در واقع گسترش تاثیرگذاری او میتواند تا حدی به اخلاق کاریاش مربوط باشد. وقتی رومانو اخبار نقل و انتقالاتی را در اختیار گاردین یا اسکای اسپورت قرار نمیدهد، آنها را در توییتر، اینستاگرام، فیسبوک و یوتیوب میگذارد یا در پادکست، کانال توییچ یا در سیبیسی اسپورت. |
سریعترین راه برای درک میزان تاثیرگذاری فابریتزیو رومانو، خبرنگار 28 ساله ایتالیایی در حوالی ساعت پنج صبح و یک آیفون دائما در حال کار، این است که آن را به فهرستی از اعداد قابل درک تقلیل دهیم.
رومانو در حال حاضر 6.5 میلیون نفر دنبال کننده در توییتر دارد، دو و نیم برابر اینتر میلان، تیمی که نقش مهمی در لحظات درخشان رومانو داشت، یا برونو فرناندز، ستاره منچستریونایتد، که ناخواسته باعث شد رومانو به پدیدهای جهانی تبدیل شود.
او 5.6 میلیون نفر دنبال کننده در اینستاگرام و 4.5 میلیون هوادار در فیس بوک دارد. او همچنین 692 هزار دنبال کننده در یوتیوب و 450 هزار دنبال کننده در توییچ دارد که برنامه پخش ویدیو است.
در هر حال چنین آماری در حال حاضر وجود دارد. این احتمال وجود دارد که در فاصله بین نوشتن این پاراگراف و زمانی که شما آن را میخوانید، تعداد دنبال کنندگان رومانو به شکل قابل توجهی افزایش پیدا کرده باشد. در هر حال در ماه ژانویه هستیم که یکی از دو بازه زمانی برای پوشش بازار نقل و انتقالات آشفته و چندین میلیارد دلاری است. حسابهای رومانو هر روز چند صد یا حتی چند هزار هوادار دیگر را به خود جلب میکنند که همگی دنبال خبرهایی درباره بازیکنان تیمهایشان یا بازیکنانی که هنوز جذب نشدهاند، هستند.
اما با این که این آمار و ارقام مربوط به شبکههای اجتماعی نمایی فوری، قابل درک، محدود و ترسناک از گستردگی محبوبیت رومانو به ما میدهند- دنبال کنندگان مستقلی که NBA و NFL را پوشش میدهند شاید بتوانند چنین ادعاهایی داشته باشند- – اما این آمارها چیزی درباره عمق تاثیرگذاری او به ما نشان نمیدهند.
فابریزیو رومانو میلیونها دنبال کننده در شبکههای اجتماعی دارد و هر روز ساعات زیادی را صرف پاسخگویی به آنها میکند.
فران تورس، مهاجم اسپانیایی، ماه گذشته ویدیویی از خودش در توییتر منتشر کرد که در حال انجام کارهای سبک فیزیکی در مجموعه تمرینی والنسیا، باشگاه شهر زادگاهش، بود. تورس تعطیلات کریسمس را در برزخ گذراند و منتظر بود که منچسترسیتی، باشگاه سابقش، برای فروش او با بارسلونا به توافق برسد.
تا 26 دسامبر مذاکرات به اندازه کافی پیشرفت کرده بود که تورس میخواست به دنبال کنندگانش بگوید که انتقال او قریب الوقوع است. او با انتشار یک ویدیو در پیامی نوشت:” در خانه آماده شوید… والنسیا.” و سپس یک جمله جدیدی نوشت، یک عبارت کوتاه:” بزن بریم!” (Here we go!)
این سه کلمه معادل بازار نقل و انتقالات دیجیتال برای دود سفیدی است که از یک دودکش بالا میآید. آنها در واقع به این معنا هستند که نه تنها در آستانه توافق هستند، بلکه همه چیز انجام شده است. و این کلمات بدون شک به رومانو تعلق دارند: آنها مهر تایید او، نشان خاص او و چیزی است که او با کمی حسرت به عنوان تکیه کلامش به آن اشاره دارد.
