استقلال و فجر در هفته چهارم رقابتهای لیگ برتر به مصاف هم رفتند که این دیدار با نتیجه یک - یک مساوی به پایان رسید و این درحالی بود که استقلال تا دقایق پایانی از رقیب شیرازی خود پیش بود.
به گزارش طرفداری، آبیها در این دیدار مثل همیشه با سیستم سه دفاعه وارد میدان شدند و فرهاد مجیدی با بازی دادن هر دو مهره خارجی خود با تمام توان هجومی اش تیم را راهی میدان کرده بود. ترکیب استقلال در این دیدار به شرح زیر بود:
- حسین حسینی، محمد دانشگر، حسین مرادمند، سیاوش یزدانی، وریا غفوری، جعفر سلمانی، مهدی مهدیپور، آرش رضاوند (زبیر نیک نفس دقیقه 69)، کوین یامگا، امین قاسمینژاد (ارسلان مطهری دقیقه 61)، رودی ژستد (امیرحسین حسین زاده دقیقه 61)
استقلال در این بازی با سیستم ۳۴۲۱ بازی میکرد که در مقاطعی هم قالب ۳۵۲ هم به خود می گرفت و در خط حمله کوین یامگا کنار رودی ژستد قرار میگرفت و زوج خط حمله استقلال تشکیل می شد. قبل از صحبت در مورد هر قضیه ای باید به چمن استادیوم حافظیه شیراز توجه کرد، چمنی که کیفیت بازی را به شدت پایین آورد و دو تیم را به سوی توپهای بلند و موقعیتهای پراکنده سوق داد.
ترکیب خط هافبک استقلال امروز در هجومی ترین حالت ممکن قرار داشت آن ها چند الگوی کلی برای چینش مهره های میانی خود دارند برای مثال در دیدار مقابل تراکتور از مهدی مهدی پور روزبه چشمی و آرش رضاوند استفاده کردند که در میان آن ها مهره میانی صرفا هجومی ای دیده نمیشد یا در بازی اول از زبیر نیک نفس آرش رضاوند و امیر حسین حسین زاده استفاده کردند و پس از این که فرهاد مجیدی متوجه شد که زبیر نیک نفس آن طور که باید و شاید نمی تواند استقلال را به سمت جلو سوق دهد او را نیمکت نشین کرد و برای بازیهای بعدی دست به تغییر زد اما امروز نه خبری از زبیر نیک نفس بود و نه خبری از روزبه چشمی که تنها هافبک دفاعی های استقلال هستند، آبی ها امروز با مهدی مهدی پور، آرش رضاوند و امین قاسمینژاد که در مقاطعی از بازی به خط هافبک تیم اضافه میشد کمربند میانی خود را بسته بود و پیشبینی میشد که استقلال با تمام توان هجومی وارد دیدار شود. اما باز هم میگوییم که به دلیل کیفیت بد چمن مسابقه تیم استقلال خیلی نتوانست از این ترکیب هجومی میانه زمین خود استفاده کند و چیزی به جز سرخوردگی مهره های هجومی اش به همراه نداشت.
در تحلیل بازی های قبلی در مورد الگوی اصلی بازیسازی تیم استقلال صحبت کردهایم در بازیهای اخیر به جز یکی دو تغییر جزئی این الگو خیلی دستخوش تغییرات نشده و آبی ها مثل همیشه با تشکیل یک لاین ۳ نفره در عقب زمین به همراه یکی از هافبک ها که معمولا در این دیدار مهدی پور بود، بازیسازی خود را شروع می کردند و از طریق آرش رضاوند توپ را به خط حمله انتقال میدادند به موقعیتی که استقلال در دقیقه ۱۸ این بازی خلق کرد، توجه کنید این حرکت شمایی کلی از تمام چیزی است که فرهاد مجیدی از شاگردانش هنگام فاز بازیسازی میخواهد بازی با چند پاس عرضی میان سیاوش یزدانی و دو مدافع دیگر استقلال شروع میشود و سرانجام توپ به مهدی مهدی پور میرسد، مهدی پور خیلی خوب رضاوند را میبیند و رضاوند هم توپ را به پیستون راست استقلال که جلو کشیده می رساند و قاسمینژاد روی یک حرکت بدون توپ فوقالعاده از یاماگا توپ را به او می رساند و استقلال به خطرناکترین موقعیتش در این دیدار میرسد.
