مطلب ارسالی کاربران
امپراتوری روم غربی چگونه نابود و متلاشی شد؟
مقدمه:
پس از اینکه در سال 395 میلادی، امپراتوری روم به دلیل مشکلات اجتماعی و اقتصادی به دو بخش شرقی و غربی تقسیم شد، بخش شرقی آن تحت نامِ امپراتوری بیزانس 1000 سال دوام آورد که نام پایتخت آن قسطنطنیه بود. نام قسطنطنیه از امپراتور کنستانتین بزرگ برگرفته شده است. در همان زمان، بخش غربی این امپراتوری که شامل سرزمین هایی در آفریقا و پرتغال، اسپانیا، فرانسه، ایتالیا و انگلستان میشد و پایتخت آن شهر میلان بود پس از 90 سال متلاشی و نابود شد. ولی پرسش برخی این است که چرا بخش غربی در کمتر از یک سده نابود شد ولی بخش شرقی آن 1000 سال دوام آورد؟
|
![](https://s6.uupload.ir/files/byzantine_empire_at_555_3tnz.png)
امپراتوری بیزانس در نهایت گستره خود در سال 555 میلادی
چگونگی دوام و پایداری امپراتوری بیزانس(روم شرقی)
مهمترین اقوامی که در کنار سرزمین های رومی در قرون وسطا بودند، ژرمن ها بودند. اگرچه امروزه نام ژرمن را با کشور آلمان و آلمانی ها می شناسیم ولی باید بدانید که مردمان ایتالیا، فرانسه، اسپانیا، هلند، انگلستان و ایالات متحده امریکا نیز ژرمن هستند. اما پرسش اصلی اینجاست که امپراتوری بیزانس چرا مانند امپراتوری روم غربی زود نابود نشد؟
پاسخ این است که چون امپراتوری بیزانس از اقتصاد، نیروی دریایی و ارتش نیرومندی برخورد دار بود، مسلمانان و ژرمن ها نتوانستند آن را نابود کنند. مسلمانان در زمان خلافت بنی امیه و بنی عباس تمام خاورمیانه و حتی بخش شرقی ترکیه امروزی(که از سرزمین های اصلی امپراتوری بیزانس بود) را نیز تصرف کردند(حتی انها موفق به فتح اسپانیا و پرتغال نیز شدند) اما موفق به نابود کردن امپراتوری بیزانس نشدند. سرزمین های دائمی امپراتوری بیزانس، یونان و بخش غربی ترکیه امروزی بودند ولی در زمان قدرت، انها بخش هایی در آفریقا و جنوب ایتالیا + بخش شرقی ترکیه را نیز در اختیار داشتند.
|
![](https://s6.uupload.ir/files/mapchart_map_y2x0mytg_csia.png)
قلمرو امپراتوری بیزانس در سال 526 میلادی
چگونگی نابودی و متلاشی شدن امپراتوری روم غربی
برخلاف امپراتوری بیزانس، امپراتوری روم غربی در برابر سیل یورش های اقوام مختلف ژرمن در سده های پنجم و ششم میلادی دوام نیاورد و متلاشی و تجزیه شد و پس از تجزیه بر هر بخش از آن گروهی از ژرمن ها حکومت می کردند. اما نابودی امپراتوری روم غربی به دست ژرمن ها تنها پیامد های سیاسی و نظامی نداشت. ژرمن ها با نابودی امپراتوری روم غربی موجب رکورد کشاورزی، دانش، شهر و شهرنشینی و پیشرفت های سرزمین های غرب اروپا شدند. مردم از شهرنشینی به روستانشینی روی آوردند و صنعتگران و بازرگانان سرزمین های خود را به مقصد مکان های امن ترک کردند. سرزمین های غرب اروپا به سرعت پسرفت کرد و دچار رکود شد و علت آن تهاجم های ژرمن ها به آنجا بود.
ژرمن گروه های گوناگونی مانند آنگل ها، استروگونها، بورگونی ها، ویزپگونها، فرانکها، ساکسونها، واندالها و آنگلوساکسونها بودند.
|
![](https://s6.uupload.ir/files/mapchart_map_drelxzba_vs86.png)
نقشه اروپا در سال 526 میلادی، رنگ بنفش امپراتوری بیزانس و بقیه رنگ ها ژرمن ها هستند
زرد کمرنگ: قلمرو ویزپگونها
قرمز: قلمرو بورگونی ها
سبز: قلمرو فرانکها
صورتی: قلمرو ساکسونها
زرد پررنگ: قلمرو واندالها
نارنجی: قلمرو استروگونها
مشکی: قلمرو آنگلوساکسونها
جمع بندی
بدین گونه امپراتوری روم غربی متلاشی شد و حکومت ژرمن ها آغاز شد. مهمترین پادشاهی ژرمن ها، امپراتوری مقدس روم بود. این امپراتوری را ژرمن ها پایه گذاری کردند اما انها نه مقدس بودند و نه رومی ولی به نامِ امپراتوری مقدس روم شهرت یافتند. حکومت ژرمن ها بخش نو و جذابی در تاریخ اروپا پس از امپراتوری روم غربی محسوب می شود.
|
پی نوشت: امپراتوری بیزانس = امپراتوری روم شرقی