انگلستان در قرن شانزدهم میلادی، شاهد اتفاقات عجیب زیادی بود. از به رسمیت نشناختن پاپ و همسران متعدد و اعدام های متعدد هنری هشتم گرفته، تا ظهور پروتستان ها و برگزاری دادگاه های تفتیش عقاید. اما بزرگترین اتفاق آن دوران، به قدرت رسیدن جین گری بود. نوه خواهر هنری هشتم. جین در حالی که 16 سال سن داشت ملکه بریتانیا شد و تنها 9 روز بعد، حکومت را به مری واگذار کرد. حال میخواهیم نگاهی داشته باشیم بر زندگینامه بزرگترین قربانی بازی های سیاسی حکام انگلستان در قرن شانزدهم. |
آغاز
جین بزرگترین فرزند دوک سافک، هنری گری و دوشس سافک فرنسیس برندون بود. در آن دوره، به دلیل اعتقادات و باور های مردم فرزند دختر نشانه ننگ بود و همچنین، به دلیل نبودن گزینه های متعدد برای جانشینی هنری هشتم اکثر خاندان های مهم و نزدیک به پادشاه انگلستان، تلاش میکردند تا با به دنیا آوردن فرزند پسر به یکی از گزینه های پادشاهی تبدیل شوند. خانواده گری نیز از این مسئله مبرا نبود اما تولد جین در اکتبر 1537 نقشه های آن هارا خراب کرد.
جین خیلی زود، بعد از تولدش توسط والدینش به پرستار سپرده شد. با اینکه در خاندان سلطنتی و طبقات بالای جامعه آن دوران، سپردن فرزند به پرستار امری عادی شمرده میشد، اما والدین جین به اون هیچ مهری نشان نمیدادند. او از همان سنین کم تحت آموزش مادرش قرار گرفت تا گزینه ای برای ازدواج با تنها گزینه جانشینی پادشاه، یعنی ادوارد ششم باشد. او طرز رفتار در دربار را از مادرش میآموخت و با کوچکترین اشتباه، به سختترین شکل مجازات میشد. جین همچنین از سه سالگی در دو زبان یونانی و لاتین، تحت آموزش یکی از معروفترین استادان آکسفورد، یعنی جان آیملر قرار گرفت. جین تحت نظر آیملر به این دو زبان علاقه بسیار نشان داد و همچنین با هوش سرشار خود، به سرعت مطالب را میآموخت. او در کنار زبان، ریاضیات و دروس دیگر را نیز فرا میگرفت. او تا نوجوانی مشغول تحصیل بود.
گرایش به مذهب پروتستان و رسیدن به تاج و تخت
در تابستان سال 1550، یعنی زمانی که او سیزده سال داشت و در سن ازدواج بود با خانوادهاش به لندن و دربار سفر کرد تا با ادوارد (ولیعهد) آشنا شود. اما به رغم آشنایی وی با ادوارد، او با شخص دیگری نیز آشنا شد. کاترین پار.
کاترین پار، که در آن زمان ششمین ملکه انگلستان در دوران هنری به حساب میرفت، بعد از دیدار با دوشس سافک و دختر نوجوانش یعنی جین شیفته او شد. کاترین و جین روزها را باهم میگذارندند و در باب مسائل مختلف صحبت میکردند. به علت مهری که پار به جین نشان میداد، جین بسیار به او علاقه داشت و تحت تاثیرش بود. کاترین قدرتمندترین پروتستان آن دوره انگلستان بود. او جین را با این مذهب آشنا کرد و جین نیز آن را پذیرفت. اما به دلیل مخالفت شدید هنری با این مذهب، تمامی این کار ها در خفا انجام میشد.
در دوره ای اتهامات شدیدی بر کاترین وارد شد اما به علت درخواست های متعدد وی از هنری و همچنین مهر هنری به او، کاترین از اعدام نجات یافت. بعد از مرگ هنری، کاترین خیلی زود با توماس سیمور ازدواج کرد و به کاخ چلسی نقل مکان کرد. بعد از این اتفاق، جین با اصرار کاترین راهی کاخ چلسی شد تا در آنجا با کاترین زندگی کند. او همچنین در آنجا با دو دختر هنری، یعنی الیزابت و مری که قبل و بعد مرگ پدرشان با کاترین رابطه نزدیک داشتند، رابطه برقرار کرد. در طول دوران زندگی جین با کاترین، او چندبار مورد تعرض توماس سیمور قرار گرفت و به همین دلیل زندگی چندان آرامی نداشت. دقیقا در دورانی که کاترین باردار بود. بعد از اطلاع کاترین از این موضوع او با شوهرش برخورد کرد اما بعدا اورا بخشید. جین دوباره آرامش خود را بازیافت اما مرگ ناگهانی کاترین بعد از زایمان، دوباره اوضاع روحی او را بهم ریخت. بعد از مرگ کاترین، والدین جین دلیلی برای ماندن جین در لندن نمیدیدند و وی دوباره به لستر برگشت.
