مطلب ارسالی کاربران
✅ سندروم استکهلم؛ ساز و کار دفاعی بدن در شرایط خطر
بدن ما کلا سعی می کنه که خودش رو با اوضاع مطابقت و سازگاری بده. ساز و کارهای مختلفی برای این سازگاری ها هست. مثلا چی؟ یکیش همین پینه بستن دست هاست.پوست دست سخت میشه برای محافظت بهتر چون بدن متوجه شرایط می شه.یا در حیوانات که استتار اتفاق میفته و...
یکی دیگه از این ساز و کارها برای محافظت بیشتر و آسیب کمتر سندروم استکهلم هست. یعنی چی؟ یعنی گروگان ها بعد از مدتی که از گروگانگیری می گذره به گروگان گیرشون و کسی که امنیت و سلامت اون ها رو به خطر انداخته علاقه پیدا می کنن! به اون فرد احساسات مثبت پیدا می کنن و حتی کارها و رفتارهای غلط اون فرد رو توجیه می کنن و از کارهاش دفاع می کنن و برعکس با کسانی که قصد نجات دادنشون رو دارن مخالفت می کنن و به اون ها احساسات منفی پیدا می کنن! از جمله با پلیس که قصد نجات افراد رو از اسارت و گروگان گیری داره، همکاری نمی کنن! این واکنش بدن ماس برای آسیب کمتر در شرایط خطر و اینکه اون التهاب کمتر بشه. چرا اسمشو گذاشتن سندروم استکهلم؟ چون برای اولین بار در سرقت و گروگان گیری تو یه بانک تو استکهلم دیده شد که طی اون سه زن و یک مرد به گروگان گرفته شدن و به جای همکاری با پلیس با گروگان گیراشون همکاری می کردن و حتی بعد از آزادی هم از گروگان گیرها دفاع می کردن. روانشناسی به نام نیل بیروت که با پلیس همکاری می کرد متوجه این موضوع شد و بعد از این اتفاق مطالعات بیشتری انجام شد و متوجه شدن که در بسیاری از گروگان گیریای دیگه هم این اتفاق میفته و فقط مختص اون گروگان گیری نبوده.
این نوع واکنشای دفاعی بدن در شرایط خطر دیگه ای هم اتفاق میفته. برای قربانیان آزار و تعرض جنسی هم در مغز حالتی به نام Freez شدن اتفاق میفته که به موجب اون قربانی بیشتر مقاومت نمی کنه تا آسیب کمتری ببینه و با اون رنج کنار بیاد.یعنی این نوع واکنش فقط مختص گروگان گیری نیست و تو موارد دیگه هم ما ممکنه حتی دفاع از آزاردهنده رو ببینیم.
دونستن این موارد باعث می شه که ما حداقل بتونیم بهتر قربانیان این مشکلات و خطرات رو درک کنیم و بهشون تهمت نزنیم و همدردی بهتری با اون ها داشته باشیم.