این بیشتر از تعداد دنبال کنندهها میتواند میزان تاثیرگذاری او را به بهترین شکل نشان دهد. بازیکنان هم مانند هواداران بیش از پیش به این باور رسیدهاند که یک انتقال تا زمانی که توسط رومانو تایید نشود به سرانجام نمیرسد. (“بزن بریم” از جهاتی به عنوان یک کلمه مورد استفاده قرار میگیرد: خبرنگاران همیشه از رومانو میپرسند که آیا شرایط طوری هست که “بگی بزن بریم”.)
حالا قدرت او به حدی زیاد شده که دیگر صرفا یک خبرنگار پوشش دهنده بازار نقل و انتقالات فوتبال نیست و بیشتر به چیزی شبیه به اهرمی در این زمینه تبدیل شده است. و در این زمینه، خط بین خبرنگار و اینفلوئنسر، بیننده و شریک را از میان برداشته است.
| زمینه چینی
تماسی که به گفته خودش باعث شد زندگی حرفهای رومانو شکل بگیرد، به صورت کاملا ناگهانی صورت گرفت. او در نوجوانی در ناپل، شهر زادگاهش، شروع به نوشتن درباره فوتبال کرده، داستانهایی مینوشت و آنها را به صورت رایگان برای چندین سایت فوتبال ایتالیایی ارسال میکرد و امیدوار بود که آنها این داستانها را منتشر کنند.
او به صورت دقیق نمیداند که چطور یک مدیربرنامه مطرح ایتالیایی در بارسلونا به نام یا شماره تلفن او دسترسی پیدا کرد. رومانو ماه پیش در مصاحبهای گفت:” او در لاماسیا- آکادمی معروف بارسلونا- کار میکرد و میخواستد مدیربرنامه شود. او امیدوار بود دو بازیکن جوان را متقاعد کند که اجازه دهند او وکالتشان را برعهده داشته باشد و از من پرسید که آیا رزومهای برای آنها مینویسم.” این بازیکنان جرارد دلوفئو، وینگر جوان اسپانیایی، و مهاجم نوجوان درخشانی به نام مائورو ایکاردی بودند.
رومانو این رزومه را نوشت، این مدیربرنامه موفق شد وکالت بازیکنان را برعهده بگیرد و این دو نفر در تماس ماندند. رومانو در تابستان 2011 خبر جدا شدن ایکاردی از بارسلونا و پیوستن او به سمپدوریا را مطرح کرد. او با افتخار از آن به عنوان “اولین خبرش” یاد میکند اما تاثیر آن محدود بود: در هر حال ایکاردی بازیکن 18 سالهای از تیم جوانان بود. پیوستن او به تیمی که در آن زمان در دسته دوم ایتالیا شرایط چندان خوبی نداشت، خیلی مهم و تکان دهنده نبود.
اما این مدیربرنامه در نوامبر 2013 بار دیگر تماس گرفت. رومانو گفت:” او گفت که من در ابتدای زندگی حرفهای او کمکش کرده بودم و حالا نوبت او است که به من کمک کند.” منبع او خبر داد که ایکاردی برای انتقال به اینترمیلان در تابستان سال آینده به توافق رسیده است. شش ماه پیش از آن که این انتقال به صورت رسمی اعلام شود، رومانو این خبر را در سایت هواداری اینتر منتشر کرد.
او گفت:” این زمانی بود که همه چیز تغییر کرد.” او ناپل را به مقصد میلان ترک کرد و از دنیای دشوار خبرنگاری مستقل جدا شد تا به اسکای اسپورت ایتالیا ملحق شود. اولین داستانی که او برای جلد این روزنامه تدارک دید، حضور ایکاردی در اینتر بود:” آن داستان بخشی از زندگی من است.”
فوتبال به صورت کلی از قدیم علاقه بسیاری به حدس و گمان و شایعات از بازار نقل و انتقالات داشته است: چنین اخباری در انگلیس از نسخههای قدیمی روزنامههای ورزشی در سال 1930 هم دیده میشود. هرچند علاقه به چنین شایعاتی در هیچ کشوری به اندازه ایتالیا نیست.
انریکو مِنتانا، مجری تلویزیون، کارگردان و تهیه کنندهای که دوران حرفهای خود را در گاتزتا دلو اسپورت آغاز کرد، گفت:” باید این را به خاطر داشته باشید که ما برای مدتی طولانی چهار روزنامه داشتیم که به ورزش تعلق داشتند.” فرانکو، پدر او، همانجا کار میکرد و خبرنگاری مشهور بود که به صورت تخصصی در زمینه نقل و انتقالات فعالیت داشت.