در آن دوران جان دادلی، نخست وزیر ادوارد ششم با اطلاع از بیماری وی، سعی داشت فرزند خود یعنی گیلفورد دادلی را جانشین وی کند. او با پدر و مادر جین به صورت پنهانی نقشه ای کشید تا با دستکاری وصیتنامه پادشاه و برکناری مری و الیزابت از مقام ولیهدی و ولیعهد اعلام کردن خواهر زاده هنری، یعنی فرنسیس برندون و انصراف وی از حکومت، جین گری را به حکومت برساند و با ازدواج فرزندش با جین، به قدرت برسد. هر سه آنها نقشه را تایید کردند. جان دادلی خیلی زود این مطلب را به اطلاع پادشاه رساند و پادشاه نیز با تایید این موضوع و دستکاری وصیت نامه پادشاه اسبق (هنری هشتم) و مجبور کردن پارلمان به تایید آن، رسما جین را به مقام ولیعهدی رساند. بعد از مرگ ادوارد، مرگش تا چهار روز اعلام نشد تا مقدمات حکومت جین فراهم شود و بعد از چهار روز، یعنی در دهم جولای سال 1553 جین رسما ملکه انگلستان شد.
جین و شوهرش حین ملکه شدن وی
انصراف از حکومت و اعدام
او به هیچوجه آماده پذیرفتن حکومت نبود و همچنین میلی به این کار نداشت. زمانی که در حضور اعضای پارلمان، جین رسما ملکه اعلام شد او غش کرد! جین همچنین مایل به ازدواج با دادلی نبود و از وی تنفر داشت. به همین دلایل، او خیلی زود بعد از ادعای حکومت از طرف مری، اعلام کرد که پادشاهی را به او تحویل میدهد. در نهایت حکومت جین تنها 9 روز دوام داشت و در 19 جولای، مری یکم ملکه انگلستان شد.
جین در دادگاه
او خیلی زود به علت خیانت به برج لندن فرستاده شد و در آنجا زندانی شد. چند روز بعد، در دادگاه جین و همسرش به اعدام محکوم شدند. جین آماده دلیل دوستی قدیمی با مری، اطمینان یافت که این حکم صرفا برای راضی کردن عموم مردم و پارلمان بوده و به زودی توسط مری لغو میشود. اما فشار های وارده از طرف فیلیپ (نامزد مری و رئیس دادگاه تفتیش عقاید اسپانیا) و همچنین نمایندگان کاتولیک پارلمان، نتوانست حکم را لغو کند. مری تا جایی که امکان داشت، یعنی هفت ماه حکم را اجرا نکرد و از تمامی ظرفیت های قانونی انگلستان برای تبرئه مری استفاده کرد او همچنین با ارسال کشیشی کاتولیک به زندان جین، سعی داشت تا دوباره اورا به مذهب کاتولیک برگرداند اما کشیش موفق به انجام این کار نشد. در روز های پایانی زندگی جین، تنها دوست و همصحبت جین همان کشیش بود. در نهایت کارهای مری فایده ای نداشت و سرانجام در صبح روز 12 فوریه سال 1554 جین و شوهرش اعدام شدند.
جین در آخرین صبح زندگیاش برای آخرین بار یادداشتی از خود به جای گذاشت. او نوشت:" اگر گناهم نابخشودنی بود، لااقل جوانیام ارزش بخشش را داشت"
او با کشیش کاتولیک به جایگاه اعدام رفت و بعد از زدن چشم بند، سعی داشت سر خود را روی کنده چوبی محل اعدام قرار دهد اما کنده را پیدا نکرد! کشیش به جین کمک کرد تا این کار را انجام دهد و بعد از انجام تشریفات مرسوم (مثل بخشش جلاد و...) جین اعدام شد.
جین و کشیش حین اعدام
منابع: ویکیپدیای انگلیسی و کتاب خائن بیگناه، اثر آلیسون ویر.