قبل این که برترین های قرن تاریخ استقلال معرفی کنم چند نکته بگم:
۱ این انتخاب ها نظر شخصی من بوده ولی تا حد امکان سعی کردم بهترینا رو انتخاب کنم.
۲ نظر شخصی شما هم محترم.
۳ صددرصد بودن کسایی که تو همه خطوط لایق بودن و اسم نبردن ازشون دلیل بر ضعف شون نیست.
۴ این تیم منتخب تاریخ استقلال نیس؛ برترین های استقلال تو هر پست (به ترتیب دروازه بان و دفاع و هافبک و مهاجم و سرمربی)
برترین دروازه بان قرن استقلال
ناصر حجازی
زنده یاد حجازی فوتبال خود را از تیم نادر تهران شروع کرد بعد از چند سال بازی در این تیم با چشمان تیز بین رایکوف در سال ۴۸ در حالی که ۲۰ سال بیشتر نداشت به تیم تاج اضافه شد و دروازه بان اول تاج شد... حجازی سال ها سنگربان تاج بود و با این تیم به افتخارات مهم رسید و توانست ملی پوش و مرد شماره یک تیم ملی هم شود.حجازی به علت مشکل با زنده یاد خسروانی چند سالی به شهباز پیوست و سپس بعد از انقلاب در سال ۵۹ دوباره به استقلال برگشت..حجازی بعد از ۶ سال بازی به ناچار و به دلیل مشکلات سیاسی از استقلال رفت و به تیم محمدان بنگلادش پیوست و در آن جا از فوتبال خداحافظی کرد. حجازی ۱۴۷ بار در درون دروازه استقلال ایستاد و در این تعداد بازی ۸۴ گل دریافت کرد و میانگین بسیار خوب ۰/۵۷ ثبت کرد. او همچنین ۶۲ بار برای تیم ملی ایران به میدان رفت.
حجازی سرانجام در ۲ خرداد ۱۳۹۰ به علت سرطان در سن ۶۲ سالگی درگذشت.
افتخارات زنده یاد حجازی
قهرمان جام باشگاههای آسیا در سال 1349 به همراه تیم تاج
کسب مقام سوم جام باشگاه های آسیا در سال 1350 به همراه تیم تاج
قهرمان چهار دوره جام باشگاههای تهران در سال های1347، 1348، 1350 و1351 به همراه تیم تاج
قهرمان مسابقات فوتبال باشگاههای ایران جام منطقهای 1349 به همراه تیم تاج
قهرمانی در لیگ فوتبال ایران جام تخت جمشید در سال 1353 به همراه تیم تاج
قهرمان دو دوره جام باشگاههای تهران در سال های 1362 و 1364 به همراه تیم استقلال تهران
برترین مدافع قرن استقلال
جواد زرینچه
زرینچه که فوتبال خود را از تیم بوتان شروع کرده بود در سال ۶۶ از تیم ژاندارمری به استقلال پیوست.
او با تصمیم زنده یاد پورحیدری که شاهین بیانی را به مدافع وسط برده بود، به سمت راست دفاع استقلال انتقال داده شد و بازی های درخشانی از خود به نمایش گذاشت.
زرینچه بعد از قهرمانی با استقلال در لیگ قدس از تیم جدا شد و به تیم کشاورز پیوست و شاید بزرگترین حسرت او حضور نداشتن در تیم قهرمان آسیا در سال ۷۰ باشد.
زرینچه بعد از سه سال دوری از استقلال و در مقطعی که استقلال با قانون عجیب فدراسیون و بی لیاقتی مدیران وقت خودش به دسته سه سقوط کرد به تیم بازگشت و به مدت ۱۰ سال در استقلال بازی کرد و به کاپیتانی استقلال هم رسید.
آخرین کاپیتان استقلال در فینال های آسیایی استقلال (تا به الان) جواد زرینچه است که مقابل جوبیلوایواتا ژاپن با حضور بیش از ۱۰۰ هزار تماشاچی در ورزشگاه آزادی قهرمانی را از دست داد.
زرینچه سال آخر بازی خود را در صباباتری سپری و از فوتبال خداحافظی کرد. زرینچه در مجموع ۱۴ سال ۳۰۴ بار برای استقلال بازی کرد و جزو ۵ بازیکنی است که بالای ۳۰۰ بازی در تاریخ استقلال انجام داده.