رومانو با کار کردن زیر نظر دیمارتزیو با زوایای مختلف کار به عنوان خبرنگار نقل و انتقالات آشنا شد
منتانا گفت که اخبار نقل و انتقالت برای این روزنامهها ” تنها راه فروش در تابستان بودند، زمانی که دیداری برگزار نمیشد”. آنها در تبدیل کردن انتقال بازیکن به “نمایشی بزرگ و تماشایی” با حضور بزرگترین باشگاههای این کشور کمک کردند. او گفت:” مالکان در واقع صنعتگرانی بزرگ و از خانوادههای سرشناس بودند. جذب ستارهای بزرگ از آمریکای جنوبی برای آنها شانسی بود تا بزرگی و قدرتشان را نشان داده و هدیهای به مردم بدهند.”
زمانی که رومانو به اسکای اسپورت ایتالیا پیوست، فرد خبره و شناخته شده این سبک اخبار جانلوکا دیمارتزیو بود، خبرنگار سرشناس و مجری برنامهای شبانه- و به شکلی غیرمنتظره، تحلیلی – که در طول دو پنجره نقل و انتقالات فوتبالی پخش میشد.
رومانو به دیمارتزیو کمک که سایت شخصیاش را راهاندازی کند. او در عوض نکات مهمی از رشتهاش را یاد گرفت، خصوصا ارزش خبرنگاری سنتی با کفش آهنین را که از مدتها قبل برای جمعآوری نشانهها و گوش دادن به شایعات به کار گرفته میشد. رومانو گفت:” من برای سالها هر روز در اطراف شهر حضور داشتم. رستورانها، هتلها، هرجایی که افراد فوتبالی ممکن بود در آن با هم ملاقات کنند.
اما در حالی که این روشها ادامه داشتند، رومانو حسی داشت که این چشمانداز در حال تغییر است. او خیلی زود متوجه شد که شبکههای اجتماعی نه تنها میتوانند به عنوان محل عرضه و در عین حال منبع عمل کنند، بلکه با حس شهودیاش متوجه شد که چه نوع محتوایی روی چه پلتفرمی جواب میدهد.
او گفت:” برای مثال من ابتدا از اینستاگرام به عنوان صفحهای شخصی استفاده میکردم. تصاویری از غروبی زیبا یا شامی خوب منتشر میکردم اما مردم مدام در بخش نظرات از من درباره نقل و انتقالات سوال میکردند. هیچکس علاقهای به زندگی من نداشت. من ستاره نیستم. من خبرنگار هستم و خبرنگار در واقع یک واسطه است.”
هرچند برجستهترین درک و بینش او این بود که دلیلی ندارد به واسطه مرزها خود را محدود کرد. بخش نظرات او پر از هوادارانی مشتاق از سراسر جهان بود که به دنبال آخرین اخبار از تیمهایی در انگلیس، فرانسه، اسپانیا و ایتالیا بودند و او گشتن به دنبال داستانهای خارج از خانه را شروع کرد.
جهش بزرگ در مذاکرات جهانی فوتبال برای رومانو در سال 2020 رخ داد. نام فرناندز، هافبک پرتغالی با استعداد، در اکثر روزهای تابستان قبل در کنار نام منچستریونایتد به گوش میرسید؛ رومانو مدام این موضوع را رد میکرد. هرچند این باشگاه چند ماه بعد برای انجام این انتقال اقدام کرد و وقتی رومانو از عبارت معروف “بزن بریم” برای این انتقال استفاده کرد با واکنش بسیار زیادی روبرو شد.
او ادعا نمیکند که اول از همه این خبر را داشته: شایعات مربوط به آن چند ماهی در جریان بود و چند هفته قبل گفت شده بود که این انتقال انجام شده است. هرچند از نظر او سرعت خبررسانی در دنیای شبکههای اجتماعی ارزش چندانی ندارد، خصوصا در بخشی که به بازار نقل و انتقالات پرهیاهو و پر از تضاد فوتبال تعلق دارد.
او گفت چیزی که دنبال کنندهها بیشتر از هر چیزی میخواهند این است که بدانند چیزی که میخوانند حقیقت دارد. او اظهار داشت:” من ضرب الاجلی برای رساندن مطلب یا روزنامهای برای فروش ندارم. هروقت چیزی آماده باشد آن را مینویسم.”
