلیت تُرک در تراس؛ مناطق مسلماننشین یونان ازجمله مواردی است که غالباً موجب تنش بین آنکارا و آتن شده است. تمامی شواهد نشان میدهد که در آیندۀ نزدیک هیچ چشمانداز روشنی برای کاهش تنشهای بین دو کشور متصور نیست
ترکیه مدعی است که یونان 18جزیره ترکیه را اشغال کرده است که مهمترین ان جزیره کرت است
دو کشور سابقه درگیری خونین نظامی (جنگ قبرس و جنگ اسیای صغیر )در سالهای نه چندان دور را در کارنامه خود به ثبت رساندن
2پاکستان و هندوستان
به اعتقاد جغرافیدانان و استراتژیستها، کشمیر « قلب آسیا » است. این منطقه در شمال غربی شبه قاره هند قرار دارد. طبیعت کشمیر فوق العاده زیباست. پادشاهان ایرانی، کشمیر را ابتدای بهشت می نامیدند. در برخی از منابع آمده است که شاهان ایرانی بیشتر به خاطر منطقه کشمیر به دنبال تسلط بر هند بودند
بر اساس توافق نامه 1947 بریتانیا، منطقه شبه قاره هند بین دو کشور هند و پاکستان تقسیم شود و کشمیر که مسلمان نشین بودند قرار شد که به پاکستان الحاق شود. تا حدودی از این توافق اجرا شد اما در مورد کشمیر گفته می شود "گلاب سینگ". مهاراجه وقت کشمیر تحت کنترل هند بود، طی یک نامهای به مقامات بریتانیا از آنها خواست که وارد منطقه کشمیر شوند. زیرا به ادعای وی عشایر پاکستانی از اقوام تاتان این منطقه را اشغال کرده و شرارت میکنند. هویت این نامه محرز نشده. اما برخی از کارشناسان معتقدند که توطئهای بین هند و انگیس بود تا این منطقه را به این بهانه اشغال کنند و مانع از الحاق کامل کشمیر به پاکستان شوند. بعد از این اتفاق جنگ شدیدی در سال 1948 بین هند و پاکستان درگرفت
3روسیه و اوکراین
از نظر روسیه، هرگونه نزدیکی و عضویت جمهوری های سابق اتحاد جماهیر شوروی سابق در ناتو - که اوکراین نیز یکی از آنهاست - به منزله عبور از "خط قرمز" مسکو است.
اوکراین کشوری "دوپاره" محسوب می شود و در حالی که بخش غربی این کشور که به اروپا نزدیک تر است صنعتی تر بوده و طرفدار توسعه روابط و نزدیکی به اروپا و غرب است اما مردم بخش شرقی این کشور خود را به روسیه نزدیکتر می دانند.
همزمان با ناآرامی های داخلی اوکراین از اواخر سال 2013 و 3 ماهه نخست سال 2014 که به فرار یانوکویچ به مسکو انجامید، گروه هایی شبه نظامی در شرق اوکراین (در 2 استان دونتسک و لوهانسک) علیه دولت مرکزی اوکراین سر به شورش برداشته و اعلام استقلال کردند.
از سوی دیگر دولت روسیه از فرصت استفاده کرد و با برگزاری یک همه پرسی در مارس سال 2014 شبه جزیره کریمه در جنوب شرق اوکراین را ضمیمه خاک خود کرد.
این همه پرسی که با حضور نیروهای روسیه برگزار شد، از سوی جامعه جهانی به رسمیت شناخته نشده است.
