المپیک ۲۰۲۰ توکیو ممکن است یک شکست مالی محسوب شود؛ اما قطر، میزبان دیگر رویداد ورزشی بزرگ جهانی از زمان شروع همهگیری کرونا، انتظار دارد مسابقاتش در اواخر سال ۲۰۲۲ میلادی باعث تقویت اقتصادی شود.
۲۰ میلیارد دلار؛ ارمغان جام جهانی برای اقتصاد قطر
حسن الثوادی، دبیرکل «کمیته عالی تحویل و میراث» که زیرساختهای جام جهانی ۲۰۲۲ را ایجاد میکند، گفته است: «پیشبینی میکنیم که کمک به اقتصاد اساسا حدود ۲۰ میلیارد دلار باشد. این معادل حدود ۱۱ درصد از تولید ناخالص داخلی کشور در سال ۲۰۱۹ است».
او گفت که این تحلیل نتیجه یک «مطالعه بسیار سطح بالا» است، و افزود که پیشبینیهای دقیق تر تا زمانی که این رویداد در نوامبر و دسامبر سال ۲۰۲۲ برگزار شود مشخص نخواهد شد. با این حال، به گفته الثوادی انتظار میرود صنایع عمران و گردشگری دو ذینفع اصلی جام جهانی قطر باشند.
۳۰۰ میلیارد دلار هزینه عمرانی
قطر سعی دارد از این مسابقات برای نشان دادن گسترش سریع خود از یک منطقه کوچک غواصی به نام مروارید به کلان شهر خلیج فارس و مرکز حملو نقل استفاده کند. ساخت استادیوم بخش کوچکی از هزینههای زیرساختی را که قطر پیش از این رویداد متحمل شده است، تشکیل میدهد. پروژههای دیگر شامل سیستم مترو، توسعه فرودگاه و ساخت یک شهر جدید است. واحد اطلاعات بلومبرگ ارزش کل تمام این طرحهای عمرانی را 300 میلیارد دلار میداند.
وزارت بازرگانی و صنعت قطر، آژانس ترویج سرمایهگذاری قطر و مدیا سیتی قطر، متعهدان مجمع اقتصادی قطر هستند که توسط بلومبرگ پشتیبانی میشود.
قطر میگوید با وجود کرونا، آمادهسازی برای جام جهانی در مسیر درست قرار دارد. الثوادی، که از زمان تلاش برای تضمین حقوق میزبانی یعنی تقریباً از یک دهه پیش درگیر این مسأله بوده است، گفته که جام جهانی «به عنوان موتوری برای پیشبرد و تسریع بسیاری از ابتکاراتی است که دولت قبلا به آنها متعهد شده و برای آنها برنامهریزی کرده است؛ چه از نظر توسعه شهری و چه از نظر تنوع اقتصادی.»
قطر در برابر انتقادات نرمش نشان میدهد
قطر با انبوهی از انتقادها در مورد برنامه خود برای میزبانی مسابقات برجسته فوتبال جهان مواجه شده بود، هم در رابطه با اتهامات نقض حقوق بشر و همچنین به خاطر نگرانی از اینکه جام جهانی ضعیف برگزار شود و هوادارانی که در آن حضور مییابند لذت زیادی نبرند. در فرهنگ سنتی و مسلمان قطر، زنان و مردان در اکثر مکانهای عمومی لباسهایی میپوشند که شانهها و زانوهایشان را میپوشاند و مشروبات الکلی فقط در هتلهای سطحبالا سرو میشود.
دبیرکل کمیته تحویل و میراث در مورد کشورهای میزبان جام جهانی گفته است: «هنگامی که مردم از جایی بازدید میکنند، همیشه فرهنگ و هنجارهای آنجا را در نظر میگیرند». وی افزود که تصمیمگیری برای مجاز شمردن لباسهایی که قوانین را نقض میکنند (مانند تاپ و شلوارک) در مکانهای تجاری به صاحبان مشاغل خصوصی واگذار میشود و مشروبات الکلی در مناطق تعیینشده مانند مناطق خاص هواداران در دسترس خواهد بود.
الثوادی همچنین اشاره کرده که دولت در حال بررسی گزینههایی برای نحوه مدیریت نقض جدیتر حیا و نجابت، مانند مستی و فحاشی عمومی است تا از سیستم دادگاه محلی اجتناب کند. او گفت: «برنامهای در دست اجراست و بدیهی است که این یک دستور در بخش خاصی از دولت است که در حال بررسی این موضوع است».
در هر حال جام جهانی ۲۰۲۲ قطر به عنوان یک رویداد جهانی که میتواند تا 1.5 میلیون نفر را به خود جلب کند، احتمالا جذابیتهای خود را داشته باشد.