اما در این دیدار به دلیل کیفیت چمن و نوع بازی فجر ما تقریبا شاهد هیچ موقعیت این چنینی دیگری برای استقلال نبودیم و آبیها در مقاطع زیادی از بازی به جای اینکه بازیسازی خود را به همین فرم شروع کنند با سیاوش یزدانی رو به توپهای بلند آورده بودند که هیچ کدام هم برای آنها ثمری نداشت.
به نوعی می توانیم بگوییم که تفکرات مربیان در این دیدار زیر چمن ورزشگاه حافظیه شیراز مدفون شد البته اگر بتوانیم این قضیه را در نظر نگیریم که همین چمن بد و وضعیت استادیوم جزیی از برنامههای فجرسپاسی نبوده باشد چرا که برای تیمهایی مثل فجر که تازه به لیگ برتر رسیده اند و از لحاظ مهره خیلی زورشان به استقلال نمیرسد بد نیست که بازی برای شان در چنین فضایی برگزار شود و تیمی که از لحاظ مهره در شرایط بهتری قرار دارد نتواند بازی همیشگی خود را ارائه دهد. صد البته اصغر کلانتری، سرمربی فجرسپاسی روزی که برای گفتگو به طرفداری آمده بود، ادعا داشت اصلا از شرایط چمن ورزشگاه حافظیه رضایت ندارد و ماه ها است به مدیران ورزش شیراز گفته این چمن و این ورزشگاه باید ترمیم شود. اما فعلا که ترمیمی در کار نبوده و این چمن، با اختلاف عنوان بدترین چمن لیگ را به خود اختصاص می دهد.
پس از صحبت در مورد خط میانی استقلال و خط حمله می رسیم جایی که رودی ژستد برای اولین بار در ترکیب استقلال قرار گرفته بود آن هم تقریبا پس از کمتر از یک هفته که این بازیکن به تمرینات تیم اضافه شده بود. همانطور هم که دیدیم در طول بازی ژستد به هیچ عنوان نتوانست صاحب موقعیت شد و خودش را در موقعیت قرار دهد و بخش زیادی از این قضیه به مختل شدن فرآیند بازیسازی استقلال و چمن بد زمین هم برمیگردد و بخش دیگرش هم همین حضور کم ژستد در تمرینات تیم بوده است. در تمام موقعیتهای استقلال ژستد در طرف مخالف توپ قرار داشت و معمولا یامگا در موقعیت قرار می گرفت. فرهاد مجیدی برای بازیهای آینده باید در شرح وظایف مهاجم فرانسوی-بنینی خود تجدید نظر کند تا خرید خارجی از همین ابتدا زیر فشار رسانهای و عملکرد خنثی خود نرود.
هرگاه که قصد داشتید از میزان حرفه ای بودن فوتبال ایران برای دیگران بگویید کافی است ۹۰ دقیقه این بازی را به نمایش در آورید و با تعمیم دادنش به قضایای دیگر به دید کلی از اوضاع فوتبال ایران برسید. از زبان بدن آماتورانه داور مسابقه گرفته تا کیفیت چمن و رفتار نیمکت های هر تیم و تاخیر بازی به دلیل حضور تماشاگران در استادیوم همه و همه نشان دهنده اوج بی نظمی و بی کفایتی مسئولان فوتبال ایران است. مسئولانی که به قول یکی از منتقدان سینما ماقبل نقد هستند و اصلا عملکردشان در حد انتقاد نیست و ارزش انتقاد شدن ندارند چرا که اگر شما بخواهید هم نمی توانید این قدر برای برگزاری یک بازی بی نظمی ایجاد کنید. مسئولانی که اجازه میدهند چنین اتفاقاتی رخ بدهد، اجازه میدهند تیم میزبان در شرایط کرونایی در استادیوم هوادار داشته باشد، اجازه میدهند اتوبوس تیم استقلال ۶۰ دقیقه بیرون از هتل منتظر بماند و اجازه میدهند تا نیمکت هر تیم اینگونه به خود جرات دهد تا روند بازی را مختل کند و داور بازی را تحت تاثیر قرار دهد. این فوتبال با این شرایط به هیچ جایی نمی رسد. فوتبال ایران به مثال دریای طوفانی ای است که تنها جزیرههای امن کوچکش را هم زیر جزر و مد خود مدفون میکند، همانگونه که کیفیت این بازی زیر چمن شخم زده شده حافطیه، عامدانه یا سهوی مدفون شد.