4اذربایجان و ارمنستان
ارمنستان با تمسک به اصل حق تعیین سرنوشت، مدعی است که اکثریت ارامنه ساکن در اراضی قره باغ طی یک همه پرسی به عنوان یک جمهوری خود مختار از جمهوری آذربایجان استقلال یافته اند؛
در برابر ادعاهای حقوقی ارمنستان، جمهوری آذربایجان با تمسک به اصل منع تکسب سرزمین از طریق زور و اصل احترام به تمامیت سرزمینی و حاکمیت کشورها، ارمنستان را به عنوان کشور اشغالگر شناسایی کرده است. به علاوه مطابق استدلال جمهوری آذربایجان، حق تعیین سرنوشت به کل یک ملت تعلق دارد و اگر همه پرسی ای برای استقلال جمهوری خود مختار قره باغ برگزار شده، بایستی در کل سرزمین های جمهوری آذربایجان برگزار می شد
شورای امنیت سازمان ملل متحد به عنوان نهاد حافظ صلح و امنیت جهانی در سال ۱۹۹۳ چهار قطعنامه در خصوص جنگ قره باغ صادر کرده است. بارها در قطعنامه های شورای امنیت بر حق حاکمیت ملی و تمامیت سرزمینی جمهوری آذربایجان و اشغالی بودن شهرهای تحت تصرف شبهه نظامیان ارمنی تاکید شده است.
5کره شمالی و چنوبی
کشور کره از سال ۱۹۱۰ پس از خلع پادشاه کره، مستعمره ژاپن بود و توسط ژاپن اداره میشد.
این ماجرا پس از جنگ امپراطوری ژاپن و امپراطوری روسیه در سالهای ۱۹۰۴ و ۱۹۰۵ روی داد که دو امپراطوری با اهداف مختلف از جمله مالکیت کره با یکدیگر جنگیدند.
حاصل جنگ جهانی دوم و شکست ژاپن، تقسیم کره (مستعمرهی ژاپن) به دو بخش بود.
سال ۱۹۴۵ در روزهای پایانی جنگ جهانی دوم، به ژاپن اعلام جنگ کرد و ارتش سرخ به سرعت نیروهای خود را وارد کره کرد تا کره را از سیطرهی امپراطوری ژاپن خارج کرده و به قلمرو کمونیستها ملحق کند.
به این ترتیب بخش شمالی کره توسط روسیه و بخش جنوبی توسط آمریکا اشغال شد. اگر چه هر دو طرف توسط نیروهای محلی اداره میشدند. اما عملاً کره زمین جنگ آمریکا و شوروی و چین بود
در سال ۱۹۵۰ حکومت کمونیستی کره شمالی جنگی را برای بازپس گیری جنوب کره آغاز کرد و آن را آزادسازی سرزمین پدری نامید.
روسیه و چین هم به سرعت به کمک کره شمالی آمدند. چین برای کمک آدم میفرستاد و روسیه هواپیماها و تجهیزات نظامی خود را روانهی میدان میکرد.
بلافاصله پس از آغاز پیشروی به سمت جنوب، آمریکا و سازمان ملل (که با حمایت آمریکا قطعنامهای علیه جنگ صادر کرده بودند) به کره جنوبی لشگرکشی کردند تا بتوانند از توسعه کمونیسم و ورود آن به جنوب (که قلمرو خود میدانستند) جلوگیری کنند.
کره شمالی تقریباً تمام کره را – جز بخشهای کوچکی – در اختیار گرفته بود و آمریکاییها برای بازپس گیری سئول هم هزینههای زیادی پرداخت کردند.
طی آن سه سال، عقب نشینی و پیشروی چند مرتبه تکرار شد و بیش از سه میلیون نفر (که حدود ۳۶۰ هزار نفر آنها آمریکایی بودند) جان خود را از دست دادند.
در نهایت، کره به دو کشور شمالی و جنوبی تقسیم شد و جهان هر دو کشور را به رسمیت شناخت.
6هند و چین
مشکل مرزی بین هند و چین از دهههای گذشته همواره یک معضل سیاسی و نظامی بین دو کشور بوده که در چند مورد نیز به درگیریهای خونین بین نیروهای دو کشور ختم شده است.
تاکنون چین و هند در زمینه حل مشکلات مرزی 5 توافقنامه طی سالهای 1993، 1996، 2005، 2012 و 2013 امضا کردهاند.
