مطلب ارسالی کاربران
یادی هم کنیم از سلطان علی جباری / منجی استقلال
به نام خدا
در این نوشته به زندگی نامه یکی از بهترین بازیکنان تاریخ فوتبال ایران می پردازیم.
آغاز فوتبال و تاج
سلطان علی جباری در تاریخ ۲۹ تیر سال ۱۳۲۵ در استان تهران متولد شد. جباری فوتبال خود را از سال ۱۳۴۲ در تیم پهلوان پور آغاز کرد. پس از چند ماه به تیم راه آهن پیوست و تا دو سال در این تیم ماند. او در سال ۱۳۴۴ به تیم تاج تهران پیوست. وی در تیم تاج شش جام به دست آورد. سلطان جباری تا سال ۱۳۵۴ در تاج بازی کرد و در این ۱۰ مجموعا از ۱۸۵ بازی ۹۲ گل به ثمر رساند. جباری در بازی های شهرآورد تهران ۵ گل و ۴ پاس گل داده است و از دید تاثیرگذاری و کاپیتانی رکورددار است. پست اصلی جباری هافبک هجومی بود و ویژگی های خیلی خوبی مانند تکنیک و شوتزنی و بازیسازی را داشت. جباری در سال ۱۳۴۹ زمانی که به همراه تاج سه گانه را به دست آورد افزون بر کاپیتانی یکی از بهترین گلزنان این تیم بود. جباری برای تاج همیشه یک رهبر و بازیکن موثر بود که محبوبیت زیادی نزد هواداران داشت. سلطان علی جباری سرانجام در سال ۱۳۵۴ از دنیای فوتبال خداحافظی کرد.
تیم ملی
جباری زمانی که فقط ۱۹ سال داشت به تیم ملی دعوت شد. نخستین افتخارش در تیم ملی در بازی های آسیایی ۱۹۶۶ بانکوک رخ داد زمانی که با درخشش خدابیامرز حجازی نایب قهرمان آن مسابقات شد. دو سال بعد در جام ملتهای آسیا ۱۹۶۸ قهرمان آسیا شدند. درخشش جباری در تیم ملی به ۵۰ سال پیش برمی گردد جایی که ایران از تایلند دو بر صفر عقب بود و سلطان جباری در هشت دقیقه سه گل زد و در واقع آن مسابقات در برای تیم ملی در آورد و در نهایت برای بار دوم قهرمان آسیا شد. پس از راه نیافتن به جام جهانی ۱۹۷۴ به همراه تیم ملی و با درخشش خدابیامرز مظلومی این بار قهرمان بازی های آسیایی شدند و پس از آن جباری از بازی های ملی خداحافظی کرد.
پس از فوتبال
زمانی که انقلاب شد همه چیز در کشور در همه زمینه ها دگرگون شد. پس از تعطیل کردن چند تیم فوتبال ماموران کمیته انقلاب به داخل باشگاه تاج ریختند و همه جام ها را(به جز چند جام) بردند و قصد داشتند تا تاج را نابود کنند. سلطان جباری و خدابیامرز پورحیدری و عنایت الله آتشی و هادی نراقی و رفقاشون با پیگری های مداوم و تلاش شبانه روز از این اتفاق جلوگیری کردند و نام تاج را به استقلال تغییر دادند. پس از تثبیت باشگاه استقلال علی جباری از مجموعه استقلال جدا شد. او که از فوتبال خداحافظی کرده بود، مسئولیتی را در باشگاه نپذیرفت. تا پانزده سال بعد که دوباره باشگاه با بحران روبهرو شد. در سال ۱۳۷۲ استقلال آنقدر با مشکلات زیاد دست و پنجه نرم می کرد که کاظم اولیایی مدیرعامل پیشین استقلال حال و روز آن سال های استقلال را ویرانه ای خواند. جباری برای احیا دوباره باشگاه استقلال برگشت و سرپرست شد. ایشان بلافاصله یوگنی سکوموروخوف را سرمربی کرد. بالاخره پس از مشکلات مادی و معنوی زیاد توانست دوباره این باشگاه پر طرفدار را از نابودی نجات دهد. در سال ۱۳۹۲ سلطان جباری به همراه خدابیامرز بهزادی و پروین بخاطر فعالیت های پس از فوتبال برای دریافت نشان طلایی AFC به کنفدراسیون فوتبال آسیا دعوت شدند.
![](https://s6.uupload.ir/files/۲۰۲۲۰۳۳۱_۱۲۴۸۲۲_vn0b.jpg)
افتخارات سلطان علی جباری💙🔥:
باشگاهی
تاج
قهرمان جام باشگاه های تهران ۴۸_۱۳۴۷
نایب قهرمان جام باشگاه های تهران ۱۳۴۸
قهرمان لیگ منطقه ای ایران ۱۳۴۹
قهرمان جام باشگاه های تهران ۱۳۴۹
قهرمان جام باشگاه های آسیا ۱۳۴۹
نایب قهرمان جام حذفی تهران ۱۳۴۹
قهرمان جام باشگاه های تهران ۱۳۵۰
مقام سوم جام باشگاه های آسیا ۱۳۵۰
قهرمان جام باشگاه های تهران ۱۳۵۱
نایب قهرمان جام تخت جمشید ۱۳۵۲
قهرمان جام تخت جمشید ۱۳۵۳
ملی
نایب قهرمان بازی های آسیایی ۱۹۶۶
قهرمان جام ملتهای آسیا ۱۹۶۸
قهرمان جام ملتهای آسیا ۱۹۷۲
قهرمان بازی های آسیایی ۱۹۷۴
فردی
بهترین گلزن تاج(استقلال) در بازی های شهرآورد با ۵ گل(مشترک با مرحوم غلامحسین مظلومی)
دریافت نشان طلایی از AFC
رکوردار بیشترین کاپیتانی در شهرآورد(۱۱ بار)
سه دهه بهترین گلزن تاریخ استقلال
گلزن ترین هافبک تاریخ استقلال
کاری از اتحادیه تاج کبیر
به قلم پدرام استقلالی✍