افتخارات زرینچه با استقلال
قهرمانی در لیگ قدس فصل ۶۹–۶۸ به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در لیگ آزادگان فصل ۷۷–۷۶ به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در لیگ آزادگان فصل ۸۰–۷۹ به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام حذفی ۷۵–۷۴ به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام حذفی ۷۹–۷۸ به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام حذفی ۸۱–۸۰ به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام باشگاههای تهران در سال ۷۰ به همراه استقلال تهران
برترین هافبک قرن استقلال:
علی جباری
علی جباری
علی جباری متولد ۲۹ تیر ۱۳۲۵. فوتبال خود را از تیم نادر شروع کرد بعد از ۱ سال بازی به راه آهن رفت و بعد از درخشش در راه آهن به تیم تاج پیوست.
سلطان علی جباری در زمان خودش به عنوان یک هافبک بازیساز و هافبک هجومی شم گلزنی بسیار بالایی داشت، گل میساخت و با پاس های جادویی خودش دلبری میکرد، اما او یک ویژگی داشت که حتی در میان فوتبالیست های امروزی ایران هم انگشت شمار است، در آن دوره اکثر هافبک های ایران یا پا به توپ بودند و تکنیک خوبی داشتند مانند اکبر افتخاری، علی پروین، داریوش مصفوی، حمید شیرزادگان، جمشید رهگذر و ... یا دارای قدرت بدنی بالا و شوت زنی دقیق و محکم بودند مانند محمود یاوری، غلام وفا خواه، جلال طالبی، حمید برمکی و ... اما سلطان علی جباری هر دو ویژگی را با هم داشت. هم دارای قدرت بدنی بالا و شوت زن بود و بازیکنی درگیر بود و هم بازیکن تکنیکی که جدال های تک به بک را به سادگی پیروز می شد. می شود نتیجه گرفت علی جباری اولین هافبک هجومی و هافبک راستی بود که در ایران این دو ویژگی را با هم داشت و به نوعی تلفیقی از دو ستاره بزرگ فوتبال ایران برمکی و شیرزادگان بود.
علی جباری علاوه بر آمار پاس گل بالا، اکثرا در کورس گلزنی با مهاجمین دوران خودش بود و این با توجه به پست سلطان جباری بی نظیر بود. آمار او در دربی ها نشان می دهد که در تاریخ دربی ها هیچ بازیکنی به اندازه او مجموعا روی گل ها چه به عنوان گلزن و چه به عنوان سازنده گل تاثیر نداشته است. (با ۵ گل رکورد دار مشترک با غلامحسین مظلومی در دربی ها و ۴ پاس گل و مجموعا تاثیر گذاری روی ۹ گل که به تنهایی رکورد دار است و از او می توان به عنوان دربی باز ترین بازیکن تاریخ استقلال نام برد.)
۲ فاکتور گلزنی و شوت های دقیق به همراه دریبلینگش او را بازیکنی ممتاز کرده بود و هواداران تاج برای اولین بار در تاریخ فوتبال ایران به یک بازیکن که جباری باشد لقب سلطان را دادند.
او خیلی زود به کاپیتانی استقلال رسید و پیراهن شماره ۸ معروف که بازوبند بر روی آستینش دوخته می شد در یاد ها مانده است. جباری ۱۰۸ بار به عنوان کاپیتان به میدان رفت.
هنوز عده زیادی معتقدند علی جباری برترین و بزرگترین بازیکن تاریخ استقلال است، علی جباری در تیم ملی هم افتخارات زیادی کسب کرد و هت تریک به یاد ماندنی او مقابل تایلند که در ۱۱ دقیقه، بازی دو هیچ باخته را با پیروزی سه بر دو عوض کرد و در پایان جام به همراه تیم ملی جشن قهرمانی گرفت در ذهن فوتبال دوستان قدیمی باقی مانده است. جباری خیلی زود بر خلاف همدوره های خودش در سن ۳۰ سالگی از فوتبال خداحافظی کرد و اگر بیشتر بازی می کرد، مسلما رکورد های بزرگی در تاریخ باشگاه می زد که شکستن آن خیلی سخت می شد.
