ارزهای دیجیتال یا کریپتوکارنسی یک سیستم پرداخت دیجیتالی هستند که برای تایید و انجام تراکنشها به وسیله آن نیازی به بانکها نیست. یکی از مهمترین ویژگیهای سیستم کاری ارزهای دیجیتال این است که تراکنشها را به صورت همتا به همتا انجام میدهند. یعنی هر فرد و در هر نقطه از کره زمین قادر به ارسال و دریافت رمز ارزی خواهد بود. هنگامی که دارایی ارز دیجیتال خود را انتقال میدهید، ارزهای دیجیتال یا کریپتوکارنسی یک سیستم پرداخت دیجیتالی هستند که برای تایید و انجام تراکنشها به وسیله آن نیازی به بانکها نیست. یکی از مهمترین ویژگیهای سیستم کاری ارزهای دیجیتال این است که تراکنشها را به صورت همتا به همتا انجام میدهند. یعنی هر فرد و در هر نقطه از کره زمین قادر به ارسال و دریافت رمز ارزی خواهد بود. هنگامی که دارایی ارز دیجیتال خود را انتقال میدهید، تراکنشها در یک دفتر کل با نام بلاک چین ثبت میشوند. نگهداری این نوع داراییهای دیجیتالی نیز از طریق کیفپولها یا والت ارز دیجیتال انجام میشود
بیت کوین به عنوان اولین ارز دیجیتال در سال 2009 توسط فردی ناشناس با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو خلق شد. کلیه ارزهای دیجیتال بر بستر فناوری بلاک چین تعریف شدهاند که در این فناوری دادهها به صورت رمزگذاری برای امنیت بیشتر تعریف میشوند. با اینکه هدف ساتوشی از خلق رمز ارزها انجام امن و آسان تراکنشهای مالی بود اما ارزهایی مثل بیت کوین و اتریوم بیشتر به عنوان یک سهام برای خرید و فروش و کسب سود در بازارهای مالی استفاده میشوند. با تمام این شرایط شناخت پروژههای رمز ارزی جدید و بازار کریپتوکارنسی به شما کمک میکند که تا بتوانید درک بهتری از این بازار داشته باشید که جلوی ضرر و زیان مالی را بگیرید. بنابراین پیشنهاد میکنیم تا انتهای این گزارش که با همکاری آکادمی آموزش ارز دیجیتال ارز تودی تهیه شده است، همراه ما باشید.
ارزهای دیجیتال چگونه کار میکنند؟
ارزهای دیجیتال بر روی یک دفتر کل توزیع شده با نام بلاک چین قرار گرفتهاند که این دفتر تمام تراکنشهای انجام شده را تایید و ثبت میکند. این ارزها از طریق فرآیند ماینینگ و دستگاههایی با نام ماینر با استفاده از نیروی رایانه برای حل مسائل پیچیده ریاضی ایجاد میشوند. اگر مالک یک ارز دیجیتال هستید درواقع آنچه در اختیار دارید تنها چند کلید است که به صورت رمزنگاری در اختیار شما قرار گرفته و میتوانید آن را به کیف پول فردی دیگر و یا صرافی های ارز دیجیتال منتقل کنید.
با اینکه بیت کوین از سال 2009 وجود داشته اما به کارگیری ارزهای دیجیتال و کاربردهای فناوری بلاک چین از نظر مالی در حال ظهور هستند و انتظار میرود در آینده استفادههای بیشتری از آنها شود. معاملات مالی مختلف از جمله اوراق قرضه، سهام و سایر دارایی ها را میتوان در نهایت با استفاده از این فناوری معامله کرد.
نمونههایی از ارزهای دیجیتال
در حال حاضر و در سال 2022 میلادی بیش از هزاران ارز در بازار وجود دارد که در ادامه چند نمونه از معروفترین ارزهای دیجیتال را معرفی میکنیم:
بیت کوین
بیت کوین در سال 2009 به عنوان اولین ارز بازار کریپتوکارنسی خلق گردید و هنوز هم رایج ترین ارز دیجیتال بازار است. این ارز توسط ساتوشی ناکاموتو ساخته شده و به طور گسترده اعتقاد بر این است که ساتوشی نام مستعار یک فرد یا گروهی از افراد است که هویت دقیق آنها آشکار نیست.
