نبود VAR در ایران به ضرر داوران در فوتبال آقایان و بانوان شده است.
به گزارش طرفداری، باشگاه های فوتبال و هواداران تنها قربانی عدم راه اندازی سیستم کمک داور ویدیویی (VAR) در ایران نیستند. داوران فوتبال در بخش آقایان و بانوان را باید بازنده بزرگ عدم استفاده از VAR در داخل کشور دانست که به علت شرکت در دوره های آموزشی و دریافت لایسنس FIFA و عدم آشنایی و سابقه کار با سیستم VAR، از آسیا حذف شده اند.
به همین علت است که در مسابقات زیر ٢٣ سال ازبکستان، هیچ نماینده داوری از ایران حضور نداشت و در آینده هم عمده داوران ایرانی (به غیر از تعدادی داور انگشت شمار که از فدراسیون نا امید شده و با هزینه شخصی خودشان در خارج از کشور در دوره های آموزشی شرکت کرده اند) شانسی برای مشارکت در تورنمنت های آسیایی و بین المللی نخواهند داشت.
موضوعی که باعث خدشه جدی به اعتبار داوری فوتبال کشورمان شده است.
لیگ بیست و دوم، همچنان خبری از VAR نیست
لیگ بیست و دوم بزودی آغاز خواهد شد، ولی همچنان هیچ خبری از اقدامات فدراسیون برای راه اندازی سیستم VAR و بهره برداری از تکنولوژی های جدید (از جمله هدست های رادیویی) در کشور که لازمه برگزاری لیگ جوانمردانه است، منتشر نشده است. داورانی که خود قربانی عدم وجود var در کشور هستند، ولی باید یک فصل دیگر هم مورد هجمه قرار داشته و جنجال های بیشتری را تحمل کنند.
تعلل کمیته داوران
کمیته داوران در تمام فدراسیون های جهان مسئول راه اندازی سیستم VAR و برگزاری دوره های آموزشی مربوطه است، ولی کمیته داوران فدراسیون فوتبال ایران تا کنون هیچ نقش موثری حتی در مطالبه گری راه اندازی این سیستم نداشته است. در حال حاضر با توجه به وضعیت آشفته فدراسیون فوتبال و هیات رئیسه آن و با توجه به تعلل سرپرست و دبیرکل فدراسیون، نقش کمیته داوران فدراسیون بیش از هر زمان دیگری احساس می شود.
استعلام عجیب فدراسیون از وزارت ورزش برای راه اندازی سیستم VAR
فدراسیون منفعل، در حال حاضر توپ را به زمین حراست وزارت ورزش انداخته است و از وزارت ورزش درخواست کسب تکلیف و استعلام کرده است که با کدام شرکت بین المللی همکاری کند؟
رفتاری عجیب از فدراسیونی که مدعی است دولت نباید در فعالیت های آن دخالت کند، ولی زمانی که فدراسیون قصد نداشته باشد کاری را انجام دهد، آن موضوع را داوطلبانه به دولت ارجاع می دهد و تا اطلاع ثانوی وزارت ورزش را مسئول عدم راه اندازی سیستم VAR در کشور معرفی خواهد کرد.
در صورتی که در روال اداری مرسوم است که ابتدا فراخوان قانونی و شفاف توسط فدارسیون برگزار شود و پس از اینکه گزینه های توانمند داخلی و خارجی در این فراخوان شرکت کرده و تمایل خود برای همکاری را اعلام کردند، فدراسیون بررسی های کارشناسانه خود را انجام دهد و در نهایت استعلام های مربوطه فقط بر روی گزینه های محدود نهایی انجام شود. وگرنه بدیهی است که وزارت ورزش مسئول بررسی کلیه شرکت های موجود در جهان و معرفی شرکت مورد تایید به فدراسیون فوتبال نیست.
تلاش برای بومی سازی تکنولوژی و بررسی ماهیت شرکت های خارجی، دلیل تاخیر در راه اندازی VAR
برخی شنیده ها حاکی از این است که با توجه به پیشرفت های انجام شده توسط شرکت های داخلی برای بومی سازی تنها بخش هایی از سیستم های VAR، وزارت ورزش حامی جدی بومی سازی این تکنولوژی بوده و تا زمان مشخص شدن نتیجه فعالیت های شرکت های بومی، مجوز همکاری با شرکت های بین المللی برای فدراسیون صادر نخواهد شد و حتی پروسه بررسی ماهیت شرکت های خارجی توسط وزارت ورزش آغاز نخواهد شد.
موضوعی که اگر صحت داشته باشد، با توجه به پروسه بسیار طولانی، سخت گیرانه و گران قیمت تایید تکنولوژی توسط FIFA باعث معطل شدن نیاز های فوری فوتبال کشور خواهد شد و خسارت های زیادی را ایجاد خواهد کرد . و به نظر می رسد که راه حل صحیح آن است که به صورت موازی اقدامات تحقیق و توسعه شرکت های بومی به صورت همزمان با فعالیت شرکت های بین المللی مورد تایید FIFA پیش برده و پیگیری شود.
چرا که حتی اگر شرکت های بومی علاوه بر ساخت سیستم پخش آهسته تصاویر موفق به بومی سازی کامل نرم افزار های تخصصی از جمله VOL و GLT و سیستم شبیه ساز آموزشی شده و حق لایسنس فیفا و حق پوشش بیمه بین المللی به مبلغ 5 میلیون دلار را پرداخت کرده و گواهی تاییدیه تکنولوژی از FIFA دریافت کنند ، مدت زمان زیادی طول خواهد کشید که بعد از FIFA، اپراتور ها، داوران و مدرسین خارجی هم با سیستم بومی آشنا شده و پروسه آموزش داوران داخلی با سیستم بومی توسط مدرسین FIFA آغاز شود.
بیشتر بخوانید:
تاجیکستان صاحب VAR شد، ایران نه / حذف داوران ایرانی از آسیا