جباری با ۳۷ بازی ملی و ۱۳ گل زده به کار خود در تیم ملی پایان داد و سپس سال بعد از رده باشگاهی خداحافظی کرد.
آمار او در استقلال ۱۸۳ بازی و ۹۲ گل زده بود که تا سال ها با این که هافبک بود اما لقب آقای گل تاریخ باشگاه را در اختیار داشت.
۳ دور قهرمانی در جام باشگاه های تهران
لیگ سراسری
تخت جمشید
قهرمانی در جام باشگاه های آسیا به عنوان کاپیتان از جمله افتخارات مهم سلطان علی جباری است. همچنین از سوی کنفدراسیون آسیا نشان طلای آسیا به پاس زحمات و فعالیت های ورزشی در زمان بازی به او اهدا شد.
برترین مهاجم قرن استقلال
غلامحسین مظلومی
متولد ۱۳۲۸ در بوشهر
مهاجم بوشهری تاج و استقلال در اواخر دهه ۴۰ و دهه ۵۰ برای این تیم توپ می زد.
زنده یاد مظلومی در ۱۴۰ بازی که برای استقلال به میدان رفت ۸۱ گل به ثمر رساند و اکنون چهارمین گلزن برتر تاریخ استقلال است. میانگین گلزنی 0.57 ثبت کرد.
او که از تیم تاج مسجد سلیمان به تاج تهران پیوست با سه دوره آقای گلی در تخت جمشید رکورد دار لیگ تخت جمشید است (دو دور پیاپی... دوره اول ۱۵ گل... دوره دوم ۱۰ گل ...دوره چهارم ۱۹ گل) همچنین با ۶۵ گل بیشترین گل در کل ادوار تخت جمشید متعلق به او است. مظلومی با ۵ گل زده در دربی به همراه علی جباری مشترکا بیشترین گل زده را بین استقلالی ها دارد.
زنده یاد مظلومی که در اواخر عمر با بیماری سرطان رو به رو شده بود سرانجام در ۲۸ آبان ۱۳۹۳ درگذشت.
افتخارات زنده یاد مظلومی با استقلال:
۱ قهرمانی لیگ تخت جمشید
قهرمانی جام باشگاه های تهران
قهرمانی جام باشگاه های آسیا
۳ دور آقای گلی جام تخت جمشید
آقای گلی جام ملت های ۱۹۷۶(مشترک)
آقای گلی جام باشگاه های آسیا ۱۹۷۰
آقای گل کل ادوار لیگ تخت جمشید (۶۵ گل)
آقای گل المپیک آسیایی در تهران
برترین سرمربی قرن تاریخ استقلال
منصور پورحیدری
همگان او را به نام پدر استقلال میشناسند.کسی که تمام زندگی خود را برای استقلال گذاشت.برای شناخت از اون نیازی به معرفی طولانی نیست.
زنده یاد پورحیدری در ۸ مقطع مختلف سرمربیگری استقلال بر عهده گرفت و با ۸ جام رسمی بعد از زنده یاد علی دانایی فرد پرافتخار ترین سرمربی تاریخ استقلال است.
اولین قهرمانی جام باشگاه های تهران در بعد از انقلاب برای استقلال توسط منصور پورحیدری به دست آمد.
در اولین لیگ سراسی بعد از انقلاب و در لیگ قدس منصور پورحیدری و شاگردانش بودن که در دیدار پایانی با غلبه بر رقیب سنتی فاتح جام شدند.
آخرین دوره لیگ آزادگان هم برای استقلال پورحیدری بود.
اما مهم ترین افتخار و دستاورد استقلال در چهل چهار سال گذشته قهرمانی آسیا در سال ۱۹۹۰ بود که تیم رویایی زنده یاد پورحیدری فاتح آن شد.
در دوره بعد مسابقات باز هم در آستانه تکرار قهرمانی بودن که در ضربات پنالتی مغلوب الهلال عربستان شدند.
افتخارات زنده یاد پورحیدری
۲ لیگ
۳ جام باشگاه های تهران
۲ قهرمانی جام حذفی
۱ قهرمانی جام باشگاه های آسیا
جای بزرگانی همچون اکبر کارگرجم و مجتبی جباری و حسن روشن و آندرانیک اسکندریان و در لیست خالیست اما سعی بر این بود کامل ترین و بهترینا انتخاب بشن.