اتریوم
اتریوم در سال 2015 توسعه پیدا کرده و یک پلتفرم بلاک چینی غیرمتمرکز است که ارائه دهنده ارز دیجیتال مخصوص به خود به نام اتر (ETH) یا اتریوم است. اتریوم پس از بیت کوین محبوب ترین ارز دیجیتال فعلی بازار است. اتریوم پلتفرمی برای ساخت برنامههای کاربردی غیر متمرکز (dApps) و توسعه سیستمهای مالی غیر متمرکز (DeFi) است. ایجاد قراردادهای هوشمند (Smart Contacts) است.
لایت کوین
لایت کوین یک شبکه پرداخت متن باز مبتنی بر بلاک چین است. در این پروتکل میتوان داراییهای دیجیتالی به نام لایت کوین یا به اختصار LTC را بدون هیچ واسطه و نهاد مرکزی و به صورت کاملا غیرمتمرکز در سراسر جهان منتقل کرد. این ارز بیشترین شباهت را به بیت کوین دارد، اما برای توسعه نوآوریهای جدید، از جمله پرداختها و فرآیندهای سریع و تراکنشهای بیشتر، لایت کوین نسبت به بیت کوین وضعیت بهتری دارد.
کاردانو
پروژه کاردانو در سال 2015 راه اندازی شد و تیم توسعه دهندگان کاردانو در سال 2018 طی دوره عرضه اولیه (ICO) توانستند 63 میلیون دلار کسب کننند. کاردانو قصد دارد برای پردازش تراکنش های بیشتر، سریع تر و کم هزینه تر نسبت به سایر بلاک چین ها، یک زنجیره بلاکچینی نوین طراحی کند. کاربران می توانند بر روی بلاکچین کاردانو قراردادهای هوشمند را ایجاد کنند. قراردادهای هوشمند بر روی بلاک چین اتریوم با قراردادهای هوشمند کاردانو تفاوت دارند. تایید قراردادهای هوشمند در بلاکچین کاردانو توسط انجمنی صورت می گیرد که اعضای آن تصادفی انتخاب میشوند.
ریپل
ریپل یک سیستم تسویه حساب و شبکه مبادله ارزی است که میتواند تراکنشها را در سراسر جهان پردازش کند؛ ایده شکلگیری ریپل این است که به عنوان یک عامل مطمئن بین طرفین در معاملات عمل کند تا شبکه بتواند به سرعت تأیید تراکنش ها را انجام دهد؛ ریپل میتواند مبادله انواع ارزهای فیات، رمزارزهایی مانند بیت کوین (BTC) و حتی کالاهایی چون طلا را تسهیل کند. به خاطر داشته باشید که به رمزارزهای غیر بیت کوینی مانند ریپل، اتریوم و کاردانو به اصطلاح «آلت کوین» گفته میشود.
ذخیره ارز دیجیتال با کیف پول (Wallet)
بعد از خرید رمز ارز مورد نظر خود از صرافی های ارز دیجیتال ایرانی یا خارجی نیاز است تا دارایی خود را برای امنیت بیشتر به یک کیف پول ارز دیجیتال منتقل کنید. در نظر داشته باشید که حفظ دارایی در صرافی ها به هیچ عنوان توصیه نمیشود. اما اغلب صرافی های آنلاین کیف پول های دسکتاپ را بر روی وبسایت خود پیاده سازی کرده اند که میتوانید از آنها برای نگهداری ارزهای خود استفاده کنید. انواع مختلفی از والت های ارز دیجیتال نرم افزاری، سخت افزاری و کاغذی وجود دارند و استفاده والتهای نرم افزاری مانند متامسک و تراست ولت بین افراد رایج تر بوده و کار با آنها نسبتا آسان است. این کیف پولها به شما یک عبارت یا کلمات کلیدی میدهند که دسترسی به آن فقط مختص به خودتان است.
ضرورت آشنایی با ارزهای دیجیتال
امروزه علاوه بر بیت کوین، هزاران ارز دیجیتال و توکن دیگر وجود داشته که هر کدام هدف و ارزش خاصی دارند، آشنایی با حوزه کریپتوکارنسی به افراد مختلف کمک میکند تا با تحلیل درست و آگاهی کامل به سرمایه گذاری و کسب درآمد از بازار رمزارزها بپردازند؛ آکادمی آموزش ارز دیجیتال ارز تودی (arztoday.com)، با ارائه قیمت لحظه ای ارزهای دیجیتال، آخرین اخبار، تحلیل های هفتگی و آموزش های مختلف سعی دارد تا در این زمینه نقش کمک کننده ای داشته باشد.