7چین و ژاپن
جزایر مورد مناقشه چین و ژاپن در دریای چین شرقی در اختیار ژاپن است. این جزایر را ژاپنی ها سنکائو و چینی ها دیائویو می نامند.
جزایر مذکور در فاصله ۱۹۰۰ کیلومتری جنوب غرب توکیو قرار دارند و از دیرباز محل مناقشه دو کشور چین و ژاپن بوده است و اختلافات بویژه از زمانی بالا گرفت که ژاپن در سال ۲۰۱۲ میلادی این جزایر را ملی اعلام کرد و اعتراضات سراسری علیه این کشور، چین را فراگرفت.
8ایران و امارات
اختلافات مرزی ایران و امارات بر سر سه جزیره است و هنگامی که به مالکیت ایران درآمد هنوز کشور امارات متحده عربی تأسیس نشده بود:
امارات متحده عربی همواره بر مالکیت دو جزیرهٔ ایران، با نامهای تنب کوچک (به عربی: تنب الصغری) و تنب بزرگ (به عربی: تنب الکبری)، واقع در خلیج فارس، مدعی بودهاست.
امارات متحده عربی همواره بر مالکیت جزیره ابوموسی واقع در خلیج فارس که مشاعا «و مشترکاً» به همراه ایران نظارت و اداره میشدهاست، اصرار ورزیدهاست. ایران از سال ۱۹۹۲ گامهایی را در جهت اعمال نفوذ بیشتر و کنترل یک سویه بر جزیره ابوموسی برداشتهاست. از اقداماتی که دال بر تسلط یک طرفه ایران است، میتوان به کاستن میزان دسترسی به این جزیره و افزایش قوای نظامی بر آن را نام برد.
ایران در رابطه با این مدعاها، از امارات متحده عربی به خاطر بازگذاشتن دست فرانسه در ایجاد یک پایگاه دائمی در خلیج فارس در منطقه مورد اختلاف، ناخشنود بوده و انتقاداتی داشتهاست.لازم است ذکر شود ایرانیان امارات نخستین دسته از مهاجرانی بودهاند که در کشور امارات متحده عربی، ساکن و مستقر شدهاند.
9قرقیزستان و تاجیکستان
مرز مارپیچ دو کشور تاجیکستان و قرقیزستان اغلب منطقه ای پرتنش است(1). البته تنش در مرز قرقیزستان و تاجیکستان که حدود 40 درصد آن از زمان استقلال دو کشور کماکان مشخص نشده، چیز جدیدی نیست(2). در تازه ترین اقدام خشونت آمیز مرزی، مرزبانان قرقیزستان و تاجیکستان درگیر شدند که گفته می شود با مسدود کردن بزرگراه استراتژیک قرقیزستان توسط سربازان تاجیک آغاز شد(3).
کمیته امنیت ملی تاجیکستان در بیانیه ای اعلام کرد که در نتیجه درگیری اخیر10 نفر از طرف تاجیکستان زخمی شدند که از این تعداد 6 نفر نظامی و 4 نفر غیر نظامی بودند. وزارت بهداشت قرقیزستان نیز اعلام کرد حداقل 11 نفر از شهروندان این کشور به دلیل جراحات تحت درمان هستند. ضمن اینکه نزدیک به 1500 شهروند قرقیزستان از روستاهای نزدیک محل درگیری در تقاطع استان سغد و استان باتکن(بادکند) در جنوب غربی قرقیزستان تخلیه شدند.
10ترکیه و سوریه
در سال 1391 حمله خمپارهای افراد مسلح به مناطق مرزی ترکیه که به کشته شدن ۵ تبعه ترک انجامید، تنش در روابط دمشق-آنکارا را وارد فاز جدیدی کرد
دراین حمله 5 شهروند ترک کشته و چندین نفر دیگر زخمی شدند، دمشق با انتشار این اخبار ضمن ابراز همدردی با خانوادههای قربانیان، اعلام کرد که این حمله را افراد ناشناس انجام دادهاند
این اغاز تیرگی شدید روابط ترکیه و سوریه بود