در واقع گسترش تاثیرگذاری او- رومانو در 18 ماه گذشته پنج میلیون دنبال کننده در شبکههای اجتماعی به دست آورده- میتواند تا حدی به اخلاق کاریاش مربوط باشد. وقتی رومانو اخبار نقل و انتقالاتی را در اختیار گاردین یا اسکای اسپورت قرار نمیدهد، آنها را در توییتر، اینستاگرام، فیسبوک و یوتیوب میگذارد یا در پادکست، کانال توییچ یا در سیبیسی اسپورت، آخرین کاری که سال گذشته قبول کرد، درباره آنها حرف میزند. او درباره آنها با یکی از پادکستهای مختص به باشگاه که به عنوان مهمان در آنها حضور پیدا کرده حرف میزند یا به صورت مستقیم به دنبال کنندگانش در شبکههای اجتماعی پاسخ میدهد. صحبت از کتاب هم هست. او در طول پنجرههای نقل و انتقالاتی گفت که معمولا تا پنج صبح نمیخوابد.
این چه متعلق به کارش یا برندش باشد یا به هیچکدام مربوط نباشد- رومانو هیجان خاصی در صحبت از علایقش دارد- جواب داده است. حالا اغلب میزان تاثیرگذاری باشگاهها و بازیکنان در هر نقل و انتقالات تحتالشعاع این موضوع قرار میگیرد که چه کسی خبرش را منتشر میکند.
| مرز خوب
تابستان گذشته، در حالی که باشگاه اسپانیایی والنسیا در حال جذب مارکوس آندره، مهاجم برزیلی، بود که فصل پیش از آن را در رئال وایادولید سپری کرده بود، شرکت VFC Media، مسئول بازاریابی و اطلاعات این باشگاه، راهی غیرمعمول و تاثیرگذار برای اعلام این خبر پیدا کرد.
به هرحال یک نقل و انتقال فرصت خوبی برای باشگاه است تا توجهات را جلب کند و شاید هوادارانی جدید در نبرد جهانی برای گرفتن تعامل بیشتر در شبکههای اجتماعی به دست آورد. والنسیا نه تنها برای جذب مخاطب با رقبای داخلی مانند ویارئال و سویا در رقابت است، بلکه با تیمهایی از ایتالیا، آلمان و انگلیس هم رقابت میکند.
رومانو اکنون به چنان شهرتی رسیده که باشگاههای مختلف برای اعلام خریدهای جدیدشان از او دعوت میکنند.
تا جایی که در تشخیص این باشگاه بود مشکل به این مربوط میشد که جذب مارکوس آندره هیچ سود خاصی برای این باشگاه نداشت. هفتهها بود که اخباری مربوط به انجام این انتقال به گوش میرسید. برای رسیدن به بیشترین تعداد مخاطب ممکن با تایید خبر این انتقال، شرکت VCF Media تصمیم گرفت کاری کمی متفاوت انجام دهد.
زمانی که روند اداری طی شد و این بازیکن آزمایشهای پزشکی را با موفقیت پشت سر گذاشت، این باشگاه به لطف بورژا کوسه، مدیربرنامه مارکوس آندره، با رومانو تماس گرفت و از او پرسید که آیا دوست دارد بخشی از اعلام خبر این انتقال باشد. او موافقیت کرد و ویدیوی کوتاهی گرفت تا خبر این انتقال را اعلام کرد. البته که تکیه کلام او هم در این ویدیو وجود داشت.
منطق والنسیا ساده بود. رومانو 6.5 میلیون دنبال کننده در توییتر دارد. تعداد دنبال کنندههای این باشگاه 1.3 میلیون نفر است. او از نظر VFC Media و به گفته نمایندکان یک باشگاه، یکی از بزرگترین اینفلوئنسرهای دنیای فوتبال و مسیری کوتاه به سوی مخاطب جهانی است. رومانو نقطهای است که “ورزش و سرگرمی” در آن تلاقی میکنند.
از آن زمان افراد دیگری هم این مسیر را در پیش گرفتند. رومانو که پیش از این اعتراف کرده بود طرفدار واتفورد است که مدام در مسیر صعود به لیگ برتر و سقوط از آن در رفت و آمد است، تابستان گذشته در ویدیویی در کنار چندین بازیکن این باشگاه حاضر شد تا از لباس جدید این تیم رونمایی کند.
رومانو این ماه در ویدیوهایی برای آگزبورگ آلمان و تورنتو اف سی آمریکا نیز حاضر شد تا جذب ریکاردو پاپی، مهاجم آمریکایی، و همچنین لورنزو اینسینیه، بازیساز ایتالیایی، را اعلام کند. آژانس بازاریابی اسپورتفایو در نیویورک که ترتیب اعلام خبر خرید آگزبورگ را داده بود به درخواست ما برای اظهارنظر در این باره که آیا رومانو مبلغی برای این کار دریافت کرده بود یا خیر پاسخ نداد.
این حضور در ویدیوها شاهدی بر جایگاه رومانو است. باشگاههای اروپایی معمولا ترجیح میدهند فاصلهشان با هر نوع خبرنگاری را حفظ کنند. دسترسی به رختکن که از قدیم از سوی تیمهای حاضر در لیگ آمریکا ارائه میشد برای آنها باورنکردنی و غیرممکن است. آنها با شرایط خاصی از برنامههای نقل و انتقالاتیشان محافظت میکنند و میترسند که لو رفتن بیموقع این موضوع باعث شود انتقالی که ماهها برای آن تلاش شده به مشکل بخورد.
هرچند رومانو از سوی هر بازیکنی که در بازار حضور داشته باشد با استقبال مواجه میشود. حسابهای رسمی باشگاهها در شبکههای اجتماعی به تکیه کلام او اشاره میکنند. او به صورت معمول با مالکان و مدیربرنامهها- رامی عباس، مدیربرنامه محمد صلاح، چند روز قبل با اشاره به بنبست در مذاکرات قرارداد جدید این بازیکن با لیورپول به رومانو گفت که این روزها کمی بیحوصله و کسل شده است- و حتی خود بازیکنان در ارتباط است.
البته که این شهرت از نظر حرفهای مفید است. شهرت رومانو درهایی را به روی او باز کرده است. رومانو گفت:” به یاد دارم که ژانویه گذشته یکی از مدیران ورزشی با من تماس گرفت. من همیشه درباره او زیاد حرف میزدم و او ناگهان زنگ زد و گفت میخواهد پسری که از همه چیز خبر دارد را بشناسد.” رومانو برای لحظاتی شوکه شده بود.
اما این روابط ریسکهایی را نیز به دنبال دارند. همان تاثیری که باعث شده رومانو برای باشگاههایی که به دنبال دسترسی به دنبالکنندههای او هستند ارزشمند باشد، باعث شده که او در برابر کسانی که به دنبال استفاده از شهرت او برای کسب اعتبار هستند، آسیبپذیر باشد.
***
بازار نقل و انتقالات جهانی در واقع صنعتی شش میلیارد دلاری است. کمیسیون بعضی از این انتقالها میلیونها دلار ارزش دارد اما این موارد شکننده و غیرقابل پیشبینی است. و یک کلمه از سوی کسی مانند رومانو میتواند آنها را درهم بشکند.
او میداند که این خطر وجود دارد که مردم “نظر خودشان درباره حقیقت” را با او در میان بگذارند.
او گفت:” اما من برنامهای ندارم که نیاز به پر شدن داشته باشد یا ضربالاجلی برای نوشتن مطالب ندارم.” او میتواند تا لحظه درست برای تمامی طرفین صبر کند. او اظهار داشت:” یک خبرنگار نیاز ندارد که دشمن کسی باشد.”
این نگاهی است که او به خودش دارد، حتی حالا، حتی با تمام تاثیرگذاری و تعاملی که دارد. او واژه “اینفلوئنسر” را رد میکند اما مدتها قبل از این مرز عبور کرده است. هرچند این مرز خوبی است، محدودهای که بین ناظر و شریک، بین درون و بیرون وجود دارد. او حالا از آن عبور کرده است. حتی با این که خودش هم نمیتواند با اطمینان بگوید که به کدام سمت در حال حرکت است.
" عنوان اصلی مقاله: Behind the Curtain With Soccer’s Prophet of the Deal
نویسنده: Rory Smith
نشریه / وبسایت: The New York Times "